Σε ανοδική τροχιά οι τιμές του χαλκού

Σε ανοδική τροχιά οι τιμές του χαλκού

Ανοδικά αναμένεται να κινηθεί το 2021 η τιμή του χαλκού καθώς οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο επιταχύνουν τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία, αυξάνοντας τη ζήτηση για το μέταλλο

Δυνητικά οφέλη και για την μεταλλευτική βιομηχανία της Κύπρου, υποσχόμενα τα τελευταία ευρήματα της Venus Minerals.

Έχοντας διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ιστορία της ανθρωπότητας, ο χαλκός υπήρξε το πρώτο ευρέως χρησιμοποιούμενο μέταλλο, με μερικούς επιστήμονες να υποστηρίζουν ακόμη πως ίσως να είναι και το πρώτο που εξορύχθηκε και αξιοποιήθηκε ποτέ από τον άνθρωπο. Υπάρχουν, μάλιστα, ενδείξεις πως το μέταλλο συμβάλλει στην πρόοδο του πολιτισμού μας για περισσότερα από 11.000 χρόνια ενώ τα χάλκινα εργαλεία και τα σκεύη που κατασκευάστηκαν γύρω στο 5.000 π.Χ. συνέτειναν καταλυτικά στη μετάβαση της ανθρωπότητας από την Παλαιολιθική Εποχή στην Εποχή του Χαλκού. 

Χάρη στις πολλές εφαρμογές του, ο χαλκός συχνά θεωρείται μοχλός ώθησης της οικονομικής δραστηριότητας. Συγκεκριμένα, το «ερυθρό μέταλλο» είναι πολύ καλός αγωγός τόσο της θερμότητας όσο και του ηλεκτρισμού, ενώ είναι ιδιαίτερα εύπλαστος, στοιχεία που τον καθιστούν ως το ιδανικότερο υλικό για ηλεκτρικό εξοπλισμό όπως καλώδια και κινητήρες. Επιπρόσθετα, χρησιμοποιείται ευρέως σε διάφορους κλάδους, όπως, μεταξύ άλλων, ο κατασκευαστικός, ο τομέας της μεταποίησης καθώς και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ως εκ τούτου, όταν οι τιμές του χαλκού κυμαίνονται σε ψηλά επίπεδα, συνήθως αντικατοπτρίζουν την μεγάλη ζήτηση που υπάρχει για το μέταλλο, γεγονός που με τη σειρά του καταδεικνύει πως η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά. 

Στην εποχή της παγκόσμιας μετάβασης προς μια πιο κυκλική οικονομία και της στροφής σε πιο σύγχρονες τεχνολογίες, ο χαλκός καταγράφει αυξημένη ζήτηση, λόγω της χρήσης του στα συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που παράγουν ενέργεια από ηλιακές, υδροηλεκτρικές, θερμικές και αιολικές πηγές καθώς και της αξιοποίησής του σε διάφορα είδη μπαταριών και εξαρτήματα ηλεκτρικών οχημάτων, όπως κινητήρες και εξοπλισμό φόρτισης. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως το ίδιο το μέταλλο μπορεί εύκολα να επαναχρησιμοποιηθεί και να ανακυκλωθεί. 

Η ζήτηση δε, για το μέταλλο αυξάνεται σταδιακά τα τελευταία χρόνια καθώς τόσο οι καταναλωτές όσο και η παγκόσμια βιομηχανία γίνονται όλο και πιο ευαισθητοποιημένοι σχετικά με το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, την ώρα που τα κράτη θέτουν τους δικούς τους φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των εκπομπών τους, επενδύοντας στην πράσινη ενέργεια. Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας που δημοσιεύθηκε το 2017, η ζήτηση για το ερυθρό μέταλλο αναμένεται να δεκαπλασιαστεί μέχρι το 2050, «καθώς ο κόσμος κινείται προς ένα ενεργειακό μέλλον με μειωμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα». Επιπρόσθετα, έρευνα της Bernstein, μιας εκ των κορυφαίων εταιρειών έρευνας της Wall Street, που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβρη του 2020, καταδεικνύει πως η παγκόσμια παραγωγή χαλκού θα πρέπει να αυξηθεί μεταξύ 3% και 6% μέχρι το 2030, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού, της διεθνούς συνθήκης για την κλιματική αλλαγή. 

fafafa

Κίνα, προγράμματα εμβολιασμών και εκλογή Biden τονώνουν τη ζήτηση χαλκού 

Σε δηλώσεις του, ο κ. Peter van der Borgh, διακεκριμένος γεωλόγος και Διευθύνων Σύμβουλος της Venus Minerals, μίας εταιρείας μεταλλευτικής έρευνας και εξόρυξης που εδρεύει στην Κύπρο, ανέφερε πως «ο χαλκός είχε επηρεαστεί σημαντικά αμέσως μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19, με την τιμή του να σημειώνει κατακόρυφη πτώση τον Μάρτιο του 2020». «Εντούτοις» επισήμανε πως «σήμερα η τιμή του μετάλλου καταγράφει εντυπωσιακή ανάκαμψη, εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης από την Κίνα, η οποία κατέχει τη διεθνή πρωτιά ως προς την κατανάλωση χαλκού ενώ συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων χωρών που κατάφεραν να αμβλύνουν τις επιπτώσεις της πανδημίας και να επανεκκινήσουν με επιτυχία νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας». 

