Σαράντα χρόνια μουσικής σε τριάμισι χρόνια γυρισμάτων

Σαράντα χρόνια μουσικής σε τριάμισι χρόνια γυρισμάτων

Οι Βόρις Καραγιάννης και Μιχάλης Λαμπριανίδης αφιερώσαν τα τελευταία τριάμισι χρόνια της ζωής τους σε ένα ντοκιμαντέρ που το έκαναν «απλώς επειδή γούσταραν»

Το ντοκιμαντέρ ονομάζεται «Διασχίζω τον κόσμο και φλέγομαι: Η ιστορία των Magic de Spell» και ίσως να μιλάμε για το μακροβιότερο σε γυρίσματα ελληνόφωνο ντοκιμαντέρ που έγινε για να τιμήσει το μακροβιότερο σε ύπαρξη ελληνικό συγκρότημα

 

Tου Πάρι Δημητριάδη 

Τους συναντώ ένα απόγευμα Tρίτης σε συνοικιακό μαγαζί, όπου οι λογιστοδικηγόροι μεσήλικες θαμώνες -αυτή η φάρα- μαζεύονται καθημερινά και με το που σχολάσουν για early drinks.

Αν και έχουν βουτήξει κι αυτοί βαθιά στην ενήλικη ζωή, ο Βόρις και ο Μιχάλης αφοσίωσαν τα τελευταία τριάμισι χρόνια της ζωής τους σε μία δουλειά που την έκαναν «απλώς επειδή γούσταραν». Έφτιαξαν το μακροβιότερο ίσως σε γυρίσματα ελληνόφωνο ντοκιμαντέρ για το μακροβιότερο σε ζωή ελληνικό συγκρότημα: Τους περίφημους Magic de Spell, που υπάρχουν ακόμα και που πρόσφατα έκαναν επετειακή συναυλία για σαραντάχρονα!

Μετά από το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας και το Φεστιβάλ LIFT OFF της Νέας Υόρκης, το ντοκιμαντέρ «Διασχίζω τον κόσμο και φλέγομαι: Η ιστορία των Magic de Spell» του Βόρι Καραγιάννη και του Μιχάλη Λαμπριανίδη θα παρουσιαστεί στο «Πάνθεον» στη Λευκωσία στις 9, 10 και 11 Δεκεμβρίου Νοεμβρίου 2021.

To τρέιλερ του ντοκιμαντέρ:

Πώς γνωριστήκατε οι δύο σας και γιατί αποφασίσατε να κάνετε ένα ντοκιμαντέρ για τους Magic De Spell;

Β.Κ: Γνωριστήκαμε μέσα από την αγάπη που μοιραζόμαστε για τη φωτογραφία. Η αφορμή δόθηκε μέσω μιας φωτογράφησης στο Αεροδρόμιο Λευκωσίας. Η ιδέα για ένα ντοκιμαντέρ σχετικό με την ιστορία των Magic de Spell υπήρχε καιρό στο μυαλό μου πριν τελικά παρθεί η απόφαση. Συνδέομαι με το συγκρότημα με 20χρονη φιλία. Μία φιλία που ξεκίνησε το 2001 μετά από μία συνέντευξη που μου παραχώρησαν κατά τη διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων στην Αθήνα. Η απόφαση για ένα ντοκιμαντέρ για τους Magic de Spell, ήταν για εμένα μάλλον φυσιολογική ως εξέλιξη, θα έλεγα. 

Μ.Λ.: Η αφορμή για να κάνουμε, από κοινού αυτό το ντοκιμαντέρ, που ήδη υπήρχε στο μυαλό του Βόρι, ήταν μια συναυλία των Magic de Spell στη Λευκωσία. Η ενέργεια της μπάντας και η όλη παρουσία της με έκαναν να πω αμέσως «ναι» στην πρόταση του Βόρι.

Tριάμισι ολόκληρα χρόνια για ένα ντοκιμαντέρ! Μιλάμε για το μακροβιότερο ελληνόφωνο ντοκιμαντέρ που έγινε για να τιμήσει το μακροβιότερο ελληνικό συγκρότημα;

Β.Κ: Πιθανότατα ναι! Η αλήθεια είναι πως όταν έχεις να καταγράψεις μία πορεία σαράντα ετών, είναι εξαιρετικά δύσκολο να την περιορίσεις σε κάτι μικρού μήκους. Και βέβαια οι Magic de Spell ήταν και εξακολουθούν να είναι πολύ δραστήριοι.  

