15 θεατρικές παραστάσεις που θα δούμε τον Ιούλιο στην Κύπρο

15 θεατρικές παραστάσεις που θα δούμε τον Ιούλιο στην Κύπρο

Αξιόλογα έργα ανεβαίνουν αυτό το μήνα στα ανοιχτά θέατρα του νησιού

Το θεατρικό καλεντάρι του Ιούλη είναι αρκετά γεμάτο, με 15 διαφορετικές επιλογές έργων για όλα τα γούστα. Από την μεγάλη καλοκαιρινή περιοδεία του ΘΟΚ, τις ελληνικές παραγωγές που φτάνουν στην Κύπρο, τα ιδιωτικά θέατρα της χώρας μας μέχρι τις διεθνείς παραστάσεις του Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος μας ππροφέρουν ένα γεμάτο θεατρικό Ιούλιο.

1

Οιδίπους Τύραννος του Σοφοκλή

Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου 

Συνεχίζοντας την παράδοση παρουσίασης έργων από το αρχαίο ελληνικό δραματολόγιο, ο ΘΟΚ ανεβάζει την κορυφαία τραγωδία του Σοφοκλή Οιδίπους Τύραννος, ένα από τα πιο πολυπαιγμένα και αγαπητά στο θεατρόφιλο κοινό δείγματα του αρχαιοελληνικού πνεύματος. Η πόλη της Θήβας νοσεί. Το ίδιο κι ο Οιδίποδας, κι ας μην το γνωρίζει ακόμα. Υπόσχεται, ενώπιον των πολιτών που έχουν προστρέξει κοντά του, να δώσει λύση ώστε να απαλλαγούν από το λοιμό που τους ξεκληρίζει. Πρόθεσή του είναι να φωτίσει, όμως η αλήθεια κρύβεται σε γκρίζες ζώνες και αφώτιστες περιοχές. Κάθε πρωτοβουλία του τον φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην πτώση του. Το κουβάρι λύνεται μεν, αργά, μεθοδικά, ωστόσο το απλωμένο νήμα του θα γίνει βρόχος. Κι όταν οι αποχρώσες ενδείξεις, τα μισόλογα και οι εικασίες γίνουν ξεκάθαρες αποδείξεις, το φως των αποκαλύψεων θα γίνει εκτυφλωτικό. Σκηνοθεσία: Μαρία Κυριάκου. Παίζουν: Πόπη Αβραάμ, Δημήτρης Αντωνίου, Αιμιλία Βάλβη, Θανάσης Γεωργίου, Ανδρέας Δανιήλ, Έλενα Καλλινίκου, Στέλιος Καλλιστράτης, Ζωή Κυπριανού,  Φοίβος Μαρκιανός, Γιάννης Μίνως, Χριστίνα Παπαδοπούλου, Πολυξένη Σάββα, Δρόσος Σκώτης, Λένια Σορόκου, İzel Seylani,

 Παρασκευή 1 Ιουλίου, Σάββατο 2 Ιουλίου (με αγγλικούς & τουρκικούς υπέρτιτλους), Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022, Παρασκευή 22 Ιουλίου (με ελληνικούς υπέρτιτλους) Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄, Λευκωσία / Παρασκευή 8 Ιουλίου, Σάββατο 9 Ιουλίου 2022 (με αγγλικούς & τουρκικούς υπέρτιτλους) Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, Λεμεσός /  Τετάρτη 13 Ιουλίου Αρχαίο Ωδείο, Πάφος / Σάββατο 16 Ιουλίου 2022 (στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Λάρνακας), Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο, Λάρνακα / Παρασκευή 29 Ιουλίου, Δημοτικό Αμφιθέατρο Δερύνειας, Ελεύθερη Αμμόχωστος. 

Έναρξη: 21:00. 

Εισιτήρια: Ηλεκτρονικά στη σελίδα www.thoc.org.cy / Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717 (Τρίτη-Κυριακή 10:00-13:30 & 16:00-18:00).

