10 χρόνια theYard.Residency

10 χρόνια theYard.Residency

Το ΜΙΤΟΣ γιορτάζει τα 10 χρόνια του καλλιτεχνικού προγράμματος φιλοξενίας theYard.Residency με την εκδοχή του 2020 και κάτω από τη θεματική «Μετέωρος Κόσμος»

O χώρος του Ξυδάδικου, φιλοξενεί εδώ και 12 χρόνια ιστορίες και δράσεις δημιουργών από Κύπρο και εξωτερικό και λειτουργεί ως μια Ανοικτή Σκηνή, όπως έχει οριστεί από τη D. Massay: «η ανοικτότητα του χώρου δεν είναι παρά η καταστατική του ιδιότητα να βρίσκεται διαρκώς υπό κατασκευή». Η διαρκής εκκρεμότητα του χώρου συντείνει στη συμβολική δύναμη των δράσεων για αμφισβήτηση και διαχωρισμό από τις οριοθετήσεις της κοινωνικής ζωής και δίνει την ευκαιρία  σε δημιουργούς και κοινό για επαναπροσδιορισμό. Οι ταυτότητες επιτελούμενες εκτίθενται σε μετεωρισμούς, η σχέση του εαυτού και του ετέρου συγκρίνονται: τι κοινό, ή όχι, έχουν οι δράσεις των ανθρώπων. Το Ξυδάδικο ως σκηνικός χώρος είναι ένας μετέωρος χώρος, μέσα στον οποίο οι θεατές μπορούν εμπειρικά να βρεθούν σε πιθανούς νέους κόσμους.

Το πρόγραμμα του theΥard.Residency.20 περιλαμβάνει 10 δράσεις που επιλέχθηκαν μέσα από αναθέσεις μα και συμμετοχές από το ακοικτό κάλεσμα. Το ΜΙΤΟΣ με το πρόγραμμα theYard.Residency υποστηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία, τον πειραματισμό και τη μεθοδολογία, την ανταλλαγή και κινητικότητα των δημιουργών, τον διάλογο μεταξύ καλλιτεχνών και κοινού.

Η δράση Τhe Reading ανοίγει το πρόγραμμα του φετινού theYard σε επιμέλεια Εβίτας Ιωάννου.  Πρόκειται για μία βραδιά ανάγνωσης ιστοριών και κειμένων γύρω από τη θεματική "Μετέωρος Κόσμος". Σκοπός του The Reading είναι η ανατροφοδότηση και η ανταλλαγή ιδεών σε ένα οικείο περιβάλλον με κρασί, σνακς και μουσική. Οι ηθοποιοί Λουκία Πιερίδη και Γιολάντα Χριστοδούλου θα διαβάσουν κείμενα της Λευκής Σαββίδου (εικαστικός), της Τερέζας Κλεοβούλου (φωτογράφος), του Φώτη Φωτίου (ηθοποιός) και άλλων. Επίσης, το κοινό είναι ελεύθερο να μοιραστεί τα δικά του κείμενα. Συντελεστές Γενική επιμέλεια: Εβίτα Ιωάννου, Μουσική επιμέλεια: Mohama Tajalof. Πληροφορίες 8 Μαρτίου στις 19:30, διάρκεια φιλοξενίας  2 μέρες.

kgkgkg

Η διαδραστική performance του Μιχάλη Ασίηκκα Θα γευτούμε τη θάλασσα και τα νησιά βασίζεται στο βιβλίο «Ερωτικές Ιστορίες Καθημερινής Τρέλας» του Τσαρλς Μπουκόφσκι.  Ο θεατής θα έχει την ευκαιρία να ακούσει τις ιστορίες και να βοηθήσει τη διαδικασία των ηθοποιών στην πορεία τους να κτίσουν τους χαρακτήρες. Συντελεστές Σκηνοθεσία: Μιχάλης Ασιήκκας (η υπόλοιπη ομάδα συντελεστών θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερο στάδιο). Πληροφορίες 9 και 10 Μαϊου στις 20:00, διάρκεια φιλοξενίας 7 μέρες. 

H μουσική performance Sea from Above της Μαριάννας Μιχαήλ εξερευνά το χώρο και χρόνο που βρισκόμαστε μετά την εξαφάνιση ενός ανθρώπου απο την ζωή μας.  Μια “μάχη” μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας. Η μουσική συμπληρώνει τους στίχους και ολοκληρώνει την παράσταση στοχεύοντας στην ενεργοποίηση όλων μας των αισθήσεων. Συντελεστές Iδέα, μουσική: Μαριάννα Μιχαήλ, Εκτέλεση, κείμενο/στίχοι Μαριάννα Μιχαήλ και Έλενα Καλλινίκου. Πληροφορίες 3, 4 και 5 Ιουλίου στις 20:30, διάρκεια φιλοξενίας 7 μέρες.

Το 10 χρόνια theYard.Residency είναι ένα ανοικτό διήμερο εκδηλώσεων για το κοινό και τους συνεργάτες του ΜΙΤΟΣ με θέμα τα 10 χρόνια λειτουργίας του καλλιτεχνικού προγράμματος φιλοξενίας theYard.Residency στο Ξυδάδικο. Μια ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε μέσα από προβολές έργων, αποσπασμάτων και φωτογραφιών τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν και μοιράστηκαν τη δουλειά τους μαζί μας. Πληροφορίες: 11 και 12 Ιουλίου. 

