Dust/Σκόνη: Ομαδική έκθεση τριών καλλιτεχνών στη Λεμεσό

Dust/Σκόνη: Ομαδική έκθεση τριών καλλιτεχνών στη Λεμεσό

Στον εκθεσιακό χώρο «Copperlemon»

Κατά τη διάρκεια του μήνα Μαρτίου και μέχρι τις αρχές Απριλίου, η ομαδική έκθεση DUST / ΣΚΟΝΗ θα ανοίξει τις πόρτες της στον εκθεσιακό χώρο «Copperlemon» στη Λεμεσό. Η έκθεση φέρνει μαζί τρείς ντόπιους καλλιτέχνες, τον Opsis, τον Μάριο Σιαρλή και τον Alex Welch

Κεντρική φωτογραφία το έργο Scarab από τον Αlex Welch

Aπό τα μέσα του Μαρτίου και μέχρι τις αρχές Απριλίου, η ομαδική έκθεση DUST / ΣΚΟΝΗ ανοίγει τις πόρτες της στον εκθεσιακό χώρο «Copperlemon» στη Λεμεσό. Η έκθεση φέρνει μαζί τρεις ντόπιους καλλιτέχνες, τον Opsis, τον Μάριο Σιαρλή και τον Alex Welch, οι οποίοι πρόκεται να παρουσιάσουν από κοινού την τελευταία τους δουλειά.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, αρκετά διαφορετικοί μεταξύ τους ως προς την αισθητική και την προσέγγιση αλλά εντούτοις, πολύ κοντά πνευματικά, οι τρεις καλλιτέχνες εμπνέονται από τον κοινωνικό, περιβαλλοντικό, πολιτικό και θρησκευτικό χώρο και μεταφέρουν τις προσωπικές τους ερμηνείες για τα θέματα που απασχολούν και τροφοδοτούν τη δουλειά τους.

φαφαφαφα
Σιαρλής - Κουπέπια

Η έκθεση θα παρουσιάσει γλυπτά, installations, πίνακες και prints. Πραγματοποιείται σ’ έναν από τους πιο ενδιαφέροντες δημιουργικούς χώρους, στο «Copperlemon» στη Λεμεσό, και στόχος της είναι να φέρει τους θεατές πιο κοντά στον χώρο εργασίας των καλλιτεχνών.

Οι δημιουργοί έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σ' ένα εναλλακτικό σκηνικό, διαφορετικό από την συνηθισμένη παρουσίαση σε γκαλερί, επιτρέποντας στους επισκέπτες να εμπλακούν με τον χώρο και τα έργα με μια πιο χαλαρή διάθεση.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή μεταξύ 3:00 μ.μ. και 8:00 μ.μ.καθημερινά, εκτός Δευτέρας, με τουλάχιστον έναν καλλιτέχνη παρών.   

φαφαφαφ
OPSIS - Car collage

Όπως σημειώνεται στο συνοδευτικό κείμενο που συντάχθηκε ειδικά για την έκθεση, η σκόνη αποτελείται από μικροσκοπικά σωματίδια στερεάς ύλης και είναι η απαρχή της ζωής του σύμπαντος. Αστέρια δημιουργούνται σε σύννεφα κοσμικής σκόνης, και σκόνη δημιούργησε τον πλανήτη στον οποίο βρισκόμαστε και τα σώματα στα οποία κατοικούμε. Η σκόνη είναι η αρχή και το τέλος όλης της ύλης, ανακυκλώνεται και μεταφέρεται αέναα στο πέρασμα του χρόνου. 

Στη Γη αναδύεται απο τις πόλεις, τα δάση και τους ωκεανούς. Λιπαίνει, μολύνει και χρωματίζει τον πλανήτη μας. Τα σώματα μας περιβάλλονται από ένα προσωπικό σύννεφο σκόνης, που δίνει γεύση στο φαγητό μας και αρωματίζει τον αέρα που αναπνέουμε.

Μπορεί να είναι ευλογία ή και κατάρα. Αν η σκόνη είναι ο αγγελιοφόρος, τότε ο αέρας είναι το μέσο. Όπως είπε και ο Πάμπλο Πικάσο: “ Η τέχνη αναδύεται απο τη ψυχή και τη σκόνη της καθημερινής ζωής»

Αυτή η συλλογική έκθεση, ξεσκονίζει τη τελευταία δουλειά των Opsis, Μάριου Σιαρλή και Alex Welch.

fafafafaf

Στην πρόσφατη δουλειά του, ο Opsis εμπνέεται από αντικείμενα που βρίσκονται κοντά στο σπίτι. Σκηνές από το συνεργείο ανταλλακτικών αυτοκινήτων και τα γκαράζ γύρω και απο την γειτονιά όπου βρίσκεται το στούντιο του τρέφουν τη δουλειά του. 

Το στούντιο βρίσκεται σε μία από τις τελευταίες «βιομηχανικές» περιοχές του κέντρου της πόλης. Ο Opsis ψάχνει να απαθανατίσει και να καταγράψει ορισμένες από αυτές τις κοινότοπες και μπανάλ εικόνες  τις οποίες τείνουμε να προσπερνάμε και οι οποίες αποτελούν μέρος του ιστού της πολης. 

Κι όμως, μέσα από αυτές τις φευγαλέες ματιές, ο Opsis βρίσκει την έμπνευση του σε υφές, χρώματα και στη συνολική σύνθεση που στοιβάζεται σε παλιοσίδερα αυτοκινήτων και μέταλλα. 

