Αnimafest Cyprus: Οι φετινές ταινίες που βραβεύτηκαν

Αnimafest Cyprus: Οι φετινές ταινίες που βραβεύτηκαν

Ολοκληρώθηκε το Σάββατο 14 Αυγούστου

Ολοκληρώθηκε το Σάββατο 14 Αυγούστου  με μεγάλη επιτυχία η 20η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Animation Κύπρου στην ‘Ύπαιθρο Όψεις του Κόσμου στην κοινότητα Σαλαμιούς.

 Η φετινή επετειακή έκδοση περιλάμβανε τριάντα τρεις ταινίες στο διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα, καθώς και ειδικό αφιέρωμα στο Κυπριακό animation, τρεις εκθέσεις, δύο φιλοξενούμενους καλλιτέχνες και ένα απολαυστικό μουσικό πρόγραμμα κάθε βράδυ. Ευχαριστούμε το κοινό που αγκάλιασε το φεστιβάλ όλα αυτά τα χρόνια και για τη φετινή ζεστή αγκαλιά!

Οι ταινίες που βραβεύτηκαν είναι οι εξής:

Grand Prix Δημήτρης Εϊπίδης: Maalbeek του Ismaël Joffroy Chandoutis (Γαλλία, 2020)

Η κριτική επιτροπή εντυπωσιάστηκε με αυτήν την πειραματική και ευαίσθητη ταινία, η οποία διευρύνει τη μορφή της παραγωγής ταινιών ντοκιμαντέρ. Ο συνδυασμός ψηφιακών εικόνων, αφαίρεσης και αρχειακού υλικού αντιπαραθέτει εντυπωσιακά τα δημοσιευμένα γεγονότα γύρω από μια τρομοκρατική επίθεση, με τον εσωτερικό αγώνα μιας επιζώσας που προσπαθεί να τα θυμηθεί. Είναι μια ενδιαφέρουσα και οπτικά συναρπαστική χρήση πειραματικών τεχνικών που ταιριάζουν σε μια περίπλοκη και συναισθηματική ιστορία.

Ειδικές μνείες κριτικής επιτροπής:

I’m Here της Julia Orlik, Lodz Film School, Πολωνία, 2020

Με όμορφες, εντυπωσιακά κατασκευασμένες μαριονέτες, οι σκηνοθέτρια παρουσίασε μια ευαίσθητη ιστορία οικογένειας και απώλειας. Η κριτική επιτροπή εκτίμησε  ιδιαίτερα την μινιμαλιστική και άμεση προσέγγιση με μια ακίνητη κάμερα όπου ο θεατής βρίσκεται κλειδωμένος στην ακίνητη και αργή εξέλιξη απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου.

Night Bus του Joe Hsieh, Joe Hsieh, Taiwan, 2020

Μια εκπληκτική και παιχνιδιάρικη ταινία με έξυπνα δομημένη αφήγηση και εντυπωσιακά γραφικά.  Η κριτική επιτροπή εντυπωσιάστηκε με αυτό το τολμηρό και συναρπαστικό μείγμα τρόμου, μυστηρίου και ιστορίας αγάπης.

Mistress of Copper Mountain του Dmitry Geller, Ρωσία, 2020

Η κριτική επιτροπή απόλαυσε τη γοητευτική και εκφραστική χρήση χάρτινων μαριονετών σε αυτό το πλούσιο και συναρπαστικό λαϊκό παραμύθι. Με δυνατούς χαρακτήρες και στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, ο σκηνοθέτης κατασκευάζει μια μαγευτική κινηματογραφική εμπειρία.

Η κριτική επιτροπή αποτελείται από τους Otto Alder (Ελβετία), Ana Mouyis (Κύπρος – ΗΠΑ) και Gerco de Ruijter (Ολλανδία). 

Το βραβείο κοινού απονέμεται στην ταινία Empty Places του Geoffroy de Crécy, (Γαλλία) 2020. 

Το Φεστιβάλ επιχορηγούν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες ΥΠΠΑΝ.

Loader