Τα new age φυτοπωλεία που λατρεύει η Λευκωσία

Τα new age φυτοπωλεία που λατρεύει η Λευκωσία

Γνωριμία με τρία hip plant shops της πρωτεύουσας και συνομιλία με τους ιδιοκτήτες τους – Ο Νικόλας Ιωαννίδης, η Κατερίνα Δημητρίου, η Σοφία Χαραλάμπους και ο Γιάννης Ευσταθίου είναι οι plant parents της νέας εποχής!

Εδώ και μερικά χρόνια, μικρά, κουκλίστικα, hip, μοδάτα και γουστόζικα μαγαζιά φυτών και άνθεων έκαναν την εμφάνισή τους και στην Κύπρο. Η Λευκωσία το τελευταίο διάστημα απολαμβάνει το συγκεκριμένο trend που φαίνεται πως ξεπερνά την φάση της τάσης, της μόδας και γίνεται πλέον κομμάτι της ζωής μας.

Σύμφωνα με ξένα δημοσίευματα η περίοδος της πανδημίας μας έκανε πιο ευάλωτους, πιο εσωστρεφείς, αγαπήσαμε περισσότερο το σπίτι και τον χώρο μας. Αυτό είχε ως συνεπακόλουθο κατά την διάκρεια της καραντίνας μένοντας οι άνθρωποι κλεισμένοι στους τέσσερις τοίχουν να επιθυμούν να επιστρέψουν στο εξωτερικό περιβάλλον, στη φύση. Έτσι, αποφασίσαμε πως θα φέρουμε την φύση μέσα στο σπίτι αγοράζοντας φυτά, γλάστες και λουλλούδια. 

Η περίοδος της πανδημίας συνέβαλε στην μεγαλύτερη τριβή μας με τα social media και ιδιαίτερα το Tik Tok μας έμαθε διάφορα είδη σπάνιων φυτών που γίνονταν συνεχώς viral. Με αυτό τον τρόπο αρχίσαμε να αγαπάμε τα φυτά, να γινόμαστε λίγο πολύ plant parents και να θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα εσωτερικό περιβάλλον πιο ευχάριστο, να μας θυμίζει φύση και να συνυπάρχουμε με κάτι ζωντανό που θα μας δίνει την χαρά να το περιποιόμαστε, να το παρακολουθούμε να μεγαλώνει και να μας συμπληρώνει όλα εκείνα, ίσως, τα συναισθηματικά κενά μας στα χρόνια της πανδημίας. 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η αγάπη και η ανάγκη απόκτησης φυτών γιγαντώθηκε και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κάνουν την εμφάνισή τους μικρά, μοδάτα μαγαζάκια πώλησης φυτών με ποπ χαρακτήρα, vintage και ρετρό αισθητική που μας έκαναν addicted στα φυτά!. 

Συναντήσαμε τέσσερις νέους ιδιοκτήτες φυτοπωλείων/ανθοπωλείων της νέα εποχής και τους θέσαμε από 8 ίδιες ερωτήσεις για να μάθουμε λίγα περισσότερα για αυτούς, τρόπους περιποίησης των φυτών μας και τα δικά τους αγαπημένα. Τέσσερις νέοι άνθρωποι που έκαναν την στροφή στη ζωή τους και αποφάσισαν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά σε αυτό τον τόσο όμορφο τομέα. 

Ο Νικόλας Ιωαννίδης, η Κατερίνα Δημητρίου και η Σοφία Χαραλάμπους με τον σύζυγό της Γιάννη Ευσταθίου-που είναι και πιο παλιοί στον χώρο αυτό, μοιράστηκαν μαζί μας τις σκέψεις, τους προβληματισμούς τους, τα αγαπημένα τους φυτά και μας έδωσαν χρήσιμες συμβουλές πως να μην "σκοτώνουμε" τα φυτά μας.  

