Κορυφώνεται το γιορτινό Nicosia Pop Up Festival

Κορυφώνεται το γιορτινό Nicosia Pop Up Festival

Φωτογραφικό υλικό και περιγραφές των φετινών pop up shops από ντόπιους καλλιτέχνες και δημιουργούς που έχουν στηθεί προσωρινά στο κτηριακό συγκρότημα City Plaza

Φωτογραφίες Διονύσης Κωνσταντίνου

Το Pop Up Festival, μια διοργάνωση του Δήμου Λευκωσίας σε συνεργασία με το NiMAC [Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη] λειτουργεί φέτος στην ανακαινισμένη Λεωφόρο Μακαρίου αλλά και στην παλιά πόλη, στοχεύοντας στην ανάδειξη και την προώθηση δημιουργικών και καινοτόμων ιδεών σε διάφορους τομείς, σε συνθήκες πραγματικής αγοράς.

Ακολουθούν περιγραφές και φωτογραφικό υλικό από τις φετινές συμμετοχές στο City Plaza

φαφαφαφ

Ground Floor

ΘΟΚ 

Ο ΘΟΚ γιορτάζει τα πενήντα χρόνια από την ίδρυσή του και προσκαλεί το κοινό σε ένα blackbox με γυναικεία κοστούμια από παραστάσεις της πανδημίας, θεατρικά αντικείμενα και υλικό από παραστάσεις. 

Θεατρόφιλοι και μη, σπεύσατε!

2. 

Dsignit

Ο Πλούταρχος Φραγκούδης @dsignit πιστεύει πως δεν υπάρχουν άχρηστα υλικά και η δουλειά του το αποδεικνύει. Ξύλο, γυαλί, μέταλλο και σχοινί μετατρέπονται σε εντυπωσιακά φωτιστικά που αξίζει να δείτε αναμμένα. Η τεχνολογία συναντά τα υλικά της φύσης.

gsgsg

3. 

Open Up

Ένα τετραετές πολιτιστικό πρόγραμμα (2020–2023), που συγχρηματοδοτείται από το Creative Europe και το οποίο έχει ως στόχο την ανάδειξη και την προώθηση υποεκπροσωπούμενων καλλιτεχνών, σχεδιαστών, τεχνιτών και περφόρμερς στις επτά πόλεις των εταίρων οργανισμών (Ισπανία, Ελλάδα, Γαλλία, Φινλανδία, Σουηδία, Πορτογαλία και Κύπρο). Μέσω αυτού του κοινού έργου θα προκύψουν νέες εμπειρίες και θα ενισχυθεί η σταδιοδρομία δημιουργικών ανθρώπων σε όλη την Ευρώπη. 

Με leader το Ίδρυμα Πιερίδη και έχοντας ως βάση το NiMAC.

4. 

÷χρονικό 

Concept Store

Τα κυπριακά ειδώλια –δώρα προσφοράς προς τους θεούς– μεταμορφωμένα σε πανέμορφα κεριά. Τα ιστορικά και παραδοσιακά στοιχεία της Κύπρου επαναφέρονται στη μορφή σημερινών χρηστικών αντικειμένων. Όλα χειροποίητα.

fafaf

 

5. 

voufa.dot

Ο αργαλειός –το παραδοσιακό κυπριακό εργαλείο– αναβιώνει στα χέρια της Δέσπως Ιωαννίδου. Υφαντά, μαξιλάρια, χαλιά, rugs, και υπέροχες τσάντες, όλα φτιαγμένα στο χέρι.

6. 

Groovy the Store

Αυτό το μαγαζί είναι GROOVY!!!

Είναι χαρούμενο, έχει προσωπικότητα, χαρακτήρα και άποψη. Ελάτε για να βρείτε όσα βλέπετε σε μικρά μαγαζάκια στις βόλτες σας σε πεζόδρομους στη Ρώμη και το Παρίσι και νομίζατε πως δεν υπάρχουν στην Κύπρο. Vintage poufs, tropical mugs, ρετρό παγκόσμιοι χάρτες, ζέβρες, λιοντάρια και τίγρεις σε καθρέφτες και μαξιλάρια, πουλιά και χαρούμενες προτομές!

jfjfj

7. NiMAC Shop

Στο κατάστημα του NiMAC παρουσιάζεται μια μεγάλη γκάμα αντικειμένων. Προϊόντα διαφόρων σχεδιαστών και brands, καθώς και αντικείμενα καλλιτεχνών που  διαχρονικά συμμετείχαν στο Pop Up Festival ή ατόμων που είχαν συνεργαστεί με το NiMAC, συγκεντρώνονται κάτω από την ίδια στέγη: Κωνσταντίνος Στεφάνου | OhMyGod! | Oh! It’s all so souvenir to me | T-tales | Yogi 8 | T-Square Studio κ.ά.

