3 αιώνες ζωής γιορτάζει το Caffè Florian

3 αιώνες ζωής γιορτάζει το Caffè Florian

Κλείνει φέτος 300 χρόνια ζωής

Το Caffè Florian που βρίσκεται στη στοά των Procuratie Nuove στην Πλατεία του Αγίου Μάρκου της Βενετίας κλείνει φέτος τα 300 χρόνια ζωής του ως ένα από τα σύμβολα της πόλης των Δόγηδων.

Είχε ανοίξει τις πύλες του στις 29 Δεκεμβρίου του 1720 από τον Floriano Francesconi με την επωνυμία Alla Venezia Trionfante («Θριαμβεύουσα Βενετία»), αλλά γρήγορα επικράτησε το όνομα «Florian» προς τιμήν του ιδιοκτήτη του.

Εκεί έχουν πιει τον καφέ τους ο Καζανόβας, ο λόρδος Βύρωνας, ο Μαρσέλ Προυστ, o Έρνεστ Χέμινγουει, ο Τσάρλι Τσάπλιν και ο Άντι Γουόρχολ. 

Το cafe αποτέλεσε αγαπημένο στέκι των διανοούμενων του 19ου αιώνα. Ήταν, μάλιστα, το πρώτο που επέτρεψε την είσοδο στις γυναίκες, εκείνη την εποχή. Λέγεται ότι ο Σταντάλ εκεί πληροφορήθηκε την ήττα του Ναπολέοντα στο Βατερλό, ενώ ο Βάγκνερ συνήθιζε να κάθεται στον επάνω όροφο, ακούγοντας τη μουσική του να παίζεται στο ισόγειο.

Το 1848, όταν τερματίστηκε η μακρόχρονη Αυστριακή κατοχή της Βενετίας, ο ιδιοκτήτης του ανέθεσε στον καλλιτέχνη Ludovico Cadorin να αναμορφώσει το καφέ του στο επονομαζόμενο γαλλικό ρυθμό Πομπαντούρ.

Δέκα χρόνια αργότερα, στις 24 Ιουλίου 1858, το Caffè Florian επαναλειτούργησε με πολυτελείς αίθουσες, αλληγορικούς πίνακες στους τοίχους και μεγάλους χρυσοποίκιλτους καθρέπτες, κόκκινους βελούδινους καναπέδες και μαρμάρινα τραπέζια και σερβίτσια Μουράνο.

Σήμερα, το Caffè Florian εξακολουθεί να είναι μία από τις must στάσεις στη Βενετία. Είναι το διασημότερο (και φυσικά το ακριβότερο) cafe της πόλης. Εκτός από τον καφέ του, φημίζεται και για τα γλυκά και τα κοκτέιλ του. Η ζωντανή ορχήστρα κλασικής μουσικής γεμίζει μοναδικούς ήχους το cafe, ενώ παράλληλα οι επισκέπτες απολαμβάνουν τη θέα προς την πλατεία του Αγίου Μάρκου.

Πηγή 

Loader