ΤΟ ΦΥΤΟΠΩΛΕΙΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑ ΙΩΑΝΝΙΔΗ CONCEPT STORE 

9

> Νικόλας Ιωαννίδης: «Τα φυτά μας μιλάνε όπως μας μιλά το σώμα μας όταν χρειάζεται κάτι»

Πώς πήρες την απόφαση, πώς γεννήθηκε η ιδέα για την δημιουργία του Φυτοπωλείου;

Ήταν βράδυ Κυριακής όταν χτύπησε το τηλέφωνό μου και στην άλλη άκρη της γραμμής ένας φίλος μου έλεγε πως κάτι έπαθε ένα φυτό του. Η βιντεοκλήση αντιλαμβάνεσαι ήταν απαραίτητη για να μπορέσω να δω το πρόβλημα. Μετά που του είπα ακριβώς τι πρέπει να κάνει μου λέει γιατί δεν ανοίγεις δικό σου μαγαζί; Καμία δεύτερη σκέψη δεν υπήρξε στο μυαλό μου και την επόμενη μέρα βγήκα στους δρόμους για να εντοπίσω το κατάστημα που θα φιλοξενούσε το νέο μου όνειρο. Την δεύτερη μέρα αναζήτησης βρήκα αυτό ακριβώς που ζητούσα. 

7

Πώς και γιατί επέλεξες το συγκεκριμένο όνομα;

Το συγκεκριμένο όνομα η αλήθεια είναι πως δεν το ήθελα καθόλου. Το αρχικό όνομα θα ήταν στην κυπριακή διάλεκτο αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς μια καλοθελητής όταν της είπα από χαρά το όνομα που διάλεξα πήγε στον έφορο και το έγραψε ώστε να μην μπορώ εγώ να το έχω. Οπότε η αγαπημένη φίλη, συνεργάτιδα Ασπασία Ξυδέα που είναι από την Καλαμάτα και είναι υπεύθυνη των social media του Φυτοπωλείου δεν μπορούσε να καταλάβει τι σήμαινε το όνομα και με πήρε τηλέφωνο να μου πει ότι θα το πούμε «Το Φυτοπωλείο». Σαν σωστός καρκίνος στο ζώδιο που είμαι της είπα ένα μεγάλο ΟΧΙ. Καθώς λοιπόν οδηγούσα έβαζα συνέχεια σε προτάσεις το «Φυτοπωλείο» και μου άρεσε έτσι όπως ακουγόταν. Έτσι και το βαφτίσαμε: Το Φυτοπωλείο του Νικόλα Ιωαννίδη! 

Ποιες ήταν οι ανησυχίες σου και πως ξεπεράστηκαν, ίσως, με την πάροδο του χρόνου;

Οι ανησυχίες δεν ξεπερνούνται ποτέ. Η μεγαλύτερη μου ανησυχία ήταν αν θα μπορέσω να ανταπεξέλθω σε κάτι τόσο διαφορετικό από ότι έκανα τόσα χρόνια. Δεν ήθελα με τίποτα να πω καμιά βλακεία σε πελάτη γιατί που πας χωρίς πείρα κύριε Ιωαννίδη μου. Με πολλή διάβασμα και με τον από μηχανή Θεό μου τον φίλο μου τον Chris ξεπεράστηκε και αυτό σιγά σιγά. Νομίζω εκείνο που με αανησυχούσε περισσότερο όπως όλες τις μικρές επιχειρήσεις είναι το γεγονός ότι κάποιοι προμηθευτές δεν σου δίνουν την απαραίτητη σημασία που θα έπρεπε. 

