Παναγιώτης Δημητρίου: Ο Κύπριος Chef που αξίζει να γνωρίσεις (καλύτερα)

Παναγιώτης Δημητρίου: Ο Κύπριος Chef που αξίζει να γνωρίσεις (καλύτερα)

Η απόφαση του να ασχοληθεί με την μαγειρική, την συμμετοχή του στο Master Chef και την πορεία του στην γαστρονομική ζωή του νησιού

Τον Παναγιώτη τον γνώρισα όταν επισκέφθηκα τον όμορφο χώρο που διατηρεί στο κέντρο της Λεμεσού, το «Boho Resto Bar». Τα πιάτα του με εντυπωσίασαν για την παρουσίαση τους και φυσικά για την γεύση τους. Εκεί δε που με κέρδισε, ήταν μια από τις φορές που επισκέφθηκα το εστιατόριο του για brunch και ζήτησα κάτι χωρίς ζάχαρη. Μέσα σε 5 λεπτά μου είχε ετοιμάσει το πιο νόστιμο γλυκό, χωρίς ζάχαρη!

Εκτός από τις γευστικές του δημιουργίες στον Παναγιώτη θα ξεχωρίσεις κι άλλα. Την εξωστρέφεια του,  την αμεσότητα του, την ευγένεια του. Κυρίως, τον σεβασμό για το επάγγελμα με το οποίο αποφάσισε ότι θα ασχοληθεί στα δεκαπέντε του χρόνια, μιας και από τότε που θυμάται τον εαυτό του, βρίσκεται μέσα σε μια κουζίνα. 

Το 2017 έλαβε μέρος και στο Master Chef. Μπορεί να μην πήρε το έπαθλο, κέρδισε όμως γνώσεις, εμπειρίες, γνωριμίες με άλλους chef που θαυμάζει.  

Του ζήτησα να κάνουμε αυτή τη συνέντευξη και από τις απαντήσεις του κατάλαβα ποιο είναι το μυστικό συστατικό που βάζει σε όλα τα πιάτα του και είναι τόσο ξεχωριστά. Όχι, δεν είναι ούτε μόνο τα αγνά υλικά, ούτε οι καλές πρώτες ύλες, ούτε η σωστή εκτέλεση. Είναι ένα «υλικό»  που ούτε αγοράζεται, ούτε το μαθαίνεται…το μεράκι και ο Παναγιώτης το έχει μπόλικο στην κουζίνα του.

1

Παναγιώτη, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, για να σε γνωρίσουμε καλύτερα. Τι σε έκανε να θέλεις να ασχοληθείς με τη μαγειρική και σε ποια ηλικία το αποφάσισες;

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, βρισκόμουν σε μια κουζίνα! Είχα συνεχή ενασχόληση με τον χώρο της εστίασης από την παιδική μου κιόλας ηλικία, λόγω των επαγγελματικών δραστηριοτήτων του πατέρα μου, ο οποίος είναι και το πρότυπο μου.  Ο πατέρας μου εργαζόταν στον χώρο της εστίασης για χρόνια και στην πορεία κατάφερε να αποκτήσει το δικό του εστιατόριο. Λόγω των πολλαπλών απαιτήσεων της εργασίας του, αλλά και της αγάπης για την οικογένειας του, με είχε πάντα στο πλευρό του, δίνοντας μου το έναυσμα και μεταλαμπαδεύοντας μου την αγάπη και τις γνώσεις του για την μαγειρική. Κάτι για το οποίο νιώθω τυχερός και θα είμαι για πάντα ευγνώμων. Έτσι και εγώ σε ηλικία 15 χρόνων, είχα ήδη πάρει την απόφαση μου, για αυτό φοίτησα στην ξενοδοχειακή σχολή. Η αγάπη μου για την μαγειρική ήταν και είναι τόσο μεγάλη που συνεχίζω μέχρι και σήμερα να εκπαιδεύομαι και να εξελίσσομαι σ’ αυτό που κάνω.  

