Truckfighters: Μια συζήτηση με τους Fuzz Rockers λίγο πριν την συναυλία τους στο νησί

Truckfighters: Μια συζήτηση με τους Fuzz Rockers λίγο πριν την συναυλία τους στο νησί

Τι λένε αποκλειστικά στην Avant Garde

Με αφορμή την επερχόμενη συναυλία των σουηδικών θρύλων της desert και stoner σκηνής, είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε μαζί τους για την πορεία τους μέχρι τώρα, για τα ongoing projects τους, αλλά και για τα μελλοντικά τους σχέδια. Γνωρίστε περισσότερα για τις συναυλιακές εμπειρίες που είχαν μέσα από τα χρόνια και για την καινούρια τους μουσική που έρχεται!

Truckfighters. Πώς προέκυψε το όνομα;

Στην πραγματικότητα προήλθε από ένα παλιό βιβλίο, σε στυλ pulp fiction, για δύο οδηγούς φορτηγών που κυκλοφορούσαν. Το εξώφυλλο και το όνομα ήταν ωραίο!

 

Από την αρχή της μπάντας μέχρι σήμερα, θα μπορούσατε να μας αναφέρετε μερικά highlights που έχουν γίνει ορόσημα για εσάς;

Φυσικά, ας προσπαθήσουμε. Γενικά, πιστεύω ότι τα «ορόσημα» όπως λέτε, συνδέονται με τη σκηνή που μεγαλώνει συνολικά.

Δεν το ξέραμε τότε, αλλά το να γράψουμε το Desert Cruiser και να το ηχογραφήσουμε ως το πρώτο μας τραγούδι είναι μάλλον ασυναγώνιστο.

Η κυκλοφορία του πρώτου μας άλμπουμ Gravity X είναι επίσης ξεχωριστή. Δεν πούλησε πολύ από την αρχή, αλλά εξαπλώθηκε και συνεχίζει να πουλάει, ακόμα και 18 χρόνια αργότερα. Δεν είχαμε προϋπολογισμό για μάρκετινγκ και η σκηνή ήταν μικρή τότε.

Το επόμενο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό ήταν δύο support tours για τους Fu Manchu το 2007. Ήταν η πρώτη φορά που παίξαμε κανονικά σε κλαμπ στην Ευρώπη και υπήρξε μια ιδιαίτερη εμπειρία για εμάς τότε. Νομίζω ότι άνοιξε επίσης τα μάτια και τα αυτιά σε πολλούς νέους θαυμαστές. Είναι λίγο αστείο, πιστεύαμε ότι αυτά τα μέρη ήταν τόσο μεγάλα και όμορφα, αλλά όταν παίζουμε τώρα σε venues αυτών των χωρών (ή ακόμα και στα ίδια) δεν σκεφτόμαστε καθόλου το ίδιο.

Ένα άλλο ορόσημο είναι προφανώς η κυκλοφορία της ταινίας “TRUCKFIGHTERS FILM” το 2011, ένα mockumentary που έγινε από δύο αφοσιωμένους και ταλαντούχους Γερμανούς σκηνοθέτες, τους Jörg και Christian. Χρειάστηκε χρόνος και δεν είχαμε ιδέα πώς θα ήταν. Δεν είχαμε καθόλου ανάμειξη στην παραγωγή. Απαντήσαμε στις ερωτήσεις τους και εμφανιστήκαμε μπροστά στην κάμερα. Πρέπει να πούμε ότι το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό, διασκεδαστικό και αστείο. Αυτό που είχε τη μεγαλύτερη απήχηση ήταν ο Josh Homme που δήλωσε σε ένα τρέιλερ για το φιλμ ότι «Οι Truckfighters είναι η καλύτερη μπάντα που υπήρξε ποτέ» και μοιράστηκαν επίσης το τρέιλερ στη σελίδα τους στο FB. Αυτό ήταν τεράστιο.