7

Αγαπούν, τελικά οι Κύπριοι τα φυτά και γιατί;

Νιώθω ότι η γενιά των γονιών μας, τους οποίους αποκαλώ μάγους των φυτών, μεγάλωσαν λόγω των δικών τους γονιών με τα φυτά να είναι κάτι απαραίτητο για τα σπίτια τους. Η πιο νέα γενιά τώρα πιστεύω ότι αγαπά τα φυτά λόγω του ότι με αυτόν τον τρόπο μεγάλωσαν. Από την άλλη τα social media βοήθησαν πολύ στο να βγει στην επιφάνεια ξανά η μόδα των φυτών. Εκεί που απογειώθηκε η αγάπη μας για τα φυτά ήταν την περίοδο των lockdowns που είχαμε όλοι σχεδόν την ευκαιρία να ασχοληθούμε με κάτι που αγαπούμε και είχαμε βρει αναγκαστικά τον χρόνο. Τώρα, η νέα και πιο φρέσκια γενιά δυστυχώς δεν έχει τα ίδια βιώματα για να αντιληφθεί πόση χαρά και πως μπορεί ένα φυτό να αλλάξει μια γωνιά, ένα σαλόνι, μια βεράντα. 

Τι θα βρει κάποιος στο μαγαζί σου και ποιο είναι ίσως το πιο περίεργο/σπάνιο φυτό που έχεις;

Δεν θεωρώ ότι έχω μαγαζί κλασσικό όπως τα υπόλοιπα, καταρχάς λόγω μεγέθους. Κατά δεύτερο στο μαγαζί μου έχω φυτά που αγαπώ εγώ και ξέρω πως γίνεται η συντήρηση τους και σίγουρα δεν θα βρείς «παραδοσιακά» φυτά. Έχω απίστευτη (πιστεύω) γκάμα από υπέροχες γλάστρες και ο τρόπος παρουσίασης της γλάστρας με το φυτό είναι το ατού μου. Το πιο περίεργο φυτό που όλοι θέλουν να μάθουν παραπάνω λεπτομέρειες είναι η Begonia Ferox. Ένα φυτό που ανακαλύφθηκε σχετικά πρόσφατα και η εξωτερική του εμφάνιση μοιάζει σκληρή μιας και στα φύλλα του έχει σαν spikes και νομίζει ο κόσμος ότι τσιμπάει αλλά στην τελική του αρέσει του φυτού να του χαϊδεύεις τα φύλλα. 

Τρία φυτά που πρέπει οπωσδήποτε να έχει κάποιος στο σπίτι ή το γραφείο του;

Να ξέρεις πως με πλήγωσες τώρα με αυτήν την ερώτηση. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω μόνο τρία φυτά αλλά αν πρέπει να πω, θα αναφέρω σίγουρα μια Monstera που είναι και εύκολη στην συντήρηση της, ένα Φίκο Λυράτα που λατρεύω τα φύλλα του και μπορεί να μπει και μέσα στο σπίτι αλλά και έξω σε βεράντα και για τρίτο θα διάλεγα τον πόθο που του έχω αδυναμία και είναι γεμάτο το σπίτι μου. Από το μπάνιο μέχρι το υπνοδωμάτιο και την κουζίνα. Και σίγουρα μια καλαθέα όποιο είδος και αν επιλέξει κάποιος. 

7

Ποιο είναι το δικό σου αγαπημένο φυτό;

Είναι λες και θες να με εκδικηθείς με τις 2 τελευταίες ερωτήσεις σου. Εγώ είμαι λάτρεις των κάκτων. Έχω αρκετούς και τους λατρεύω αλλά αν πρέπει να διαλέξω σε φυτό θα διάλεγα σίγουρα ένα κυπριακό γιασεμί και μια βουκαμβίλια. Είναι και τα 2 φυτά εξωτερικού χώρου αλλά με το που αντικρίζω την βουκαμβίλια ο νους μου αυτόματα τρέχει σε ένα ελληνικό νησί με γαλανό ουρανό, κρύα νερά και μια ταβερνούλα στην άκρια της παραλίας. Θέλω τα φυτά μου να μου δημιουργούν εικόνες στο μυαλό και να με ταξιδεύουν. 