Αυτή η έκθεση σηματοδοτεί την αρχή του επόμενου αντικειμένου που επιθυμεί ο Opsis να εξερευνήσει στις μελλοντικές του εκθέσεις, ενσωματώνοντας σκηνές και τοπία από την περιοχή του λιμανιού, τους γερανούς, τα πλοία και τα εμπορευματοκιβώτια που βρίσκονται στον τερματικό σταθμό και απο τις μάντρες αυτοκινήτων στα περίχωρα της Λεμεσού. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να δώσει σε αυτά τα σύμβολα της καθημερινότητας μία άλλη οπτική γωνία και μια διαφορετική αισθητική. 

fafafaf

Ο Μάριος Σιαρλής είναι ένας καλλιτέχνης που πειραματίζεται με τη γλυπτική και την εικόνα. Μέχρι σήμερα, η δουλειά του χαρακτηρίζεται ως επαναπροσέγγιση της παραδοσιακής τέχνης, της υποκουλτούρας και της μαζικής κατανάλωσης, δίνοντας τους νέα πνοή.  Με το πνευματώδες χιούμορ του και την παιχνιδιάρικη εξυπνάδα του, ο Μάριος Σιαρλής δημιουργεί υβριδικά γλυπτά τα οποία εξετάζουν σύγχρονα θέματα κοινωνικού, πολιτικού ή θρησκευτικού χαρακτήρα. 

Οι τεχνικές του συγκεντρώνονται στο να σμίξουν διάφορες τεχνικές και αντικείμενα από την ποπ κουλτούρα και την καθημερινή ζωή. Η ελευθερία με την οποία συνεχώς προκαλεί και διευρύνει τα όρια των τεχνικών του επαναπροσδιορίζει εντελώς τον τομέα των γλυπτών και την αντίληψη μας προς αυτά. 

Προσεγγίζει «λεπτά» θέματα με έντονη αισθητική και χιούμορ. Η χρήση καθημερινών αντικειμένων επιδεικνύει πως δεν πρόκειται απλά για θέμα χρήσης αλλά πως πίσω απ’ αυτά έχουν κρυφτεί αλήθειες οι οποιες αντανακλούν τα έμφυτα κρυφά μας όνειρα, εμμονές και μύθους. Αλλάζοντας ή/και μεταπλάθοντας αυτά τα αντικείμενα, δοκιμάζει και προκαλεί τις προκαταλήψεις και προδιαθέσεις μας-αναγκάζοντας μας να θεωρήσουμε πως θα μπορούσαμε να μεταμορφώσουμε τα καλούπια που μας επιβάλλονται απο τη καθημερινότητα και τη κουλτούρα.  

φαφαφαφ
Alex Welch - Scarab

Ο Alex Welch είναι γλύπτης και σιδηρουργός. Δουλεύει κυρίως με μέταλλα, προσθέτοντας γυαλί και άλλα υλικά ούτως ώστε να δημιουργήσει κατασκευές και φόρμες διαφόρων μεγεθών, οι οποίες αποδίδουν το επιλεγμένο υποκείμενο με υπερβολή ή αλλοίωση, δίνοντας πάντα έμφαση στη μορφή του γλυπτού, στο υλικό και στην υφή του.  Η δουλειά του είναι αντανάκλαση της ανθρωπότητας και της σχέσης της με τον φυσικό κόσμο, στον οποίο ο δημιουργος βασίζεται κυρίως. 

Τα έργα του, έχουν ως σκοπό να φωτίσουν την αποσύνδεση μας με τον φυσικό κόσμο, την εμπορευματοποίηση της φύσης και τον αντίκτυπο που έχει το είδος μας σ’ αυτόν τον πλανήτη. Η κυκλική φύση του περάσματος ζωής-θανάτου, η κατάσταση που διαφοροποιεί ζώα και φυτά από ανόργανη ύλη, η ικανότητα τους για ανάπτυξη, αναπαραγωγή και συνεχή αλλαγή είναι ορισμένα άλλα σημεία ενδιαφέροντος του καλλιτέχνη. 

Η διαδικασία με την οποία το γλυπτό δημιουργείται παίζει επίσης σημαντικό ρόλο για τον Alex. Οι ποικίλες μετεμψυχώσεις που τυχόν υπόκειται ένα έργο, ο πειραματισμός και η εύρεση λύσεων, οι τρόποι με τους οποίους μπορούν να συνδυαστούν τα διάφορα μέταλλα, οι φυσικές τους πιθανότητες καθώς και η οξείδωση και η διαδικασία παλαίωσης είναι ένα συνεχές ταξίδι στη δουλειά του. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dust (@dustmatters)

Η έκθεση πραγματοποιείται με την βοήθεια του Μ.Κ.Ο. «Όασις» και του Υπουργείου Πολιτισμού.

Τοποθεσία: Εκθεσιακός Χώρος «Copperlemon», Οδός Αυστραλίας 6, 3017, Λεμεσός, Κύπρος
Έναρξη: 17  Μαρτίου  5:00 μ.μ. / Λήξη: 7 Απριλίου  5:00 μ.μ.
Ώρες λειτουργίας:  18 Μαρτίου - 6 Απριλίου,  3:00 μ.μ. μέχρι 8:00 μ.μ. (κλειστό Δευτέρες)

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο

Facebook - Dustartshow  

Instagram - Dustmatters

*Οι ημερομηνίες ενδέχεται να διαφοροποιηθούν αναλόγως των μέτρων για τον Covid-19. 

Loader