Συμπερασματικά οι πιο δυνατές αναμνήσεις είναι από τα πρώτα χρόνια της μπάντας, από εκεί συνεχίζουμε σταθερά! Ήταν πολύ διασκεδαστικό να πάμε στη Νότια Αμερική, στη Βόρεια Αμερική και στην Αυστραλία κατά τα πρώτα μας χρόνια και να φτάσουμε να γίνουμε μια μπάντα που περιοδεύει παγκοσμίως.

Σε προσωπικό επίπεδο (Dango) υπήρξε ορόσημο να παίξω στο ίδιο φεστιβάλ στον Καναδά με τους Soundgarden, καθώς είναι ένα συγκρότημα που άκουγα όλη μου τη ζωή. Παίξαμε μόλις δύο acts πριν από αυτούς. Ο Θεός του rock'n'roll έκανε την κιθάρα μου να καθυστερήσει στην πτήση και έτσι κατέληξα να δανειστώ την κιθάρα Kin Thayills. Ήταν ευγενικό εκ μέρους του. Ήταν επίσης πολύ ωραίο που συναντηθήκαμε και συζητήσαμε λίγο με το συγκρότημα, πολύ προσγειωμένοι τυπάδες. Ωστόσο, δεν είδα τον Chris παρά μόνο στη σκηνή.  

Πάει πολύς καιρός από τότε που κυκλοφόρησατε δίσκο. Πού οφείλεται αυτό; Σκοπεύετε να γράψετε νέο υλικό;

Ναι, αρχίσαμε να γράφουμε και είπαμε ότι δεν μπορούν να περνούν 10 χρόνια ανάμεσα σε άλμπουμ! Υπάρχει λοιπόν ελπίδα για νέα μουσική, για τους θαυμαστές μας. Ο χρόνος που μεσολάβησε στο ενδιάμεσο είναι ένας συνδυασμός πολλών πραγμάτων. Ήμασταν λίγο κουρασμένοι από το συγκρότημα και για ένα διάστημα είχαμε περίπου ένα χρόνο παύσης. Τόσο εγώ όσο, και ο Ozo έχουμε αρκετά παιδιά από το τελευταίο άλμπουμ. Έχουμε ζήσει επίσης σε διαφορετικές πόλεις τα περισσότερα από αυτά τα χρόνια, μέχρι τώρα που επέστρεψα ξανά. Ο Ozo ξεκίνησε ένα μικρό coffee roastery κι εγώ έκανα το άλμπουμ Enigma Experience 'Question Mark' (ελέγξτε το!)

 

Από άλμπουμ σε άλμπουμ μπορούμε να ακούσουμε μια εξέλιξη στον ήχο σας. Είναι κάτι που έρχεται φυσικά ως συγκρότημα ή είναι μια διαφορετική εμπειρία για κάθε μέλος; Κι αν ναι, πώς προκύπτει συνολικά; Πώς δημιουργείτε μουσική;

Έρχεται φυσικά, θα ήταν βαρετό να κάνουμε το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά. Συνήθως δεν σκεφτόμαστε πριν πώς πρέπει να ακούγεται, αφήνουμε την τρέχουσα ατμόσφαιρα να κυλήσει.

Στην αρχή γράφαμε τα περισσότερα πράγματα στην αίθουσα των προβών ως μπάντα, αλλά καθώς οι ντράμερ έρχονταν κι έφευγαν και τα τραγούδια συχνά γίνονταν πιο περίπλοκα, και μεγαλώσαμε εγώ και ο Ozo, έχουμε γράψει τα πάντα δημιουργώντας πολύ “rough” ιδέες στον υπολογιστή. Στη συνέχεια αρχίζουμε να ηχογραφούμε τα τραγούδια και γίνονται σιγά σιγά, όλο και πιο αναλυτικά.

 

Έχετε side projects;

Έχω τους Enigma Experience, αλλά δεν είμαστε πραγματικά ενεργοί αυτή τη στιγμή (Dango).

