Master class με τη chef και τηλεπερσόνα Ντίνα Νικολάου

Master class με τη chef και τηλεπερσόνα Ντίνα Νικολάου

Tην Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, η Ντίνα Νικολάου μάς περιμένει στο αμφιθέατρο Copernicus στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, η ώρα 16:00

Tην Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, η Ντίνα Νικολάου μάς περιμένει στο αμφιθέατρο Copernicus στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, η ώρα 16:00. Για ώρες θα μας διδάξει αρκετά για τα εορταστικά εδέσματα, ενώ θα έχεις την ευκαιρία όχι μόνο να συνομιλήσεις μαζί της, αλλά και να δοκιμάσεις τις εκλεκτές δημιουργίες της.

Οι γαστρονομικές ανησυχίες της Ντίνας Νικολάου ξεκίνησαν σε πολύ νεαρή ηλικία. Παρόλο που ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της σπουδάζοντας οικονομικά και marketing στο Παρίσι, σύντομα το πάθος της για την τέχνη της μαγειρικής και τη γαστρονομία, την έκαναν να αλλάξει ρότα στη ζωή της. Έτσι, ξεκίνησε σπουδές στις γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation» και «Lenotre». Στο Παρίσι μαζί με την αδελφή της, Μαρία, δημιούργησαν το Evi Evane, υπερασπιζόμενες με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Επίσης, στα δύο delicatessen Evi Evane Traiteur & Evi Evane mézès προσφέρουν μόνο ελληνικά φαγητά για το σπίτι ή το γραφείο, καθώς επίσης και 150 ελληνικά προϊόντα από όλη την Ελλάδα, μικρών παραγωγών, τα οποία επιλέγει η ίδια. Επειδή πιστεύει ακράδαντα ότι η γνώση πρέπει να μεταδίδεται, δίδαξε για αρκετά χρόνια σε σχολές μαγειρικής της Ελλάδας και της Γαλλίας (Chef d’ Oeuvre, Le Monde, Le Cordon Bleu). 

Το 2017, το εστιατόριο Evi Evane κατέκτησε την κορυφή όταν ο Gilles Pudlowski, δημιουργός του γαλλικού οδηγού γαστρονομίας Publo Paris, το ανέβασε στο πρώτο σκαλί του βάθρου, δίνοντάς του τη μεγάλη διάκριση: «Το καλύτερο εστιατόριο ξένης κουζίνας στο Παρίσι».  Την ίδια χρονιά, τα Tourism Awards τού απένειμαν το χρυσό βραβείο ελληνικής κουζίνας. To 2018, η Ντίνα Νικολάου παρέλαβε το βραβείο Ambassadors of Taste 2018 στο 1st International Hellenic Gastronomy Conference 2018 “Greek taste beyond borders” υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού, του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και του Δήμου Αθηναίων.  Την ίδια χρονιά, η Δ.Η.Κ.ΕΠ.Α. ως διοργανώτρια των Οινοξένεια 2018, ανακήρυξε τη Ντίνα Νικολάου πρέσβειρα πολιτισμού της κορινθιακής σταφίδας. Το 2019, κατά τη διάρκεια της Foodexpo Athens, αναδείχθηκε πρέσβειρα της ελληνικής κουζίνας στο εξωτερικό ως ανταμοιβή των επί 15 χρόνια προσπαθειών της για την προώθησή των ελληνικών προϊόντων. 

Aπό το 2011 έως σήμερα παραμένει επικεφαλής chef και σύμβουλος γαστρονομικού τοπικού προορισμού, στο γαστρονομικό φεστιβάλ της Χαλκιδικής Mount Athos Area Kouzina.  Από το 2013 παραμένει επίτιμο μέλος και υποστηρίκτρια της παραδοσιακής τοπικής μαγειρικής στο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας. Από το 2016, συμμετέχει με το Evi Evane στην παγκόσμια έκθεση τροφίμων και ποτών SIAL στο Παρίσι, προσφέροντας ελληνικές γεύσεις και συμμετέχοντας σε όλες τις μαγειρικές εκδηλώσεις. Από τον Δεκέμβριο του 2016 έως τον Μάρτιο του 2019 διοργάνωνε cooking dinner classes στο Yolenis (γαστρονομικό χώρο με έμφαση στα ντόπια ελληνικά προϊόντα).  Από το 2016, είναι επικεφαλής chef του προγράμματος «ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΘΟΥΜΕ» της εταιρίας ΓΙΩΤΗΣ. 

φαφαφα

Βέβαια, η πολύχρονη δράση της Ντίνας Νικολάου δεν περιορίζεται εδώ, αφού το 2019 αποδέχθηκε την πρόσκληση του θρυλικού chef της παγκόσμιας γαστρονομίας, Alain Ducasse, να μαγειρέψει για 3 μέρες στο νεοσύστατο εστιατόριό του «ÔMER», στο κοσμοπολίτικο ξενοδοχείο «Hotel de Paris», στην καρδιά του Μονακό. Εντυπωσιασμένος ο Alain Ducasse από τα πιάτα υψηλής γαστρονομίας που παρουσίασε η σεφ, τόνισε πως: «Η Ντίνα έχει τη θηλυκή αντίληψη της μεσογειακής γεύσης... Αυτό είναι μεγάλο ταλέντο»... και επιβεβαιώνοντας τα λεγόμενά του, αποφάσισε ότι η ταραμοσαλάτα «Evi Evane» αλλά και ο μoυσακάς «Evi Evane» θα σερβίρονται στο καλοκαιρινό μενού του Ômer όλη τη σεζόν. 