2

«Ο Ψεύτης» (Le Menteur) / «Την Έχασα» (Je l'ai perdue)

Θέατρο Σκάλα

Ο Πάνος Καλλής επιστρέφει στο θέατρο μετά από 28 χρόνια, με τα μονόπρακτα του Ζαν Κοκτώ «Ο Ψεύτης» και «Την Έχασα» σε σκηνοθεσία Μόνικας Μελέκη. «Ο Ψεύτης» (Le Menteur) γράφτηκε ως ραδιοφωνικό μονόπρακτο για τον τον ηθοποιό Ζαν Μαρέ κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής υπό μορφή ποιήματος με ομοιοκαταληξία. Στα ελληνικά είναι γνωστότερο ως «η ψέφτρα» από την πρώτη παρουσίαση την Ελλάδα από την Έλλη Λαμπέτη. Ένας παθολογικός ψεύτης προσπαθεί απεγνωσμένα να πει αλήθεια αλλά καταλήγει και πάλι στο ψέμα. Το «Την Έχασα» (Je l'ai perdue) γράφτηκε για τον Jean Marais και έπαιξε στο ραδιόφωνο, με μουσική του Jean Wiener. Είναι η ιστορία ενός πιερότου που ερωτεύεται ένα κορίτσι με την πρώτη ματιά σε ένα πανηγύρι. Τρυφερό και μαγικό, το κείμενο διαπνέεται από μια διαρκή αίσθηση αγωνίας και αναζήτησης, χαρακτηριστική σε ολόκληρο το συγγραφικό έργο του Κοκτώ. Δευτέρα 4 Ιουλίου, Άιθουσα Μελίνα Μερκούρη, Λευκωσία, 20:30. 

Πληροφορίες και εισιτήρια στο τηλέφωνο: 99631076

 

3

Οιδίποδας Τύρρανος

Εθνικό Θέατρο Σεράγεβο-Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου MESS

Η έναρξη της φετινής διοργάνωσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος θα πραγματοποιηθεί με τον εμβληματικό Οιδίποδα Τύραννο του Σοφοκλή, από τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, σε συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου Σεράγεβο και του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου MESS. Ο Οιδίποδας, ο καταραμένος βασιλιάς των Θηβών, ο γιος και δολοφόνος του Λαΐου, ο γιος της Ιοκάστης και πατέρας των παιδιών της, στην προσπάθειά του να ξετυλίξει το κουβάρι των γεγονότων φτάνει στο κέντρο του λαβυρίνθου, όπου διώκτης και διωκόμενος είναι ο ίδιος. Ο διακεκριμένος Σλοβένος σκηνοθέτης Ντιέγκο ντε Μπρέα τονίζει, μέσα από τη σκηνοθετική του προσέγγιση, την ψυχρότητα, τις κακουχίες, τη βαρβαρότητα και το κακό που πηγάζει από τους ανθρώπους σαν από το κουτί της Πανδώρας. 

Τετάρτη 6 Ιουλίου, Αρχαίο Ωδείο Πάφου, 21:00. 

Παρασκευή 8 Ιουλίου, Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’, 21:00. Εισιτήρια: www.soldoutticketbox.com, Καταστήματα STEPHANIS παγκύπρια, Περίπτερο ΤΙΜΕ OUT στην Πάφο.

4

Ο Κουρέας της Σεβίλλης

Στην ιστορία του έργου μπαίνει ανάμεσα στη διαμάχη του γέρο Ντοτόρε Μπαρτόλο και του νεότερού του κόμη Αλμαβίβα που μάχονται για το ποιος θα καταφέρει να παντρευτεί την πανέμορφη Ροζίνα. Παρά τις μάταιες προφυλάξεις του Μπαρτόλο ο Φίγκαρο με τα πανέξυπνα τεχνάσματά του καταφέρνει να κερδίσει ο αριστοκράτης κόμης Αλμαβίβα την  πανέμορφη Ροζίνα κι ως εκ τούτου στο τέλος να νικήσει ο έρωτας. Παίζουν: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Φάνης Μουρατίδης, Γιώργος Συμεωνίδης, Ρένος Ρώτας, Νίκη Βακάλη, Μάριος Πετκίδης, Γιάννης Ζαράγκαλης. Τετάρτη, 6 Ιουλίου, Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο Λάρνακας, 21:00 

