Ευκαιρίες εν καιρώ πανδημίας

Ευκαιρίες εν καιρώ πανδημίας

Και άλλες ιστορίες επιχειρηματικής τρέλας

Νέος, ωραίος και μικρομεσαίος

Είδες τον κύκλο εργασιών σου κατά τη διάρκεια της πανδημίας να συρρικνώνεται; 

Έχεις κουραστεί να ακούς από γνωστούς και φίλους να σου λένε πως “δεν σε φοβάμαι, θα τη βρεις εσύ τη λύση”;  

Απολύθηκες; Ή μάλλον σε αποδέσμευσαν από την εργασία σου ένεκα της κρίσης που δημιούργησε η πανδημία; 

Βλέπεις τους στόχους του 2020, αυτούς που έγραψες σε ένα χαρτί και κόλλησες στο ψυγείο δίπλα στη δίαιτα που δεν ξεκίνησες ποτέ, να μετρούν ήδη διακόσιες ενενήντα τρεις ημέρες (19.10.2020) καθυστέρησης;

Συνειδητοποιείς πως μετά την υγεία, μόνο το χρήμα μπορεί να σε βοηθήσει να υλοποιήσεις τους στόχους σου και αυτό σε αγχώνει;

Σταμάτα να αγχώνεσαι. Φόρεσε τη μάσκα, κράτα αποστάσεις -προπάντων από κάθε τι τοξικό, νίψε τας χείρας σου από κάθε υπόλειμμα παρωχημένης νοοτροπίας, και ας κάνουμε μαζί το πλάνο για το νέο ξεκίνημα που χρειάζεσαι! 

Είσαι γεννημένος επιχειρηματίας. Ένας νέος, ωραίος, ανεξάρτητος ιδιοκτήτης μιας μικρής ή και μεσαίας αλλά πάνω από όλα αξιοζήλευτης εταιρείας! 

Ευκαιρία #1 

Ως άνεργος και δη εν καιρώ πανδημίας, όπου η ουρά για να υπογράψεις την κάρτα του ανεργιακού έχει πλέον μεταφερθεί on line, έχεις άπλετο ελεύθερο χρόνο. Χρησιμοποίησε αυτό το χρόνο για να εκπαιδευτείς. Το Coursera (link: https://www.coursera.org/ )είναι δωρεάν και σου επιτρέπει να αναπτύξεις δεξιότητες, να κάνεις σεμινάρια, να αρχίσεις μεταπτυχιακό και να μάθεις καινούργια πράγματα. Μέσα από τα νέα προγράμματα θα ανακαλύψεις τάσεις που έχουν ήδη πάρει το δρόμο τους στο εξωτερικό. Φέρε αυτές τις τάσεις στην Κύπρο, μπορείς! 

Ευκαιρία #2

Όσο δεν χρειάζεται να στέλνουμε μηνύματα για σωματική άσκηση, αγαπημένε μου ελεύθερε και ανεξάρτητε επαγγελματία, βγες έξω και παρατήρησε. Παρατηρώντας τα κλειστά μαγαζιά θα ανακαλύψεις ποιες επιχειρήσεις πλέον δεν δουλεύουν, ποιες επέζησαν και ακόμη καλύτερα ποιες αναπτύχθηκαν εν καιρώ πανδημίας και κάνε το δικό σου πλάνο. Το πλάνο της επιχείρησης που προσαρμόζει τον κύκλο εργασιών της στα νέα δεδομένα. Λαμβάνει υπόψη τις νέες συνθήκες και αντι να στρουθοκαμηλίζει, τις αναλύει και τις υιοθετεί για να προσαρμοστεί και να επεκταθεί καλύπτοντας και τις νέες, αυξημένες ανάγκες του clientele της. Την ώρα που οι άλλοι μαζεύονται, σου αφήνουν περισσότερο χώρο για να επεκταθείς. Επεκτάσου λοιπόν, τι περιμένεις; Πόσο και πως θα μεγάλωνες την εταιρεία σου αν είχες τα χρήματα; Θα φτάσουμε και στα χρήματα, μην είσαι ανυπόμονος!

Ευκαιρία #3

Κάνε ένα flashback στις ημέρες του lockdown. Τότε που όλοι ήμασταν βαούμενοι και προσπαθούσαμε να επιβιώσουμε. Ποιους από τους παράγοντες που μας καθόρισαν τότε, θα πρέπει να λάβεις υπόψιν σου για να μπορέσεις να επιβιώσεις επιχειρηματικά, σε περίπτωση που -μαύρη η ώρα και η στιγμή- μια πανδημία (όπου πανδημία αντικατέστησε με λοιμό ή χρηματιστηριακή κρίση) επιστρέψει; Δεν είναι ανάγκη να τα κάνεις όλα πούκουπα και να αρκέψεις που την αρχή. Όχι. Σκέψου. Άλλαξε. Εγώ σου έχω εμπιστοσύνη και εσύ έχεις φαντασία. Άφησέ την να ξεσαλώσει. Μπορείς! Γίνε ο χαμαιλέοντας της επιχειρηματικότητας. Μπορείς! 

Ευκαιρία #4

Αυτό το μπλοκάκι στο οποίο έγραψες τα new year’s resolution βγάλε το από το συρτάρι και άρχισε να κάνεις σχέδια επί χάρτου. Όπως παλιά. Αφού ξέρεις τι θέλεις να κάνεις, κι ενώ έχεις εντοπίσει λάθη που έκαναν άλλοι, ήρθε η ώρα να κάνεις ένα όσο πιο ρεαλιστικό feasibility study μπορείς. Αν δεν ξέρεις τι είναι αυτό, google it. Αν δεν ξέρεις πως να το κάνεις, συνέχισε το googling. Δεν είναι η εποχή του κουτουρού. Είναι η εποχή που τα κουτάκια συμπληρώνονται με εκτιμήσεις και το πόσο νοικοκύρης είσαι θα καθορίσει το επαγγελματικό σου μέλλον. 

Ευκαιρία #5 

Αν κάθε φορά που όποιος σού έλεγε “η κρίση γεννά ευκαιρίες” σού έδινε και ένα 50ευρω, θα είχες συγκεντρώσει το κεφάλαιο για να ανοίξεις τη δική σου επιχείρηση. Δυστυχώς δεν σου έδιναν 50ευρα και πολύ δύσκολα θα βρεθεί επενδυτής για να βάλει το χέρι πούγκα. Αφού λοιπόν η επιτυχία έχει το χρώμα του χρήματος και το να κάνεις Restart είναι μονόδρομος, η λύση είναι μία και περνά μέσα από το πιο κοντινό υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου. 

Ως αυτοτελώς εργαζόμενος, ιδιοκτήτης πολύ μικρής, μικρής, μεσαίας ή ακόμη και μεγάλης επιχείρησης, μπορείς να διεκδικήσεις χρηματοδότηση με ευέλικτη διάρκεια αποπληρωμής, περίοδο χάριτος, αν έρθουν τα δύσκολα και επιδότηση για τέσσερα χρόνια. Δεν έχεις τίποτα να χάσεις, πέρα από το όνειρό σου να γράψεις και εσύ ωσάν άλλος Mark Zuckerberg στην κάρτα σου “I’m CEO Bitch’”.

Loader