9

Πολλοί λένε: “Δεν τα καταφέρνω. Πεθαίνουν τα φυτά μου”. Τι κάνουν λάθος και ποιες είναι οι 3 βασικές συμβουλές που πρέπει να ακολουθούμε έχοντας φυτά στο σπίτι μας;

Πρέπει να καταλάβουμε καταρχάς ότι τα φυτά είναι ένας ζωντανός οργανισμός που γεννά, μεγαλώνει και κάποτε πεθαίνει. Για μένα τα τρία σημαντικά στοιχεία είναι σίγουρα το φως, το νερό και η αγάπη. Επίσης έχουμε λάθος στο μυαλό μας την ποσότητα νερού στο πότισμα μας. Εγώ όταν θα ποτίσω στο σπίτι μου γίνεται ένας μικρός ποταμός μετά. Εμείς δεν διψαμέ; Δεν θα πιούμε νερό; Έτσι και τα φυτά μας. Επίσης, κάποια φυτά τα βάζω στο μπάνιο και τους κάνω μπάνιο στα φύλλα τους για να δροσιστούν. Πολύ σημαντικό είναι όταν αγοράζουμε ένα φυτό να ρωτούμε την συντήρηση του. Επιπλέον, τα φυτά μας μιλάνε όπως μας μιλά το σώμα μας όταν χρειάζεται κάτι.

Info

To Φυτοπωλείο του Νικόλα Ιωαννίδη βρίσκεται στην οδό Κλήμεντος 5Α, Λευκωσία. 

Ώρες-μέρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή 10:00-18:00 / Σάββατο 10:00-14:00. 

Τηλεφωνο: 96494016. 

Facebook & Instagram

Παραγγελίες μπορείτε να κάνετε τηλεφωνικά, μέσω Instagram & Facebook και στις ώρες λειτουργίας μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Fetch.

 

GROUNDT STORE

7

> Κατερίνα Δημητρίου: « Η ασχολία με οτιδήποτε ζωντανό και εξελίξιμο θυμίζει εμπειρία κύησης, δημιουργίας και ανάπτυξης»

Πώς πήρες την απόφαση, πώς γεννήθηκε η ιδέα για την δημιουργία του συγκεκριμένου καταστήματος;

Η αλήθεια είναι, πως πάντα έκλεβα κομμάτια από φυτά που έβρισκα σε ξένους κήπους, εν σκουλούτζιν! Ουσιαστικά ξεκίνησα να ασχολούμαι επαγγελματικά με τη μελέτη των φυτών μέσω τον σχεδιασμό βοτανικών κήπων, κάπου 8 χρόνια πριν, και ενώ ακόμη σπούδαζα αρχιτεκτονική στο Μπράιτον. Από τότε λοιπόν άρχισα να συλλέγω φυτά, ενώ τα έβρισκε ευεργετικά για τη ψυχική μου υγεία, με αποκορύφωμα την περίοδο που έζησα στην Ολλανδία. Εκεί ανακάλυψα ποικιλίες φυτών που δεν είχα συναντήσει παλαιότερα και ασχολήθηκα μανιωδώς με τη μελέτη τροπικών φυτών. Η συμβίωση με τα φυτά και η μελέτη τους έγινε ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μου. Έτσι με την επιστροφή μου στην Κύπρο, όχι μόνο μετέφερα μαζί τον οικιακό μου κήπο, αλλά δημιούργησα και ένα χώρο που θα φιλοξενούσε τη φύση μου. Αυτός ο χώρος, που κάποτε ήταν το ρετρό ωρολογάδικο του παππού μου, τώρα ονομάζεται GROUNDT και είναι το μικρό μου plant shop στο κέντρο της Λευκωσίας.