Πέμπτη, 7 Ιουλίου, Δημοτικό Κηποθέατρο Λεμεσού - Μάριος Τόκας,  21:00 

Παρασκευή, 8 Ιουλίου, Δημοτικό Κηποθέατρο Λεμεσού - Μάριος Τόκας, 21:00 

Σάββατο, 9 Ιουλίου, Αμφιθέατρο Σχολής Τυφλών Λευκωσία, 21:00 

Κυριακή, 10 Ιουλίου, Αμφιθέατρο Σχολής Τυφλών Λευκωσία,21:00 

Εισιτήρια προπωλούνται στα ACS Courier παγκύπρια και στην ιστοσελίδα Tickethour.com.cy.

4

Μήδεια του Μποστ 

Το Θέατρο Αντίλογος προτείνει για το φετινό καλοκαίρι την καυστική κωμωδία του Μποστ ΜΗΔΕΙΑ, σε σκηνοθεσία του βραβευμένου σκηνοθέτη Κώστα Σιλβέστρου και μπαίνει στην αρένα των καλοκαιρινών θεατρικών παραγωγών με μια φρέσκια πρόταση, που κύριο στόχο έχει, μέσα από την σάτιρα, να καυτηριάσει τα κακώς κείμενα της εποχής μας αλλά και να χαρίσει άφθονο γέλιο, που τόσο πολύ έχουμε όλοι ανάγκη σήμερα. Σκηνοθεσία: Κώστας Σιλβέστρος. Παίζουν: Κωνσταντίνος Ανδρονίκου, Βαλεντίνος Κόκκινος, Κλείτος Κωμοδίκης, Χριστίνα Κωνσταντίνου, Βασίλης Παφίτης, Ελένη Σιδερά, Χριστίνα Χριστόφια. 

Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 9 το βράδυ (εκτός από Τετάρτη 13 Ιουλίου) μέχρι τις 14 Ιουλίου, Ανοικτό Αμφιθέατρο Κεντρικά Πανεπιστημίου Κύπρου, (Λεωφόρος Καλλιπόλεως 75, 1678 Λευκωσία). Προπώληση εισιτηρίων: SoldOut Tickets και καταστήματα Stephanis – Electronics. Πληρ.: 99251331.

4

Οι Γαμπροί της Ευτυχίας

ΕΘΑΛ

Η Εταιρεία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού, μετά την πετυχημένη της πρεμιέρα στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, ξεκινά την καλοκαιρινή της περιοδεία και παρουσιάζει την απολαυστική κωμωδία των Ν. Τσιφόρου και Π. Βασιλειάδη, Οι Γαμπροί της Ευτυχίας. Στο θεατρικό έργο «Οι Γαμπροί της Ευτυχίας» βασίστηκε η γνωστή κινηματογραφική ταινία που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1962 με πρωταγωνιστές τη Γεωργία Βασιλειάδου, τον Βασίλη Αυλωνίτη και τον Νίκο Ρίζο και αγαπήθηκε παράφορα από το ελληνικό κοινό! Σ’ αυτή την δύσκολη και αβέβαιη περίοδο που διανύουμε η Ευτυχία με τους Γαμπρούς της έρχονται να σκορπίσουν το πλατύ γέλιο, κάτι που χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ άλλοτε! Σκηνοθεσία: Αχιλλέα Γραμματικόπουλος. Παίζουν: Μαρίνα Βρόντη, Χρήστος Γρηγοριάδης, Χριστίνα Κυριάκου, Γρηγόρης Γεωργίου, Μαρίλια Χαριδήμου, Κρίστη Χαραλάμπους, Γιάννος Αντωνίου, Μαίρη Ζαμπά, Χριστίνα Πιερίδη. Πρόγραμμα περιοδείας: 

04 Ιουλίου: Αγία Φύλα | «Θέατρο στη Γειτονιά» Συνοικιακό Συμβούλιο Αγίας Φύλας | Πολυδύναμο Κέντρο στην οδό Χύτρων και Ανθεμίου στο Συνοικισμό Αγίας Φύλας 

