Το ζήτημα της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Ακάμα

Το ζήτημα της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Ακάμα

Το ζήτημα της ποιότητας ζωής των κατοίκων των επτά κοινοτήτων της χερσονήσου του Ακάμα και την αδικία που τους στερεί τη χρήση των περιουσιών τους, θίγει η Κοινοτική Δράση Ακάμα (ΚΔΑ) με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Πολεοδομίας - Χωροταξίας, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Νοεμβρίου.

«Επικροτούμε το γεγονός ότι η Κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια έχει υλοποιήσει και τροχοδρομήσει έργα εντός των ορίων των κοινοτήτων μας, αναβαθμίζοντας τον πολεοδομικό σχεδιασμό, ωστόσο, είναι με μεγάλη μας λύπη που διαπιστώνουμε ότι τα έργα που έχουν υλοποιηθεί μέχρι στιγμής, δεν έχουν φέρει στις κοινότητές μας την επιθυμητή αναζωογόνηση, ώστε να αναστραφεί η καθοδική τους πορεία και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής. Ενημερώσαμε σχετικά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με πρόσφατη επιστολή μας», σημείωσε ο κοινοτάρχης Νέου Χωριού, Ανδρέας Χριστοδούλου Μάχιμος. 

Η σημερινή πραγματικότητα των κοινοτήτων του Ακάμα είναι ζοφερή, καθώς παραμένουν αποκλεισμένες κοινωνικά και οικονομικά. «Ιδιαίτερα για τις απομακρυσμένες κοινότητες, η οικονομική ανάπτυξή τους είναι αδύνατο να επιτευχθεί μόνο με επιδιόρθωση δρόμων και προσόψεων κατοικιών. Χωρίς τη διασύνδεσή τους με παραλιακή ανάπτυξη ή/και με κάποια μεγάλη ανάπτυξη, η οποία θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, η εγκατάλειψη και η ερήμωση θα εξακολουθούν να είναι και πάλι το κύριο χαρακτηριστικό» τόνισε ο κ. Μάχιμος. 

Με τη σειρά του, ο κοινοτάρχης της Ίνειας, Γιάγκος Τσίβικος, ανέδειξε ότι τα χωριά του Ακάμα κινδυνεύουν να ερημώσουν λόγω της αστυφιλίας. «Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και ειδικά οι νέοι άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή, αναζητώντας θέσεις εργασίας στα μεγάλα αστικά κέντρα. Ως αποτέλεσμα, ο εναπομείναντας πληθυσμός αποτελείται κυρίως από ηλικιωμένους. Αν δεν επέλθουν ριζικές αλλαγές, η ερήμωση των χωριών του Ακάμα θα είναι μη αναστρέψιμη». 

Η μόνη ελπίδα των κατοίκων του Ακάμα είναι το Τοπικό Σχέδιο, το οποίο βρίσκεται ακόμη υπό εκπόνηση και σύμφωνα με τις υποσχέσεις των αρμοδίων θα ανακοινωθεί την άνοιξη του 2021. «Ελπίζουμε ότι η άνοιξη του 2021, θα φέρει επιτέλους την “άνοιξη” και για τις κοινότητες του Ακάμα. Δεν θα ανεχτούμε καμία άλλη καθυστέρηση» σημείωσε ο κοινοτάρχης του Νέου Χωριού. 

Πάγιο αίτημα των κοινοτήτων είναι η περίληψη στο Τοπικό Σχέδιο προνοιών που θα επιτρέπουν μία ήπια αειφόρο ανάπτυξη σε περιοχές όπου επήλθαν, άδικα, όπως σημειώνουν, μηδενικοί συντελεστές εδώ και 30 χρόνια. 

Loader