Ο Αλέξης ανεβάζει το «Πάμε για μπύρες» σε άλλο level

Ο Αλέξης ανεβάζει το «Πάμε για μπύρες» σε άλλο level

Με την «Κρύα αλυσίδα του Πίβο» να προκαλεί ακόμη και άτομα σαν εμένα που δεν αγαπούν το ζύθο, να θέλουν να δοκιμάσουν αυτή την απαστερίωτη και αφιλτράριστη μπύρα

Με διαδικασία παραγωγής ζύθου και σχεδόν «ιεροτελεστική» τεχνική αξιολόγησης του τελικού προϊόντος που φτάνει στο ποτήρι μας, δεν έχουμε παρά να… σηκώσουμε τα ποτήρια με τα pints που μας αναλογούν, να ελέγξουμε τον αφρό, να μετρήσουμε φυσαλίδες -έτσι για να δείξουμε πως γνωρίζουμε από καλή μπύρα- και να θυμηθούμε το λόγο που μια τέτοια μπύρα έχει τις προδιαγραφές να γίνει το αγαπημένο μας ποτό.

Συνέντευξη στην Νίκολα Καρατζιά  

Ο Αλέξης Αλεξίου, ένας από τους τέσσερις ιδιοκτήτες του Πίβο Microbrewery, έκανε την επόμενη καθοριστική κίνηση στη ζωή του, παράτησε την Πληροφορική, επέστρεψε από την Τσεχία και δημιούργησε ένα μικροζυθοποιείο και κατάφερε να γίνει ένα από τα νέα πρόσωπα της καμπάνιας την Τράπεζας Κύπρου, «Σε κάθε επόμενη κίνηση».

Εάν συναντιόμασταν πέντε χρόνια πιο πριν, που θα έβρισκα τoν Αλέξη και σε τι φάση;

Πριν από πέντε χρόνια θα βρίσκατε τον Αλέξη στο Πίβο Brewpub στην Παλιά πόλη της Λευκωσίας. Είτε θα τον βλέπατε μπροστά από τα χάλκινα καζάνια να «μαγειρεύει» μπύρα, είτε να σας σερβίρει ινκόγκνιτο ένα από τα πολλά είδη που φτιάχνονταν στο μικροζυθοποιείο. 

Γενικότερα, ποιος είναι ο Αλέξης, τι έχει σπουδάσει και με τι έχει ασχοληθεί στη ζωή του μέχρι σήμερα σε επαγγελματικό επίπεδο; 

Αν και σπούδαζα πληροφορική στην Τσεχία, έχω ασχοληθεί κυρίως με την παραγωγή μπύρας σε μικροζυθοποιία και στο τέλος, έμαθα περισσότερα για αυτή την τέχνη παρά την πληροφορική. 

54546567687

Ποια θεωρείς ότι ήταν ίσως η πιο καθοριστική κίνηση στη ζωή σου και πότε έγινε αυτή; 

Η καθοριστική κίνηση στη ζωή μου ήταν η επιστροφή μου από την Τσεχία μετά από 11 χρόνια εκεί. Ένιωθα πλέον σίγουρος με τι θέλω να ασχοληθώ στη ζωή μου και μέσω των γνώσεων και αυτοπεποίθησης που απέκτησα στην Τσεχία, ήμουν έτοιμος να δημιουργήσω μικροζυθοποιείο στη Κύπρο. 