05 Ιουλίου: Μόλος | «Θέατρο στη Γειτονιά» Συνοικιακά Συμβούλια Αγίας Τριάδας, Αγίας Νάπας, Καθολικής και Αγίας Ζώνης |Θεατράκι Ηρώων Χρίστου και Μίλτου Χριστοφόρου στο Παραθαλάσσιο Πολυλειτουργικό πάρκο 

12 Ιουλίου: Δήμος Αγίου Αθανασίου| Πλατεία Ειρήνης μπροστά από το Δημοτικό Μέγαρο 

13 Ιουλίου: Δήμος Ύψωνα |Αμφιθέατρο Γ' Δημοτικού Ύψωνα 

18 Ιουλίου: Δήμος Αραδίππου| Υπαίθριο Αμφιθέατρο Λυκείου Αραδίππου "Τάσος Μητσόπουλος" 

22 Ιουλίου: Τσιφλικούδια | «Θέατρο στη Γειτονιά» Συνοικιακά Συμβούλια Τσιφλικούδια και Αρναούτ-Τζαμί Τζετίτ-Αγίου Αντωνίου| πλατεία Αριστείδη Κουδουνάρη παρά την οδό Νίκου Ρούσου 

23 Ιουλίου: Κ.Σ. Αρακαπά | Αίθουσα Πολλαπλής Χρήσης Αρακαπά 

25 Ιουλίου: Δήμος Κάτω Πολεμιδιών| Δημοτικό Υπαίθριο Θέατρο "Μάριος Τόκας" 

27 Ιουλίου: Δήμος Λακατάμιας| Δημοτικό Αμφιθέατρο Λακατάμιας 

29 Ιουλίου: Ζακάκι | «Θέατρο στη Γειτονιά» Συνοικιακό Συμβούλιο Ζακακίου| προαύλιο εκκλησίας Αγίας Βαρβάρας 

30 Ιουλίου: Λευκωσία | Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’ (Σχολή Τυφλών) | 8:30 μ.μ. | είσοδος €15/€10

31 Ιουλίου: Πάφος | Συν -διοργανωτής Δήμος Πάφου| Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο Πάφου |8:30 μ.μ. | είσοδος €15/€10

03 Αυγούστου: Δήμος Γερμασόγειας | Υπαίθριο Θέατρο Πολιτιστικού Κέντρου Γερμασόγειας 

Ώρα Έναρξης Παραστάσεων: 8:30 μ.μ. εκτός της παράστασης στο Πισσούρι 

Είσοδος Ελεύθερη εκτός των παραστάσεων σε Λευκωσία και Πάφο

Προπώληση εισιτηρίων για τις παραστάσεις σε Λευκωσία και Πάφο: www.soldoutticketbox.com και σε όλα τα καταστήματα Στεφανής. Πληροφορίες: 25877827.

 

Εξετάζουσες

Αντι-Δρώντες

Οι Αντι-Δρώντες παρουσιάζουν το έργο «Εξετάζουσες» σε κείμενο και σκηνοθεσία του Βασίλη Χατζηστυλλή, σε τρεις παραστάσεις στο Θέατρο «Δέντρο». Πρόκειται για το πρώτο τρίπρακτο προσωπικό θεατρικό έργο του συγγραφέα, μετά από το Βραβείο Συγγραφής που έλαβε από τον ΘΟΚ το 2011, καθώς και τα πολυάριθμα βραβεία και διακρίσεις του που ακολούθησαν έκτοτε. Το έργο πραγματεύεται, υπό τη μορφή κωμικής αλληγορίας, τον παραλογισμό του εκπαιδευτικού συστήματος και, έχοντας ως βασικά υλικά του ποικίλα στοιχεία από το Θέατρο του Παραλόγου, οδηγείται σε μια άκρως συγκινητική και εκκωφαντική ανατροπή. Παίζουν: Δεισιδαίμονα: Μαρία Αβραάμ, Αλκίνοος: Κυριάκος Τάκη, Φιλαρέτη: Χριστιάνα Μιχαήλ, Ξεψειρίδιος: Κωνσταντίνος Ιακώβου, Κασσάνδρα: Στυλιάνα Πηλείδη, Ευρύκλεια: Εύη Ιωάννου, Εξανδραπόδιος: Αιμίλιος Ασσαριώτης. 

