Ο πατέρας μου Λουκιανός Κηλαηδόνης

Ο πατέρας μου Λουκιανός Κηλαηδόνης

Η θυγατέρα του σπουδαίου τραγουδοποιού και εξαιρετική ερμηνεύτρια Μαρία Κηλαηδόνη, μοιράζεται γλυκιές αναμνήσεις και παλιές φωτογραφίες από τον πατέρα της και μας προσκαλεί στην όμορφη συναυλία-αφιέρωμα «Σ’ ευχαριστώ Λουκιανό» σε Λευκωσία και Λεμεσό

Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης αποτελεί μία μοναδική περίπτωση τραγουδοποιού και καλλιτέχνη στην ελληνική μουσική σκηνή. Ένας χαρισματικός μουσικός και ερμηνευτής που άφησε το αποτύπωμά του στις ψυχές των ανθρώπων μίας ολόκληρης εποχής ενώ γενιές ανθρώπων έχουν διασκεδάσει, ερωτευτεί, προβληματιστεί, γελάσει, χορέψει με τα μοναδικά τραγούδια και τους επαναστατικούς για την εποχή στίχους του.

Παράλληλα, όμως, με την πορεία του στη δισκογραφία ο Λουκιανός Κηλαηδόνης εμφανίσθηκε και στον κινηματογράφο το 1971 με τη μουσική της ταινίας του Παύλου Παρασχάκη «Δάκρυα για έναν αλήτη», ενώ το 1975 επιμελήθηκε τη μουσική της ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Ο Θίασος». Ξανασυνεργάστηκε με τον Αγγελόπουλο στην ταινία «Οι κυνηγοί» (1977) και το 1980 έγραψε τη μουσική για την ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Ελευθέριος Βενιζέλος». 

Όλα αυτά τα χρόνια ο Λουκιανός έκανε πάρα πολλές συναυλίες σε ολόκληρη την Ελλάδα και στην Κύπρο. Γνωστότερη από αυτές είναι το περίφημο «Πάρτυ στη Βουλιαγμένη» στην πλαζ της Βουλιαγμένης τον Ιούλιο του 1983, που συγκέντρωσε περίπου 70.000 κόσμο. Θεωρήθηκε το ελληνικό Γούντστοκ και ο Λουκιανός με αυτή τη συναυλία ήταν ο πρώτος καλλιτέχνης που έβγαλε τις συναυλίες από τα γήπεδα και τα θέατρα σε φυσικούς χώρους.

9

Ο σπουδαίος τραγουδοποιός ήταν ένα αιώνικος έφηβος, με χιούμορ στα τραγούδια του μέσα από τα οποία έλεγε σκληρές αλήθειες για την πραγματικότητα της εποχής, την κοινωνία αλλά και την συμπεριφορά των ανθρώπων. Γι’ αυτούς κι άλλους πολλούς λόγους λέμε σήμερα, έξι χρόνια από τον θάνατό του, «Σ’ ευχαριστώ Λουκιανέ». Αυτός είναι και ο τίτλος μίας όμορφης συναυλίας-αφιέρωμα που ετοιμάστηκε ως φόρος τιμής στον σπουδαίο καλλιτέχνη και θα δούμε στην Κύπρο στη Μουσική Σκηνή RED την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου και στο Θέατρο Ριάλτο το Σάββατο 21 Οκτωβρίου. Μία συναυλία όπου μία παρέα ερμηνευτών (Πάνος Μουζουράκης, Μανώλης Φάμελλος, Μαρία Κηλαηδόνη και Χρήστος Παπαδόπουλος) και μουσικών θα μας παρουσιάσουν  φρέσκιες εκτελέσεις των πάντα επίκαιρων τραγουδιών του από τον μεγάλο ομώνυμο δίσκο που κυκλοφόρησε, το «Σ’ ευχαριστώ Λουκιανέ». 

