Θεόφιλος Μιλτιάδης: «Είμαστε περήφανοι γιατί σταματήσαμε την αστυφιλία στο Παλαιχώρι»

Θεόφιλος Μιλτιάδης: «Είμαστε περήφανοι γιατί σταματήσαμε την αστυφιλία στο Παλαιχώρι»

Ο Κοινοτάρχης Παλαιχωρίου Μόρφου μιλά στην Avant Garde για το χθες και το σήμερα της όμορφης κοινότητάς του και μας προσκαλεί στο μεγάλο Street Food and Art Festival που διοργανώνει το χωριό το Σάββατο 14 Οκτωβρίου

Με αφορμή το 3ο Street Food and Art Festival που διοργανώνει η όμορφη κοινότητα Παλαιχωρίου το Σάββατο 14 Οκτωβρίου μιλήσαμε με τον δραστήριο κοινοτάρχη του χωριού κ. Θεόφιλο Μιλτιάδη. Μέσα από την κουβέντα μας μάθαμε πολλά περισσότερα για τα σημεία ενδιαφέροντος του χωριού, ενημερωθήκαμε για τα σημερινά προβλήματα της κοινότητας αλλά και την ελπιδοφόρα εξέλιξη πως οι νέοι αυξάνονται στο Παλαιχώρι και επιθυμούν να δημιουργήσουν εκεί τις οικογένειές τους.

Ο κ. Μιλτιάδης μας ενημέρωσε πως η πομιλοροτηανιά είναι το «εθνικό» πιάτο του Παλαιχωρίου και μοιράστηκε μαζί μας όλα όσα θα δούμε, θα γευτούμε και θα βιώσουμε στο φεστιβάλ. 

1

Τι σας κάνει περήφανο σήμερα για το Παλαιχώρι κύριε πρόεδρε; 

Είμαι περήφανος για το χωριό μου το Παλαιχώρι διότι πρόκειται για μία ιστορική κοινότητα με πέραν των 700 χρόνων ιστορία. 

Πώς είδατε την κοινότητά σας να αλλάζει σήμερα; Ποια θα λέγατε πως είναι η σημερινή κατάστασή της; 

Είναι αλήθεια πως τα τελευταία χρόνια έχουμε δει την κοινότητά μας να αλλάζει. Το πιο θετικό είναι ότι έχουμε συγκρατήσει τον πληθυσμό μετά από την τελευταία απογραφή του 2011 ενώ η νέα απογραφή του 2022 έχει δείξει μία αύξηση του πληθυσμού πέραν των 120 νέων κατοίκων και αυτό είναι ένα καλό σημάδι ότι η αστυφιλία ξεκίνησε να βρίσκει εμπόδια. Πετύχαμε θεωρώ αυτή την αλλαγή με τα διάφορα έργα υποδομής που έχουν γίνει στο χωριό μας και με την μεγάλη προσπάθεια που κάναμε για την προβολή της κοινότητάς μας μέσω των ΜΜΕ και των social media. 

9

Ποια θεωρείτε σήμερα τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινότητα; 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της κοινότητας είναι πως το Παλαιχώρι βρίσκεται ανάμεσα σε ζώνες προστασίας οι οποίες δεν επιτρέπουν να ανοιχθούν οικόπεδα για να χτίσουν σπίτια οι νέοι άνθρωποι και το Κοινοτικό Συμβούλιο δίνει μεγάλο αγώνα για την αποκατάσταση αυτής της άδικης διαχείρισης της οικιστικής μας περιοχής. Με την τελευταία αλλαγή των ζωνών έχουμε αιτηθεί να ανοίξουν αρκετά οικόπεδα και ευελπιστούμε πως θα το πετύχουμε.  

 

Ποιο είναι το όραμά σας για την κοινότητα τα επόμενα χρόνια; 

Αυτή την περίοδο το Παλαιχώρι δέχεται πολλούς επισκέπτες και με διάφορες εκδηλώσεις τόσο από το Κοινοτικό Συμβούλιο Παλαιχωρίου Μόρφου, το αργανωμένα σύνολα, τους συνδέσμους γονέων, τα σωματεία κ,λπ. Έχουμε καταφέρει να φέρουμε κόσμο στο χωριό μας και έτσι έχει αρχίσει η αντίστροφή μέτρηση για την ευημερία του Παλαιχωρίου. Είμαστε περήφανοι, γιατί καταφέραμε να σταματήσουμε την αστυφιλία και ευελπιστούμε ότι με όλα τα προβλήματα που έχουμε το Παλαιχώρι θα πάει ακόμα πιο μπροστά και θα βρει το σημείο που του αξίζει. Όραμά μας είναι να κρατήσουμε όσον το δυνατόν περισσότερους νέους στο χωριό. Με αυτό τον τρόπο η ύπαιθρος ζωντανεύει που είναι οι πνεύμονες της κοινωνίας μας. 

