«Δεν ήταν μπογιά, ήταν βιολογικός αφρός ξυρίσματος»

«Δεν ήταν μπογιά, ήταν βιολογικός αφρός ξυρίσματος»

Κακός χαμός στη χώρα Κύπρο για στρεσαρισμένο άλογο σε παράσταση

Φουριόζοι έφυγαν χθες φιλόζωοι θεατές σε θεατρική παράσταση

Με καταγγελίες στην αστυνομία και στο Κόμμα Ζώα ολοκληρώθηκε χτες η παράσταση «Socìetas - Ιούλιος Καίσαρ. Σπαράγματα» αφού σύμφωνα με παραπονούμενους φιλόζωους θεατές στρεσαρισμένο άλογο εμφανίστηκε στη σκηνή και κακοποιήθηκε για σκοπούς τέχνης.

Σε ανακοίνωση το Κόμμα αναφέρει ότι, σύμφωνα και με την καταγγελία, το άλογο ήταν στη σκηνή για περίπου 15 λεπτά, «έκανε προσπάθεια να ξεφύγει από τα χέρια του δαμαστή του και του δεύτερου ηθοποιού που έβαφε το σώμα του».

Το Κόμμα καλεί τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες να διερευνήσουν την υπόθεση «και εάν όντως, με βάση την νομοθεσία υπάρχει παρανομία και κακομεταχείριση, να αποσυρθεί άμεσα το άλογο από τις εν λόγω παραστάσεις». Αναφέρει ακόμη ότι καταγγελία έγινε στον Κεντρικό Αστυνομικό σταθμό Λευκωσίας.

Στην ανακοίνωση το Κόμμα διατυπώνει σειρά ερωτημάτων, όπως κατά πόσο ο κηδεμόνας του αλόγου εξασφάλισε άδεια από τις Αρμόδιες Αρχές και υπηρεσίες για την περιαγωγή του ζώου και τη χρήση του σε θεατρική παράσταση, εάν το άλογο το πήραν από τον ιππόδρομο και το χρησιμοποίησαν σε θεατρική παράσταση και δεν είχε τη σχετική εκπαίδευση για τέτοιου είδους δημόσιες εμφανίσεις, εάν κατά τη διάρκεια της παράστασης υπήρχε ειδικός κτηνίατρος για την ασφάλεια του αλόγου αλλά και των θεατών και εάν οι διοργανωτές φρόντισαν να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας και προστασίας και των θεατών και του αλόγου.

γσγσγσγσγ

Σε δηλώσεις του στη CITY o Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Πολιτιστικού Φεστιβάλ που έφερε την παράσταση στην Κύπρο, Άντης Παρτζίλης, ισχυρίζεται πως το άλογο ούτε αφινίασε ούτε είχε παράξενη συμπεριφορά. 

«Το άλογο δεν είναι του ιπποδρόμου, είναι εκπαιδευμένο και στον χώρο βρισκόταν μαζί με τον εκπαιδευτή του. Έχει παρουσιαστεί ξανά μπροστά σε κοινό, ενώ έχει επίσης συμμετάσχει σε ταινίες και σίριαλ».

Σε ερώτησή για το βάψιμο και την κακοποίηση του στη σκηνή, ο Άντης Παρτζίλης ανέφερε ότι πρόκειται για χρήση βιολογικού αφρού ξυρίσματος και πως ο χρόνος παραμονής του στη σκηνή δεν είναι 15 λεπτά αλλά λιγότερος.

κγκγκγ

Η υφιστάμενη νομοθεσία αναφέρει:

4.-(1) Τα ζώα θα πρέπει πάντοτε να τυγχάνουν χειρισμού κατά τρόπο που προσιδιάζει καλύτερα στις φυσιολογικές και ηθολογικές ανάγκες τους.

(2) Πρόσωπο το οποίο έχει στην κυριότητα του, στην κατοχή του ή στη φύλαξη του οποιοδήποτε ζώο, πρέπει να διασφαλίζει την υγεία και την ευημερία του ζώου αυτού.

(3) Απαγορεύεται σ’ οποιοδήποτε πρόσωπο να εκθέτει ή υποβάλλει, χωρίς εύλογη αιτία, οποιοδήποτε ζώο σε πόνο, ταλαιπωρία, τραυματισμό ή φόβο.

46(I)/1994

Απαγόρευση κακομεταχείρισης κλπ., ζώων

5.-(1) Χωρίς επηρεασμό της γενικότητας των διατάξεων του άρθρου 4, τα ζώα απαγορεύεται να υποβάλλονται σε κακομεταχείριση, παραμέληση και άσκοπη υπερκαταπόνηση.

(2) Ειδικότερα απαγορεύεται-

(ε) η χρήση ζώων για εκθέσεις, διαφημίσεις, παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών ή για παρόμοιους σκοπούς, όταν αυτό συνεπάγεται την πρόκληση πόνου, ταλαιπωρίας ή τραυματισμού σ’ αυτά.

Loader