9

Πώς και γιατί επέλεξες το συγκεκριμένο όνομα;

Το όνομα GROUNDT προέκυψε ως απόφθεγμα του πως η συνθήκη συνυπάρχει με τα φυτά, μας ελκύει να νιώσουμε: γειωμενοι/ες στην εσωτερική μας γη ( grounded in our domestic terra). Όντας περιτριγυρισμένοι/ες από πράσινο νιώθουμε κομμάτι της φύσης και κατ’ επέκταση ήρεμοι/ες και ευσυνείδητοι /ες για το που πραγματικά βρισκόμαστε. Η συμβίωση με τα φυτά στο αστικό μας περιβάλλον είναι μια καθημερινή υπενθύμιση για το τι πραγματικά έχει αξία γύρω μας, και αυτός είναι ο κύκλος της ζωής.

Ποιες ήταν οι ανησυχίες σου και πως ξεπεράστηκαν ίσως με την πάροδο του χρόνου;

Με το άνοιγμα του καταστήματος η μεγαλύτερη μου ανησυχία ήταν αν η γατούλα μου, που κατοικεί εκεί μαζί με όλα τα φυτά μου, θα τα κατέστρεφε δαγκώνοντας ή καβγαδίζοντας μαζί τους. Ευτυχώς, μια χαρά τα πάνε!

9

Αγαπούν, τελικά οι Κύπριοι τα φυτά και γιατί;

Οι Κύπριοι που ξέρουν να ζουν, που αφήνουν τις αισθήσεις τους να τους καθοδηγήσουν προς το τι τους προκαλεί ευφορία, αγαπούν την ενασχόληση με τα φυτά. Το ενδιαφέρον για τη φύση είναι κάτι που προκύπτει στον/την καθένα/μια σαν ανάγκη για ανάκτηση της σχέση του/της με τη γη και την ομορφιά που προσφέρει. Η ασχολία με οτιδήποτε ζωντανό και εξελίξιμο θυμίζει εμπειρία κύησης, δημιουργίας και ανάπτυξης. Μερικοί /ες βρήκαν τον τρόπο να το ζουν, κάποιοι/ες ακόμα το ψάχνουν. Ελπίζω εμείς να είμαστε η αφορμή να βρουν, όσοι /ες ακόμη το ψάχνουν, πως να φέρουν το πράσινο στην αστική τους ζωή.

Τι θα βρει κάποιος στο μαγαζί σου και ποιο είναι ίσως το πιο περίεργο/σπάνιο φυτό που έχεις;

Το πιο περίεργο φυτό που, κατά καιρούς φιλοξενούμε στο GROUNDT, θα έλεγα πως είναι το Caladium Pink Symphony, ένα φυτό που αντικατοπτρίζει τη ροζ μαγεία της φύσης. Η συλλογή μας εναλλάσσεται αρκετά συχνά και απαρτίζεται από αξιοσημείωτα φυτά που με τον ένα η τον άλλο τρόπο, μοιάζουν με pieces of art (έργα τέχνης): τροπικά φυτά, και οικογένειες φυτών που δεν συναντάμε στα κοινά φυτοπωλεια της Κύπρου. Θα βρείτε φυτά με ροζ φύλλα, με ιδιαίτερους σχηματισμούς, βελούδινα, χνουδωτά, ιριδίζοντα, ασημένια, φυλλώματα με θαλάσσιες υφές κ.α.. Προσφέρουμε, επίσης, υπηρεσίες plant styling, φιλοξενούμε αποκλειστικά τα αξεσουάρ ποτίσματος από τη βρετανική εταιρία HAWS, γλάστρες και συλλογές κοσμημάτων που δημιουργήθηκαν από Κύπριους καλλιτέχνες.

7

Τρία φυτά που πρέπει οπωσδήποτε να έχει κάποιος στο σπίτι ή το γραφείο του;

Δεν έχω λίστα, αλλά σίγουρα θα πρότεινα τα φυτά αυτά που θα ξέρετε να φροντίσετε καλύτερα. Τα φυτά που θα σας κάνουν χαρούμενους /ες είναι αυτά για τα οποία θα έχετε χρόνο να φροντίσετε σωστά και θα τα χαίρεστε βλέποντας τα να αναπτύσσονται. Σίγουρα όμως, ένα Lepismium Bolivianum, ένα Philodensdron Squamiferum και μια Maranta Lemon Lime θα προσφέρουν μια νότα ιδιαιτερότητας στο χώρο σας, χωρίς ιδιαίτερες επιβαρύνσεις.