9

Ποιος είναι ο γαστρονομικός χάρτης του Παλαιχωρίου; Ποια προϊόντα ξεχωρίζουν; 

Το χωριό μας φημίζεται για πολλά προϊόντα αλλά ιδιαίτερα για την πομιλοροτηανιά του. Ένα παραδοσιακό πιάτο που τρώγαμε όταν ήμασταν παιδιά όπου χρησιμοποιούσαν το πομιλόρι, μία ποικιλία ντομάτας που ευδοκιμούσε στο Παλαιχώρι, μαζί με αβγά. Αν ήμασταν τυχεροί τότε την απολαμβάναμε με λουκάνικο και χαλλούμι και αυτό ήταν το καλύτερό μας γεύμα. Αυτό θα το δείτε και θα το δοκιμάσετε μεταξύ άλλων γεύσεων στο νέο μας γαστρονομικό φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Οκτωβρίου στο πάρκο μας, στις όχθες του ποταμού Σερράχη. Καλούμε τον κόσμο να απολαύσει προϊόντα του τόπου μας και γαστρονομικές επιδείξεις από τον σεφ Χρίστο Χριστοδούλου, ντόπιους μάγειρες, νοικοκυρές, καταστηματάρχες που θα βρίσκονται εκεί. Ο επισκέπτης θα μπορεί να μεταφέρεται στον χώρο του φεστιβάλ με ειδικό τρενάκι που θα βρίσκεται στην πλατεία. Στο Street Food and Art Festival θα υπάρχουν επίσης συγχωριανοί μας καλλιτέχνες με διάφορες χειροκατατασκευές και πολλά άλλα. Επίσης, θα έχουμε μαζί μας το χορευτικό συγκρότημα του Ανδρέα Χοιρομερά με τους καταπληκτικούς χορευτές του. Η Βάσω Νικολή θα μας κρατήσει συντροφιά με το συγκρότημά της τα Αιγιοπελαγίτικα και τα τραγούδια τους. Μαζί μας στο φεστιβάλ θα έχουμε και την Τηγανοκίνηση που είναι μία ομάδα η οποία ανακυκλώνει τα χρησιμοποιημένα λάδια από τα τηγανίσματα. Έτσι, θα δείξουμε πως τίποτα δεν πετιέται και αυτά τα χρησιμοποιημένα λάδια ανακυκλώνονται και δεν ρίχνονται στο περιβάλλον.  

Ποιοι είναι οι στόχοι ενός τέτοιου φεστιβάλ; 

Κύριος στόχος του φεστιβάλ είναι ο κόσμος να γνωρίσει καλύτερα το Παλαιχώρι. Παράλληλα, να έρθει στο χωριό μας, να δοκιμάσει παραδοσιακές γεύσεις, να δει από κοντά προϊόντα που δεν κυκλοφορούν συνήθως στην ανοικτή αγορά και να τα δοκιμάσει και να δει τις δημιουργίες νέων ανθρώπων. Οι ξεναγοί μας στο φεστιβάλ θα σας δείξουν τις ομορφιές του χωριού μας νωρίς στην αρχή της εκδήλωσης. Πρέπει να αναφέρω ότι στους επισκέπτες μας θα δοθεί ο χάρτης του Παλαιχωρίου με όλα τα σημεία που πρέπει κάποιος να επισκεφτεί στο χωριό μας. Ο κόσμος μπορεί να περπατήσει στα μονοπάτια της φύσης, να περιηγηθεί κατά μήκος του ποταμού, να βρεθεί στα στενά σοκάκια της κοινότητας και να καθίσει στην πλατεία μας για καφέ και στα ταβερνάκια μας για φαγητό και ξεκούραση. 

Ποια είναι τα βασικά σημεία της κοινότητας που πρέπει να επισκεφτεί κάποιος στο Παλαιχώρι; 

Στο χωριό μας ο επισκέπτης μπορεί να δει πάρα πολλά μνημεία όπως το άγαλμα της Κύπριας Μάνας, τον ιερό Ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος που είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο, το κρησφύγετο του Αυξεντίου, την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου με τις τοιχογραφίες, την εκκλησία της Χρυσοπαντάνασσας, τον ελιόμυλο και πάρα πολλά άλλα επισκέψιμα σημεία. Το χωριό μας διαθέτει ξεναγό ο οποίος επί καθημερινής βάσης μπορεί να ξεναγήσει τον κόσμο και να του εξηγήσει τα πάντα. Κι αυτό είναι ένα σημαντικό κομμάτι που έχει συμβάλει στην αύξηση της επισκεψιμότητας του χωριού μας. Ταυτόχρονα, στο χωριό μας υπάρχει ένας πολύ καλός Σύνδεσμος Προστασίας Μνημείων ο οποίος έχει κάνει μία εξαιρετική δουλειά κι αυτή την στιγμή απολαμβάνουμε τους καρπούς αυτής της προσπάθειας 30 χρόνων για την συντήρηση και αποκατάσταση των μνημείων μας. Χρέος μας ήταν να προβάλουμε τα μνημεία, το χωριό μας και το έχουμε επιτύχει στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. 

>> Το Street Food and Art Festival θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Οκτωβρίου στο Πάρκο Λειβαδερό στο Παλαιχώρι στις 17:00. Τρενάκι στην πλατεία του χωριού θα μπορεί να σας μεταφέρει στον χώρο της εκδήλωσης. 

9

 

Loader