9

Μαζί τους και η κόρη του αξέχαστου τραγουδοποιού Μαρία Κηλαηδόνη η οποία μας άνοιξε την καρδιά της, μίλησε για τις αναμνήσεις από τον πατέρα της, την προσωπικότητά του, την μουσική του και μας είπε για αυτή την μεγάλη συναυλία αφιέρωμα στο αγαπημένο μας Λουκιανό. 

«Σ’ ευχαριστώ Λουκιανέ», τιτλοφορείται η μουσική παράσταση που θα δούμε και στην Κύπρο τις επόμενες ημέρες. Μιλήστε μας για αυτή την παραγωγή, πώς θα την χαρακτηρίζατε, πώς έγινε η επιλογή των τραγουδιών, πώς στήθηκε και πώς νιώθετε για αυτή τη δουλειά; 

Είναι μια συναυλία αφιερωμένη στον Λουκιανό, από καλλιτέχνες που τον αγαπούν πολύ και συνεχίζουν κατά κάποιο τρόπο την πορεία τους στα χνάρια του. Σχετικά με τα τραγούδια, προσπαθήσαμε να είναι αντιπροσωπευτικά όλης της μεγάλης καλλιτεχνικής πορείας του Λουκιανού, ξεκινώντας από αυτά που πρωτοέγραψε στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και μέχρι τα τραγούδια που τον καθιέρωσαν μέσα στις δεκαετίες του ’80 και του ’90. Δεν είναι εύκολο να κάνει κανείς ένα αφιέρωμα σε έναν εκλιπόντα καλλιτέχνη, χωρίς αυτό να γίνει πένθιμο, αλλά νομίζω ότι εμείς καταφέρνουμε τελικά να κάνουμε μια γιορτή σε όλες μας τις συναυλίες- αφιερώματα στον Λουκιανό, έτσι όπως έκανε και αυτός όσο ζούσε.

9 

«Σ’ ευχαριστώ Λουκιανέ» τιτλοφορείται και ένας δίσκος που κυκλοφόρησε μέσα στο 2023. Μιλήστε μας για αυτό τον δίσκο, τι περιλαμβάνει, πώς δημιουργήθηκε και τι σημαίνει για εσάς; 

Είναι ένας δίσκος αφιέρωμα στον Λουκιανό, με δικά του τραγούδια ερμηνευμένα από νεότερους καλλιτέχνες που τον αγαπούν και τον τιμούν με τον τρόπο τους. Συμμετέχουν ενδεικτικά ο Φοίβος Δεληβοροιάς, ο Πάνος Μουζουράκης, η Ελεονώρα Ζουγανέλη, η Νατάσα Μποφίλου και πολλοί πολλοί ακόμα εξαιρετικοί ερμηνευτές. Το όλο αυτό πρότζεκτ έγινε υπό την μουσική επιμέλεια του Μανώλη Φάμελλου, ο οποίος έδωσε με την δική του σκοπιά κάποιες φρέσκιες εκτελέσεις, ακολουθώντας όμως πάντα πιστά τα ηχοχρώματα και το γενικότερο ύφος του Λουκιανού.

9

 

Ο τίτλος ήταν μία δική σας προσωπική οφειλή στον δημιουργό Λουκιανό Κηλαηδόνη ή μίας κόρης προς ένα πατέρα; 

Ο τίτλος προήλθε από ένα τραγούδι που έγραψε ο νέος συνθέτης και μουσικός Χρήστος Παπαδόπουλος, σαν φόρο τιμής στον Λουκιανό. Μπορείτε να το βρείτε και να το ακούσετε σε όλες τις πλατφόρμες, είναι ένα πολύ γλυκό και χαριτωμένο τραγούδι.  

