Το «Needless» έρχεται στο AfroBanana

Το «Needless» έρχεται στο AfroBanana

O Bασίλης Σεβδαλής υπόσχεται με την εμφάνισή τους να τα «κατεδαφίσουν» όλα!

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο ίδιος θα συμμετάσχει στο AfroBanana. Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη εμφάνισή του ως «Needless», έχοντας στο πλευρό του τους μουσικούς του συνοδοιπόρους. Ο Βασίλης, προτού «κατέβει» στη χώρα μας, μας μυεί στη μουσική του, αλλά και μας εξηγεί γιατί δεν πρέπει με τίποτα να χάσουμε φέτος αυτό το συναρπαστικό μουσικό γεγονός, που είμαστε τυχεροί που γίνεται στον τόπο μας.

Της Μαρίας Γεωργίου 

Πώς ξεκίνησε η μουσική συνύπαρξη με τον Mr.Z και την ΙRO, με την ονομασία «Needless»; 

Ο Ζώης είχε μεγάλη φήμη ως συλλέκτης δίσκων. Ήταν από τους πιο γνωστούς στην Ελλάδα. Ωστόσο, τόσο ο Ζώης όσο και η Ηρώ, μπήκαν στην ομάδα μετέπειτα. Ξεκίνησα το «Needless» με τρεις φίλους μου, που δεν ήταν DJs, αλλά τους ενδιέφερε η μουσική και η διοργάνωση εκδηλώσεων. Όταν δύο από αυτούς αποχώρησαν για να αφοσιωθούν στις δουλειές τους, άρχισα να ψάχνω για έναν δεύτερο DJ προκειμένου να γίνει resident στα πάρτι. Με τον Ζώη μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη για τη house και την disco. Προσωπικά, εκείνο που μου άρεσε πάρα πολύ ως curator του «Needless», είναι ότι ο Ζώης έχει τη δυνατότητα να εκφραστεί πέρα από την club μουσική. Κάτι που πάντα ήθελα για το «Needless». Να επεκταθεί πέρα από τα clubs, δηλαδή τα house, techno & electro ακούσματα. Ξεκινήσαμε να παίζουμε πρώτα σε διάφορα μέρη και κάπως έτσι έγινε το «πάντρεμα» μεταξύ μας. Η Ηρώ ήρθε στην ομάδα μετά το 2016. Αρχικά ερχόταν στα πάρτι μας, ήταν fan και εκτιμούσε τη μουσική έκφραση του «Needless». Επειδή είναι αρκετά μικρότερη από εμάς ηλικιακά, θεωρήσαμε πως θα μπορούσε να φέρει έναν αέρα ανανέωσης με φρέσκιες ιδέες. Μουσικά ήταν κοντά σε κάποια από τα κομμάτια μας και έτσι έγινε το νεότερο μέλος της ομάδας. Οπότε ανακεφαλαιώνοντας, το «Needless» ξεκίνησε το 2011. Ο Ζώης εντάχθηκε σε αυτό τη χρονική περίοδο 2014-2015 και η Ηρώ το 2016-2017. Οι τρεις μας πλέον «τρέχουμε» όλες τις πτυχές της παραγωγής.

Το όνομα «Needless» πώς προέκυψε;

Η περίπτωσή μας έχει λίγο πλάκα. Ξέρεις, όταν προσπαθείς να βρεις όνομα για κάτι, συνήθως είναι δύσκολο. Εγώ δεν βρίσκω εύκολα κάτι που να μου αρέσει. Επειδή αρχικά ήμασταν πολύ επιλεκτικοί και παίζαμε βινύλια, κάναμε πλάκα με τη λέξη βελόνα, needle στα αγγλικά. Ένα βράδυ που συζητούσαμε με τους παλιούς μου συνεργάτες πώς θα ονομάζαμε την ομάδα, λέγαμε αστειευόμενοι ότι «ακόμη ένα mobile πάρτι είναι περιττό». Κοιτάζοντας πώς λέγεται η λέξη «περιττός» στα αγγλικά, είδαμε τη λέξη «needless», η οποία συνδέεται με τις βελόνες, αλλά και με ένα λογότυπο που μας είχε στείλει ο γραφίστας μας με μια βελόνα πικάπ. Έτσι λοιπόν προέκυψε το «Needless». Τότε βέβαια δεν μας είχε αρέσει, αλλά το βάλαμε στο πρώτο πάρτι και έκτοτε μάς έμεινε.