775645

Πως προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία ενός μικροζυθοποιείου; Υπάρχει ιστορία μέσα στην οικογένεια με ρίζες στην παραγωγή μπύρας;

Η ιδέα ενός μικροζυθοποιείου γεννήθηκε, θα έλεγα, στην Τσεχία. Ταυτόχρονα με μένα, σπούδαζε στη Πράγα ως χημικός, ο δίδυμος αδελφός μου Χρίστος. Στο Πανεπιστήμιο Χημείας και Τεχνολογίας υπάρχουν τμήματα με τεράστια παράδοση στην επιστήμη της ζυθοποιίας και μπορούμε να πούμε ότι η ιδέα «ζυμώθηκε» σε έναν από αυτούς τους χώρους. Η ολοκλήρωση και η μεταποίηση των ιδεών σε πράξεις έγιναν στην Κύπρο, με την ισοσκελή σύμπραξη του Άγγελου και Θανάση, μικρού αδελφού και ξαδέλφου αντίστοιχα. Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι ανήκουμε σε οικογένεια ζυθοποιών, όμως στην οικογένεια, η μητέρα του Θανάση -θεία Ειρήνη, μεγαλωμένη στην Τσεχία- συμμετείχε πάντα στην συλλογή λυκίσκου (ενός από τα 4 συστατικά της μπύρας). Όταν βλέπουμε φωτογραφίες από αυτήν τής τη δραστηριότητα, νιώθουμε κάπως ότι αυτές οι ρίζες ίσως προϋπήρχαν.

6776767667

Θεωρείς ότι το Πίβο Microbrewery υπάρχει κάτι στο οποίο αισθητά διαφέρει από άλλα ζυθοποιεία του νησιού, το οποίο είναι και το χαρακτηριστικό που ίσως το κάνει να ξεχωρίζει;

Γενικά τα μικροζυθοποιεία χαρακτηρίζονται από τη διαφορετικότητα - ευελιξία και αυτό είναι που τα κάνει ωραία και μοναδικά. Το Πίβο θα έλεγα ότι δείχνει μια ιδιαίτερη έμφαση στην ευαισθησία που έχει η απαστερίωτη και αφιλτράριστη μπύρα. Κάνει τη λεγόμενη «Κρύα αλυσίδα του Πίβο» (Pivo Cold Chain), όπου η μπύρα παραμένει κρύα σε όλα τα στάδια, δηλαδή κατά την ωρίμανση, μεταφορά, φύλαξη, μέχρι και την στιγμή που φτάνει στο ποτήρι του καταναλωτή. Με αυτή την αλυσίδα αναδεικνύονται τα πλεονεκτήματα σε γεύση και φρεσκάδα του προϊόντος, σε αντίθεση με ένα εργοστασιακό / βιομηχανοποιημένο προϊόν το οποίο έχει παστεριωθεί και φιλτραριστεί. 

7676787

Το κρασί, υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος που μπορείς να το δοκιμάσεις για να καταλάβεις την ποιότητά του. Στην μπύρα ισχύει το ίδιο; Εξήγησε μας την τεχνική που πρέπει να χρησιμοποιούμε.

Ισχύει το ίδιο και για την μπύρα. Σε μια αισθητηριακή ανάλυση και αξιολόγηση, ο τρόπος γευσιγνωσίας μπορεί να ποικίλει αναλόγως του τι ψάχνουμε να εντοπίσουμε στην μπύρα, καθώς και ποιο είδος δοκιμάζουμε. 

- Σε μια όμως συνηθισμένη διαδικασία, σηκώνουμε το ποτήρι στο ύψος των ματιών και βλέπουμε πρώτα από όλα τον αφρό της μπύρας, πόσο συμπαγής είναι και πόσο διαρκεί στο ποτήρι. Βλέπουμε το χρώμα που πρέπει να έχει βάσει του είδους, όπως επίσης και την καθαρότητα της μπύρας. 

- Περνούμε, ως δεύτερο βήμα, το ποτήρι γρήγορα κάτω από τη μύτη εισπνέοντας καθώς περνάει ή απλώς, το αφήνουμε σε απόσταση περίπου 15 εκατοστών και παίρνουμε μία συνεχόμενη εισπνοή. Με αυτό τον τρόπο αφυπνούμε και προετοιμάζουμε το οσφρητικό σύστημα για να συνεχίσει με την αξιολόγηση. 