Στο ευρύ κοινό, ωστόσο, έγινε κυρίως γνωστή μέσα από την τηλεοπτική της παρουσία το 2006 στον «Πρωινό καφέ» του ΑΝΤ1. Από το 2009 έως το 2011, παρουσίαζε στο Star την εκπομπή «Νηστικοί πράκτορες». Το 2010 ξεκίνησε στο κανάλι της γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grec- que», η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα.  Το 2012 επέστρεψε στην ελληνική τηλεόραση, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με τη Ντίνα» στο Star.  Το 2013 παρουσίασε την εκπομπή «Ελλήνων Γεύσεις» μέσα από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ.  To 2014-2015 συνέχισε το γαστρονομικό της ταξίδι στον ΣΚΑΪ, μέσα από την εκπομπή «Ένα τραπέζι Ελλάδα».  To 2017 παρουσίασε στο κανάλι του Alpha, την εκπομπή Made@Home.  Το 2019 ξεκίνησε τη νέα της εκπομπή, στο κανάλι του ΑΝΤ1, Dina’s Βakery. 

Πέρα από την τηλεοπτική της πορεία, η Ντίνα Νικολάου κυκλοφόρησε το 2002 το βιβλίο «Μαγειρεύοντας με φρούτα», δημιουργώντας ένα γευστικό ταξίδι στη Μεσόγειο, με φρούτα και χυμούς να γίνονται πρωταγωνιστές, απεγκλωβίζοντάς τα από τη ζαχαροπλαστική και εντάσσοντάς τα στη μαγειρική, δημιουργώντας ευφάνταστα πιάτα της μεσογειακής κουζίνας. Το 2002 ήταν μια πολύ δημιουργική χρονιά, καθώς κυκλοφόρησε επίσης τα βιβλία «Αλμυρές & Γλυκές Τάρτες» από τις Τεχνικές Εκδόσεις και το «Αλμυρά & Γλυκά Κέικ & Συνοδευτικές Σαλάτες». Το βιβλίο μαγειρικής της σχολής Chef d’ Oeuvre, που έγραψε το 2005, απέσπασε το 1ο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό Gourmand (World Cookbooks Awards) ως το καλύτερο ελληνικό επαγγελματικό βιβλίο μαγειρικής, ενώ τα άλλα 6 βιβλία της για τη μαγειρική χαίρουν της πλήρους εκτίμησης από το ελληνικό και διεθνές κοινό. To 2009 κυκλοφόρησε το 

βιβλίο «Τι τρώμε σήμερα;» από τις εκδόσεις Η Καθημερινή. Το βιβλίο αποτελεί βοήθημα στο καθημερινό ερώτημα της νοικοκυράς για το αναγκαίο φαγάκι και δίνει προτάσεις και λύσεις για ένα πρωτότυπο, νόστιμο και οικονομικό φαγητό. «Η κουζίνα της μαμάς μου», που κυκλοφόρησε το 2010 από τις εκδόσεις Φερενίκη, είναι αφιερωμένο στη γενέτειρά της, την Κυρτώνη. Ένα γευστικό ταξίδι στον χρόνο και τις μαγειρικές αναμνήσεις από τη γιαγιά και τη μητέρα της. To βιβλίο μεταφράστηκε από τον γαλλοελβετικό εκδοτικό οίκο La Martiniere, με τίτλο «Grece cuisine familial et traditionnelle». Το βιβλίο «Μόνος στην Κουζίνα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μινώας, είναι ένα «εργαλείο» κατάλληλο για αυτούς που αποφάσισαν να μείνουν μόνοι τους, τους φοιτητές, τους εργένηδες και όλους όσους κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη μαγειρική. Αυτό το βιβλίο έχει ιδιαίτερη συναισθηματική αξία γιατί όλα τα έσοδα από τα πνευματικά δικαιώματα, τα παραχώρησε στην Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Συλλόγου Όραμα Ελπίδας. Με το βιβλίο της «Τα καλύτερα νηστίσιμα της Ντίνας» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μίνωας το 2016, προσπαθεί να δώσει φρέσκια και μοντέρνα άποψη σε 114 συνταγές που μαγειρεύουμε την περίοδο της νηστείας.  Το 2016 κυκλοφόρησε το ημερολόγιο μαγειρικής «Κάθε μήνα Ελλάδα», με 48 συνταγές, νόστιμες και εύκολες. Με το τελευταίο της βιβλίο από τον εκδοτικό οίκο Hachette, με τίτλο «Grèce – La cuisine Authentique», που κυκλοφόρησε το 2017 στα γαλλικά, θέλησε να μυήσει τους Γάλλους στην ελληνική μαγειρική κουλτούρα. Για 8 συνεχόμενα χρόνια αρθρογραφούσε στο περιοδικό «Γαστρονόμος» της Καθημερινής, παρουσιάζοντας τις δημιουργίες της. Σήμερα, συνεχίζει να δημιουργεί στο περιοδικό «Olive». 

Παράλληλα, μετά από χρόνια έρευνας και έχοντας επισκεφθεί σχεδόν ολόκληρη την Ελλάδα, η Ντίνα Νικολάου έχει επιλέξει τις ιδανικές περιοχές για να παράγει τα δικά της προϊόντα. Πειραματίστηκε με υλικά, δημιούργησε νέες συνταγές με τοπικές πρώτες ύλες και κυκλοφορεί μια σειρά προϊόντων που φέρουν την υπογραφή της. Ροφήματα, μαρμελάδες, πετιμέζι και πολλά άλλα που θα ακολουθήσουν, καθώς βρίσκεται μονίμως σε συνεχή αναζήτηση. 

Σημείωσε πως το κόστος συμμετοχής στο master class είναι 100 ευρώ. Για περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

Loader