Η αναδρομική έκθεση χαρακτικής του Νίκου Κουρούσιη στην Alpha C.K. Art Gallery

Η αναδρομική έκθεση χαρακτικής του Νίκου Κουρούσιη στην Alpha C.K. Art Gallery

Από τις 2 Μαρτίου

Η Alpha C.K. Art Gallery παρουσιάζει έκθεση του Κύπριου εικαστικού Νίκο Κουρούσιη. Πρόκειται για αναδρομική παρουσίαση των έργων χαρακτικής του πλαισιωμένου από αριθμό νέων γλυπτών. Η έκθεση του εγκαινιάζεται την Τετάρτη, 2 Μαρτίου στις 7:00 μ.μ.

Η μακρόχρονη εικαστική πορεία του Νίκου Κουρούσιη βασίζεται στην ιδέα του ότι "το μέσο δεν είναι το θεμέλιο της εικαστικής δημιουργίας. Το μέσο συνδιαλέγεται με την έννοια και δημιουργούν το έργο".

Η μακρόχρονη εικαστική πορεία λοιπόν του Κουρούσιη τον έχει εδραιώσει σε ένα πολύ ψηλό βάθρο των καλλιτεχνών που όχι μόνο πρόσφεραν στην εικαστική σκηνή του νησιού αλλά αποτέλεσαν έναν από τους βετεράνους θεμελιωτές της σύγχρονης τέχνης στο νησί. Ως ώριμος πλέον καλλιτέχνης, έχει εντάξει στην καλλιτεχνική του πορεία τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και την τεχνολογία. Έτσι η χαρακτική αποτέλεσε και αυτή μέρος της πολυδιάστατης δουλειάς του και συνάμα εξέλιξη στον τρόπο της εικαστικής του αποτύπωσης.

1

Ο Νίκος Κουρούσιης θεωρείται ο πρωτεργάτης της ψηφιακής χαρακτικής για την Κύπρο, αφού το 1982 επεξεργάζεται το εικαστικό αυτό μέσο στην Νέα Υόρκη και δημιουργεί την θεματική ενότητα «Μεταμόρφωσης», επηρεασμένη από τις θεατρικές μάσκες. Στην συνέχεια ακολούθησαν και άλλες εικαστικές θεματικές ενότητες ψηφιακής χαρακτικής, με εικόνες επεξεργάζονται ψηφιακά στον υπολογιστή.

Η παρούσα έκθεση αποτελεί μια αναδρομή στην όλη πορεία της χαρακτικής του τέχνης με έργα που φέρουν έντονα, σχεδόν ανυπόφορα χρώματα εγείροντας έτσι με σαρκασμό κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς προβληματισμούς.

1

Ποιος είναι ο Νίκος Κουρούσιης

Ο Νίκος Κουρούσιης  γεννήθηκε το 1937 στο Μιτσερό και ζει και εργάζεται στη Λευκωσία. Σπούδασε τέχνη στην Σχολή Καλών Τεχνών Saint Martin’s  και στο Horney College of Art στο Λονδίνο.

Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις περιλαμβανομένων των: Μπιενάλε Νέων στο Παρίσι,  Τριενάλε στο Νέο Δελχί, Κοινοπολιτειακό κέντρο  Λονδίνο, Ateneo de Madrid  Ισπανία, Σύγχρονη Κυπριακή Τέχνη  Βελιγράδι, Μπιενάλε χαρακτικής  Βενετία, Εθνική Πινακοθήκη Αθήνας, Printemps de Jeune Espace de I , Horloge Παρίσι, Μπιενάλε  Αλεξάνδρειας, Μπιενάλε Χαρακτικής Fredrikstad Νορβηγία, Μπιενάλε Χαρακτικής  Frechen Γερμανία, Μουσείο Πιερίδη Αθήνα, Μπιενάλε Βενετίας, Μπιενάλε Gubri  Αρμενία, Πρεσβείες της Κύπρου στη Νέα Υόρκη και Λονδίνο.  Τέχνη Αθήνα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, Μεταμόρφωσης – βίντεο εγκατάσταση στο Ινστιτούτο Pratt Νέα Υόρκη, The Little Land Fish – Πολιτιστική Πρωτεύουσα Κωνσταντινούπολη, Διασπορά – Μουσείο Λεβέντη Λευκωσία, Terra Mediterranean in Crisis  στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Λευκωσίας, Χαρτογράφηση Κύπρου στο Bozar Expo Βρυξέλλες και στο Συμπόσιο Γλυπτικής Changchun στην Κίνα. Το 2021 του απονεμήθηκε το Αριστείο της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών.

Έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές εντός και εκτός Κύπρου, όπως στην Εθνική Πινακοθήκη Αθήνα, στην Κρατική Πινακοθήκη Κύπρος, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκη και στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Αθήνα. Γλυπτά του καλλιτέχνη παρουσιάζονται σε δημόσιους χώρους στην Κύπρο, Ελλάδα, και Κίνα.

Πληροφορίες 

Πού: Alpha C.K. Art Gallery

Εγκαίνια: 2 Μαρτίου 7:00 μ.μ.

Διάρκεια Έκθεσης: 2-14 Μαρτίου 

Επικοινωνία: +357 22751325  e-mail  [email protected]

 

Loader