Παναγιώτης Λάρκου: Προσπαθώ η δουλειά μου κάθε φορά να προσφέρει μια ευκαιρία για να "ανοίξει" η σκέψη

Παναγιώτης Λάρκου: Προσπαθώ η δουλειά μου κάθε φορά να προσφέρει μια ευκαιρία για να "ανοίξει" η σκέψη

Ο ΘΟΚ εγκαινιάζει τη φετινή καλοκαιρινή θεατρική περίοδο με την κωμωδία του αξεπέραστου συγγραφικού δίδυμου Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου "Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες"

H παράσταση, σε σκηνοθεσία και διασκευή, Παναγιώτη Λάρκου, θα ταξιδέψει σε όλο την Κύπρο, ενώ το φθινόπωρο θα συνεχίσει την περιοδεία της σε δήμους και κοινότητες.

Πώς αισθάνεσαι που το θεατρικό “Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες” θα πάει περιοδεία σε όλη την Κύπρο μετά τη δύσκολη περίοδο που πέρασαν τα θέατρα λόγω πανδημίας;

Μεγάλη χαρά. Πολύ μεγάλη. Όλοι περάσαμε δύσκολα όχι μόνο τα θέατρα. 

Ήρθε η ώρα νομίζω να σκάσουμε ένα χαμόγελο μετά από δυο χρόνια μαυρίλας. Και είμαι περήφανος που η ομάδα μου θα αναλάβει να "σκορπίσει χρώματα" σε όλο το νησί.

Νιώθω πως σε όλους θα άξιζε μια ωραία χαρούμενη εκδρομή. Με αυτό το κέφι στήσαμε αυτή την παράσταση και σας περιμένουμε όλους στην εκδρομή μας.

Νοουμένου ότι το έργο γράφτηκε το 1959, θεωρείς πως είναι διαχρονικό και πού κατά τη γνώμη σου οφείλεται αυτό;

Το έργο είναι διαχρονικό γιατί η καλή κωμωδία δεν έχει ηλικία. Το γέλιο το χρειαζόμαστε κάθε μέρα. Βοηθάει το αίμα να κυκλοφορεί, να κάνει τακ-τακ και η καρδούλα. Σημαντικό αυτό. Δουλεύουμε με ένα ξεκαρδιστικό κείμενο για μια βεντέτα. Δυο οικογένειες αλληλοσκοτώνονται ογδόντα χρόνια για δυο οκάδες κληματόφυλλα. Και οι δύο τελευταίοι αρσενικοί απόγονοι δεν έχουν καμία διάθεση να συνεχίσουν αυτό το χαβά. Κάθε στιγμή είναι και μια έκρηξη τρέλας. Πίσω από τις λέξεις και τα αστεία όμως, οι συγγραφείς μάς στέλνουν μηνύματα για τις καταστροφικές συνέπειες του -τότε- ελληνικού εμφύλιου. Μας μιλάνε για τα κακά της μνησικακίας και του διχασμού. Στην Κύπρο ακόμη μας ταλαιπωρούν αυτά τα πάθη. Είτε οι συγγραφείς ήταν πολύ μπροστά από την εποχή τους είτε εμείς έχουμε μείνει πολύ πίσω. Σε κάθε περίπτωση, το κείμενο έχει πλήρη εφαρμογή στην Κύπρο του σήμερα.

Με τις δύσκολες καταστάσεις που λίγο-πολύ βιώνουμε όλοι, αισθάνεσαι μεγαλύτερο βάρος ως σκηνοθέτης να κάνεις τον κόσμο να περάσει καλά με αυτή την κωμωδία που ανεβάζετε;

Το “βάρος” της ευθύνης δεν φεύγει ποτέ από τους ώμους του οποιουδήποτε δημιουργού. Το κοινό μας πρέπει πάντα να το αντιμετωπίζουμε με σεβασμό, ανεξάρτητα από τις συνθήκες που επικρατούν. Ένα στοίχημα που βάλαμε κάτω με την ομάδα παραγωγής και το θίασο ήταν να καταφέρουμε ο κόσμος να περάσει καλά, χωρίς να κάνουμε ευκολίες και φτηνά κόλπα.  Το κερδίσαμε.

Διάβασε Επίσης: Elvis: Ο θρύλος της Rock ‘n’ Roll αναδύεται στο πρώτο επίσημο trailer 

larkos

Ιδανικά, με ποια συναισθήματα θέλεις να φύγει το κοινό από την παράσταση;

Θα ήθελα αν γίνεται να φύγει ελαφρύτερος. Να αφήσει πίσω του στην πλατεία ό,τι τον βαραίνει. Να γυρίσει στο σπίτι και να πει, “Ρε συ ωραίο πράγμα αυτό το θέατρο. Να ξαναπάω”

Κάθε φορά που καταφέρνουμε να πείσουμε έναν άνθρωπο πως αξίζει τον κόπο να πηγαίνει στο θέατρο είναι μεγάλη νίκη. 

