'Εκθεση του Αντι Γουόρχολ για τις θρησκευτικές του αναζητήσεις

'Εκθεση του Αντι Γουόρχολ για τις θρησκευτικές του αναζητήσεις

Το ότι ο Aντι Γουόρχολ ήταν σε όλη τη ζωή του `oπαδός` της Greek Byzantine Catholic Church δεν είναι κάτι άγνωστο. Δημιούργησε έργα ζωγραφικής, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια της ζωής του, στα οποία είναι εμφανείς οι θρησκευτικές του αναζητήσεις.

Δεν είχε δοθεί, ωστόσο, ιδιαίτερη προσοχή σε αυτήν την πλευρά του καλλιτέχνη έως σήμερα. Αλλά, το Andy Warhol Museum στο Πίτσμπεργκ της Πενσιλβάνια φιλοξενεί, αυτή την περίοδο, την έκθεση "Andy Warhol: Revelation", καλύπτοντας εν μέρει το κενό.

Η έκθεση ξεκινά με τη διάρκειας 33 λεπτών ταινία "Ηλιοβασίλεμα" του 1969, η οποία αρχικά προοριζόταν να ενταχθεί σε πρότζεκτ των Dominique και John de enil για το Περίπτερο του Βατικανού στην Παγκόσμια Εκθεση του 1968 στο Σαν Αντόνιο του Τέξας (το πρότζεκτ δεν ολοκληρώθηκε).

Πολλά από τα εκθέματα επιδεικνύονται για πρώτη φορά (κάποια, δεν έχουν καν παρουσιαστεί σε εκδόσεις): έργα ζωγραφικής του Αντι και της μητέρας του, της Julia Warhola. Ενας γύψινος Ιησούς τον οποίο ζωγράφισε ο έφηβος Γουόρχολ. Ευχετήριες κάρτες Χριστουγέννων και σταυροί από το αρχείο Γουόρχολ. Καθώς και τέσσερις πίνακες του John Hegedus που δάνεισε για την έκθεση η εκκλησία St. John Chrysostom Byzantine Catholic Church (στην εκκλησία αυτή, η οποία απέχει ελάχιστα χιλιόμετρα από το Andy Warhol Museum, εκκλησιαζόταν η οικογένεια Γουόρχολ).

Η έκθεση ολοκληρώνεται στις 16 Φεβρουαρίου 2020.

(ΚΥΠΕ-ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΧΡ)

Loader