Γιατί επιλέξατε στους δύο σας προσωπικούς δίσκους να δώσετε τα ονόματα χρωμάτων, «Ροζ» και «Τυρκουάζ»; Τι σημαίνουν αυτά τα χρώματα για εσάς; 

Είναι η αίσθηση που είχα όταν άκουσα αυτούς τους δίσκους ολοκληρωμένους. Ο πρώτος μου, το «Τυρκουάζ» είναι πιο εσωστρεφής, πιο «μπλε» σαν αίσθηση, ενώ ο δεύτερος, το «Ροζ», είναι πιο εξωστρεφής και πιο τολμηρός ίσως. 

9

Ο πατέρας σας, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης αποτελεί έναν από τους πλέον χαρισματικούς καλλιτέχνες, μία μοναδική περίπτωση δημιουργού. Τι ήταν αυτό που τον έκανε τόσο αγαπητό στον κόσμο πιστεύετε; 

Η φρεσκάδα του, το χιούμορ του, η ευφυΐα του και η στάση ζωής που κράτησε σε όλη του την πορεία. Όπως λέει και το τραγούδι που είπαμε προηγουμένως, το «Σ’ευχαριστώ Λουκιανέ», «Σ’ευχαριστώ Λουκιανέ που δεν με πρόδωσες ποτέ». 

Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης ερμήνευε στίχους που έλεγαν και λένε σκληρές αλήθειες, σχολίαζε την εποχή, με χιούμορ, με αυτοσαρκασμό αλλά με χαρούμενες μουσικές. Γιατί θεωρείτε το έκανε αυτό; Έτσι ήταν και σαν άνθρωπος; 

Ο Λουκιανός δεν είχε ποτέ διάθεση να επιβάλει την γνώμη του, ούτε να «κουνήσει» το δάκτυλο σε κανέναν. Έλεγε αυτά που ήθελε να πει μέσα από τα τραγούδια του, και όσοι καταλάβαιναν, καταλάβαιναν. Έτσι ήταν σαν άνθρωπος, έτσι ήταν και σαν μουσικός. 

Αν και παιδί ενός μουσικού και μίας ηθοποιού, ακολουθήσατε τον δρόμο της μουσικής. Πώς το εξηγείτε αυτό;

Θεωρώ ότι η μουσική ταιριάζει περισσότερο στην ιδιοσυγκρασία μου. Η υποκριτική περιλαμβάνει έναν μεγάλο βαθμό έκθεσης, τον οποίο νεότερη μπορεί να ένιωθα κάπως απειλητικό. Μεγαλώνοντας όμως, γίνομαι όλο και πιο ανοιχτή σε νέα ερεθίσματα. Έτσι φέτος, θα είναι η πρώτη χρονιά που θα δοκιμαστώ στο θέατρο, σε ένα θεατρικό για παιδιά που θα ανεβάσουμε στο «Θέατρο Μεταξουργείο», βασισμένο σε ένα παιδικό βιβλίο που έγραψα και που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πατάκη μέσα στο επόμενο διάστημα και περιλαμβάνει και μουσική δική μου. Ο τίτλος είναι «Τα Γενέλθια της Ριρίκας» και το περιμένω με ανυπομονησία.  

Διάβασα σε μία συνέντευξή σας πως ο πατέρας σας, ζήτησε να σας περάσει από οντισιόν. Αρχικά πως το πήρατε αυτό τότε; Μιλήστε μας για αυτό το περιστατικό. 

Η αλήθεια είναι ότι εγώ του ζήτησα να με ακούσει, να με περάσει δηλαδή από οντισιόν και όχι αυτός. Ήθελα να μου πει την γνώμη του για το πώς με βλέπει στο ξεκίνημα της πορείας μου και έτσι ένα μεσημέρι κάτσαμε στο πιάνο και του τραγούδησα ένα μέρος από την «Μαίρη Παναγιωταρά». Μου είπε αμέσως ότι είμαι μια χαρά και να συνεχίζω χωρίς φόβο σε αυτή την κατεύθυνση.