Παρασκευή 8, Σάββατο 9 και Κυριακή 10 Ιουλίου, Θέατρο «Δέντρο», Παλλουριώτισσα, Λευκωσία, 20:30.  Πληρ.: 96462213.

7

Ηλέκτρα.25

Atalaya Teatro Ισπανίας

Το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος φιλοξενεί την Ηλέκτρα.25 από το Atalaya Teatro της Ισπανίας σε σκηνοθεσία Ρικάρντο Ινιέστα. Με αφετηρία τις δύο ομώνυμες τραγωδίες του Σοφοκλή και του Ευριπίδη, η ισπανική παραγωγή ανασυνθέτει τον κύκλο της βίας (θάνατος-εκδίκηση-θάνατος) που διαιωνίζεται στον Οίκο των Ατρειδών και δραματοποιεί ένα από τα πιο ζοφερά επεισόδια του μύθου: την εκδίκηση της Ηλέκτρας και του Ορέστη για τη δολοφονία του πατέρα τους Αγαμέμνονα που διέπραξαν η γυναίκα του Κλυταιμνήστρα και ο εραστής της Αίγισθος. Σάββατο 16 Ιουλίου, Αρχαίο Ωδείο Πάφου, 21:00. Δευτέρα 18 Ιουλίου, Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’, 21:00. 

Εισιτήρια: www.soldoutticketbox.com, Καταστήματα STEPHANIS παγκύπρια, Περίπτερο ΤΙΜΕ OUT στην Πάφο.

3

20 συν ΜΙΑ

Το έργο «20 συν Μια», που εμπνεύστηκε μια ομάδα Κύπριων καλλιτεχνών με αφορμή την έκρηξη μαρτυριών που προέκυψε από το κίνημα κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης #MeToo, έρχεται να «ταρακουνήσει» και να ευαισθητοποιήσει την κυπριακή κοινωνία, αλλά συγχρόνως να στείλει ηχηρά μηνύματα συμπαράστασης και υποστήριξης σε όλες τις γυναίκες και κορίτσια, θύματα ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας. Για πρώτη φορά στην Κύπρο 20 συν ΜΙΑ Γυναίκες όλων των ηλικιών από 18 μέχρι 65, επαγγελματίες χορεύτριες και ερασιτέχνες, ενώνουν δυνάμεις, ξεδιπλώνοντας μπροστά στους θεατές, μαρτυρίες, βιώματα και αληθινές ιστορίες έμφυλης βίας. Κυριακή 10 Ιουλίου Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού | 20:00 / Κυριακή 17 Ιουλίου Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου | 20:00

Εισιτήρια: Tickethour / τηλ: 77777040 και σε όλα τα καταστήματα ACS COURIER. Πληρ.: 96650593. 

7

Ο φίλος μου ο Λευτεράκης

Η θρυλική κωμωδία του 1963 ζωντανεύει επί σκηνής με πρωταγωνιστές τους Μάριο Δημητρίου, Κούλη Νικολάου, Αστερώ Κυπριανού, Ιωάννα Λαμπροπουλου, Δημήτρη Δημήτριου και Σάββα Μενοίκου Guest star η Σοφία Βογιατζάκη! Με απόλυτο σεβασμό στο χιούμορ του αξεπέραστου Σακελλαρίου, οι δύο σεναριογράφοι πρόσθεσαν τη δική τους ματιά στο έργο και δημιούργησαν μία παράσταση για τον έρωτα και τη χαρά της ζωής. Ο «Θόδωρος» για να μπορεί να τσιλιμπουρδίζει με τις κατά καιρούς ερωμένες του έχει «επινοήσει» έναν ανύπαρκτο φίλο από την Πάτρα, τον «Λευτεράκη», που τον χρησιμοποιεί σαν άλλοθι, όταν θέλει να δικαιολογήσει τις απουσίες του στη γυναίκα του «Φωφώ». Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι όπως φαίνονται. Έτσι λοιπόν όταν μια μέρα εμφανίζεται ξαφνικά στο σπίτι ο κατά φαντασίαν φίλος του «Θόδωρου, ο «Λευτεράκης Τσαμπαρδής» με το όνομα, ο «Θόδωρος» δεν πιστεύει στα μάτια του αυτό που βλέπει, εν αντιθέσει βέβαια με τη γυναίκα του που υποδέχεται τον «Λευτεράκη» μετά βαΐων και κλάδων. Η συνέχεια; Ανατρεπτική!