Για την ακρίβεια, αναλυτές της εταιρείας παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Canaccord Genuity, αναμένουν ότι οι τιμές του χαλκού θα φθάσουν στα $3.50 ανά λίβρα ($7,716 ανά μετρικό τόνο) το 2021, αναθεωρώντας κατά 17% προς τα πάνω την αρχική τους πρόβλεψη με εκτιμώμενη τιμή γύρω στα $3.00 ανά λίβρα ($6,614 δολλάρια ανά μετρικό τόνο).

Ο κ. van der Borgh τόνισε, επίσης, ότι η ευρεία χορήγηση του εμβολίου σε όλο τον κόσμο, η αναμενόμενη ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας και η αύξηση της βιομηχανικής δραστηριότητας είναι παράγοντες που επηρεάζουν θετικά τις προβλέψεις για την πορεία της τιμής του μετάλλου. «Επιπρόσθετα», σημείωσε, «η εκλογή του Joe Biden στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναμένεται να δώσει περαιτέρω ώθηση στη ζήτηση για το ερυθρό μέταλλο σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς οι σχεδιασμοί για την υλοποίηση μιας πράσινης ενεργειακής πολιτικής, και το γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, συνηγορούν σε αύξηση της χρήσης του χαλκού». 

Το μέλλον του χαλκού, λοιπόν, διαγράφεται λαμπρό, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι με την επιστροφή στην κανονικότητα και την επανεκκίνηση της βιομηχανίας ηλεκτρονικών ειδών, του κλάδου μεταποίησης, της αυτοκινητοβιομηχανίας και του κατασκευαστικού τομέα, το μέταλλο θα καταγράψει φέτος αυξημένη ζήτηση. Την ίδια ώρα, ωστόσο, ορισμένοι εμπειρογνώμονες παρουσιάζονται πιο συγκρατημένοι και προειδοποιούν ότι οι αγορές θα συνεχίσουν να χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερη αστάθεια, καθώς υπάρχει αβεβαιότητα ως προς το τι επιφυλάσσει ο νέος χρόνος.

gsgsg
O κ. Peter van der Borgh από τη Venus Minerals

Νέο κεφάλαιο για την Κύπρο σηματοδοτούν τα νέα ευρήματα 

 

«Οι μεταλλευτικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο, εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξες για τις προοπτικές του νέου έτους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. van der Borgh, «με πολλές εξ αυτών να αναμένουν ότι το 2021 οι συνθήκες της αγοράς για το ερυθρό μέταλλο θα είναι καλύτερες και η ζήτηση για τα προϊόντα τους αυξημένη. Παρόλο που τα αποθέματα ορυκτών της Κύπρου είναι περιορισμένα σε σύγκριση με παραγωγούς μεγάλης εμβέλειας όπως η Χιλή ή το Περού, η χώρα διαθέτει σημαντικά αναξιοποίητα αποθέματα και δύναται να επωφεληθεί από την παγκόσμια άνοδο της τιμής του χαλκού, οδηγώντας στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καινούργιων υπηρεσιών και ευκαιριών εκπαίδευσης καθώς και επιπλέον εισοδήματα για το κράτος».

Ο κ. van der Borgh αναφέρθηκε στα έργα που πραγματοποιεί σήμερα η Venus Minerals, εξηγώντας ότι τα τελευταία ευρήματα σε μία από τις περιοχές όπου διενεργούνται έρευνες, μπορούν να ενισχύσουν τις προοπτικές της χώρας. «Με βάση τα αποτελέσματα της επαναξιολόγησης υφιστάμενων στοιχείων, το έργο Magellan υπολογίζεται ότι διαθέτει συνδυασμένο απόθεμα 9,5 εκατομμυρίων τόνων με μέση περιεκτικότητα 0.65 % χαλκό και πρόσθετη αξία από χρυσό, ασήμι και ψευδάργυρο», εξήγησε. Σύμφωνα με τον κ. van der Borgh, αυτά τα νέα ευρήματα ενισχύουν την αυτοπεποίθηση σε σχέση με τα αποθέματα χαλκού της Κύπρου. 

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μάλιστα εν μέσω συζητήσεων στη δημόσια σφαίρα για την ανάγκη διαφοροποίησης της κυπριακής οικονομίας. Στην περίπτωση της Κύπρου, ένα πάντως είναι το σίγουρο: Πολύ πριν οι υπηρεσίες και ο τουρισμός γίνουν οι βασικοί πυλώνες της οικονομικής ανάπτυξης της Κύπρου…υπήρχε ο χαλκός.

Loader