Ποιο είναι το δικό σου αγαπημένο φυτό;

Είμαι λάτρης των φυτών που οπτικά θυμίζουν γλυπτά, και έχουν παστέλ αποχρώσεις στα φυλλώματα τους. Τα δικά μου αγαπημένα φυτά εναλλάσσονται συνεχώς. Μελετώ και ψάχνω συχνά για νέα φυτά που υπάρχουν στην κόσμο. Κατα καιρούς, έχω παθιαστεί με πολλά είδη και οικογένειες φυτών αλλά, αυτά που μέχρι τώρα μένει σταθερό στις επιλογές μου, είναι η τα φυτά που ανήκουν στην οικογένεια των φιλόδεντρων. Τα φιλλόδεντρα έχουν ποικίλες μορφές, υφές και χρώματα και είναι γοργά αναπτυσσόμενα φυτά.

7

Πολλοί λένε: “Δεν τα καταφέρνω. Πεθαίνουν τα φυτά μου”. Τι κάνουν λάθος και ποιες είναι οι 3 βασικές συμβουλές που πρέπει να ακολουθούμε έχοντας φυτά στο σπίτι μας;

Το βασικότερο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι /ες είναι η άγνοια τους προς το είδους του φυτού που αποκτούν. Βασικό είναι να ψάχνουμε ή να ρωτάμε πληροφορίες για το είδος του φυτού που μόλις αποκτήσαμε. Είναι σημαντικό να ξέρουμε σε ποιες κλιματικές συνθήκες αρέσκεται να ζει (σε υγρό η ξηρό περιβάλλον), πόσο φως χρειάζεται για να αναπτυχθεί κατάλληλα, και τέλος, πως να αλλάξουμε τη φροντίδα απέναντι του σύμφωνα με τις εναλλαγές της θερμοκρασίας (λιγότερο πότισμα σε περιόδους ψύχους και περισσότερο σε περιόδους υπερβολικής ζέστης).

9

Info

To GROUNDT βρίσκεται στην οδό Στασάνδρου 2Δ, Λευκωσία (πλησίον 360 Μακαρίου). 

Ώρες-μέρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:30-18:30, Τετάρτη & Σάββατο 10:30-15:30

Τηλέφωνο: 99197599, 99205002. 

Instagram

Παραγγελίες μπορείτε να κάνετε μεσω Instagram και η μεταφορά με couriers, με σκοπό την ασφαλέστερη μεταφορά των φυτών.

 

SOPHIA FLOWER STUDIO 

9

Σοφία Χαραλάμπους & Γιάννης Ευσταθίου: «Το μεγάλωμα οποιουδήποτε φυτού δίνει την αίσθηση ικανοποίησης και ανυπομονησίας»

Πώς πήρες την απόφαση, πώς γεννήθηκε η ιδέα για την δημιουργία του συγκεκριμένου καταστήματος; 

Σοφία: H απόφαση για τη δημιουργία του καταστήματος ήταν ένα όνειρο το οποίο πάντα υπήρχε.  Όταν βρέθηκε η κατάλληλη στιγμή προχωρήσαμε στην υλοποίηση του αφού βλέπαμε έντονο ενδιαφέρον από το κόσμο συγκεκριμένα για τις δημιουργίες μας. 

Πώς και γιατί επέλεξες το συγκεκριμένο όνομα; 

Σοφία: Παρόλο που το όνομα του καταστήματος είναι και το ονομαστικό μου, η λέξη Σοφία είναι η δυνατότητα να συνδυάζεται μια κεκτημένη γνώση με την εμπειρία και την έμφυτη κατανόηση. Επίσης η σοφία είναι η σφαιρική κρίση και αντίληψη καταστάσεων και γεγονότων. 

