Η Κύπρος μπορεί να επωφεληθεί από την αύξηση στη ζήτηση χαλκού

Η Κύπρος μπορεί να επωφεληθεί από την αύξηση στη ζήτηση χαλκού

Θετικές οι εξελίξεις για την μεταλλευτική βιομηχανία του νησιού μετά και τις πρόσφατες ανακαλύψεις της Venus Minerals.

Η συνεισφορά του χαλκού στην παγκόσμια οικονομία θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, με κάποιους μάλιστα αναλυτές να χαρακτηρίζουν το μέταλλο ως τη «ραχοκοκαλιά» του σύγχρονου κόσμου. Λόγω της αγωγιμότητας, της ελαστικότητας και της ανθεκτικότητάς του, ο χαλκός μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν παντού, από υλικά οικοδομής και καινοτόμες τεχνολογίες, μέχρι ιατρικό εξοπλισμό, ηλεκτρικά οχήματα και στην ανανεώσιμη ενέργεια.

φαφαφα

Το μέταλλο του μέλλοντος

Πρόσφατες έρευνες κατέδειξαν ότι η ζήτηση για το ερυθρό μέταλλο αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα 20 χρόνια λόγω του ρόλου που διαδραματίζει στην μετάβαση προς την «καθαρή» ενέργεια. Συγκεκριμένα, η ζήτηση για χαλκό αναμένεται να ξεπεράσει την προσφορά μέχρι το 2040, λόγω της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού, της εφαρμογής έξυπνων τεχνολογιών στις πόλεις καθώς και της αύξησης στη χρήση τεχνολογικών προϊόντων και ηλεκτρικών οχημάτων. Αξίζει να σημειωθεί πως ο χαλκός θεωρείται το κύριο υλικό για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη των έξυπνων πόλεων και για το λόγο αυτό οι ειδικοί εκτιμούν ότι η ζήτηση για το μέταλλο, ειδικότερα στους τομείς των κατασκευών και των μεταφορών, θα εκτοξευθεί τα επόμενα χρόνια.

Επιπλέον, λόγω της αγωγιμότητάς του, ο χαλκός θα έχει καθοριστική συμβολή στην παραγωγή, μετάδοση, διανομή και την αποθήκευση ηλεκτρισμού, σε μια εποχή που η χρήση του πετρελαίου περιορίζεται παγκοσμίως, δίνοντας τη σκυτάλη στην ηλιακή και την αιολική ενέργεια. Παράλληλα, μέχρι το 2040 υπολογίζεται ότι τα 2/3 των οχημάτων θα κινούνται με ηλεκτρική ενέργεια, καθιστώντας έτσι τον χαλκό ως ένα βασικό αγαθό, λόγω της χρήσης του σε μηχανές, μπαταρίες και στους σταθμούς φόρτισης των αυτοκινήτων. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός πως ο χαλκός αποτελεί ήδη αναπόσπαστο κομμάτι της κυκλικής οικονομίας, αφού μπορεί να ανακυκλώνεται συνεχώς χωρίς να χάνει τις ιδιότητές του.

Κύπρος και Χαλκός: Μια ιστορία χιλιάδων ετών

Ο χαλκός ήταν από την αρχαιότητα, μία εξαιρετικά σημαντική πηγή πλούτου για την Κύπρο, με το νησί να θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα παραγωγής και εμπορίας του μετάλλου παγκοσμίως. Μάλιστα, το νησί αποτελούσε συνώνυμο με τον χαλκό, αφού πολλοί πολιτισμοί της αρχαιότητας αναφέρονταν σε αυτόν ως «το μέταλλο της Κύπρου».

Η σχέση της χώρας με τη σύγχρονη μεταλλευτική βιομηχανία αρχίζει τη δεκαετία του 1920. Υπολογίζεται ότι μέχρι τη δεκαετία του 1970, περισσότερα από 74 εκατομμύρια τόνοι θειούχων μεταλλευμάτων εξορύχθηκαν από τα μεταλλεία του νησιού. Σήμερα, η παραγωγή χαλκού στην Κύπρο βρίσκεται σε πολύ πιο χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τον 20ο αιώνα. Παρόλα αυτά, αρκετές εταιρείες έχουν στρέψει την προσοχή τους στο νησί, λόγω της αύξησης στην ζήτηση αλλά και της μείωσης των ορυκτών αποθεμάτων σε άλλα μέρη του κόσμου.

