Μίλα μου Ιστορικά: Τα podcast για την κυπριακή ιστορία που ταξιδεύουν στον πλανήτη

Μίλα μου Ιστορικά: Τα podcast για την κυπριακή ιστορία που ταξιδεύουν στον πλανήτη

H Δρ Ιωάννα Χατζηκωστή Διευθύντρια του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου, μιλά για τη σειρά διαλέξεων «Μίλα μου Ιστορικά» που αγάπησε το ευρύ κοινό

Ποια ιστορική περίοδος ενδιαφέρει περισσότερο τους Κύπριους; Και πως κατάφεραν τα podcast του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου να έχουν φωνή στη μονοδιάστατη εποχή της εικόνας; H Δρ Ιωάννα Χατζηκωστή Διευθύντρια του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου, μιλά για τη σειρά διαλέξεων «Μίλα μου Ιστορικά» που αγάπησε το ευρύ κοινό και αποδεικνύει πως τα επιστημονικά τεκμηριωμένα κείμενα είναι ο τρόπος να ξεφύγεις την εποχή των fake news.

H δυναμική των 30λεπτων διαλέξεων για την ιστορία της Κύπρου σε μορφή podcast, φάνηκε από το πρώτο κιόλας διαδικτυακό επεισόδιο, τον Ιούνιο του 2020, τότε που η Δρ Αναστασία Γιάγκου εγκαινίασε το ‘Μίλα μου Ιστορικά’ με μία διάλεξη για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ένα θέμα που αποδείχτηκε ιδιαίτερα δημοφιλές στην πορεία του. 

9

Εντελώς αθόρυβα τα podcast του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου, έφτασαν στη ζωή μας την εποχή της καραντίνας. Η θεματολογία, ο κατανοητός και εύπεπτος λόγος τους, η αμεσότητά τους με το ευρύ κοινό, έδωσαν στη σειρά διαλέξεων διάρκεια στον χρόνο. 

Όλα ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2020 λοιπόν, όταν οι προγραμματισμένες διαλέξεις του ΠΙΤΚ αναγκαστικά αναβλήθηκαν. «Για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε δημιουργήσαμε το ‘Μίλα μου Ιστορικά’», εξηγεί η Δρ Ιωάννα Χατζηκωστή Διευθύντρια του ΠΙΤΚ. «Πιστεύω πολύ στον ήχο. Η εικόνα έχει υπερτιμηθεί στην εποχή μας. Είπαμε λοιπόν πως ξεκινάμε τα podcast χωρίς προχειρότητα στην αισθητική. Η σειρά μελετήθηκε, σχεδιάστηκε, δουλεύοντας με την Δρα Αναστασία Γιάγκου, που την επιμελήθηκε μαζί μου για αρκετό καιρό.  Γι’ αυτό και το ‘Μίλα μου Ιστορικά’ βγήκε με στρατηγική, δεν έγινε τυχαία. Το λογοτυπήσαμε, και ζητήσαμε από τον νεαρό συνθέτη Ανδρέα Παπαπέτρου να ντύσει με μουσική την έναρξη του. Αυτό που ουσιαστικά επιθυμούσαμε και προσπαθήσαμε, ήταν να φτιάξουμε κάτι καλοδουλεμένο. Πιστεύω εξάλλου πως όταν προσφέρεις ποιότητα, ο κόσμος την εντοπίζει. Κι αυτό φάνηκε, συνέβαλε στην επιτυχία και τη συνέχειά του.  

Αυτό που επιζητούσαμε ως Πολιτιστικό Ίδρυμα, ήταν ένα άνοιγμα στο ευρύ κοινό, θέλαμε νέους ιστορικούς να μιλήσουν για θέματα που αφορούν στην κυπριακή ιστορία, θέλαμε να φτιάξουμε ένα μέσο που θα φτάσει στον κόσμο και να είναι εύχρηστο. Δώσαμε έτσι τον λόγο  και την ευκαιρία σε πολλούς νέους με διδακτορικό που δεν εργάζονταν σε πανεπιστήμια και έχουν κάνει σημαντική έρευνα για την κυπριακή ιστορία, το μέσο να την διοχετεύσουν στο ευρύ κοινό.  Κάπως έτσι βρήκε το δρόμο του το ‘Μίλα μου Ιστορικά». 

9

Ευχαριστίες στη συνεργάτιδα μας Μικαέλλα Τσάγγαρη «Τhe Elbow Room Elbows and Productions»

Η ανταπόκριση σε όλο τον κόσμο

«Είναι εντυπωσιακό το γεγονός πως η σειρά ‘Μίλα μου Ιστορικά’, βγήκε χωρίς κάποια διαφημιστική καμπάνια, έχοντας ανταπόκριση τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, κάτι που αποδεικνύεται από τα σχεδόν  16.4 χιλιάδες downloads από την αρχή της δράσης του το Μάιο του 2020. Τα θέματα με το περισσότερο ενδιαφέρον δεν κατηγοριοποιούνται. Παρόλα αυτά ο Β’ παγκόσμιος πόλεμος φαίνεται να κεντρίζει ιδιαίτερα το ενδιαφέρον των ακροατών, με το podcast «Η βρετανική Πολιτική στην Κύπρο κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» να έχει τα περισσότερα downloads. Ακόμη, «Το Μεσαιωνικό βασίλειο της Κύπρου και οι Σταυροφορίες», «Η εξέγερση των Ιουδαίων στην Κύπρο το 115-117 μ.Χ. και η μετέπειτα ιουδαϊκή παρουσία στο νησί μέχρι το τέλος της Ρωμαϊκής περιόδου», «Τα Δημόσια Λουτρά και η υγιεινή στην Ρωμαϊκή Κύπρο», φανερώνουν την τάση του κοινού να μαθαίνει για την καθημερινότητα σε παλαιότερες εποχές.

Όσο για το προφίλ των ακροατών; Οι περισσότεροι είναι από την Κύπρο και αρκετοί από την Ευρώπη, λιγότεροι στην Βόρεια και Νότια Αμερική και την Ωκεανία. Το ανδρικό κοινό είναι πολύ περισσότερο από το γυναικείο, ενώ υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από το νεανικό κοινό. Κυρίως από τους μαθητές για τα podcast που αφορούσαν στα Γυμνάσια. Πρώτη σε ακροάσεις μάλιστα είναι η Αθήνα, αφού η διδακτέα ύλη είναι η ίδια με την Κύπρο». 

 

Επόμενα Βήματα

«Παρόλο που πιστεύω πως ο κύκλος του ‘Μίλα μου Ιστορικά’ δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, αφού έχουμε σημαντικά ονόματα τα οποία δεν προσεγγίσαμε και συνεχώς εμφανίζονται νέες έρευνες και νέοι επιστήμονες, σκεφτόμαστε πως ένας δεύτερος κύκλος θα μπορούσε να ξεκινήσει σε μορφή συνέντευξης ή συζήτησης. Με την προϋπόθεση πάλι της απλότητας στον λόγο, έτσι ώστε να πιάσουμε τον παλμό του κοινού». 

 

Οι διαλέξεις της σειράς διαλέξεων «Μίλα μου Ιστορικά» παρουσιάζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα στη σελίδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος στο Facebook (Boccf), στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος www.boccf.org και στις ψηφιακές πλατφόρμες παροχής ήχου (Buzzsprout, Spotify, GooglePodcasts:“Μίλα μου ιστορικά”).

Loader