 

Ποια ήταν η αγαπημένη σας συναυλία ως συγκρότημα που σας έχει μείνει αξέχαστη;

Όταν παίξαμε στο “Stoned from the underground Festival” το 2006 νομίζω. Εκείνη την εποχή ήταν ένα μικρό φεστιβάλ με ίσως 700-800 άτομα αλλά ήταν τεράστιο για εμάς. Ήταν η πρώτη φορά που συνειδητοποιήσαμε ότι είχαμε πολλούς και πολύ αφοσιωμένους θαυμαστές, καθώς ο κόσμος έτρεχε στη σκηνή όταν ξεκινήσαμε να παίζουμε.

 

 Ποια ήταν η αντίδρασή σας όταν σας ζητήθηκε να παίξετε στην Κύπρο;

Ναι! Έχει περάσει καιρός που πήγαμε σε μια νέα χώρα, ας το κάνουμε!

 

Τι εξοπλισμό χρησιμοποιείτε;

Παίζω μια κιθάρα Gibson SGGT από το 2007. Ο Ozo παίζει μπάσο Fender Jazz. Έπαιζε μπάσο Gibson Thunderbird αλλά ο λαιμός έσπαγε συχνά κι έτσι αποφάσισε να αλλάξει μάρκα! Και οι δύο έχουμε Mesa Boogie rigs όταν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το δικό μας backline.Πολλά πετάλια κιθάρας και το πιο σημαντικό, το fuzz φυσικά. Νομίζω ότι ένας καλός ήχος μπορεί να καλυφθεί με διάφορους εξοπλισμούς, το πιο σημαντικό είναι το πεντάλ fuzz και η ισορροπία στον τρόπο που χρησιμοποιούνται τα πάντα μαζί, την κιθάρα, τα πεντάλ, τον ενισχυτή, όπως επίσης και τα ηχεία.

 

Fuzzorama: Πώς ξεκίνησε;

Αποφασίσαμε ότι πρέπει να κυκλοφορήσουμε ένα άλμπουμ κι όχι άλλο demo, και κάπως έτσι η ιδέα γεννήθηκε. Πρώτα κυκλοφορήσαμε ένα split δίσκο με τους Truckfighters και Firestone. Οι Firestone ήταν το άλλο συγκρότημα του Ozo εκείνη την εποχή. Θέλαμε να είναι μια πραγματική δισκογραφική, οπότε η πρόθεση από την αρχή ήταν να υπογράψουμε και άλλες μπάντες, και το κάναμε!

 

Ποια συγκροτήματα έχουν υπογράψει και πώς επιλέγετε τα συγκροτήματα;

Ενεργές ή είδος ενεργών συγκροτημάτων αυτή τη στιγμή είναι οι: 

*ASTEROID *BOTTENHAVET *DEADLY VIPERS *ELDEN *ENIGMA EXPERIENCE *TRUCKFIGHTERS *SKRAECKOEDLAN *SWAN VALLEY HEIGHTS *VALLEY OF THE SUN *WITCHRIDER *WIZZERD.

Τους επιλέγουμε αν αρέσει τόσο σε εμένα, όσο και στον Ozo. Προσπαθούμε να κάνουμε κάτι. Πρέπει επίσης να υπάρχει και καλό “timing” υποθέτω, ότι αν θέλουμε να ασχοληθούμε με άλλα πράγματα, είναι πιθανό το μυαλό μας να είναι ανοιχτό να δεχτεί νέα μουσική.  

Ποια ειναι τα σχέδιά σας για το μελλον;

Θα τελειώσουμε το νέο άλμπουμ των Truckfighters και θα το πάρουμε απ’ εκεί, υποθέτω ότι θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε. Θα ταξιδεύουμε σε όλο τον κόσμο κηρύττοντας το fuzz!

 

Οι What The Fuzz φέρνουν κοντά μας τους Truckfighters στη σκηνή του Savino Live, την Κυριακή 19 Μαΐου 2024. Μια συναυλία που θα αποτελέσει μια αξέχαστη εμπειρία για τους λάτρεις του είδους. 

Opening act: STONUS 

Εισιτήρια: Neverland Rock Bar, Χαλαρά Καφενείο, Savino Rock Bar

 

Τα λέμε όλοι εκεί fuzzers!

Loader