Πώς βλέπεις τη γαστρονομική σκηνή της Κύπρου;

Νιώθω τυχερός που ζω και δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά σ΄ ένα νησί όπως είναι η Κύπρος, αφού η εθνική κουζίνα της ήταν ανέκαθεν τόσο πλούσια και ξεχωριστή. Προσωπικά, όσα χρόνια ασχολούμαι με τη μαγειρική, κάποιες από τις καλύτερες πρώτες ύλες που έχω χρησιμοποιήσει παγκοσμίως είναι κυπριακές! Φυσικά, δεν θα μπορούσα να παραλείψω, ότι κατά την τελευταία δεκαετία έχουν γίνει τεράστια άλματα, τόσο στην ποικιλία όσο και στην ποιότητα των γεύσεων. Διακεκριμένοι σεφ πλέον επισκέπτονται, εργάζονται και δραστηριοποιούνται στο νησί, δίνοντας μας την ευκαιρία να γευτούμε κουζίνες και γεύσεις από όλο τον κόσμο.  Τώρα που έχουν περάσει χρόνια, θεωρείς ότι η συμμετοχή σου στο Master Chef σε βοήθησε στην μετέπειτα πορεία σου; 

Το Master Chef ήταν ένα μεγάλο σχολείο για μένα! Μέσα από το Master Chef εξελίχθηκα μαγειρικά και είχα την ευκαιρία να εκπαιδευτώ δίπλα από καταξιωμένους σεφ και συναδέλφους που θαυμάζω. Ήταν ένα μεγάλο βήμα, αφού αναγκάστηκα να αφήσω πίσω μου αρκετά πράγματα, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο, που όμως βλέποντας την πορεία μου σήμερα θα έκανα ξανά και ξανά. 

 

Ποια είναι η φιλοσοφία του BOHO resto-bar στη Λεμεσό και πού πιστεύεις ότι οφείλεται η επιτυχία του;

Το BOHO Resto-Bar είναι ένας χώρος που δημιουργήθηκε για να φιλοξενεί όμορφες στιγμές. Μαζί με την ομάδα του BOHO Resto-Bar, υποδεχόμαστε στο “σπίτι” μας όσους μας τιμούν με την παρουσία τους και προσπαθούμε πάντοτε να τους χαρίσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία. Πιστεύω ότι η αγάπη και το μεράκι μας για αυτό που κάνουμε είναι κάτι το οποίο βγαίνει προς τα έξω, για αυτό είτε κάποιος επιλέξει να ξεκινήσει τη μέρα του στο BOHO και να απολαύσει το Brunch μας, είτε να διασκεδάσει με την παρέα του στο επιβλητικό κέντρο της πόλης και να γευτεί την κουζίνα μας, φροντίζουμε πάντα η εμπειρία του να του μείνει αξέχαστη. 

9

Με ποια υλικά αγαπάς να δουλεύεις περισσότερο;

Όπως έχω ήδη αναφέρει, αγαπώ τον τόπο μας και την κουζίνα του, έτσι στη μαγειρική μου δίνω έμφαση στα φρέσκα, τοπικά προϊόντα και στους μικρούς ντόπιους παραγωγούς.  Ο τόπος μας έχει μοναδικούς γαστρονομικούς θησαυρούς, υπέροχους ανθρώπους και προορισμούς. Αυτά είναι κάποια από τα στοιχεία έμπνευσης μου πριν μπω στην κουζίνα. 

Οι Κύπριοι είναι «τολμηροί» για να δοκιμάσουν μια «πειραγμένη» κουζίνα και νέες προτάσεις;

Τα τελευταία χρόνια, οι Κύπριοι όχι μόνο είναι δεκτικοί στο να δοκιμάσουν νέες γεύσεις, αλλά τις επιζητούν και αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα αφού μας δίνει μια ευελιξία στο να δημιουργήσουμε, να εμπνευστούμε και συνδυάσουμε γεύσεις και κουζίνες από όλο τον κόσμο. 

