«Αν υπάρχει θέση στην καρδιά σου, υπάρχει και στο σπίτι σου»

«Αν υπάρχει θέση στην καρδιά σου, υπάρχει και στο σπίτι σου»

Η κα Εύη Μιχαήλ μιλάει για παιδιά που βρίσκονται στην Κύπρο και χρειάζονται ανάδοχη οικογένεια

Σε αυτό το επεισόδιο του Woman to Woman, η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τις ανάδοχες οικογένειες ή αλλιώς, γονείς της καρδιάς όπως τους αποκαλεί η κα Εύη Μιχαήλ, Κοινωνική Λειτουργός και Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Ανάδοχης Οικογένειας «Φωλιά Αγάπης». 

Αναφέρεται στα κριτήρια που καθιστούν κάποιον κατάλληλο ώστε να λάβει υπό την φροντίδα του ένα παιδί, ανάμεσα στα οποία είναι η αγάπη, η υπομονή αλλά και το να είναι συνειδητοποιημένος κάποιος για το τι ακριβώς πάει να κάνει, καθώς και να μην θέλει να «αλλάξει» το παιδί. Είναι σημαντικό να το αποδέχεται όπως είναι και να του δίνει τον χώρο και χρόνο που το ίδιο χρειάζεται για να εμπιστευτεί ξανά τους ανθρώπους. 

Ας μην ξεχνάμε πως σε αυτά τα παιδιά μπορεί να συναντήσουμε ορισμένα χαρακτηριστικά που συχνά απορρέουν από τραυματικές εμπειρίες τις οποίες βίωσαν πριν αυτά «αφαιρεθούν» από τη βιολογική τους οικογένεια ή προτού τεθούν υπό την προστασία των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας επειδή έχασαν τους γονείς τους ή εγκαταλείφθηκαν από εκείνους. 

444554566567

Η κα Μιχαήλ, εξηγεί τα σημάδια της ιδρυματοποίησης, μιλάει για την κοινωνική απόρριψη, αλλά και τη δεύτερη ευκαιρία που μπορεί να δώσει σε αυτά τα παιδιά ένας ανάδοχος γονέας, η οποία και μπορεί να τους αλλάξει εντελώς τη ζωή, καθορίζοντάς τους το μέλλον. Παράλληλα, περιγράφει τα είδη της αναδοχής. 

Εξιστορεί όμως και η δική της, άκρως ενδιαφέρουσα εμπειρία μέσα σε αυτό τον θεσμό, όταν σε ηλικία 26 μόλις ετών, μαζί με το σύζυγό της Τζόζεφ, ανέλαβαν ένα πρωτοπόρο για τα δεδομένα εκείνης της εποχής, πρόγραμμα. Μοιράζεται τα δικά της βιώματα αλλά και των παιδιών  που βρέθηκαν στα «χέρια» της και που σήμερα την αποκαλούν μάνα.  

Τα υπόλοιπα, θα τα μάθεις στη συνέντευξη που προβλήθηκε στο πλαίσιο του «Woman to Woman», από την Digital tv και η οποία μάλλον θα προβληματίσει και συγκινήσει. 

Η έρευνα, επιμέλεια και παρουσίαση γίνεται από τη δημοσιογράφο Νίκολα Καρατζιά.

Σκηνοθεσία επεισοδίου: Αναστάζια Λουκά

Κινηματογραφιστές: Παντελής Αναστασίου, Έλενα Έλληνα

Μοντάζ: Χριστιάνα Κελλάρη

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη.

Loader