Τρίτη 12, Τετάρτη 13 Ιουλίου, Αμφιθέατρο Λακατάμειας / Δευτέρα 18, τρίτη 19 Ιουλίου, Αρχαίο Ωδείο Πάφου / Τετάρτη 27, Πέμπτη 28 Ιουλίου, Δημοτικό Κηποθέατρο Λεμεσός, 21:00. Εισιτήρια:  TicketHour. 

Πληρ.: 99430733.

2

Προμηθέας Δεσμώτης

Θέατρο Πορεία

Η αριστουργηματική τραγωδία του Αισχύλου, Προμηθέας Δεσμώτης έρχεται στο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, σε μετάφραση Γιώργου Μπλάνα και σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη και με ένα εκλεκτό επιτελείο πρωταγωνιστών: Γιάννης Στάνκογλου στον ομώνυμο ρόλο, Άρης Μπινιάρης, Κωνσταντίνος Γεωργαλής, Δαυίδ Μαλτέζε, Αλέκος Συσσοβίτης, Νάνσυ Μπούκλη, Ιωάννης Παπαζήσης. Ο Άρης Μπινιάρης, αντλώντας πληροφορίες από τη ρυθμικότητα του κειμένου, συνεχίζει την έρευνά του πάνω στην αρχαία τραγωδία, με τους ηθοποιούς να μεταβολίζουν σε θεατρική δράση τον ήχο και τον ρυθμό του ποιητικού λόγου μέσω του σώματος και της φωνής. Μέσα από ένα παλλόμενο και ζωντανό ηχητικό περιβάλλον, αναδεικνύονται τα πρόσωπα μιας παλιάς, μα πάντα επίκαιρης ιστορίας, με τον Προμηθέα να αποτελεί ένα διαχρονικό σύμβολο αντίστασης. Παρασκευή 22, Σάββατο 23 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, 21:00. Εισιτήρια: www.soldoutticketbox.com, Καταστήματα STEPHANIS παγκύπρια, Περίπτερο ΤΙΜΕ OUT στην Πάφο.

8

Μήδεια του Ευριπίδη

Η Μήδεια του Ευριπίδη, όπως την διασκεύασαν και την φαντάστηκαν o Αιμίλιος Χειλάκης και ο Μανώλης Δούνιας με την Αθηνά Μαξίμου στον ομώνυμο ρόλο έρχεται και στην Κύπρο. Σε αυτό το ανέβασμα του σπαρακτικού έργου του παγκόσμιου θεάτρου, οι σκηνοθέτες ακολουθούν το πρότυπο της αρχαίας τραγωδίας που θέλει τρεις υποκριτές να υποδύονται όλα τα πρόσωπα του δράματος. Η Αθηνά Μαξίμου, ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Αναστάσης Ροϊλός αναλαμβάνουν τους ρόλους του έργου, ενώ στο Χορό συναντάμε δύο κορυφαίες: τη Γιώτα Νέγκα και τη Μυρτώ Αλικάκη. Δευτέρα 25 Ιουλίου, Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο Λάρνακας. Τρίτη 26 Ιουλίου, Αμφιθέατρο Σχολής Τυφλών, Λευκωσία. Τετάρτη 27 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, Λεμεσός. Ώρα Έναρξης: 21:00 / Εισιτήρια: Tickethour και σε όλα τα καταστήματα ACS / Πληρ. 77777040.