Ποιος είναι για εσάς ο κύριος σκοπός των mobile πάρτι; 

Τα mobile πάρτι δημιουργούνται για να εκφράσουν τις μουσικές ανάγκες και την αισθητική ορισμένων ανθρώπων. Για εμάς έγιναν για να υπάρχει ένα «όχημα», το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει ένα μεγάλο κομμάτι της μουσικής που μας ενδιαφέρει, κάτω από μια «ομπρέλα». Το «Needless» είναι μια σειρά από mobile πάρτι και συνάμα μια μουσική πλατφόρμα. Στο δικό μου μυαλό εξ αρχής ήταν ότι πρέπει να είναι κάτι ανοικτό και δημοκρατικό, ώστε να συνεργάζεται και να φιλοξενεί διάφορους DJ. Παράλληλα, να συνεργάζεται μαζί με άλλα mobile πάρτι και καλλιτέχνες. Μέχρι στιγμής, τα έχουμε καταφέρει. Ο κύριος σκοπός είναι να μπορείς να εκφραστείς ακριβώς όπως θέλεις και να έχεις τη δική σου «σφραγίδα» στην πόλη. Εκεί δηλαδή που δραστηριοποιείσαι σε σχέση με τη μουσική και το αισθητικό αποτέλεσμα. Στην τελική, απώτερος σκοπός είναι να κάνεις τα καλύτερα πάρτι και να είσαι πολύ συγκεκριμένος στον ήχο και την ενέργεια που θέλεις να περάσεις στον κόσμο.

afro

Πού οφείλεται κατά εσάς αυτή η αστείρευτη ενέργεια που βγάζετε μουσικά ακόμη και μετά από 10 χρόνια; 

Νομίζω είναι η ανάγκη μας να έχουμε ένα «όχημα» να εκφραστούμε μουσικά, βάζοντας τη δική μας σφραγίδα. Να το βλέπει ο άλλος μετά από 10 χρόνια και να ξέρει ότι μπορεί να μας εμπιστευτεί και να βρει κοντά μας ένα περιβάλλον και μια κατάσταση που τον/την εκφράζει. Στο δικό μου μυαλό πάντα προσπαθούσα -αυτό ισχύει και για τον Ζώη και την Ηρώ- να μην έχει σημασία ποιος παίζει, εάν έχουμε κάποιον διεθνή DJ, αλλά αυτό που κάνουμε να είναι καλό. Να είναι η μουσική όπως πρέπει να είναι. Προσωπικά, μου αρέσει να έχω τον ρόλο του DJ και να παίζω για τον κόσμο, και έτσι αισθάνομαι εδώ και 20 χρόνια. Δεν έχει σταματήσει να υπάρχει αυτή η ανάγκη, ειδικά όταν βάζεις την «υπογραφή» σου και είναι δικό σου 100%. Και αυτό το βγάζεις προς τον κόσμο και θες το αποτέλεσμα να είναι όσο καλύτερο γίνεται. 

Είστε αναπόσπαστο κομμάτι της αθηναϊκής μουσικής σκηνής επί 10 χρόνια. Τι να περιμένουμε λοιπόν για...την επομένη δεκαετία; 

Τουλάχιστον άλλα 10 χρόνια παρουσίας. Στο μυαλό μας πέρα από τα πάρτι -που θα συνεχίσουμε να κάνουμε- θέλουμε να διοργανώσουμε ακόμη περισσότερα, τα οποία όμως δε θα φιλοξενούνται σε κλαμπ. Έναν στόχο που η ομάδα είχε εξ αρχής. Θέλουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με σημαντικούς χώρους στην Αθήνα όπως είναι το s.i.xdogs, to BIOS και το ΡΟΜΑΝΤΖΟ, όπου έχουμε κάνει πολλά πράγματα. Παράλληλα, προσπαθούμε να δημιουργούμε events τα οποία δεν στεγάζονται απαραίτητα σε καθιερωμένους χώρους, όπως ένα rooftop ή μια αποθήκη. Τα τελευταία χρόνια, οι συγκυρίες δε μας επέτρεψαν να κάνουμε όσα θέλαμε. Άρα ένας στόχος είναι να γίνονται περίεργα και πρωτότυπα events  σε χώρους που δεν περιμένεις και δεύτερο να συνεργαστούμε περισσότερο στο κομμάτι των live εμφανίσεων, που να συνδυάζουν πάρτι και DJs. 

Με ποιους τρόπους θέλετε η μουσική σας να επηρεάζει το κοινό και πώς το καταφέρνετε;