- Τρίτο βήμα είναι να πιούμε λίγη ποσότητα μπύρας 1-4 φορές, έτσι ώστε να αξιολογήσουμε την περιεκτικότητα του ανθρακικού που περιέχει, την αίσθηση της πικράδας, γλυκάδας, οξύτητας, κλπ. 

- Τέταρτο βήμα είναι να δοκιμάσουμε ξανά την μπύρα, εφόσον έχουμε πρώτα πάρει μια βαθιά εισπνοή με τη μύτη μας σχεδόν χωσμένη στο στόμιο του ποτηριού και με τον αφρό της μπύρας να έχει μειωθεί ή σχεδόν διαλυθεί.

Μετά και το τέταρτο βήμα πρέπει να έχουμε ήδη σχηματισμένη μια σφαιρική άποψη και ιδέα για την εντύπωση που μας αφήνει η μπύρα, για τα θετικά στοιχεία στη γεύση και άρωμα αλλά και για κάποια αρνητικά που δεν θα έπρεπε στο τελικό προϊόν να υπάρχουν.

898978

Χρονοβόρα διαδικασία, σχεδόν «ιεροτελεστία» ακούγεται, αν απλώς έχεις βγει απλώς με παρέα για μπύρες.

Ο πιο πάνω τρόπος αξιολόγησης της ποιότητας μιας μπύρας χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον από άτομα με συνεχή κατάρτιση στην γευσιγνωσία και που ακολουθούν μια μεθοδική προσέγγιση στην αξιολόγηση. Τα άτομα αυτά μπορούν αποδεδειγμένα να εντοπίσουν στην όσφρηση και στη γεύση πάρα πολλές ουσίες και να τις περιγράψουν με το σωστό λεξιλόγιο. Σε μια πιο άτυπη διαδικασία αξιολόγησης που λαμβάνει μέρος στην απογευματινή ή νυχτερινή μας έξοδο, μπορούμε να κρίνουμε μια μπύρα αρχικά από την εμφάνιση της. Ο πυκνός συμπαγής αφρός που διαρκεί και με την ύπαρξη όσο πιο μικρών φυσαλίδων, μπορεί να θεωρηθούν ως θετικά σημεία για την ποιότητά της. 

Αν μυρίζεις την μπύρα και δεν έχει καμία μυρωδιά ή μυρίζεις  βρεγμένο χαρτόνι για παράδειγμα, (οσμή που προέρχεται από οξειδωμένη μπύρα) τότε δεν θέλεις να πιεις άλλο. Η μυρωδιά πρέπει να είναι πάντα ευχάριστη και αυτό που μυρίζεις να το νιώθεις και την ώρα που τη γεύεσαι. Μια μπύρα σε γενικές γραμμές πρέπει να είναι ευχάριστη τόσο στην μυρωδιά όσο και στην γεύση, να νιώθεις κυρίως τις πρώτες ύλες από τις οποίες φτιάχτηκε, να μην σε φουσκώνει, να μην σου προκαλεί πονοκέφαλο και χωρίς πολλή ανάλυση, να σε αφήνει ικανοποιημένο έτσι ώστε να μπορείς να την πιεις ξανά και ξανά.

6566734

    

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι όταν έχεις απέναντί σου κάποιον όπως εμένα, που σου λέει ευθαρσώς «Δεν πίνω καθόλου μπύρα, δεν μου αρέσει»; Υπάρχει περίπτωση να μπορέσεις να με μεταπείσεις;

