«Σκοπίμως επιλέξαμε την παραλιακή»: Καλλιτέχνες στη Λεμεσό παρεμβαίνουν σε εργοτάξιο

«Σκοπίμως επιλέξαμε την παραλιακή»: Καλλιτέχνες στη Λεμεσό παρεμβαίνουν σε εργοτάξιο

Ολόκληρη η πρόσοψη του πρώην aquamarina hotel θα καλυφθεί με ένα τεράστιο εκτυπωμένο σχέδιο από την ομάδα Cathrine

Συνομιλία με τους εικαστικούς Έλενα Κοτασβίλι και Αλέξη Βαγιανό που εμπλέκονται στη δράση

Σύμφωνα με το κείμενο που στάληκε για δημοσίευση της δράσης «ο καλλιτεχνικός σύνδεσμος Cathrine ανακοινώνει το πρότζεκτ The Excluded Form. Το πρότζεκτ παρέχει έναν τόπο συνάντησης όπου δημόσιος χώρος και κοινό διασταυρώνονται στην εικαστική παρέμβαση του καλλιτέχνη, Αλέξανδρου Βασμουλάκη. Η εγκατάσταση τοποθετείται στην πρόσοψη του κτιρίου, γνωστό από τη δεκαετία του 1980 ως ξενοδοχείο Aquamarina, το οποίο βρίσκεται υπό ανακαίνιση για να επαναλειτουργήσει ως Hotel Nyx… Στόχος της δράσης είναι να ενεργοποιήσει μια άμεση συζήτηση μεταξύ της εγκατάστασης “Digger” και του ίδιου του κοινού»

Ακολουθεί μια σύντομη συνομιλία με τους εικαστικούς Έλενα Κοτασβίλι και Αλέξη Βαγιανό που εμπλέκονται στην πρωτοβουλία.

fafaf
Φωτογραφία από λεπτομέρεια του έργου «Digger»  από τον Αλέξανδρο Βασμουλάκη

 

Τι είναι ο καλλιτεχνικός σύνδεσμος Cathrine;

Cathrine είναι το καλλιτεχνικό σωματείο που ιδρύσαμε το 2019. Πιστεύουμε στις συνεργασίες, στη συλλογικότητα και τη διεπιστημονικότητα των τεχνων και θέλαμε να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα όπου καλλιτέχνες από διαφορετικούς τομείς μπορούν να συνυπάρχουν και να αλληλεπιδρούν. 

Tο πρότζεκτ Τhe Excluded Form πώς θα το περιγράφατε;

Το  Excluded Form ενισχύει  τη δημιουργία αλληλεπίδρασης μεταξύ του δημόσιου χώρου και του κοινού, μέσω εικαστικής παρέμβασης που θα γίνει σε εργοτάξιο, σε πολυσύχναστο σημείο της πόλης.

Η πρόσοψη της οικοδομής γίνεται ουσιαστικά ο «εκθεσιακός» χώρος της εικαστικής παρέμβασης, η οποία αποτελείται από ένα προστατευτικό δίχτυ που περιβάλλει τις σκαλωσιές, πάνω στο οποίο τυπώνεται το έργο που ο καλλιτέχνης έφτιαξε ειδικά για το πρότζεκτ αυτό.

Ο τίτλος του πρότζεκτ είναι εμπνευσμένος από το βιβλίο Exform, 2016  του κριτικού τέχνης και επιμελητή Nicolas Bourriaud, όπου προσπαθεί να προσδιορίσει πώς οι καλλιτέχνες μεταφράζουν οπτικά την έννοια του αποκλεισμού, ποιες μορφές παράγει ο αποκλεισμός και πώς επηρεάζει την οπτική σκέψη. 

Έχοντας ως βάση αυτή τη θεωρία το πρότζεκτ ευελπιστεί να προκαλέσει ένα διάλογο μεταξύ του έργου τέχνης, του δημόσιου χώρου και του κοινού.

