Θεματικές διαδρομές ενισχύουν τον τουρισμό στην ύπαιθρο

Θεματικές διαδρομές ενισχύουν τον τουρισμό στην ύπαιθρο

Ο μεταλλευτικός τουρισμός ως ευκαιρία διαμόρφωσης ενός εξειδικευμένου τουριστικού προϊόντος

Τα τελευταία χρόνια οι αφίξεις τουριστών στην Κύπρο κατέγραφαν σταθερή αύξηση, φθάνοντας μάλιστα σε σημείο να καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Ωστόσο, το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19 και οι περιορισμοί που εφαρμόστηκαν στις πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου ανέτρεψαν  αυτή την εικόνα.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Υφυπουργείο Τουρισμού, πέραν των κρατικών προγραμμάτων οικονομικής στήριξης που προωθήθηκαν για τη στήριξη των επιχειρήσεων καθώς και όσων εργάζονταν στην τουριστική βιομηχανία, προχώρησε στην εφαρμογή μιας σειράς πρόσθετων μέτρων με στόχο την ενίσχυση του εγχώριου τουρισμού.

Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγεται και η πρόσφατη έναρξη του «Έκτακτου Σχεδίου για την Υποστήριξη του Εγχώριου Τουρισμού», μέσα από το οποίο επιδιώκεται η ενθάρρυνση των Κυπρίων να πραγματοποιούν διακοπές εντός της χώρας με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και τη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων. Επίσης, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, υλοποιήθηκαν στοχευμένες καμπάνιες για την προώθηση του εγχώριου τουρισμού, παρουσιάζοντας ιδέες για σύντομες αποδράσεις και εκδρομές. Με αυτό τον τρόπο, και καθώς τα  ταξίδια στο εξωτερικό βρίσκονταν ουσιαστικά εκτός πλάνου, οι Κύπριοι άρχισαν να ανακαλύπτουν ξανά την πατρίδα τους και να επισκέπτονται δημοφιλή αλλά και λιγότερο γνωστά μέρη.

Θεματικές διαδρομές που εμπλουτίζουν την τουριστική εμπειρία

Χάρη σε μια σειρά θεματικών διαδρομών που εγκαινίασε ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, στο πλαίσιο της δημιουργίας κοινών τουριστικών πακέτων με γειτονικές χώρες, οι ντόπιοι έχουν πλέον την ευκαιρία να συνδυάσουν μια ποδηλατική βόλτα με επισκέψεις σε μουσεία ή μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς. Συγκεκριμένα, οι θεματικές διαδρομές ποικίλουν καθώς περιλαμβάνουν από μονοπάτια της φύσης μέχρι ποδηλατικές και θρησκευτικές διαδρομές, δρόμους του κρασιού αλλά και ένα ευρύ φάσμα ειδικά σχεδιασμένων πολιτιστικών διαδρομών, καθεμία με διαφορετικό θέμα, ωθώντας τους ταξιδιώτες να ανακαλύψουν μερικές από τις πιο ιστορικές ορεινές και αγροτικές περιοχές του νησιού.

Μάλιστα, ο κ. Περδίος δήλωσε πρόσφατα ότι μια νέα πρωτοβουλία που προγραμματίζεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2021 πρόκειται να συμβάλει σημαντικά στην προώθηση του τουρισμού στις ορεινές και αγροτικές περιοχές του νησιού, ενώ αποκάλυψε τη δημιουργία μιας νέας αυθεντικής διαδρομής 300 συνολικά χιλιομέτρων, που θα εκτείνεται στα ορεινά, την ύπαιθρο και τις ακριτικές περιοχές. Όπως επεσήμανε, η διαδρομή «θα αλλάξει πραγματικά τα δεδομένα για την Κύπρο». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, αναγνωρίζοντας τη σημασία που έχει ο κλάδος για τις περιοχές της υπαίθρου και τη διαφύλαξη της πολιτιστικής τους κληρονομιάς, αφιέρωσε τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Σεπτεμβρίου, στον «Τουρισμό και την Αγροτική Ανάπτυξη».

fsgsgs

Ανακαλύπτοντας την ιστορία της μεταλλευτικής βιομηχανίας της Κύπρου

Μεταξύ των πιο καινοτόμων θεματικών διαδρομών είναι η «Πολιτιστική Διαδρομή του Χαλκού», η οποία εκτείνεται σε μεγάλο μέρος του νησιού και μπορεί να πραγματοποιηθεί οδικώς. Πρόκειται για μία διαδρομή που μεταφέρει τον επισκέπτη σε διάφορα μεταλλεία, ορυχεία και μουσεία, δίνοντάς του παράλληλα, την ευκαιρία να δει από κοντά τα πολύχρωμα προϊόντα οξειδώσεων, γνωστά και ως Gossans. Η ανάπτυξη του μεταλλευτικού τουρισμού, που αποτελεί μία εναλλακτική μορφή τουρισμού, η οποία έκανε την εμφάνισή της τα τελευταία χρόνια, μπορεί να εμπλουτίσει σημαντικά τη συνολική τουριστική εμπειρία που προσφέρει η Κύπρος, συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάπτυξη πρώην βιομηχανικών περιοχών της χώρας.