8. 

Workshop Space

Μάθε felting, αφρικάνικα κρουστά και body percussion:

Το felting, ο αρχαιότερος τρόπος κατασκευής υφάσματος στον κόσμο, χρονολογείται από το 6000 π.Χ. και έχει τις ρίζες του στις απέραντες στέπες της Μογγολίας. Έχει απεριόριστες δυνατότητες και αν σας αρέσει η εξερεύνηση στη χειροποίητη δημιουργία, θα το λατρέψετε. Αν έχετε μουσικό αυτί, ελάτε. Τα αφρικάνικα κρουστά δεν απευθύνονται σε ειδικούς της μουσικής, ούτε σε επαγγελματίες. Απλά, θα σας παρασύρει ο ρυθμός τους. Το body percussion είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορείς να δημιουργήσεις μουσική χρησιμοποιώντας μόνο το σώμα και τους ήχους του. Αν έχετε φαντασία, σας περιμένουμε.

Προβολές: 

Πεθαίνω σα Χώρα 

Tales of a Lost Self

Άλλες δραστηριότητες: 

Δημόσιοι παιχνιδότοποι: Εκπαιδευτική δράση για οικογένειες

Εργαστήρι κεραμικής

hdhdh

9. 

Colour You Rights

Η ΟΜΕΡ Επιτροπή Κύπρου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο FREDERICK προσκαλεί τα παιδιά στην Εικαστική Δράση «Colour Your Rights» που ανταποκρίνεται στο WORLD OMEP ARTISTIC PROJECT, το οποίο συντονίζει η ΟΜΕΡ Κύπρου. Στόχος είναι τα παιδιά να εκφράσουν τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις ιδέες τους σε σχέση με τα δικαιώματά τους μέσω της ζωγραφικής με ποικιλία υλικών και μέσων. 

10. 

Shaheer Zazai & Σαββίνα Ιωάννου 

Ο Shaheer, Αφγανοκαναδός με έδρα του την Κύπρο, εξερευνά την ανάπτυξη της πολιτιστικής ταυτότητας μέσα από τη ζωγραφική, τα ηλεκτρονικά μέσα, και το textile design (σχέδιο υφασμάτων). Η Σαββίνα, μέσα από την εικαστική της παρουσία, τις υαλογραφίες και τη ζωγραφική, εξερευνά την προσωπική ιστορία της  [digital media].

jfjfj

 

 

11. 

Creative Talent Powered by Frederick University 

Το Πανεπιστήμιο Frederick παρουσιάζει το concept store «Creative Talent» και μια σειρά από δράσεις:

Creative Talent powered by Frederick University: Φοιτητές/τριες και απόφοιτοι/ες του πανεπιστημίου παρουσιάζουν τη δουλειά τους, από βιβλία και χαρακτικά μέχρι έπιπλα και άλλα χρηστικά αντικείμενα, έργα τέχνης και handmade fashion items. Το concept store έχει διαμορφωθεί από το Creative Lab του πανεπιστημίου, το οποίο δίνει στους/στις φοιτητές/τριες την ευκαιρία, μέσω της βιωματικής μάθησης, να εφαρμόζουν όσα μαθαίνουν.

Συζητήσεις: Συζητάμε για την πόλη, την τέχνη και τη δύναμη της εικόνας με ακαδημαϊκούς του πανεπιστημίου και φιλοξενούμενους/ες.

Εικαστική δράση για παιδιά: Εικαστική Δράση με θέμα «Colour your Rights» σε συνεργασία με την ΟΜΕΠ – Επιτροπή Κύπρου (Παγκόσμια Οργάνωσης Πρώτης Αγωγής και Εκπαίδευσης) 

Basement

12. Γραμμές Αδέσποτες 

Η χαράκτρια Δέσπω Πρίγκη –καταξιωμένη καλλιτέχνης, που έχει βραβευθεί από το Ίδρυμα Τηλέμαχος Κάνθος– στήνει μια μικρή γκαλερί με παλιά και νεότερα έργα της. 

13. 

