Ο Ματωμένος Γάμος στο Θέατρο Ένα

Ο Ματωμένος Γάμος στο Θέατρο Ένα

«Δύο άνδρες, μια γυναίκα, ένας έρωτας, ένα πάθος ισχυρότερο από την αγάπη και την άγρια φύση του κόσμου γύρω τους». 

 

11

«Ματωμένος Γάμος» ή «Ματωμένα Στέφανα». Δύο άνδρες, μια γυναίκα, ένας έρωτας, ένα πάθος ισχυρότερο από την αγάπη και την άγρια φύση του κόσμου γύρω τους. Λυρισμός και σκληρότητα, ποίηση και θέατρο, έρωτας και ζήλια, εκδίκηση και θάνατος, με φόντο το γάμο δύο χωρικών στην Ανδαλουσία.

Ο Λεονάρντο, Η Νύφη και Ο Γαμπρός αποτελούν μια αχώριστη παρέα από μικρά παιδιά, ένας ιδιαίτερος και άρρηκτος όμως δεσμός δημιουργείται ανάμεσα στο Λεονάρντο και Τη Νύφη. Τα χρόνια περνούν, μεγαλώνουν κι εκείνη, ετοιμάζεται, παρά τη θέλησή της, για το γάμο της με Τον Γαμπρό, στη μέση της Λευκής Ερήμου, όπου ζει με τον πατέρα της. Μία μόλις ημέρα πριν την τελετή, μια γριά Ζητιάνα της χτυπά την πόρτα, της προσφέρει ένα δώρο και μια συμβουλή: «Μην τον παντρευτείς, αν δεν τον αγαπάς», δίνοντας της δυο γυάλινα στιλέτα. Ένα ρίγος διαπερνά το κορμί της Νύφης. Ο γάμος όμως γίνεται…

Το έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, που γράφτηκε το 1932 και αποτελεί ένα από τα αριστουργήματα της σύγχρονης λογοτεχνίας θα έχουν την ευκαιρία να δουν επι σκηνής οι θεατρόφιλοι αφού με αυτό το έργο ανοίγει θεατρική σεζόν το «θέατρο ένα». Στην παράσταση σε σκηνοθεσία Αντρέα Χριστοδουλίδη, οι θεατές θα ζήσουν μοναδικές στιγμές σε μια υποκριτική και μουσική πανδαισία. Ο γεμάτος πάθος χορός φλαμέγκο κυριαρχεί σε αρκετές σκηνές της παράστασης ενώ το πολυπρόσωπο κάστιγκ υπόσχεται μια ανεπανάληπτη εμπειρία.

«Ο Ματωμένος Γάμος» είναι ένα από τα πιο πολυμεταφρασμένα ισπανικά έργα. Ο Λόρκα το έγραψε εμπνευσμένος από ένα έγκλημα που έγινε στην ανδαλουσιανή πόλη Níjar. Πρόκειται για μια ιστορία αγάπης, από τις πιο φημισμένες, αριστοτεχνικές και δυνατές τραγωδίες της ισπανικής μυθοπλασίας. Μια ιστορία αγάπης που εκτυλίσσεται σε ένα μοναδικό, άγριο τοπίο όπου ζουν οι πρωταγωνιστές της, που αποτελούν την μεσογειακή εκδοχή ενός μοιραίου έρωτα ισάξιου με του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας.

Η ιστορία ξεκινά με τον αρραβώνα του νέου και της νέας. Ένα σύννεφο όμως απειλεί την χαρά του γάμου που θα επακολουθήσει. Η νύφη είναι ακόμη ερωτευμένη με τον Λεονάρντο, την οικογένεια του οποίου χωρίζει αίμα με την οικογένεια του γαμπρού. Οι Felix έχουν σκοτώσει τον πατέρα και τον αδελφό του. Την απειλή του αίματος που πλανιέται γύρω από τη γαμήλια ατμόσφαιρα την συλλαμβάνει η μάνα του γαμπρού. Το πρωί του γάμου ο Λεονάρντο επισκέπτεται την νύφη. Εκείνη αρνείται τις προτάσεις του. Μόλις όμως τελειώνει η γαμήλια τελετή υποκύπτει στο πάθος της. Φεύγει μαζί με τον Λεονάρντο . O γαμπρός παίρνει το δρόμο του δάσους, όπου κρύβεται το ζευγάρι των μοιχών. Εκεί οι δύο άντρες θα αναμετρηθούν και θα σκοτωθούν. Το δράμα κλείνει με το θρήνο των γυναικών, μάνας, πεθεράς, νύφης.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία/Διασκευή/Σχεδιασμός Φωτισμού:

Αντρέας Χριστοδουλίδης

Σκηνικά/κοστούμια: Σταύρος Αντωνόπουλος

Χορογραφίες: Φιλίππα Στυλιανούδη

Βοηθoί Σκηνοθέτη: Φανή Σωκράτους, Αιμιλία Αντωνιάδου

Χειρισμός Φωτισμού/Ήχου: Γιώργος Αργυρίδης

Παίζουν: Έλενα Παπαδοπούλου, Κωνσταντίνος Γαβριήλ,

Βαρβάρα Χριστοφή, Σωτήρης Μεστάνας, Δημήτρης Γκουτζαμάνης,

Βασιλική Ανδρέου, Μαριλύ Μήλια, Φανή Σωκράτους,

Γιώργης Χριστοδούλου, Φιλίππα Στυλιανούδη

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή | 20:30

ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΑΞΙΟΘΕΑΣ

17, 18, 19 & 20 Οκτωβρίου | 20:30

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

23, 24, 25 Οκτωβρίου | 20:30

Loader