 

φαφαφ
Η print media εικαστική παρέμβαση θα πραγματοποιηθεί στο εργοτάξιο του πρώην ξενοδοχείου Aquamarina και θα βρίσκεται εκεί για έναν περίπου χρόνο 

Γιατί έχει επιλεγεί το συγκεκριμένο εργοτάξιο;

Το συγκεκριμένο εργοτάξιο είναι το πρώην ξενοδοχείο Aquamarina της δεκαετίας του 1980 που τώρα βρίσκεται υπό ανακαίνιση για να εγκαινιαστεί ως νέο ξενοδοχείο. Ήταν συνειδητή επιλογή να παρουσιάσουμε το έργο στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού, εκεί όπου διεξάγεται και βρίσκεται σε εξέλιξη το θέαμα της μεταμόρφωσης της πόλης. Είναι σημαντικό για εμάς να αξιοποιήσουμε τη συγκυρία συμβολικά. 

Πόσο κυριολεκτικά μεγάλο θα είναι το έργο Digger του καλλιτέχνη Αλέξανδρου Βασμουλάκη;

Το έργο Digger του Αλέξανδρου Βασμουλάκη είναι περίπου 250 τετραγωνικά μέτρα. Όσα είναι και η πρόσοψη του κτιρίου. 

Ήταν εύκολο να αποκτήσετε πρόσβαση στο εργοτάξιο;

Προς μεγάλη μας έκπληξη, τόσο η πρόσβαση στο εργοτάξιο όσο και η όλη επικοινωνία ήταν πολύ ομαλή.

Για πόσο καιρό θα μείνει το έργο στο κτήριο;

Το έργο θα μείνει όσο κρατήσει η ανακαίνιση, ένα χρόνο περίπου. 

 

fafaf
Έλενα Κοτασβίλι και Αλέξης Βαγιανός

Για τις αλλαγές που συντελούνται στην πόλη πώς αισθάνεστε;

Οι πόλεις αλλάζουν και εξελίσσονται συνεχώς, το ίδιο και η Λεμεσός. Η ραγδαία οικοδομική ανάπτυξη της Λεμεσού σίγουρα αλλάζει τον χαρακτήρα και την ταυτότητα της πόλης, επηρεάζει την αισθητική της και μειώνει συνεχώς το φυσικό περιβάλλον και τον δημόσιο χώρο.

Ως καλλιτέχνες, προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε αυτές τις αλλαγές, να τις κατανοήσουμε και να δούμε πως μπορούμε να τοποθετηθούμε.

 

Πόσο σας αφορά η τέχνη στον δημόσιο χώρο;

Η δημόσια τέχνη έχει σημαντική θέση στην ιστορία και τον πολιτισμό της κάθε χώρας. 

Τον όρο δημόσια τέχνη τον αντιλαμβανόμαστε ως την τέχνη που εκτίθεται σε δημόσιο χώρο, όχι ως μνημείο αλλά ως οργανικό στοιχείο της καθημερινότητας και ως μέσο αναβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος.  

Αντικατοπτρίζει και αποκαλύπτει την κοινωνία μας, νοηματοδοτεί τον κοινόχρηστο χώρο, επηρεάζει άμεσα το πώς βλέπουμε και συνδεόμαστε με με μια πόλη. 

Η συνύπαρξη τέχνης και δημόσιου χώρου θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια πολιτική δέσμευση ενάντια στην εξατομίκευση και στον κοινωνικό αποκλεισμό. Προσβάσιμη σε όλους, είναι αναμφισβήτητα η πιο δημοκρατική μορφή τέχνης. 

προσπαθούμε να κατανοήσουμε τις αλλαγές

 

Ιδρυτικά μέλη του συνδέσμου Cathrine είναι οι εικαστικοί Έλενα Κοτασβίλι και Αλέξης Βαγιανός και η δημιουργική ομάδα του πρότζεκτ περιλαμβάνει τους Eudes Ajot (επιμελητή), Αλέξη Παπαδόπουλο (αρχιτέκτονα) και Μαρία Πετρίδη (ανεξάρτητη συγγραφέα).

Πληροφορίες

Ημέρα εγκαινίων – 3 Δεκεμβρίου 2021

Ώρα – 18:00

Τα εγκαίνια θα τελέσει η Γαλλική Πρεσβεία Κύπρου απέναντι από το κτίριο AquaMarina στο παραθαλάσσιο πάρκο του Μόλου. 

Το πρότζεκτ πραγματοποιείται με την υποστήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας. 

Loader