Μ.Λ.: Ισχύει απόλυτα αυτό νομίζω. Δεν ήταν μόνο το να καταγραφεί η ιστορία της δημιουργίας και εξέλιξης αυτού του συγκροτήματος σε χρόνο παρελθοντικό αλλά υπήρχε συνάμα η πρόκληση να είμαστε επίκαιροι όσον αφορά στην εξελισσόμενη πορεία του συγκροτήματος στο τώρα.

γσγσγσγ

Βάσει συνεπώς του «διδακτορικού με εικόνα» που έχετε ολοκληρώσει, πώς ερμηνεύετε το θαυμαστό γεγονός ότι σαράντα ολόκληρα χρόνια μετά οι Magic De Spell υπάρχουν ακόμα;

Β.Κ: Πολύ εύστοχο το «διδακτορικό με εικόνα»! Αυτό ακριβώς είναι και άλλωστε μας πήρε σχεδόν όσο χρόνο χρειάζεται κάποιος για ένα διδακτορικό (γέλια). Οι Magic de Spell υπάρχουν για 40 χρόνια κυρίως επειδή υπάρχει ο Θοδωρής Βλαχάκης, ο ντράμερ και ιδρυτής του συγκροτήματος που έχει αφιερώσει ολόκληρη τη ζωή του σε αυτό το δημιούργημα. Υπάρχει επίσης γιατί υπάρχουν ακροατές, συνοδοιπόροι, άνθρωποι που ταυτίζονται με το νόημα των στίχων, που γουστάρουν τη μουσική του γκρουπ. Και συνεχίζει να υπάρχει γιατί έχει λόγο ύπαρξης και σπουδαίους μουσικούς, σε όλη αυτή την πορεία των 40 ετών. 

Μ.Λ.: Τους ανθρώπους αυτούς εγώ τους γνώρισα μέσα από τη διαδικασία καταγραφής της ιστορίας της μπάντας και διαπίστωσα ότι -πέραν από την «τρέλα» του Θοδωρή- του οποίου η καθημερινότητα έχει ως αναπόσπαστο κομμάτι τους Magic de Spell, είναι και όλοι αυτοί οι άνθρωποι που πέρασαν μέσα από το συγκρότημα, όχι απλά ως μουσικοί αλλά και ως παρέα. Φυσικά, είναι και όλος αυτός ο κόσμος που ακούει τη μουσική τους και που δείχνει ότι αυτό που έχουν να πουν έχει μια απήχηση ή, αν θες, μια ταύτιση, όπως είπε και ο Βόρις. 

Πώς θα σκιαγραφούσατε την προσωπικότητα του 64χρονου σήμερα ορκισμένου ροκά και πρωταγωνιστή της μπάντας, Θοδωρή Βλαχάκη;

Β.Κ: Μπορώ να μιλήσω και να πω πολλά για τον Θοδωρή Βλαχάκη, είναι σαν αδερφός για εμένα, έχω μοιραστεί πολλές σημαντικές στιγμές μαζί του, είναι πάντα άνθρωπος έτοιμος να ακούσει. Μιλάμε για έναν άνθρωπο που δεν θυμώνει ή τουλάχιστον δεν τον έχω δει ποτέ να θυμώνει τα 20 χρόνια που τον γνωρίζω! Έχει επιμονή, έχει υπομονή, μπορεί να οργανώσει και να διαχειριστεί καταστάσεις. Άλλωστε φαίνεται από το γεγονός ότι ηγείται ενός 40χρονου συγκροτήματος. Είναι σπάνιος, όσο σπάνιοι είναι και οι Magic de Spell. 

Μ.Λ: Εγώ τον Θοδωρή τον γνώρισα μέσα από αυτή την διαδικασία και συνειδητοποίησα ακριβώς αυτό – ένας σπάνιος, μειλίχιος άνθρωπος με απίστευτη ενέργεια όσον αφορά τα του συγκροτήματος.

gsgsgsg

kjkjklkl

 

Υπήρξαν στιγμές κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων και της προετοιμασίας του ντοκιμαντέρ που θα τις χαρακτηρίζατε ως εμπειρίες ζωής;

Β.Κ: Για εμάς η όλη διαδικασία του ντοκιμαντέρ είναι μία εμπειρία ζωής αφού και για τους δύο μας είναι η πρώτη μας απόπειρα στον τομέα. Στιγμές ωραίες, συγκινητικές, δύσκολες, όλες τις βρήκαμε μπροστά μας. Σίγουρα ξεχωρίζουμε μία συνέντευξη με έναν ροκ σταρ παγκοσμίου επιπέδου που καταφέραμε να πάρουμε, αλλά δεν θα πούμε περισσότερα… Τα υπόλοιπα επί της οθόνης.