Μια από αυτές τις εταιρείες είναι η Venus Minerals, η οποία έχει κάνει την Κύπρο βάση της τα τελευταία χρόνια και σήμερα διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό αποθεμάτων χαλκού και χρυσού στο Τρόοδος. «Στην Κύπρο υπάρχουν σημαντικά αναξιοποίητα αποθέματα ορυκτών», μας ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Peter van der Borgh, εξηγώντας πως αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι τα περισσότερα μεταλλεία και λατομεία της χώρας έκλεισαν το 1974. «Ενώ στο παρελθόν η αξιοποίηση υπόγειων κοιτασμάτων αποτελούσε μία σχετικά δύσκολη και περίπλοκη διαδικασία», σημείωσε ο κ. van der Borgh, «η εισαγωγή νέων, αποτελεσματικότερων και βιώσιμων τεχνολογιών στον τομέα, μας επιτρέπει πλέον να υπολογίσουμε με ακρίβεια το μέγεθος των αποθεμάτων καθώς και το κόστος της κάθε εξόρυξης. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, εταιρείες όπως η Venus Minerals, έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν στοχευμένες δοκιμές και έρευνες προτού αποφασίσουν να επενδύσουν σε μια περιοχή, μειώνοντας κατ’ επέκταση τόσο το κόστος όσο και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα».

γσγσγσ

Venus Minerals: Υποσχόμενες ανακαλύψεις εν μέσω αυξημένης ζήτησης

Σύμφωνα με τον κ. van der Borgh, «η Venus Minerals πραγματοποιεί αυτή τη στιγμή δύο διαφορετικά έργα στο Τρόοδος. Το Magellan Project, που περιλαμβάνει τις περιοχές Κοκκινόγια, Κλήρου και Νέα Σιά, και το Mariner Project στους Τρούλλους».

Η Venus Minerals, έχοντας ήδη δημιουργήσει μια εκτενή γεωεπιστημονική βάση δεδομένων για όλη την Κύπρο, η αξία της οποίας σε σημερινές τιμές αγοράς, ξεπερνά τα €100 εκατομμύρια, ανακοίνωσε πρόσφατα νέες ανακαλύψεις στην περιοχή της Νέας Σιάς. «Μετά τις ανακαλύψεις στη Νέα Σιά, αναθεωρήσαμε τις εκτιμήσεις μας για το Magellan Project. Συγκεκριμένα, με βάση τα νέα ευρήματα, το έργο υπολογίζεται ότι διαθέτει συνδυασμένο απόθεμα ορυκτών 9,5 εκατομμυρίων τόνων στο 0,65% του χαλκού με πρόσθετη αξία από χρυσό, ασήμι και ψευδάργυρο».

«Αυτό είναι πολύ κοντά στον αρχικό μας στόχο», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για την ακρίβεια των ευρημάτων, ο κ. van der Borgh δήλωσε ότι «η εκτίμηση αποθέματος βασίζεται πάνω σε ένα μεγάλο αριθμό γεωτρήσεων που πραγματοποιήθηκε στο παρελθόν και υπολογίστηκε χρησιμοποιώντας σύγχρονο λογισμικό, βελτιωμένες μεθόδους εκτίμησης και στατιστική ανάλυση.

«Οι νέες μας ανακαλύψεις αποτελούν σημαντικό βήμα τόσο για την Venus Minerals όσο και για την μεταλλευτική βιομηχανία της Κύπρου, ευρύτερα. Αποδείξαμε πως μέσω της τεχνολογίας - ανάλυση του εδάφους (XRF), τεχνικές γεωφυσικής και τηλεανίχνευσης για επιλογή περιοχών, παρεμβολή και μοντελοποίηση καλωδίων – μπορούμε να αυξήσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών στα αναξιοποίητα αποθέματα χαλκού της Κύπρου», κατέληξε ο κ. van der Borgh.

Loader