Στο “Cyprus Avenue” θα δούμε την “κρίση ταυτότητας” που δεν μπορεί να μην αφορά τους Κύπριους

Στο “Cyprus Avenue” θα δούμε την “κρίση ταυτότητας” που δεν μπορεί να μην αφορά τους Κύπριους

Η Ντέμπορα Οντόγκ μάς μιλά για την παράσταση που αγγίζει ζητήματα όπως αυτό της κρίσης ταυτότητας και του εθνικού εξτρεμισμού

Στην Κύπρο έρχεται από τις 24 Μαρτίου η βραβευμένη παράσταση “Cyprus Avenue” του David Ireland σε σκηνοθεσία Πάρι Ερωτοκρίτου. Μια παράσταση που “εξερευνά το ζήτημα της ταυτότητας, "το ανήκειν", δεν μπορεί παρά να αφορά Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, με τον ίδιο τρόπο που αφορά Αγγλοϊρλανδούς και Ιρλανδοάγγλους” όπως μάς λέει η Ντέμπορα Οντόγκ. Μια ιστορία που πραγματεύεται - με μια μοναδική και ιδιαίτερη θεατρική φόρμα - τα όρια του εθνικού εξτρεμισμού και φέρνει στο επίκεντρο την κρίση ταυτότητας - προσωπικής και εθνικής - ενός συνταξιούχου άντρα που ζει στο Μπέλφαστ, ο οποίος αρχίζει να συνειδητοποιεί τα ψεύδη πάνω στα οποία οικοδόμησε την ταυτότητα αλλά και τη ζωή του.

Η Ντέμπορα Oντόγκ, μια εκ των πρωταγωνιστών της παράστασης, μάς δίνει περισσότερες πληροφορίες και μάς μιλά για το πώς βλέπει η ίδια τα θέματα που θίγει το έργο.

“Στο Cyprus Avenue φαίνονται ξεκάθαρα τα αποτελέσματα που μπορεί να έχει μια εξτρεμιστική κοινωνία, μια κοινωνία με ακραίες θρησκευτικές και πολιτικές απόψεις, επάνω σε έναν άνθρωπο που έχει ζήσει υπό την επήρεια της για 70 και πλέον χρόνια. Μου δημιουργεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον το έργο αυτό διότι πριν τις σπουδές μου στην Δραματική Σχολή Αθηνών Θεοδοσιάδη, είχα ολοκληρώσει σπουδές Ψυχολογίας στο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πάντα με εξιτάρει ο "δρόμος" που κάνει ένας άνθρωπος και πώς τον επηρεάζουν η κοινωνία που ζει και η οικογένεια του. Σ' αυτό το σημείο έχω βέβαια πολλά κοινά με την Bridget που υποδύομαι στην παράσταση. Η Bridget είναι η ψυχολόγος του Eric, του ήρωα της παράστασης και στόχος της είναι να καταλάβει τι τον οδήγησε στη φυλακή. Και να τον βοηθήσει να το δει αυτό και ο ίδιος, για να καταστήσει δυνατή τη θεραπεία του” αναφέρει η Ντέμπορα. 

3

Διάβασε Επίσης: Έρχεται στην Κύπρο η βραβευμένη μαύρη κωμωδία “Cyprus Avenue”

“Ο Έρικ - σε έναν παραλληλισμό με τις κοινωνίες μας - "αρχίζει να συνειδητοποιεί τα ψεύδη πάνω στα οποία οικοδόμησε την ταυτότητα αλλά και τη ζωή του". Και αυτό γίνεται γιατί αυτή είναι η φυσική τάξη των πραγμάτων. Δεν μπορείς να ζεις μέσα στο ψέμα για πάντα! Πώς μπορείς να κρυφτείς από την αλήθεια; Όσο καλά και να το έχεις φτιάξει, είναι ένα ψέμα. Και έρχεται πάντα η ώρα που θα αναγκαστείς να το δεις”