Θέλουμε πάρα πολύ να έρχονται οι άνθρωποι -κάτι που έχουμε πετύχει μέχρι ένα σημείο- στα πάρτι μας πρώτα απ 'όλα για τη μουσική. Το λέω αυτό γιατί στα πάρτι προφανώς κάποιος δεν πάει μόνο για αυτό, αλλά και για το περιβάλλον, για να φλερτάρει, να πιει, να διασκεδάσει. Θέλουμε όμως η μουσική μας να είναι στο προσκήνιο και το παλεύουμε. Γι' αυτό και κάποιες φορές θυσιάζουμε κάποια άλλα πράγματα προκειμένου η μουσική να είναι σε πρώτο πλάνο, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε μικρότερη εμπορική απήχηση κάποιες φορές. Οπότε είμαστε πολύ περήφανοι όταν κάποιος μας λέει ότι κάναμε ένα πολύ ωραίο,περίεργο σετ, με ακούσματα που δεν έχει ξανακούσει. Επιζητούμε να πρωτοτυπούμε, να παρουσιάζουμε καινούργια πράγματα μουσικά. Το καταφέρνουμε ως έναν βαθμό, δίνοντας έμφαση στη μουσική και τη σκηνοθεσία της βραδιάς σε σχέση με την ατμόσφαιρα που θέλουμε να δημιουργήσουμε σε κάθε πάρτι. Είμαστε πολύ αφοσιωμένοι στο μουσικό αποτέλεσμα και εμείς, αλλά και οι καλεσμένοι μας DJs.

afrobanana

Βασίλη, εμφανίζεσαι στο Afrobanana έπειτα από 4 χρόνια, αλλά πρώτη φορά ως «Needless». Τι διαφορετικό να περιμένουμε; 

Tην προηγούμενη φορά είχα παίξει κατά τη διάρκεια της μέρας. Ήμουν το πρώτο σετ όταν «έπεφτε»ο ήλιος και άνοιγε η σκηνή. Φέτος «κλείνω» τη μέρα του Σαββάτου, οπότε από εμένα να περιμένετε να τα «κατεδαφίσω» όλα. Θα ετοιμάσω ένα σετ αρκετά δυναμικό. Είμαι πολύ χαρούμενος που θα είμαι μαζί με τον συνεργάτη και φίλο μου, Ζώη. Παράλληλα, μαζί μου θα είναι ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, με τον οποίο συνεργαζόμαστε αρκετά, παρόλο που δεν είναι resident του «Needless». Έχω γίνει φίλος με τα παιδιά, τον Κωνσταντίνο (Cotsios o Pikatillis) και τον Ανδρέα (Mr.Fox) από το Sousami. Νομίζω λοιπόν πως θα είμαστε μια μεγάλη παρέα και ανυπομονώ να το ζήσω κι εγώ με τους φίλους μου. 

Τι θεωρείς ότι αποκομίζει ο κόσμος από φεστιβάλ όπως το AfroBanana;

Όταν είχα έρθει την πρώτη φορά στο AfroBanana, δεν πίστευα στα μάτια μου. Είδα ένα φεστιβάλ το οποίο δεν είχε να ζηλέψει σε τίποτα από άλλα που είχα πάει και αναφέρομαι σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ήταν οργανωμένο μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια, ενώ είχε φανταστική μουσική, νόστιμο φαγητό και ήταν ένα φεστιβάλ με οικολογική συνείδηση. Ήταν όλα τέλεια! Ομολογώ πως δεν είχα αντιληφθεί στην αρχή ότι θα συμμετείχα σε μια τόσο καλα στημένη διοργάνωση και εντυπωσιάστηκα. Θεωρώ ότι είναι κάτι που μπορούμε να βιώσουμε πολλοί άνθρωποι με κοινές μουσικές εμπειρίες. Είναι ένα φεστιβάλ στο οποίο δημιουργούνται διάφορες κοινότητες και δίνει την ευκαιρία να κυκλοφορήσεις σε όλο τον χώρο και να δεις τι γίνεται. Έτσι μπορείς να βιώσεις πλήρως την εμπειρία και να το αισθανθείς αρκετά δικό σου. Εκείνο που αναμένω είναι να ακούσω και πάλι νέα πράγματα μουσικά. Την πρώτη φορά εκπλάγηκα ευχάριστα, γιατί είμαι ένας άνθρωπος που ακούει πολλή μουσική. Από εκείνη τη διοργάνωση θυμάμαι άκουσα για πρώτη φορά το Mauskovic Dance Band, το οποίο από τότε ακολουθώ και παίρνω τα βινύλια τους. Πιστεύω ότι και φέτος θα συμβεί αυτό, τουλάχιστον με δυο-τρεις από τις μπάντες που θα συμμετάσχουν. Οπότε τόσο εγώ όσο και αρκετός κόσμος, θα γνωρίσει νέα ακούσματα. Για μένα είναι εντυπωσιακό ότι ένα τέτοιου είδους φεστιβάλ γίνεται στην Κύπρο και όχι στην Αγγλία. Όποιος δεν έχει έρθει στο AfroBanana, δεν ξέρει τι χάνει. Απ' ό,τι έμαθα, η φετινή τοποθεσία είναι η καλύτερη μέχρι τώρα, άρα όλοι έχουμε όλοι έναν λόγο παραπάνω για να το επισκεφτούμε! 

Περισσότερα για το AfroBanana: Facebook, Ιnstagram 

Συνεργάτης του AfroBanana: Avant-Garde 

Loader