Κερδίζει έδαφος ο έξυπνος τρόπος ζωής

Κερδίζει έδαφος ο έξυπνος τρόπος ζωής

Η πανδημία έδωσε ώθηση στην αγορά των έξυπνων συσκευών και συστημάτων.

Η πανδημία έστειλε εκατομμύρια εργαζόμενους στο σπίτι, αναγκάζοντάς τους να μετατρέψουν τον προσωπικό τους χώρο σε χώρο εργασίας, ψυχαγωγίας, ακόμη και άθλησης. Ο περιορισμός στο σπίτι και η κοινωνική αποστασιοποίηση φαίνεται ότι λειτούργησαν ως επιταχυντές για την εισαγωγή της έξυπνης τεχνολογίας και των έξυπνων συσκευών στην καθημερινότητα των ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Η υιοθέτηση ενός πιο έξυπνου τρόπου ζωής αναδύθηκε μεν ως τάση πριν από την πανδημία, ωστόσο, εν μέσω περιοριστικών μέτρων η τάση αυτή ενισχύθηκε, με ολοένα και περισσότερους ανθρώπους να επανεξετάζουν τη χρήση και τη λειτουργικότητα του προσωπικού τους χώρου, καθώς και τρόπους για να καταστεί το σπίτι τους πιο ασφαλές. 

Ώθηση στην αγορά έξυπνων συσκευών

 

Έρευνα της Eurostat έδειξε ότι, εντός του 2020, 1 στους 5 ευρωπαίους πολίτες ηλικίας 16-74 χρησιμοποίησε έξυπνες συσκευές που συνδέονται με το διαδίκτυο, ενώ τη στροφή των ανθρώπων προς την υιοθέτηση ενός πιο έξυπνου τρόπου ζωής κατέγραψε και πρόσφατη έρευνα της Xiaomi, με το 70% των συμμετεχόντων να δηλώνουν ότι έχουν προωθήσει βελτιώσεις στον προσωπικό τους χώρο, περισσότερες από τις οποίες αφορούσαν αγορά έξυπνων συσκευών. Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα της αμερικανικής πλατφόρμας Realtor σχετικά με τις νέες τάσεις στο real estate το 2020, 4 στους 10 Αμερικανούς σκέφτηκαν να υιοθετήσουν τεχνολογία έξυπνων σπιτιών και πάνω από το 60% ήθελαν να επεκτείνουν τις ήδη υφιστάμενες λειτουργίες του έξυπνου σπιτιού τους. 

Η έρευνα της Realtor ανέδειξε επίσης ότι ο κυριότερος λόγος που οι συμμετέχοντες προχώρησαν στην αγορά έξυπνων συσκευών ήταν για να αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής τους, ενώ οι συσκευές στις οποίες έδειξαν ιδιαίτερη προτίμηση ήταν η έξυπνη τηλεόραση, ο έξυπνος φωτισμός, οι έξυπνες κάμερες ασφαλείας και ο έξυπνος θερμοστάτης. Σε ό,τι αφορά τους έξυπνους θερμοστάτες, οι πωλήσεις τους εκτοξεύθηκαν τον τελευταίο χρόνο, καθώς επιτρέπουν στους χρήστες, μεταξύ άλλων, να ελέγχουν ανά πάσα στιγμή τα επίπεδα υγρασίας στο σπίτι τους, προσαρμόζοντάς τα αναλόγως. Σύμφωνα με μελέτες, όταν τα επίπεδα υγρασίας διατηρούνται μεταξύ 40% - 60% επιβραδύνεται σημαντικά η εξάπλωση των βακτηρίων που σχετίζονται με τον κορωνοϊό στην ατμόσφαιρα, ωθώντας τα προς το πάτωμα. 

 

δηδηη

Συστήματα οικιακού αυτοματισμού

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από τις έξυπνες συσκευές, υπάρχουν συστήματα που χρησιμοποιούν τεχνολογία Smart Home και μπορούν να μετατρέψουν κάθε συσκευή που συνδέεται στο κεντρικό σύστημα αυτοματοποίησης σπιτιού σε έξυπνη συσκευή. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί το ολοκληρωμένο ασύρματο σύστημα αυτοματισμού Cockpit, το οποίο αποτελείται από πλειάδα λειτουργικών μονάδων και αισθητήρων που μπορούν να ελέγξουν τον φωτισμό, τον κλιματισμό, τον θερμοσίφωνα, τον συναγερμό, τους θερμοστάτες και διάφορα άλλα συστήματα και συσκευές στο σπίτι, είτε ο χρήστης βρίσκεται εντός σπιτιού είτε σε απομακρυσμένη τοποθεσία.

Το σύστημα μπορεί να εγκατασταθεί σε νέα αλλά και υφιστάμενα σπίτια, καθώς δεν απαιτείται οποιαδήποτε ειδική καλωδίωση ή εξοπλισμός, ούτε και οποιεσδήποτε πρόνοιες, ενώ παρέχει τη δυνατότητα στον χρήστη να το ελέγχει τόσο με τους συμβατικούς διακόπτες όσο και με το smart phone ή tablet του.

Σύμφωνα με τον Σύμβουλο Τεχνολογικών Λύσεων της NEDECO Electronics Ltd, Θεόδωρο Ρούσου, «η τεχνολογία Smart Home τρέχει με γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης και διεισδύει όλο και πιο βαθιά στην καθημερινότητά μας, αυτοματοποιώντας εργασίες που άλλοτε ήταν χρονοβόρες και συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση χρημάτων και πόρων». Όπως πρόσθεσε, «η πανδημία του κορωνοϊού, με τον συνακόλουθο κατ’ οίκον περιορισμό, αλλά και η στροφή προς τη βιωσιμότητα, με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, έχουν οπωσδήποτε επιταχύνει τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή».  

Loader