Το νέο μας μενού στο BOHO συνδυάζει μεσογειακά και fusion στοιχεία, κάτι αρκετά τολμηρό, που όμως αγαπήθηκε αμέσως! 

Τι θα πρότεινες να επιλέξει κάποιος που επισκέπτεται το BOHO resto-bar για πρώτη φορά;

Είμαι πολύ περήφανος για το νέο μας μενού, αφού έγινε ένας άψογος συνδυασμός γεύσεων, αρωμάτων και υλικών, χαρίζοντας μια ιδιαίτερη γαστρονομική εμπειρία σε όποιο τα γευτεί. Προσωπικά, θεωρώ ότι το Black Angus Beef μαγειρεμένο για 8 ώρες είναι ένα must try πιάτο, όπως και το φιλέτο πάπιας με ριζότο μανιταριών αλλά και τα ζουμερά μας Mini Burgers με καραμελωμένα κρεμμύδια. Φυσικά δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στο νέο sushi menu, που αποτελεί και μια από τις bestseller επιλογές μας.

Το brunch είναι η νέα μόδα του σαββατοκύριακου. Ποιο είναι το αγαπημένο σου πιάτο από το νέο μενού του BOHO resto-bar; 

Επειδή όπως λες το brunch έχει πλέον γίνει “η νέα μόδα του Σαββατοκύριακου”, στο BOHO Resto-Bar, έχουμε επιλέξει να προσφέρουμε ένα “κάπως διαφορετικό” brunch menu. 

9

Όταν κάποιος επισκεφθεί το BOHO για brunch, φυσικά μπορεί να απολαύσει κάποια από τα all time favorite πιάτα όπως είναι τα american pancakes και το egg benedict σε διάφορες εκδοχές, αλλά παράλληλα μπορεί να δοκιμάσει και νέα πιο ιδιαίτερα πιάτα όπως είναι το cuban eggs και το Boho acai bowl. 

Όταν είσαι στο σπίτι σου έχεις όρεξη για να μαγειρέψεις για σένα και τους φίλους σου ή επειδή δίνεις όλη σου την ένταση στη δουλειά, σπίτι ετοιμάζεις κάτι γρήγορο;

Μπορεί να βιοπορίζομαι από την ενασχόληση μου με την εστίαση, αλλά είναι κάτι το οποίο αγαπώ, οπόταν πολλές φορές επιλέγω να δημιουργώ τα αγαπημένα μου πιάτα και στο σπίτι. Φυσικά, για να είμαστε ειλικρινείς, είναι και φορές που η κούραση της καθημερινότητας δεν αφήνει περιθώρια, αλλά και φορές που επιλέγω συνειδητά ότι θέλω να δοκιμάσω πιάτα και μενού άλλων συναδέλφων.

Η δουλειά σου απαιτεί να εργάζεσαι αρκετές ώρες την ημέρα, οι περισσότερες από αυτές μάλιστα είναι βράδυ. Χρόνος για προσωπική ζωή υπάρχει; 

Η ενασχόληση με την εστίαση είναι αλήθεια ότι απαιτεί πολλές ώρες καθημερινής δουλειάς, πράγμα που αρκετές φορές με κρατά μακριά από πρόσωπα και άλλες δραστηριότητες που αγαπώ. Παρόλα αυτά, προσπαθώ πάντα να είμαι παρών σε ότι κάνω και όσο χρόνο έχω στη διάθεση μου να τον περνώ ποιοτικά, απολαμβάνοντας την κάθε στιγμή. Έχω την τύχη να περιτριγυρίζομαι από άτομα που αφουγκράζονται το όραμα μου και με στηρίζουν σε κάθε μου βήμα. Χωρίς αυτούς η πορεία μου σίγουρα δεν θα ήταν η ίδια και αφού μου δίνεις την ευκαιρία θα ήθελα να τους ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου. 

9

Πηγή: MyLife

Loader