9

Ποιες ήταν οι ανησυχίες σου και πως ξεπεράστηκαν ίσως με την πάροδο του χρόνου; 

Γιάννης: Οι ανησυχίες ήταν αρκετές. Αρχικά το να κατανοήσει ο κόσμος το τρόπο που δουλεύουμε και γιατί.  

Αγαπούν, τελικά οι Κύπριοι τα φυτά και γιατί; 

Σοφία: Ανέκαθεν οι κύπριοι αγαπούσαν τα φυτά.  Με τη πάροδο του χρόνου και την αστικοποίηση των πόλεων αυτό άρχισε να χάνεται. Πιστεύουμε όμως ότι τα τελευταία χρόνια άρχισε ο κόσμος να ξαναβάζει τα φυτά εντός του σπιτιού, γραφείου κτλ. Αυτό προσφέρει και στους ίδιους μια ζωντάνια στο χώρο, όμορφη ατμόσφαιρα και ξεγνοιασιά κατά τη συντήρηση τους. Επίσης το μεγάλωμα οποιουδήποτε φυτού δίνει την αίσθηση ικανοποίησης και ανυπομονησίας.

7

Τι θα βρει κάποιος στο μαγαζί σου και ποιο είναι ίσως το πιο περίεργο/σπάνιο φυτό που έχεις; 

Γιάννης: Στο μαγαζί μας μπορεί να βρει κάποιος πληθώρα φυτών τα οποία επιλέγονται βάση της ευκολίας, της συντήρησης και της ομορφιάς που προσδίδουν στο χώρο. Τα περίεργα/σπάνια φυτά έχουν μεγάλο κόστος και μεγάλες απαιτήσεις στη συντήρηση (συγκεκριμένες θερμοκρασίες, υγρασίες και πότισμα). Αυτά τα φυτά απευθύνονται στους λάτρεις των σπάνιων φυτών αλλά ταυτόχρονα και έμπειρους για να μπορέσουν να διαχειριστούν σωστά το φυτό. 

Τρία φυτά που πρέπει οπωσδήποτε να έχει κάποιος στο σπίτι ή το γραφείο του; 

Γιάννης: Μοnstera Deliciosa, Dieffenbachia, Epipremnum. Η επιλογή των πιο πάνω φυτών έγινε βάση της ευκολίας συντήρησης και της ανθεκτικότητας τους. 

7

Ποιο είναι το δικό σου αγαπημένο φυτό; 

Σοφία: Eιναι αρκετά αλλά αν έπρεπε να ξεχωρίσω ένα θα ήταν η Calathea orbifolia για τους μοναδικούς της χρωματισμούς και την ιδιαιτερότητα των φυλλωμάτων της. 

Πολλοί λένε: “Δεν τα καταφέρνω. Πεθαίνουν τα φυτά μου”. Τι κάνουν λάθος και ποιες είναι οι 3 βασικές συμβουλές που πρέπει να ακολουθούμε έχοντας φυτά στο σπίτι μας; 

Γιάννης: Ένα από τα λάθη που βλέπουμε να γίνεται είναι το πολύ πότισμα. Ειδικά όταν μιλάμε για φυτά εσωτερικού χώρου. Οι τρεις βασικές συμβουλές είναι: Να γνωρίζουμε τις ανάγκες του κάθε φυτού, να έχουμε ντίληψη του χώρου για τοποθέτηση του φυτού δηλ. φωτεινότητα, θερμοκρασία, αερισμός και η σωστή αποστράγγιση. 

9

Info

Το Sophia Flower Studio βρίσκεται στην οδό Θεοφάνους Θεοδότου 30, Λευκωσία. 

Ώρες-μέρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-18:00, Τετάρτη & Σάββατο 10:00-14:00. 

Τηλέφωνο: 22668836. 

Facebook & Instagram 

Loader