Πέρα από το να περάσει κανείς καλά, είναι ζητούμενο για εσένα, να μεταδώσεις κάποια μηνύματα μέσα από τη δουλειά σου; Αν ναι, στην προκειμένη, ποια είναι αυτά;

Προσπαθώ η δουλειά μου κάθε φορά να προσφέρει μια ευκαιρία για να "ανοίξει η σκέψη", να αρχίσει ένας διάλογος.  Δεν θέλω οι παραστάσεις μου να είναι αναίμακτες. Για αυτό διαλέξαμε τη συγκεκριμένη κωμωδία, γιατί θεωρώ πως γελώντας μπορεί και να καταλάβουμε σε ποιο φαύλο κύκλο διχασμού μάς έχουν κλείσει οι επαγγελματίες ηγέτες μας, όλα αυτά τα χρόνια. Το έργο όμως είναι μια κωμωδία. Αν κάποιος θελήσει να πάρει τη σκέψη του παραπέρα, πολύ θα χαρώ. Αν κάποιος απλά επιλέξει να αλλάξει συκώτι από τα γέλια, πάλι ευτυχισμένος θα είμαι.  

Σχετικά με την παράσταση 

 Μια παλιά οικογενειακή βεντέτα στοιχειώνει τις ζωές δύο απλών ανθρώπων που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους: του Θωμά Μακρυκώστα και του Στέλιου Κοντογιώργη. Το μίσος αναζωπυρώνεται και οι δύο ήρωες δέχονται οικογενειακές πιέσεις για να αναλάβουν το χρέος της αντεκδίκησης. Διασταυρώνονται κατά τύχη σε ένα ξενοδοχείο στην Αθήνα, κι έτσι η αόρατη διαμάχη γίνεται ορατή. Θα καταφέρουν να βγουν αλώβητοι από αυτό το ξέφρενο αλληλοκυνηγητό και να γράψουν στο χιόνι την παλιά έχθρα; 

Η κωμωδία Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες, γραμμένη το 1959, γνώρισε τεράστια καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία χάρη στην κινηματογραφική μεταφορά της, ο απόηχος της οποίας είναι έντονος ακόμα και σήμερα. 

Ο σκηνοθέτης Παναγιώτης Λάρκου και οι συνεργάτες του, έχοντας ως σύμμαχό τους τις απίθανες καταστάσεις, το σπαρταριστό διάλογο και τον καταιγιστικό ρυθμό του έργου, ζωντανεύουν σκηνικά τις συνέπειες ενός αδικαιολόγητου εθίμου, προσφέροντας γέλιο και σατιρίζοντας ανθρώπινους τύπους και συμπεριφορές.

Σκηνοθεσία-Διασκευή: Παναγιώτης Λάρκου

Σκηνικά-Κοστούμια: Εδουάρδος Γεωργίου

Μουσική: Δημήτρης Σπύρου

Χορογραφία-Κίνηση: Άννη Χούρη

Βοηθός σκηνογράφος-ενδυματολόγος: Ελένη Ιωάννου

Σχεδιασμός φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς 

Παίζουν: Βασίλης Βασιλάκης, Πέτρος Γιωρκάτζης, Μιχάλης Καζάκας, Ηλιάνα Κάκκουρα, Νάγια Τ. Καρακώστα, Μιχάλης Μουστάκας, Ονησίφορος Ονησιφόρου, Βασίλης Χαραλάμπους, Άγγελος Χατζημιχαήλ

Παραστάσεις

Λευκωσία

Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄

2, 3 και 4 Ιουνίου 2022 

Λάρνακα

Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο Λάρνακας

8 Ιουνίου 2022

Ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου 

Δημοτικό Αμφιθέατρο Δερύνειας 

10 Ιουνίου 2022

Λεμεσός

Δημοτικό Κηποθέατρο «Μάριος Τόκας» 

17 και 18 Ιουνίου 2022 

Έναρξη παραστάσεων: 21:00

Πληροφορίες / Εισιτήρια

Ηλεκτρονικά στη σελίδα www.thoc.org.cy, στο Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717 (Τρίτη-Κυριακή 10:00-13:30 & 16:00-18:00)

Για οργανωμένες παραστάσεις σε δήμους και κοινότητες, τηλέφωνο 22 864330

Διάβασε Επίσης: To θερινό σινεμά επιστρέφει στο Nicosia Mall

 

Loader