Ο Pawel Sikorski μας μιλάει για τις Μογγολικές σκηνές στην Κύπρο

Ο Pawel Sikorski μας μιλάει για τις Μογγολικές σκηνές στην Κύπρο

Μια διαφορετική διαμονή στον «παράδεισο»… που αξίζει να δοκιμάσεις

Ο Pawel Sikorski, είναι ένα από τα πρόσωπα στα οποία προτάθηκε και αποδέχθηκαν να γίνουν μέρος της καμπάνιας την Τράπεζας Κύπρου, «Σε κάθε επόμενη κίνηση».

Η συγκεκριμένη πρόταση, όχι μόνο τον κατενθουσίασε όπως ο ίδιος λέει, του προκάλεσε παράλληλα και το αίσθημα πως ολοκληρώνει έναν κύκλο και επιστρέφει στο «σπίτι» του. Το μήνυμα που θέλει να μεταφέρει μέσα από αυτή τη συμμετοχή, είναι: «Να δουλεύεις σκληρά, να ακολουθείς το πάθος σου, να τολμάς και να μην δίνεις πάντοτε σημασία σε όλα όσα λένε οι γύρω σου». O Pawel, ρίσκαρε, συνάντησε δυσκολίες όταν αποφάσισε να δημιουργήσει τις "Yurts in Cyprus", ωστόσο, η αποδοχή στη συνέχεια από τον κόσμο, ήταν πέραν των προσδοκιών του όπως δηλώνει. 

Pawel, πότε και τι σε έκανε να μετακομίσεις στην Κύπρο;

Μετακόμισα στην Κύπρο το 2009. Ήταν μια απόφαση που προήρθε από την ιδέα που είχε το ορειβατικό μου δίδυμο στο Ην. Βασίλειο, ο Martyn. Το είδα αρχικά ως έναν τρόπο να «μεταμορφώσω» την καριέρα μου σε μια περιπέτεια που θα ξεκινούσε σαν ένα road trip στην Κύπρο και… μετά, «ποιος ξέρει» σκέφτηκα. 

898980988

Με τι έχεις ασχοληθεί επαγγελματικά προηγουμένως;

Πριν μετακομίσω στο νησί, είχα εργαστεί για μια μεγάλη αλυσίδα ξενοδοχείων, στο τμήμα του management. Η συγκεκριμένη δουλειά μου προκάλεσε εξάντληση (burn out), οπόταν και σταμάτησα από εκεί. Προτού ωστόσο εμπλακώ με το «The Yurts», και έχοντας ήδη έρθει στην Κύπρο, είχα εμπλακεί στη διαχείριση ενός κτήματος και μιας σχολής ιππασίας. 

765788787

Πότε και πως προέκυψε η ιδέα για την επιχείρηση Yurts in Cyprus;

Ήταν μια ιδέα που «έθρεφα» μέσα μου για πολλά χρόνια, μπορώ να σου πω, από την παιδική μου ηλικία. Τελικά, έγινε πραγματικότητα το 2013 λίγο πολύ σε μια παρόρμηση της στιγμής, ως ένα επιχειρηματικό πείραμα, με σχεδόν χωρίς καθόλου οικονομικούς πόρους ή ακόμη και επιχειρηματικό πλάνο στο ξεκίνημα. 

776878

Τι είναι ακριβώς τα yurts - σκηνές, πόσα έχεις δημιουργήσει και γιατί επέλεξες να τα φτιάξεις στην Πάφο;

Η διαμονή περιλαμβάνει τρεις αυθεντικές Μογγολικές, ξύλινες καλύβες – σκηνές, σε σχήμα αναποδογυρισμένης βάρκας. 

Οι Yurts έχουν κυκλικό σχήμα, χαρακτηριστικό που συναντάς στην κεντρική Ασία και συνδέονται με την Μογγολία, αν και εκεί, αποκαλούνται «Ger», που σημαίνει σπιτικό. Ζούσα από την αρχή που μετακόμισα στην Κύπρο, σε αυτή την περιοχή, οπόταν και την γνωρίζω «μέσα-έξω», συνεπώς, ήταν σχεδόν φυσικό συνεπακόλουθο να στήσω και εδώ τα yurts. Πρόσθεσε τώρα στην όλη εξίσωση και την φιλοξενία και ζεστασιά των ανθρώπων που ζουν στην Πάφο και θα καταλάβεις γιατί επέλεξα να κάνω εδώ τα yurts. Οπωσδήποτε, οι τόπακες με έχουν διδάξει πολλά πράγματα, ενώ πέραν αυτού, θεωρώ ότι η φύση και το περιβάλλον εδώ, είναι τα ομορφότερα σε ολόκληρο το νησί. 