9 

Τι πατέρας ήταν ο Λουκιανός Κηλαηδόνης και ποια από τις συμβουλές του φέρνετε σήμερα συχνά στο μυαλό σας; 

Ήταν πολύ γλυκός, πολύ στοργικός και πολύ «παρών». Μας έχει πει υπέροχα πράγματα τα οποία κρατάω σαν θησαυρό στην ψυχή μου. Μια ωραία συμβουλή που μας είχε δώσει, στην αδερφή μου Γιασεμί και σε εμένα, για τα επαγγελματικά μας, ήταν να κοιτάμε εμείς να κάνουμε καλά την δουλειά μας και να μην ασχολούμαστε με όλα τα τριγύρω. 

Τι σας λείπει περισσότερο σήμερα από αυτόν και τι θα θέλατε να του πείτε; 

Μου λείπει η παρέα του και το μοναδικό «βλέμμα» του στα πράγματα. 

9

Πώς θα ένιωθε ο ίδιος θεωρείτε για αυτή την συναυλία-αφιέρωμα με τον τίτλο «Σ’ ευχαριστώ Λουκιανέ»; 

Νομίζω ότι θα του άρεσε αυτό που κάνουμε, γιατί γίνεται πάντοτε με μεγάλο σεβασμό και αγάπη στο πρόσωπό του, από όλους τους συμμετέχοντες. Επίσης, ο Λουκιανός έδινε πάντα με χαρά τα τραγούδια του σε νεότερους καλλιτέχνες που ήθελαν να τα διασκευάσουν. 

Ξεκινώντας την πορεία σας στο τραγούδι φοβηθήκατε την σύγκριση; Πώς το διαχειρίζεται αυτό ένα παιδί ενός πολύ δημοφιλούς πατέρα καλλιτέχνη; 

Ναι, είναι λογικό να φοβήθηκα την σύγκριση και γι’ αυτό και άργησα αρκετά να πάρω την απόφαση να ακολουθήσω αυτόν τον δρόμο. Είναι πολύ δύσκολο το να ακολουθεί κανείς την ίδια πορεία με έναν επιτυχημένο γονιό αλλά νομίζω ότι αν κάποιος το θέλει πραγματικά, πρέπει να βάλει στην άκρη τους φόβους του και να το τολμήσει, αλλιώς θα μείνει με αυτό το παράπονο σε όλη του την ζωή. 

Τα παιδιά σας έχουν καταλάβει τι ήταν ο παππούς τους; Τι τους λέτε γι’ αυτόν, ακούνε τα τραγούδια του; 

Τα παιδιά μου είναι μικρά, είναι τριών και πέντε χρονών, αλλά πιστεύω πως έχουν ήδη διαμορφώσει μια εικόνα μέσα τους για τον παππού τους. Θέλουν πολύ να ακούν την μουσική του και να έρχονται στις συναυλίες που κάνουμε για αυτόν. Μεγαλώνοντας νομίζω θα τον καταλαβαίνουν και θα τον «γνωρίζουν» μέσα από το έργο του όλο και περισσότερο.

9

9

 

Οι συναυλίες αφιέρωμα με τίτλο «Σ’ ευχαριστώ Λουκιανέ» θα πραγματοποιηθούν: 

> Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, Μουσική Σκηνή RED, Λευκωσία, 22:00. Εισιτήρια: Tickethour Cyprus. Πληροφορίες/κρατήσεις: 99059257. 

Σάββατο 21 Οκτωβρίου, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός, 20:30. Εισιτήρια: ΕΔΩ

9

9

Συμμετέχουν οι: Πάνος Μουζουράκης, Μανώλης Φάμελλος, Μαρία Κηλαηδόνη και Χρήστος Παπαδόπουλος. Μαζί τους οι μουσικοί: Στέφανος Δανιηλίδης (πιάνο, ακορντεόν), Μάνος Λούτας (Μπάσο), Βαγγέλης Τσιμπλάκης (ντραμς).

Φωτογραφίες: Προσωπικό αρχείο Μαρίας Κηλαηδόνη 

 

Loader