9

Αγάπη Νικητής

Θέατρο Σκάλα

Το Θέατρο «ΣΚΑΛΑ» θέλοντας να τιμήσει τον λαϊκό ποιητή της Κύπρου Παύλο Λιασίδη και με αφορμή τον επετειακό χαρακτήρα από τα 120 χρόνια γέννησης του, ανεβάζει για την καλοκαιρινή και φθινοπωρινή περίοδο το ποιητικό του έργο «Αγάπη Νικητής ». Το «Αγάπη Νικητής» πραγματεύεται ένα προσφιλές θέμα – χαρακτηριστικό της Κυπριακής ηθογραφίας- ένα τυπικό ερωτικό ειδύλλιο μετ’ εμποδίων. Η αγάπη του φτωχού ζωγράφου Μιχάλη για την Βαρβαρού την κόρη του Κωνσταντίνου και της Τζιυρκακούς, παρ’ όλον που είναι αμοιβαία αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες και εμπόδια. Σκηνοθεσία: Ανδρέας Μελέκης. Παίζουν: Σοφοκλής Κασκαούνιας, Σοφία Καλλή, Ανδρέας Μελέκης, Φοίβος Γεωργιάδης, Χρίστος Κυριάκου, Σταύρος Κωνσταντίνου ,Κυριακή Κωνσταντίνου, Γεωργία Νικολάου και Ελένη Οροκλινιώτου. 

Σάββατο 25-Κυριακή 26 Ιουλίου, Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Σκάλα, 20.30. Πληρ.: 24652800, 99490102. Εισιτήρια: Tickethour.com.cy & ACS Courier.

10

Ελένη του Ευριπίδη 

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ)

Το επανέρχεται ΚΘΒΕ επανέρχεται μετά από τρία χρόνια στο Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος και παρουσιάζει την Ελένη του Ευριπίδη, σε μετάφραση Παντελή Μπουκάλα και σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου, με μια πλειάδα ηθοποιών και μουσικών επί σκηνής. Αντλώντας από την εκδοχή του μύθου που δημιούργησε ο λυρικός ποιητής Στησίχορος και όχι από την ομηρική, ο Ευριπίδης παρουσιάζει τον Τρωικό Πόλεμο σαν μια σφαγή που έγινε για χάρη ενός «ειδώλου» και όχι για μια πραγματική γυναίκα. Μέσα από μια ευφάνταστη σκηνοθετική προσέγγιση, η παραγωγή του ΚΘΒΕ αναδεικνύει τα κωμικά στοιχεία της ευριπίδειας Ελένης, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα εορταστική, μια αντιπολεμική σύρραξη επί σκηνής. Τους κεντρικούς ρόλους ερμηνεύουν η Έμιλυ Κολιανδρή στο ρόλο της Ελένης και ο Θέμης Πάνου στο ρόλο του Μενέλαου. 

Παρασκευή 29, Σάββατο 30 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, 21:00. 

Εισιτήρια: www.soldoutticketbox.com, Καταστήματα STEPHANIS παγκύπρια, Περίπτερο ΤΙΜΕ OUT στην Πάφο.

11

Συμπέθεροι από το Μπάκιγχαμ

Το ερωτικό ειδύλλιο της μοναχοκόρης ενος νεόπλουτου ζεύγους Ελληνοκυπρίων, η σοκαριστική γνωριμία με τους Συμπεθέρους και η ξεκαρδιστική πλοκή του έργου υπόσχονται ανατροπές και μπόλικο γέλιο στους θεατές. Η σκηνοθεσία και η διασκευή των κειμένων της παράστασης θα φέρουν την σφραγίδα του Λώρη Λοϊζίδη. Πρόκειται για την κυπριακή έκδοση του έργου Συμπέθεροι από τα Τίρανα των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέπα και σε αυτή θα πρωταγωνιστούν οι Λώρης Λοϊζίδης, Φώτης Γεωργίδης, Μιχάλης Σοφοκλέους, Σοφία Καλλή,Πένυ Φοινίρη, Μαρίνα Βρόντη,Στέλλα Φιλιππίδου, Γιώργος Ευαγόρου και Σαββίνα Γεωργίου. Παρασκευή 1 Ιουλίου, Αμφιθέατρο Τάλας Πάφος / Δευτέρα 4, Τρίτη 5 Ιουλίου Ιουλίου, 21:00, Αμφιθέατρο Δρομολαξιάς, 21:00. 

Εισιτήρια: SoldOutTickets.          

 

Loader