3S Design 

Η τέχνη δεν είναι για λίγους ούτε απαραίτητα ακριβή ή απρόσιτη. Τέχνη για όλους λοιπόν. Και χειροποίητη, αλλά σε τιμές που βλέπουμε συνήθως σε βιομηχανικά, μαζικής παραγωγής προϊόντα.

gsgsgsg

14. 

RecyArt 

Ο Τζούλιο μετατρέπει αντικείμενα της καθημερινότητας που προορίζονται για τον κάλαθο των αχρήστων σε αντικείμενα τέχνης. Εδώ και τρία χρόνια η φιλοσοφία του «δεν πετάω τίποτα», αποδεικνύει στην πράξη τον υπερκαταναλωτισμό μας. Η απόλυτη ανακύκλωση.

15. 

Aphrogee 

Ή αλλιώς, το χαμόγελο της ελπίδας. Μοναδικά σχέδια ρούχων και αξεσουάρ εμπνευσμένα από την Αφρική και κατασκευασμένα στην Κύπρο από Αφρικανές και Αφρικανούς καλλιτέχνες. Μέρος των εσόδων πηγαίνει στην στήριξη προσφύγων και αιτούντων άσυλο. 

16. 

Eimaste Collective

Το «Χρειάζεται χωριό για να μεγαλώσει ένα παιδί + Πως να ντυθείτε για το τέλος του κόσμου από την Astrid Johnson και τον Συνεργατισμό Γονέων Είμαστε» είναι μια ωδή για ένωση και τελική αντίσταση. Κατασκευές από φυσικά και ανακυκλωμένα υλικά. Πωλήσεις και ανταλλαγές. Πρόσκληση για συνεργασία σε ένα διαφορετικό τρόπο φροντίδας των κοινών μας αναγκών, του περιβάλλοντος και των παιδιών μας: λιτά, φυσικά, και ελεύθερα.

kgkgkgk

17. 

Canteen Powered by Bolt Food

Η Bolt Food με διάφορους προμηθευτές και συνεργάτες της.

18. 

Bonnie Eatery 

Το Bonnie Eatery προσφέρει τα all time classic sloppy joes, θρυλικά 90΄s κοκτέιλ, όπως τα Cosmo, Long Island, Pina Colada, και όχι μόνο! 

Ξεκίνησε σαν ghost kitchen μέσα στους περιορισμούς της πανδημίας και συνεχίζει ακάθεκτο.

19. 

Μικροί Μάγειροι

Αυτό το εργαστήρι είναι τα απόλυτα Χριστούγεννα: Δημιουργικά παιδικά εργαστηριάκια ζαχαροπλαστικής για να διακοσμήσουμε μαζί γιορτινά μπισκοτάκια, cupcakes και πολλές άλλες λιχουδιές. 

20. 

Loucia Serghiou Mosaic Studio & Brainfkr 

Η Λουκία αναβιώνει την πανάρχαια τέχνη του μωσαϊκού εμπνευσμένη από κυπριακά μοτίβα, αλλά και τη σημερινή πραγματικότητα, φτιάχνοντας πίνακες προορισμένους να ζήσουν κυριολεκτικά για πάντα. 

Η brainfkr Άννα δημιουργεί ολοζώντανα, χαρούμενα και πολύχρωμα illustrations με μολύβι, πενάκι και μαρκαδόρους.

jfjfj

21. 

Stamna Studio

Οι κεραμίστριες Ελίνα και Μαρία δημιούργησαν μαζί το Stamna Studio, ένα χώρο διαμόρφωσης ιδεών με βασικό συστατικό τον πηλό.

22. 

Dostou Chance 

Τα ρούχα αλλιώς, βασισμένα στις αρχές του ethical change. Vintage ρούχα, χειροποίητα κοσμήματα, αναπαλαιωμένα έπιπλα. 

Conscious choice is an art of change!

23. 

Cyprus Sneaker Convention Powered by Show Me Your Kicks 

Έκθεση, παρουσίαση και πώληση συλλεκτικών παπουτσιών, ρούχων και αντικειμένων. Κάποιες μέρες θα γίνει αποκλειστική παρουσίαση των Air Jordan. Μην το χάσετε με τίποτα.

gsgsg

gsgsg

Εμπορικό Κέντρο City Plaza, στην Λεωφόρου Μακαρίου III | 10 – 31 Δεκεμβρίου 2021

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: Δευτέρα-Παρασκευή 11:00-20:00

Θέατρο Πόλης – ΟΠΑΠ, στην παλιά πόλη | 27 Νοεμβρίου – 31 Δεκεμβρίου 2021

Nicosia Pop Up Festival 2021

Loader