4ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ στον Άγιο Ιωάννη Πιτσιλιάς

4ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ στον Άγιο Ιωάννη Πιτσιλιάς

Γεύσεις του τόπου μας και παραδοσιακά προϊόντα σε μία νόστιμη γιορτή στο χωριό

Το μικρό χωριουδάκι της Πιτσιλιάς, ο Άγιος Ιωάννης είναι κτισμένος σε μια τραχιά πλαγιά στους πρόποδες της Παπούτσας σε ύψος 880 μέτρων. Βρίσκεται 3 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Αγρού σε απόσταση 60 χιλιόμετρα από τη Λευκωσία και 37 χιλιόμετρα από τη Λεμεσό

Το χωριό είναι επίσης γνωστό και ως Άγιος Ιωάννης Πιτσιλιάς ή Άγιος Ιωάννης Αγρού λόγω ακριβώς της τοποθεσίας του αφού βρίσκεται πλάι από το κεφαλοχώρι της περιοχής.

Η ιστορία του χωριού αρχίζει γύρω στο 12ον αιώνα μ.χ. Κατά το τέλος του 19ου αρχές του 20ου αιώνα το χωριό άκμασε και ήταν ένα από τα μεγαλύτερα της περιοχής. Μέχρι σήμερα, δυστυχώς, δεν βρέθηκαν αξιόπιστες πηγές που θα μας βοηθούσαν να μάθουμε την ιστορία του χωριού δια μέσου των περασμένων αιώνων. Σε μεσαιωνικούς χάρτες εμφανίζεται ένας γειτονικός μεσαιωνικός οικισμός με το όνομα Αλωνάτζια ο οποίος εξαφανίστηκε κατά τον 17ον αιώνα. Φαίνεται ότι ο Άγιος Ιωάννης είναι ο διάδοχος του μεσαιωνικού οικισμού.

Το χωριό πήρε το όνομα του από τον Άγιο Ιωάννη το Λαμπαδιστή ο οποίος σύμφωνα με την παράδοση, πέρασε και έμεινε για λίγο στο χωριό σε χώρο όπου αργότερα κτίστηκε η ομώνυμη εκκλησία. Μέχρι το τέλος του 17ου αιώνα ο Άγιος Ιωάννης θεωρείτο ο προστάτης του χωριού.

Έπειτα από μία ανάπαυλα δύο ετών λόγω της πανδημίας το Γαστρονομικό Φεστιβάλ της κοινότητας επιστρέφει φέτος ανανεωμένο, ενισχυμένο με όρεξη για την τέταρτή του διοργάνωση. Το 4ο Φεστιβάλ της κοινότητας θα λάβει χώρα την Κυριακή 7 Αυγούστου και διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Αποδήμων & Φίλων της κοινότητας σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο και το Κέντρο Νεότητας Αγίου Ιωάννη. Ο Άγιος Ιωάννης Πιτσιλιάς είναι η γενέτειρα του σπουδαίου Κύπριου σεφ, βραβευμένου με αστέρι Μισελέν στο Παρίσι Ανδρέα Μαυρομμάτη ο οποίος στην προηγούμενη διοργάνωση έδωσε το παρόν του στο φεστιβάλ προσφέροντας πιάτα από τις συνταγές του. 

Μία ολοήμερη κυριακάτικη γιορτή στο κέντρο του χωριού όπου ο κόσμος θα γνωρίσει την γαστρονομία της κοινότητας και του τόπου μας μέσα από τοπικά και πραδοσιακά προϊόντα, θα έχει την ευκαιρία να τα δοκιμάσει και να τα προμηθευτεί από τα περίπτερα που θα στηθούν στο χώρο. Παράλληλα, η κοινότητα προγραμματίζει πολλές εκδηλώσεις σε ένα πλούσιο πρόγραμμα που αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα. 

1

 

Loader