Joker: Αν δεν είναι αυτή η καλύτερη ταινία της χρονιάς, τότε ποιά είναι;

Joker: Αν δεν είναι αυτή η καλύτερη ταινία της χρονιάς, τότε ποιά είναι;

Όλοι μιλάνε για την ταινία Joker. Και έχουν τους λόγους τους.

Γράφει ο Παναγιώτης Κυπριανού 


Πρόκεται για έναν απ' τους πιο εμβληματικούς κακούς στην ιστορία των κόμικς τον οποίο είχαμε (και εξακολουθούμε να έχουμε) τη τύχη να τον απολαμβάνουμε και ως φιγούρα κινηματογραφική. 

Απ' την αξέχαστη ερμηνεία του Τζακ Νίκολσον στον Μπάτμαν έως και την -νευραλγική για το ρόλο- ερμηνεία του Χιθ Λέτζερ στον Σκοτεινό Ιππότη, ο Joker μάς ξανασυστήνεται απ' τον πολύ ταλαντούχο Γιοακίν Φίνιξ με μία ανατρεπτική θα λέγαμε προσέγγιση του μύθου. Χωρίς να θέλουμε να προτρέχουμε, ελπίζουμε και θεωρούμε ότι το Όσκαρ, αυτή τη χρονιά, goes to Phoenix. 

Ένας καθημερινός ανθρωπάκος μεταμορφώνεται σε αρχετυπικό σύμβολου του κακού μέσα από μία ολότελα μεταμοντέρνα πρόζα.  11

Η μυθολογία των κόμικς μπλέκεται αβίαστα και με τη σύγχρονη εποχή, το πολιτικά ορθό, τα μαζικά μέσα επικοινωνίας, τα κοινωνικά πρότυπα της καταπίεσης και της προκαθορισμένης ταυτότητας. 

Ο ήρωας του Φλεκ είναι ένας άντρας μοναχικός που κουβαλάει ένα χρόνιο πρόβλημα συμπεριφοράς. Ντύνει με το γέλιο του κάθε συναίσθημα: χαράς, άγχους, λύπης, εκνευρισμού. 

Οι περιπέτειές του στην ταινία δεν θα μπορούσαν να προσεγγιστούν παρά μέσα από την κοινωνική και πολιτική ματιά αφού παρουσιάζουν το χάος που επικρατεί σήμερα στις μεγαλουπόλεις.  44

Ο εμβληματικός εχθρός του Μπάτμαν γίνεται ένας απλός και καθημερινός συνάνθρωπός μας, που οι κινήσεις του είναι απρόβλεπτες απ' την στιγμή που στην masterpiece αυτή ταινία απέκτησε πέραν απ' τα μυθολογικά του χαρακτηριστικά και, επιπλέον, πολιτικούς συμβολισμούς. 

Υποδυόμενος μία "διάνοια παρεξηγημένη" (σύνδρομο των ημερών μας κι αυτό), ικανοποιεί τις διαστροφές του και... κανονικοποιείται. 

Δεν είναι απλά ένας γελωτοποιός, είναι ένα μηδενιστικό σύμβολο και κατ' επέκταση, μία φιγούρα που γυρίζει την πλάτη σε ηθικούς ή άλλους κανόνες. Γυρίζει την πλάτη σε αυτό που αποκαλούμε "κοινή λογική".  12

Ο σκηνοθέτης της ταινίας έχει φτιάξει μία νέα εκδοχή του Joker καταφέρνωντας να καθρεφτίσει το συλλογικό μας χάος. Και καταφέρνει να μας τρομάξει γιατί είναι πέρα για πέρα πιστευτή. 

Όσον αφορά στον Γιο­ακίν Φίνιξ, παρόλο που μέσα από τον ρόλο του αποστέλλει το μήνυμα του ηττημένου, θεωρούμε ότι θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος της κινηματογραφικής χρονιάς. Και ένας διαχρονικός, αξεπέραστος Joker, όπως και οι προκάτοχοί του. 


ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΙΝΟ ΝΟΜΙΚΟ: Το Joker δεν είναι σύμπτωμα μιας άρρωστης εποχής είναι ο καθρέφτης της


 

Loader