834234

Τι διαφορετικό θα ζήσει κάποιος που θα επιλέξει να έρθει για διαμονή εκεί. Τι πρέπει να περιμένει ότι θα βρει και τι δεν θα βρει; Για παράδειγμα, υπάρχει τηλεόραση ή κλιματιστικό;

Λίγο πολύ θα συναντήσει ότι και σε ένα συμβατικό ξενοδοχείο σε θέμα ανέσεων. Το δωμάτιο περιλαμβάνει ένα άνετο κρεβάτι με φρεσκοσιδερωμένα λευκά είδη, έπιπλα ποιότητας, ξύλινα πατώματα, WiFi, ξυλόσομπα, μεγάλους εξωτερικούς χώρους (4 δωμάτια βρίσκονται σε μια έκταση γης των 10 000 τετραγωνικών μέτρων), και βεβαίως, τα χρειαζόμενα για καφέ και τσάι. Επιπλέον, προσφέρεται και πολύ νόστιμο πρόγευμα. 

Το σκεπτικό μας πίσω από τις εγκαταστάσεις μας που συνάδει με το «less is more», βασικά αντικατοπτρίζεται στην έλλειψη τηλεόρασης στο δωμάτιο. Στην πραγματικότητα όμως, στα 8 χρόνια λειτουργίας μας, μέσα από τις χιλιάδες κόσμου που φιλοξενήσαμε, μόνο ένα ή δύο άτομα ζήτησαν τηλεόραση, οπόταν είναι φανερό πως δεν την έχουμε ανάγκη. 

Τα δωμάτια έχουν φυσικό εξαερισμό, αφού το καλοκαίρι κρατάμε τις σκηνές ανοιχτές στην οροφή, κάτι που δίνει μια υπέροχη αίσθηση τα βράδια του καλοκαιριού. Μάλιστα, ακόμη και χωρίς κλιματιστικό, υπάρχουν νύχτες μέσα στον Ιούλιο ή Αύγουστο, που χρειαζόμαστε κουβέρτα. 

Η μεγαλύτερη διαφορά εντούτοις που θα βρει κάποιος ο οποίος θα διαμείνει κοντά μας, είναι ότι το προσωπικό αποχωρητήριο και το ντους βρίσκονται έξω από τα yurts, κάτι που προσφέρει μια εντελώς καινούρια και ενδιαφέρουσα εμπειρία στον ταξιδιώτη και επισκέπτη. 

8956312

Σκέφτεσαι να επεκτείνεις την επιχείρησή σου με περισσότερα yurts ή ακόμη και σε άλλες πόλεις;

Η αλήθεια είναι πως έχω στα πλάνα μου την προσθήκη ακόμη ενός ή δύο δωματίων μελλοντικά, αν και επικεντρώνομαι περισσότερο στη ποιοτική εξυπηρέτηση καθώς και στα οργανικά προϊόντα. Άλλωστε, αυτό αγαπάνε περισσότερο σε εμάς οι πελάτες μας. Είμαι όμως «ανοιχτός» και σε συνέργειες, αναφορικά με franchise για παράδειγμα, ενώ περιστασιακά έχω έρθει σε επαφή και με ενδιαφερόμενους επενδυτές.  

9789687

Οι Κύπριοι «αγκάλιασαν» την ιδέα; Έρχονται για να μείνουν σε αυτά και συνήθως πόσες μέρες αντέχουν μακριά από τον «πολιτισμό»;

Δεν είναι ποτέ εύκολο να συστήσεις στον κόσμο κάτι πρωτοποριακό ή διαφορετικό και αυτό ίσχυε και στη δική μου περίπτωση όταν πρωτοξεκινούσα τη συγκεκριμένη επιχείρηση. Εντούτοις, η ανταπόκριση που βρήκα στη συνέχεια από τους Κύπριους, ξεπέρασε κάθε προσδοκία μου. Έχω την εντύπωση πως αντιμετώπισαν το concept μάς ως μια ευκαιρία να ξεφύγουν για λίγο από τον απαιτητικό και συνεχώς στο τρέξιμο τρόπο ζωής της καθημερινότητας, κυρίως όλων όσοι ζουν σε πόλεις. Συνήθως, οι περισσότερες διαμονές από ντόπιους διαρκούν δύο ή τρεις νύκτες, αν και όπως μας λένε, η αναχώρηση δεν είναι ποτέ εύκολη αφού οι φιλοξενούμενοι θα ήθελαν να μείνουν ακόμη μερικές μέρες στον «παράδεισο» όπως αποκαλούν τα yurts.

787867877885

Συνήθως οι φιλοξενούμενοι είναι οικογένειες, ζευγάρια, παρέες ή άνθρωποι που θέλουν να έρθουν μόνοι τους για ολιγοήμερη απομόνωση;

Έχουμε όλων των ειδών επισκέπτες. Έρχονται οικογένειες για να περάσουν ποιοτικό χρόνο μαζί, μας επισκέπτονται όμως και ζευγάρια για ρομαντικές «αποδράσεις», νεαροί επαγγελματίες, συνταξιούχοι, παρέες…Με λίγα λόγια, στο πελατολόγιό μας βρίσκονται από γονείς που έρχονται με τα βρέφη τους, μέχρι και άνθρωποι 90 ετών. 

