Ιστορίες γυναικών στην Κύπρο, η δράση και η ορατότητά τους

Ιστορίες γυναικών στην Κύπρο, η δράση και η ορατότητά τους

Το Γκαράζ και η ΣΕΖΟΝ Γυναίκες παρουσιάζουν μια επιτελεστική δράση που συνομιλεί με την έκθεση «Λουκία Νικολαΐδου: εξιστορήσεις», με τις θεατρικές δημιουργούς Νέδη Αντωνιάδη και Μάρθα Κωνσταντίνου.

Εστιάζοντας στις ιστορίες γυναικών, τη δράση και την ορατότητά τους σε μια καθοριστική περίοδο της νεωτερικότητας στην Κύπρο, το Ίδρυμα Λ. Οικονόμου παρουσιάζει την έκθεση «Λουκία Νικολαΐδου: εξιστορήσεις» από τις 25 Σεπτεμβρίου μέχρι 23 Οκτωβρίου στο Γκαράζ σε επιμέλεια Χριστίνας Λάμπρου.

Στην έκθεση παρουσιάζεται μια επιλογή έργων της Κύπριας πρωτοπόρου Λουκίας Νικολαΐδου (1909 – 1994) όπου πορτρέτα γυναικών στρέφουν το βλέμμα προς τον θεατή και παρατηρούν ενώ παρατηρούνται. Η έκθεση τοποθετείται σε ένα σύγχρονο πλαίσιο ιστοριογραφικού προβληματισμού και προτείνει νέες αφηγήσεις, εστιάζοντας στη διεκδίκηση ορατότητας -την ευκαιρία των έργων να συναντήσουν το κοινό-- επαναπροσδιορίζοντας τον τρόπο με τον οποίο προσλαμβάνεται το έργο της πρωτοπόρου ζωγράφου σήμερα.

Ενώ στη ζωγραφική της εποχής της οι γυναικείες μορφές παρουσιάζονταν κυρίως συμβολικά ως αγρότισσες ή μητέρες, η Νικολαΐδου έστρεψε το ενδιαφέρον της σε γυναικείες μορφές με σαρκική υπόσταση, αποδίδοντας τον χαρακτήρα, την προσωπικότητα, την παρουσία τους. 

Σε αυτό το πλαίσιο, και στην παρουσία των έργων αυτών, η Νέδη Αντωνιάδη σε συνεργασία με την Μάρθα Κωνσταντίνου, διερευνούν τις ιστορίες που ξεδιπλώνονται μέσα από αποκόμματα εφημερίδων με αναφορές στην Λουκία Νικολαΐδου.

 Σε μια δράση δομημένη γύρω από την αναγκαιότητα να προσεγγίσουμε και να έρθουμε πιο κοντά στις ιστορίες των γυναικών δημιουργών, οι δύο τους καταλαμβάνουν το χώρο του ΓΚΑΡΑΖ από το πρωί της 23ης Οκτωβρίου και πειραματίζονται δουλεύοντας με αρθρογραφίες του Τεύκρου Ανθία και άλλων, από το 1934 μέχρι σήμερα, προτού ανοίξουν τη δράση στο κοινό στις 7:30μ.μ. της ίδιας μέρας.

Loader