H Mattel λάνσαρε κούκλα ουδέτερου φύλου

H Mattel λάνσαρε κούκλα ουδέτερου φύλου

Μπορεί να είναι αγόρι, μπορεί να είναι κορίτσι, μπορεί να είναι και τα δύο, μπορεί κανένα απ’ τα δύο

Η κούκλα που λανσάρει αυτές τις μέρες η Mattel στο πλαίσιο της νέας σειράς προϊόντων με την φουτουριστική ονομασία "Creatable World" («κόσμος που μπορεί να δημιουργηθεί») μπορεί να είναι αγόρι, μπορεί να είναι κορίτσι, μπορεί να είναι και τα δύο, μπορεί κανένα απ' τα δύο.  

Είναι, όπως την αποκαλεί η γιγαντιαία φίρμα παιχνιδιών, η πρώτη στον κόσμο «ουδέτερη φύλου» (gender-neutral) κούκλα και φιλοδοξεί να βάλει τέλος στους παραδοσιακούς έμφυλους ρόλους στο παιχνίδι των παιδιών, καθώς υπάρχουν πλέον και πολλές περιπτώσεις νέων παιδιών που από μικρή ηλικία δηλώνουν "nonbinary" δηλαδή εκτός «δυαδικού» συστήματος διαχωρισμού των φύλων. 

gsgagaga

Η ιδέα είναι ότι η κούκλα μπορεί να είναι «οτιδήποτε» θες να είναι. Τα λεπτά χαρακτηριστικά της δεν προδίδουν προφανές φύλο: τα χείλη δεν είναι γεμάτα, οι βλεφαρίδες δεν είναι έντονες και κολακευτικές, το πηγούνι δεν είναι φαρδύ. Δεν υπάρχει στήθος τύπου Μπάρμπι ούτε μεγάλοι ώμοι τύπου Κεν.  

Σύμφωνα πάντως με από τις πιο πρόσφατες σχετικές δημοσκοπήσεις που είχε διεξάγει το Ινστιτούτο Pew το 2017, οι παραδοσιακοί έμφυλοι ρόλοι και κανόνες έχουν αδυνατίσει αλλά παραμένουν ισχυροί, ειδικά σε σχέση με το «τι είναι σωστό» να παίζουν τα αγόρια: ενώ το 76% του κοινού στηρίζει την στροφή των κοριτσιών σε παιχνίδια και δραστηριότητες παραδοσιακά συνδεδεμένες με αγόρια, μόλις το 64% φάνηκε να βλέπει θετικά την αντίστοιχη περίπτωση για τα αγόρια. 

Πρώτη δημοσίευση στη LiFO

Loader