8967

Τι ήταν το πιο παράλογο ή παράξενο που σου είπαν ή ζήτησαν πελάτες και πως απάντησες;

Το ταξίδι μου στον τουριστικό κλάδο ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας των 20 μου, όταν διηύθυνα ένα μικρό boutique hotel στο κέντρο του Λονδίνου, με πελάτες από τους χώρους της μόδας, μουσικής, τηλεόρασης, κινηματογράφου, ανάμεσά τους και πολλοί "Α" κατηγορίας διάσημοι. Μπορείς λοιπόν να φανταστείς πως όταν στο παρελθόν είχες να κάνεις με «τρελούς» ροκ σταρ, δεν σε ξαφνιάζει εύκολα κάτι πλέον. Για παράδειγμα, με μεγάλη ηρεμία πήρα τη σημείωση ενός επισκέπτη, ο οποίος είχε την επιθυμία να κάνει μια πενταήμερη νηστεία μέσα στο απόλυτο σκοτάδι! Ευκολάκι!

87574534

Εσύ, θα μπορούσες να ζήσεις μόνιμα μέσα σε ένα yurt;

Βεβαίως. Πολλοί το κάνουν και το έπραξα και εγώ για μερικούς μήνες όταν έστηνα την επιχείρηση. Τα yurts έχουν διάφορα μεγέθη, με το μεγαλύτερο να αντιστοιχεί σε 100 τετραγωνικά μέτρα, συνεπώς είναι άνετο για μόνιμη διαβίωση.

7887986698968

Αισθάνεσαι forward thinker; 

Σίγουρα, έχω ξεκινήσει κάτι εντελώς καινούριο για τα δεδομένα της Κύπρου. Αν και δεν ήταν εύκολο το εγχείρημα, ένιωσα από την αρχή ότι θα υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι όπως εμένα, που είτε ζουν μόνιμα στο νησί, είτε έρχονται για τουρισμό και οι οποίοι θα ήθελαν να ζήσουν μια τέτοια εμπειρία. Όπως ανάφερα και πιο πριν, η ζήτηση, τελικά, ξεπέρασε κάθε μου προσδοκία. Δεν θα σου κρύψω ωστόσο, πως σε αρχικά στάδια, η ιδέα μου συνάντησε μεγάλη αντίσταση από φορείς. Εντούτοις, σήμερα, μετά από οκτώ χρόνια λειτουργίας, αισθάνομαι τεράστια ικανοποίηση όταν συνομιλώντας με κυβερνητικούς οργανισμούς και εξηγώντας το όραμά μου, αντιλαμβάνομαι πως επιτέλους υπάρχει νομικό πλαίσιο στον ορίζοντα για παρόμοιου είδους επιχειρηματικό μοντέλο. 

76

Έχεις λάβει μέρος και στην καμπάνια της Τράπεζας Κύπρου, «Σε κάθε επόμενη κίνηση». Τι σε ώθησε να το πράξεις και και ποιο μήνυμα θέλεις να μεταφέρεις μέσα από αυτή τη συμμετοχή;

H Yurts in Cyprus είναι μια limited εταιρεία και ως εκ τούτου, μάντεψε τη διαδικασία που έπρεπε να ακολουθηθεί για το άνοιγμα ενός τραπεζικού λογαριασμού...Η τράπεζα με την οποία προχώρησα τελικά σε αυτό το μεγάλο βήμα ήταν η Τράπεζα Κύπρου. Καταλαβαίνεις λοιπόν τον ενθουσιασμό μου όταν προτάθηκα για να συμμετάσχω στην καμπάνια της μαζί με τρεις άλλες επιχειρήσεις. Ήταν λες και έκλεινε όμορφα αυτός ο κύκλος και εγώ επέστρεφα στο «σπίτι» μου. 

Το μήνυμα που θέλησα να μεταφέρω μέσα από αυτή την κίνηση, είναι: Να δουλεύεις σκληρά, να ακολουθείς το πάθος σου, να τολμάς και να μην δίνεις πάντοτε σημασία σε όλα όσα λένε οι γύρω σου.

676778

Pawel, What’s next; Έχεις θέσει επόμενο στόχο;

Έχω διάφορα πλάνα στο μυαλό μου, ωστόσο, φέτος θέλω οπωσδήποτε να εμπλακώ στο concept «κήπος στο τραπέζι». Ουσιαστικά, είναι ένα ταξίδι προς την κατεύθυνση της βιώσιμης παραγωγής φαγητού, ώστε να προσφέρουμε στους φιλοξενούμενούς μας φρέσκα, οργανικά προϊόντα, ενισχύοντας έτσι τη συνολική τους εμπειρία κοντά μας.  

98989778979

8778998989

 

Loader