Εξάλλου, το συγκεκριμένο μέταλλο επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την ιστορία της Κύπρου, καθώς στην αρχαιότητα η χώρα υπήρξε ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας χαλκού στην περιοχή. Αναφερόμενος στην μακρά μεταλλευτική ιστορία της Κύπρου, ο Peter van der Borgh, διακεκριμένος γεωλόγος και Διευθύνων Σύμβουλος της Venus Minerals, μίας κορυφαίας εταιρείας μεταλλευτικής έρευνας και εξόρυξης που εδρεύει στην Κύπρο και η οποία σήμερα διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό και την αξιολόγηση αποθεμάτων χαλκού και χρυσού στο νησί, σημείωσε: «Η Κύπρος διαθέτει  μια πλούσια ιστορία εξόρυξης χαλκού που χρονολογείται περίπου στις 5,000 χρόνια. Μετά τα γεγονότα του 1974, τα περισσότερα ορυχεία εγκαταλείφθηκαν. Από τότε, υπήρξε περιορισμένη εξόρυξη χαλκού στην Κύπρο, αφήνοντας πίσω αναξιοποίητους πόρους».

Η Κύπρος ήταν κάποτε μια από τις σημαντικότερες πηγές χαλκού στον κόσμο. Στην πραγματικότητα, ο χαλκός και τα κράματά του διαδραμάτισαν ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη πολιτισμών της ευρύτερης περιοχής, με τον χαλκό της Κύπρου να συμβάλλει καθοριστικά στην τεχνολογική εξέλιξη των λαών της Μεσογείου και όχι μόνο. Λαμβάνοντας, συνεπώς, υπ’ όψη το πλούσιο μεταλλευτικό παρελθόν της χώρας, η Πολιτιστική Διαδρομή του Χαλκού είναι στην ουσία ένα ταξίδι τόσο στην ίδια την ιστορία της Κύπρου όσο και στη γεωλογική της κληρονομιά.

Πετρώματα, Ορυχεία και Μουσεία σε λίγες μόνο ώρες

Η διαδρομή αρχίζει είτε από τη Λεμεσό είτε από τη Λάρνακα προς το χωριό Σιά. Λίγα μόλις χιλιόμετρα έξω από το χωριό εντοπίζονται οι πρώτες οξειδώσεις (gossans), με ζωηρό κίτρινο και καφέ χρώμα, χαρακτηριστικό των περιοχών όπου υπάρχει θειούχα μεταλλοφορία. Ακόμη, δυο εγκαταλελειμμένα ανοικτά ορυχεία χαλκού βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, όπου ο επισκέπτης μπορεί να μελετήσει με λεπτομέρεια τα πετρώματα.

Η επόμενη στάση είναι το ορυχείο χαλκού του Νότιου Μαθιάτη, που βρίσκεται ανάμεσα σε ένα μικρό δάσος στο κέντρο του οποίου βρίσκεται η λίμνη του ορυχείου. Στη συνέχεια, οδηγώντας προς την Αγία Βαρβάρα, η διαδρομή φθάνει σ΄ ένα σημείο όπου υπάρχει θέα προς το μεταλλείο πυρίτη του Βόρειου Μαθιάτη.

Συνεχίζοντας το ταξίδι προς το χωριό Αγία Βαρβάρα, οι ταξιδιώτες οδηγούνται σε μια μικρή κοιλάδα όπου βρίσκεται το ορυχείο χαλκού της Αλμυράς, το οποίο χρονολογείται στο 600 με 150 π.Χ.

Το επόμενο σημείο είναι το χωριό Κατύδατα, το οποίο φιλοξενεί το Μουσείο Μεταλλευτικής Κληρονομιάς.

Το μουσείο δίνει στους επισκέπτες μια ιδέα για το πως έμοιαζαν τα ορυχεία χαλκού, ποια εργαλεία χρησιμοποιούσαν οι μεταλλωρύχοι, αλλά και τα είδη αντικειμένων και γλυπτών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια των 5,000 χρόνων ιστορίας του χαλκού στην Κύπρο. Η τελευταία στάση είναι το ορυχείο χαλκού της Σκουριώτισσας, το οποίο απέχει μόλις πέντε λεπτά με αυτοκίνητο από το χωριό Κατύδατα. Ο κ. Van der Borgh επεσήμανε ότι η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει περαιτέρω τον μεταλλευτικό τουρισμό και να προσελκύσει μια διαφορετική ομάδα ταξιδιωτών. Πρόσθεσε ακόμη πως «ανεπτυγμένες χώρες όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Σουηδία και η Ισπανία έχουν αξιοποιήσει τις προοπτικές του μεταλλευτικού τουρισμού, καθιερώνοντας μεταλλευτικές περιοχές ως σημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και διεξάγοντας οργανωμένες ξεναγήσεις, διαφοροποιώντας έτσι το τουριστικό πακέτο της χώρας και δημιουργώντας πολλαπλά οφέλη για την τοπική οικονομία».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το www.visitcyprus.com. 

Loader