Tο Walk With Me της Αρίστης Παύλου είναι μια θεατρική εμπειρία σε μορφή ακουστικού περιπάτου, με τρεις χαρακτήρες να οδηγούν το κοινό σε μία περιήγηση της γύρω περιοχής του Ξυδάδικου. Συντελεστές Ιδέα, σενάριο και σκηνοθεσία: Αρίστη Παύλου, Ηθοποιοί: Μαρία Κωνσταντίνου, Μιχάλης Καζάκας και Ιωάννα Παπαμιχαλοπούλου, Βοηθός παραγωγής: Ισιδώρα Αβραάμ. Πληροφορίες 29 Αυγούστου στις 17:00, 18:30 και 20:00, διάρκεια φιλοξενίας 4 μέρες.

Η νέα θεατρική δουλειά της ομάδας enacttheatre Ενας ελέφαντας στο δωμάτιο είναι μια συμπαραγωγή με το ΜΙΤΟΣ και ερευνά την κυπριακή οικογένεια. Πρόκειται για ένα οικογενειακό δράμα μέσα απο το οποίο θα δεί ο κάθε ένας τον εαυτό του και τον ίδιο το θεσμό της οικογένειας. Μέσα απο τις πρακτικές του θεάτρου επινόησης στόχος είναι να συνθέσουν ενα πορτραίτο μιας τυπικής κυπριακής οικογένειας και την ωμή πραγματικότητα των προσώπων που την απαρτίζουν. Συντελεστές Σκηνοθεσία Μαρίνα Μάκρη και Έλενα Καλλινίκου, Ηθοποιοί Μαρίνα Μάκρη, Έλενα Καλλινίκου και Λούκια Πιερίδου (η υπόλοιπη ομάδα συντελεστών θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερο στάδιο). Πληροφορίες 13, 14, 15 και 18 Σεπτεμβρίου στις 20:30, διάρκεια φιλοξενίας 1 μήνας.

[*το ετεοκυπριακό γράφημα της συλλαβής “ου”] είναι ο τίτλος της σόλο performance του Ευριπίδη Δίκαιου. [*ου]. Κανεί. Κάτι έγινεν. Είδες την Πάφιαν; Την Αφροδίτην; Ολόκληρος πλανήτης, οι ωκεανοί εβράσαν τζιαι εξατμιφανιστήκαν. Ρε, μα πού είσαι; Θα ‘ν’ της μοίρας σου ή της τύχης σου; Όξα του σιερκού σου; [*ου]. Τίποτε εν έγινεν. Ακόμα. [*ου]φ. Συντελεστές Ευριπίδης Δικαιος: εφ’ όλης της ύλης (και άλλος φιλοξενούμενος μουσικός σε κάθε παράσταση). Πληροφορίες 25, 26 και 27 Σεπτεμβρίου στις 20:00, διάρκεια φιλοξενίας 7 μέρες. 

gagaga

Ο Pascal Caron και η Mελίτα Κούτα παρουσιάζουν τη σωματική παράσταση - εικαστική εγκατάσταση Κάποτε υπήρχε ένας άλλος. Φέρνοντας μαζί την τέχνη της γλυπτικής/κεραμικής με το χορό/performance, κοιτάζουμε προς τις αρχές της ανθρωπότητας, αναστέλλοντας τον “δικό μας” κόσμο και εξερευνώντας τη σχέση σώματος και ύλης. Συντελεστές Ερμηνευτής: Pascal Caron, Εικαστική εγκατάσταση: Μελίτα Κούτα, Μουσική: Γιώργος Στεφανακίδης, Σχεδιασμός φωτισμού: Μαρτίνος Θαλασσέτης, Φωτογραφία: Μελίτα Κούτα. Πληροφορίες 4 Οκτωβρίου στις 20:30. Διάρκεια φιλοξενίας 9 μέρες. 

Το Amalgamation είναι μια βίντεο εγκατάσταση ντοκιμαντέρ από τη Σύλβια Νικολαΐδου και τον Νικόλα Ιορδάνου. Είναι μια εγκατάσταση με τρεις συγχρονισμένες προβολές που δημιουργούν ένα εμβυθιστικό περιβάλλον για τον θεατή. Εξετάζει τις πολυφωνικές προσαρμογές της παραδοσιακής κυπριακής και μεσογειακής μουσικής ερμηνευμένη από τη Χορωδία Amalgamation, μέσα από μια σύγχρονη προσέγγιση. Συντελεστές Ιδέα, εγκατάσταση, σκηνοθεσία, μοντάζ: Σύλβια Νικολαϊδου και Νικόλας Ιορδάνου, Διεύθυνση φωτογραφίας Νικόλας Ιορδάνου, Ήχος Σύλβια Νικολαϊδου, Μουσική: Amalgamation Choir. Πληροφορίες 24 και 25 Οκτωβρίου στις 19:30, διάρκεια φιλοξενίας 3 μέρες.

Η performance Part 6: What does the tongue do? της ομάδας bytheway productions σε σκηνοθεσία Eλεάνας Αλεξάνδρου είναι μια συμπαραγωγή με το ΜΙΤΟΣ. Πώς φιλιόμαστε; Πόσο φιλιόμαστε; Ποιοί φιλιόμαστε; Το έργο πραγματεύεται την πράξη του φιλιού, μια πολύτιμη στιγμή ανάμεσα σε δύο ανθρώπους όπου ο προσωπικός χώρος συγχωνεύεται και η ομιλία σταματά. Συντελεστές Ιδέα, σκηνοθεσία, κείμενο: Ελεάνα Αλεξάνδρου, Επί σκηνής: Αριάνα Μαρκουλίδου, Ελεάνα Αλεξάνδρου, Ήχος: Πάνος Μπάρτζης, Σύμβουλος: Εύα Κοραή. Πληροφορίες 5, 6, 7 και 11 Δεκεμβρίου στις 20:30, διάρκεια φιλοξενίας 1 μήνας.

Loader