Μ.Λ: Πολλές. Συγκίνησή, χιούμορ, θαυμασμός, δημιουργία, απώλεια. Η ζωή ενός ζωντανού οργανισμού που λέγεται Magic de Spell. 

Πόσο εύκολο ήταν ως ενήλικες άνθρωποι με full-time δουλειές να αφοσιωθείτε τόσο πολύ σε ένα πρότζεκτ που το κάνατε για το κέφι σας;

Β.Κ: Όλα είναι εύκολα όταν κάνεις κάτι που γουστάρεις. Χρειάζεται οργάνωση χρόνου, ώρες δουλειάς σε «άγριες» ώρες και διαχείριση δυνάμεων. Δουλέψαμε και σε ιδιαίτερες συνθήκες αφού ένα μεγάλο μέρος της διαδικασίας του μοντάζ έγινε κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε συνθήκες λοκντάουν. 

Μ.Λ: Σίγουρα δεν ήταν εύκολο. Από την άλλη είχαμε τέτοια επιμονή γιατί γουστάραμε αυτό που κάναμε που δεν ήταν δύσκολο. Ήταν κάτι που, όταν αποφασίζαμε ότι θα μπούμε στο χορό, δεν μπορούσαμε παρά να χορέψουμε, με σεβασμό τόσο προς τους εαυτούς μας αλλά και προς ένα θρυλικό συγκρότημα. 

klkkljkjk

Πώς επηρεάστηκε το συγκρότημα από τις πολιτικές και άλλες εξελίξεις στην Ελλάδα και διεθνώς που επισυνέβαιναν όλα αυτά τα χρόνια;

Β.Κ: Επηρεάστηκε καθοριστικά, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. Ξεκίνησε ως ένα αγγλόφωνο πανκ συγκρότημα και στην πορεία, μέσα από τις εξελίξεις έγινε ένα ελληνόφωνο ροκ συγκρότημα με σαφή πολιτική κατεύθυνση και με ανάλογα τραγούδια. Για παράδειγμα το «Σαράγεβο» και το «Εμένα οι φίλοι μου» σε ποίηση της Κατερίνας Γώγου, η διασκευή του «Κυρ Παντελή» του Πάνου Τζαβέλα και ολόκληρος ο τελευταίος δίσκος του συγκροτήματος «Πρόγονε πίθηκε εσύ τι λες;». 

Μ.Λ: Το συγκρότημα ήταν πάντα παρόν. Οι κοινωνικοπολιτικές αλλά και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, και όχι μόνο, πότε δεν άφησαν αδιάφορους τους Magic de Spell. Είτε με στίχο δικό τους, είτε με μελοποίηση κορυφαίων ποιητών, πάντα έδιναν το στίγμα τους παίρνοντας σαφή θέση στο ευρύτερο περιβάλλον τους.

Έχοντας ολοκληρώσει τη δουλειά, τι είναι εκείνο που πιστεύετε πως αφήνετε πίσω σας ως καταγραφή και που μπορεί να φανεί χρήσιμο ως κληροδότημα σε επόμενες γενιές;

Β.Κ:  Από το ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας, είχαμε πει μεταξύ μας ότι αυτή η δουλειά, καλή ή κακή, μέτρια ή εξαιρετική ή όπως αλλιώς κι αν χαρακτηριστεί από τους θεατές, θα είναι τελικά μία έρευνα που θα περάσει στις επόμενες γενιές. Αυτό είναι το κληροδότημά μας. Η καταγραφή -μέσω ενός ροκ συγκροτήματος- συνθηκών, γεγονότων, ιστοριών από το τη δεκαετία του 1970 μέχρι και το 2020, με αναφορές από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές, είτε αυτοί μίλησαν σε εμάς ή μέσω το αρχειακού υλικού που ξεσκονίσαμε για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ. Είμαστε χαρούμενοι και περήφανοι γι’ αυτό. 

Μ.Λ:  Όπως είπε και ο Βόρις, είναι μια καταγραφή της εξελικτικής πορείας ενός ροκ συγκροτήματος μέσα στον ευρύτερο ελληνικό χωροχρόνο. Ωστόσο, η πορεία αυτή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της ροκ στην Ελλάδα. Το ντοκιμαντέρ ολοκληρώθηκε καταγράφοντας την ιστορία αλλά και τη φιλοσοφία τεσσάρων δεκαετιών όσον αφορά στη μουσική. Αυτό ό,τι και να γίνει, θα μείνει. Αυτό μας κάνει πραγματικά περήφανους.

vzbzb

jkjkljkjkl

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: Avant Garde 

 

Loader