Εξόρμηση στο χωριό Φτερικούδι της Λευκωσίας

Εξόρμηση στο χωριό Φτερικούδι της Λευκωσίας

Οι αναγνώστες μάς έδωσαν την έμπνευση κι εμείς προτείνουμε

Αξίζει να σημειώσουμε ότι κατά καιρούς έχουμε δημοσιεύσει viral ιστορίες, γιατί στην νήσο Κύπρο ένα βίντεο της τάξεως των 800 shares είναι viral - πώς να το κάνουμε, αλλά τόση αντίδραση δεν ξανάδαν τα μάτια μας.

Δεκάδες μηνύματα κατέκλυσαν χθες το inbox της ιστοσελίδας μας μετά την δημοσίευση της viral ιστορίας Viral έχει γίνει το βίντεο με το θαύμα του Αγίου Αββακούμ στο Φτερικούδι 

Απ’ το viral στο ότι προωθούμε τα θαύματα και καλά είναι ένα ίντερνετ δρόμος αλλά και ένα καλό παράθυρο ευκαιρίας: Να συστήσουμε, σε αυτούς που έχουν την απορία, ποιο είναι αυτό το καταπράσινο χωριό της επαρχίας Λευκωσίας. 

Φτερικούδι λοιπόν είναι το όνομα και το χωριό αποτελεί ένα απ’ τα πιο γραφικά και πιο μικρά πληθυσμιακά χωριά της Πιτσιλιάς. Για τους πρωτευουσιάνους η διαδρομή προς το χωριό μετράει περί τα 48 χλμ. νοτιοδυτικά από την αστική Λευκωσία. 

6789

Δημιουργία και τοπωνύμιο 

Για την ιστορία, το Φτερικούδι δημιουργήθηκε κάπου στα 1570, όταν και καταστράφηκε απ’ τους Τούρκους το γειτονικό χωριό Καλαμιθάσα. Την Καλαμιθάσα θα την συναντήσεις, αν γουστάρεις ιστορία, στα βιβλία του ντε Μας Λατρί ο οποίος και την αναφέρει ως ένα από τα βασιλικά κτήματα της λουζινιανο-ενετικής περιόδου. Οπότε, οι εκδιωγμένοι κάτοικοι της Καλαμιθάσας που επέζησαν από τους Τούρκους πήγαν κι έχτισαν το Φτερικούδι. 

Η πηγή του ονόματός του φαίνεται να κουβαλά δυο εκδοχές. Μία είναι ότι προέρχεται από τη θέση που είναι χτισμένο το χωριό, που βρίσκεται στην φτέρη του βουνού, δηλαδή την πλάγια μεριά του. Η άλλη έχει να κάνει με το φυτό «φτερίτζιν» ή «φτερικούδιν» ή «φτερίκια» το οποίο θα συναντήσεις σε αφθονία περπατώντας το χωριό. 

5432

Φουντουκόδασος 

Μία ωραία πληροφορία για να κρατήσεις είναι ότι το Φτερικούδι είναι ένα απ’ τα επτά χωριά της Κύπρου που διαθέτει φουντουκόδασος οπότε αξίζει να πάρεις τα πόδια σου και να διαβείς το μονοπάτι της φύσης που σε ξανοίγει σε 3,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους. Στο εν λόγω δάσος καταφεύγουν αρκετά είδη της κυπριακής πανίδας, λόγω της βλάστησης που υπάρχει εκεί, αλλά και της γειτνίασης με το δάσος Αδελφοί. 

4321

Στάση για φαγητό και γλυκό 

Πριν βγεις στον πηγαιμό για το Φτερικούδι, προτείνουμε να κάνεις κράτηση στην ταβέρνα «Σκολείο» (99 552519) η οποία και στεγάζεται εκεί όπου δέσποζε το παλιό σχολείου του χωριού. Εκεί θα φας όλα τα καλούδια της σχάρας και θα δώσεις έμφαση στην λούντζα την κρασάτη κι έπειτα θα γλύψεις τα δάχτυλά σου. 

34

Παραμένοντας στα περί ορέξεως, στο Φτερικούδι οι ντόπιοι υποστηρίζουν ότι φτιάχνουν εξαίσιο μαχαλεπί, το οποίο επιβεβαιώνουμε όσοι το δοκιμάσαμε. Θα το ζητήσεις σε ένα απ’ τα δύο καφενεδάκια του χωριού που θα αράξεις για τον καφέ σου. Βολτάροντας στο Φτερικούδι αξίζει, έστω και ως insta moment, να κάνεις στάση στον πελώριο δρυ που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και σκιάζει με τον ομορφότερο τρόπο την πλατεία του. Υπολογίζεται ότι ο εν λόγω δρυς φυτεύτηκε τρεις αιώνες πριν.  

42

Επίσκεψη για ιστορικούς ή άλλους λόγους 

Τώρα, πίσω στο βίντεο που προκάλεσε αντιδρασούλες και το ξωκλήσι του χωριού, για το στόρι είναι καλό να σημειώσεις ότι πρόκειται για το μοναδικό ξωκλήσι στην Κύπρο που είναι αφιερωμένο στον Όσιο Αββακούμ. Μία επίσκεψη εκεί αξίζει, είτε πιστεύεις στα θεία είτε όχι, αφού η αρχιτεκτονική και η θρησκευτική ιστορία του τόπου είναι ένα πράγμα και τα υπόλοιπα άλλα, άλλο. Το ξωκλήσι αυτό παρουσιάζει ενδιαφέρον, έστω κι αν κτίστηκε το 1989, αφού εκεί σώζονται κατάλοιπα και του παλαιότερου ναού. 

Το θαύμα στο Φτερικούδι είναι ο καταπράσινος χαρακτήρας του, τα κουκλίστικα σπίτια του και οι ευγενικοί του κάτοικοι. Οτιδήποτε άλλο, viral ή μη, έχει να κάνει με τις προσωπικές ιδεολογίες του καθενός. Καταναλώνετε τα ΜΜΕ υπεύθυνα. 


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIRALS ΑΠΟ ΤΗΝ AVANT GARDE: 

- Διαδίκτυο: Η viral γάτα των ημερών

- To viral post ενός πνευμονολόγου που αξίζει να διαβάσεις

- Ο Ξένιος είναι το σημερινό viral στο κυπριακό ίντερνετ

- Μάζεψε 1,8 εκατ. δολάρια ο Sanders από την viral φωτογραφία

- Παγκόσμιο viral και πάλι ο Banksy

Loader