Το πρώτο πράγμα που σκέφτομαι, είναι ότι είναι πιθανόν, η άποψη που σχημάτισες για την μπύρα να είναι λόγο των πάρα πολλών άσχημων παραδειγμάτων που κυκλοφορούν στην αγορά και έτυχε να δοκιμάσεις. Για να προσπαθήσω -χωρίς να είναι αυτοσκοπός- να σου δημιουργήσω μια άλλη εικόνα, θα σταθώ κυρίως στο δεδομένο ότι η μπύρα είναι κατ’ αρχάς τρόφιμο και όταν παράγεται και φυλάγεται σωστά μπορεί να εκλαμβάνεται ως  προϊόν πολύ ποιοτικό. Θα σε παρέπεμπα να δοκιμάσεις μπύρες από μικροζυθοποιίες οι οποίες δεν φιλτράρουν και δεν παστεριώνουν την μπύρα έτσι ώστε να διατηρείται η πλούσια γεύση και φρεσκάδα, καθώς και πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως: Βιταμίνη Β, σάκχαρα, αντιοξειδωτικές ουσίες, ιχνοστοιχεία και μεταλλικά άλατα. Αναφορά θα έκανα επίσης στο γεγονός ότι υπάρχουν πολλές εκατοντάδες είδη μπύρας, πράγμα που ίσως σημαίνει ότι ενδεχομένως, δεν έχεις ακόμη βρει το είδος που σου αρέσει. Συνέχισε την έρευνα. 

8787878778

Αισθάνεσαι forward thinker και αν ναι, με ποιο τρόπο;

Μαζί με την ομάδα του Πίβο νιώθω Forward thinker, διότι στοχαζόμαστε και αισθανόμαστε στο δικό μας πάντοτε τομέα, το Zeitgeist ή αν προτιμάτε, τις τάσεις και το πνεύμα των εποχών. Ταυτόχρονα όμως, προσπαθούμε να διατηρούμε την ισορροπία μεταξύ αυτών που θέλουμε να κτίσουμε στο παρόν και να διευρύνουμε στο μέλλον. 

Στην Κύπρο ίσως η «εξέλιξη» σε κάποια πράγματα να αργοπορεί, ξέρουμε όμως ότι δεν μπορούμε να μείνουμε ποτέ πίσω και η «επανάσταση» της Κραφτ μπύρας είναι έτοιμη να αρχίσει. Μπορούμε να δούμε με δεδομένα την αλλαγή αυτή και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Ήταν κάτι που ήδη προβλέψαμε όταν πρωταρχίζαμε. Ως χώρα με παράδοση στο κρασί, πολλοί ίσως να μην γνωρίζουν ότι το αγαπημένο ποτό των Κυπρίων είναι η μπύρα. Μια μέρα θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα εκλαμβάνουμε την μπύρα ως κάτι το πιο ποιοτικό και θα προτιμούμε να πίνουμε το αγαπημένο μας αυτό ποτό από μικροζυθοποιίες που θα συνεχίσουν να «βλασταίνουν» -σαν μανιτάρια μετά την βροχή-, σε διάφορες πόλεις ή και σε χωριά ανά το νησί.

43434343544

Έχεις λάβει μέρος και στην καμπάνια της Τράπεζας Κύπρου, «Σε κάθε επόμενη κίνηση». Τι σε ώθησε να το πράξεις και και ποιο μήνυμα θέλεις να μεταφέρεις μέσα από αυτή τη συμμετοχή;

Αυτό που ώθησε εμένα και την ομάδα μου στο να λάβουμε μέρος στην καμπάνια αυτή, ήταν αρχικά η ικανοποίηση που πήραμε από το γεγονός ότι μας προτάθηκε μεταξύ πολλών επιχειρήσεων στην Κύπρο να προβάλουμε αυτό που κάνουμε. Έτσι, μας δόθηκε η ευκαιρία να μεταφέρουμε το μήνυμα πως με σωστή και μεθοδική δουλειά, μπορούμε να φτιάχνουμε ποιοτική, Κυπριακή Κραφτ μπύρα, με το brand μας να μπορεί να εκλαμβάνεται ως σήμα κατατεθέν.

329

Αλέξη, What’s next; Έχεις βάλει επόμενο «στοίχημα» με τον εαυτό σου;

Ναι, θέλω να συνεχίσω να διευρύνω τις γνώσεις μου στην τέχνη της  ζυθοποιίας για να μπορώ να προσφέρω στο brand στο οποίο ανήκω, το Πίβο, ό,τι καλύτερο μέσα στα επόμενα 5 χρόνια.  

Loader