Όπως μαθαίνουμε ο τίτλος του έργου, που λέγεται “Cyprus Avenue”, δεν άλλαξε για να έχει σχέση με την Κύπρο, αλλά φέρει το αυτούσιο όνομα της αυθεντικής παράστασης και η Κύπρος δεν είναι παρά μια λεωφόρος. “Η λεωφόρος Κύπρου βρίσκεται στο ανατολικό Μπέλφαστ και είναι ο δρόμος που ζει ο Έρικ με την οικογένεια του. Είναι ευτύχημα που ο τίτλος συνδέει την Κύπρο τόσο άμεσα με το έργο αυτό. Ένα έργο που εξερευνά το ζήτημα της ταυτότητας, "το ανήκειν", δεν μπορεί παρά να αφορά Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, με τον ίδιο τρόπο που αφορά Αγγλοϊρλανδούς και Ιρλανδοάγγλους”. 

Η Ντέμπορα μάς λέει ότι οι κοινωνίες μας ωριμάζουν και έτσι μέσα από το θέατρο θίγουν θέματα που έχουν να κάνουν με το έθνος και την ταυτότητα του ανθρώπου. “Από μικρή με θυμάμαι να αναρωτιέμαι, γιατί έχει τόση σημασία από που είμαι; Γιατί είναι πάντα η πρώτη ερώτηση που μου κάνουν; Με θυμάμαι να σκέφτομαι πως τα έθνη και οι εθνικότητες είναι ανοησίες! Ανθρώπινες επινοήσεις - παγίδες για να τσακωνόμαστε. Φυσικά δεν τολμούσα να το πω αυτό σε κανέναν τότε. Την χρονιά που πέρασε έχω ήδη συμμετάσχει σε τρεις παραστάσεις που τολμούν και εξερευνούν το μεγάλο αφήγημα του έθνους και της ταυτότητας: Το "Εθνικό Ντεφιλέ" και τη "Λάθος Χώρα" στην Αθήνα και τώρα το Cyprus Avenue εδώ στη Λευκωσία. Ναι, οι κοινωνίες μας ωριμάζουν και μπορούν και κοιτούν κατάματα αυτά (και άλλα) δύσκολα θέματα που οι ίδιες δημιούργησαν! Και νιώθω απέραντη χαρά που ζω σε μια εποχή που γίνομαι μάρτυρας αυτής της ωρίμανσης”

Παρόλο που ζούμε σε αναπτυγμένες κοινωνίες - Ελλάδα και Κύπρο -  τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ανθρώπους στα όρια του εθνικού εξτρεμισμού και γενικότερα ρατσισμό, ξενοφοβία και διακρίσεις που συχνά οδηγούν σε μορφές βίας. Πώς βλέπεις εσύ αυτά τα ζητήματα στην κοινωνία;

Δεν ξέρω γιατί μας εκπλήσσει  που μια "αναπτυγμένη κοινωνία" έχει ρατσισμό και ξενοφοβία και βία. Ποια η διαφορά από την πατριαρχία; Και την κατάχρηση εξουσίας; Και την αλόγιστη χρήση πλαστικού; Και την κλιματική αλλαγή; Και ένα σωρό άλλα θέματα; Είναι απλά αλήθειες που τις σπρώχνουμε κάτω απ' το χαλί και που σύντομα θα αναγκαστούμε να τις αντιμετωπίσουμε ως κοινωνία. Όχι ως ελληνική η ως κυπριακή κοινωνία. Ως πανανθρώπινη κοινωνία.

3

Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον; Θα σε δούμε και σε άλλες παραγωγές στην Κύπρο; 

Μου αρέσει πολύ να ταξιδεύω με την δουλειά μου και χαίρομαι πολύ που γνωρίζω την Κύπρο "από μέσα", με τη βοήθεια όλων των πολύτιμων συνεργατών της ομάδας μας.  Και φυσικά είμαι ανοιχτή σε μελλοντικές συνεργασίες.  Σχέδια για το μέλλον; Τα αποφεύγω! Είμαι σίγουρη πως η ζωή θα μου φέρει πολλά ακόμη ταξίδια.

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση εδώ

1

 

Loader