Οι τέσσερις κυπριακές ταινίες του Queer Wave

Οι τέσσερις κυπριακές ταινίες του Queer Wave

Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και Σάββατο θα προβληθούν ταινίες από Κύπριους δημιουργούς - Θα ακολουθεί Q&A

Πρόκειται για τις ταινίες: «H Κατηφόρα» του Στέλιου Καμμίτση (6/9), «Η Κλήση» του Μάριου Ψαρά (7/9), «The Hunt» των Sholeh Zahraei και Kamil Saldun (8/9) και το «Globus Sensation» του Δημήτρη Χειμώνα (11/9).

Συνεχίζεται με αξιοπρόσεκτη επιτυχία στο κέντρο της Λευκωσίας το Queer Wave και θα ήταν σίγουρα χρήσιμο να επικεντρωθούμε λίγο στις τέσσερις (4) ταινίες από Κύπριους σκηνοθέτες που θα προβληθούν στο πολύχρωμο φεστιβάλ.

Αξίζει να σημειωθεί πως με την ολοκλήρωση των προβολών, οι ντόπιοι δημιουργοί θα βρίσκονται στον χώρο και θα δέχονται ερωτήσεις από το κοινό.

Η «Κατηφόρα» του Στέλιου Καμμίτση 

Δευτέρα 19:30 στο Θέατρο Πόλης ΟΠΑΠ

σγσγγσ

Τη Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου, στις 19:30 θα προβληθεί η 13λεπτη ταινία του Στέλιου Καμμίτση με τίτλο «Κατηφόρα».

Στην πρώτη μικρού μήκους ταινία του Στέλιου Καμμίτση παρακολουθούμε έναν άντρα και μια γυναίκα μια ηλιόλουστη μέρα του Σεπτέμβρη, καθώς εκείνη κατεβαίνει τη μεγάλη κατηφόρα του νησιού σέρνοντας τη βαλίτσα της και εκείνος σταματάει με το αμάξι και την παίρνει μαζί του.

Καθώς κατεβαίνουν προς το λιμάνι, τα κομμάτια της ιστορίας συμπληρώνονται σταδιακά, ενώ τα νέα, που τόσο την έχουν αναστατώσει, αποκαλύπτονται. Πάντως, ένα πράγμα είναι σίγουρο: ό,τι και να συνέβη νωρίτερα, δεν πρέπει να το μάθει κανείς.

DOWNHILL (ΚΑΤΗΦΟΡΑ) teaser from Stelios Kammitsis on Vimeo.

«Η Κλήση» του Μάριου Ψαρά

Τρίτη, 7 Σεπτεμβρίου στις 19:30 στο Θέατρο Πόλης 

φαφαφ

Την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου «Η Κλήση» του Μάριου Ψαρά παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Κύπρο.

Η Κλήση αποτελεί την πρώτη κυπριακή ταινία που εστιάζει σε τρανς χαρακτήρα.  

Η ταινία αναπλαισιώνει τη συζήτηση γύρω από το φύλο και τις ανθρώπινες σχέσεις, στοχεύοντας σε μια κριτική των πατριαρχικών δομών της ελληνικής/κυπριακής οικογένειας. Ο ευαίσθητος αλλά δυναμικός κεντρικός χαρακτήρας αντανακλά τη δράση μιας ολόκληρης κοινότητας που αρνείται να παραμείνει στο περιθώριο, διεκδικώντας το δικαίωμα της ελευθερίας στην έκφραση φύλου και σεξουαλικότητας, αλλά κι έναν κόσμο πολύμορφο, όπου επικρατεί αλληλοσεβασμός και κοινωνική δικαιοσύνη

Στην ταινία του Μάριου Ψαρά, η οποία έκανε πρεμιέρα στο 43ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 2020, όπου και διακρίθηκε με Εύφημο Μνεία, πρωταγωνιστεί ο Νεκτάριος Θεοδώρου, ενώ το σενάριο συνυπογράφουν ο σκηνοθέτης και η συγγραφέας Αυγή Λίλλη, τη διεύθυνση φωτογραφίας ο βραβευμένος Στεφάν Μέτζνερ και την καλλιτεχνική διεύθυνση η επίσης βραβευμένη visual & video artist Άννα Φωτιάδου.

Μετά την προβολή της ταινίας το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει σε Q&A με συντελεστές της ταινίας.

1

 

The Call trailer from Marios Psaras on Vimeo.

 «The Hunt» των Sholeh Zahraei και Kamil Saldun

Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Πόλης στις 19:30

gjhghghjh

Η ταινία «The Hunt» των Sholeh Zahraei και Kamil Saldun αφορά στην ιστορία του αγώνα ενός πατέρα να συνδυάσει τις παραδοσιακές του απόψεις με την αγάπη του για τον γιο του.

Μια αλυσιδωτή αντίδραση ενεργοποιείται, αφού ο Ιμπραήμ ανακαλύπτει τον γιο του Ισμαήλ, με έναν άλλο άντρα. Κι αυτό, σε μια πατριαρχική κουλτούρα, όπου η ύπαρξη γκέι γιου θεωρείται ως αποτυχία να συνεχιστεί η οικογενειακή γραμμή, κι ένας πιθανός ρομαντισμός μεταξύ θρησκευτικών και φυλετικών διαφορών και ομόφυλου σεξουαλικού προσανατολισμού είναι το απόλυτο ταμπού. Με λίγα λόγια, αυτό που είναι το «The Hunt», είναι αυτό που συμβαίνει στις δύο πλευρές του νησιού, με βάση πραγματικά γεγονότα.

Εκτός από την ομοφοβία και την πατριαρχία, το «The Hunt» μιλά για παραδόσεις, για θρησκεία, για κληρονομιά, για κακοποίηση ζώων και τοξική αρρενωπότητα στην κυπριακή κοινωνία.

«Όταν παρατηρούμε την κοινωνικοπολιτισμική δομή της Κύπρου, υπάρχει ένας πατριαρχικός και παραδοσιακός αντίληψης στον πυρήνα της» , δήλωσαν οι Sholeh και Kamil.

Σε σκηνοθεσία, σενάριο και παραγωγή από την Ιρανο-Γερμανίδα Sholeh Zahraei και τον Kύπριο Kamil Saldun.

«Όταν παρατηρούμε την κοινωνικοπολιτισμική δομή της Κύπρου, υπάρχει ένας πατριαρχικός και παραδοσιακός αντίληψης στον πυρήνα της» , δήλωσαν οι Sholeh και Kamil.  

 

Globus Sensation από τον Δημήτρη Χειμώνα

Σάββατο, 11 Σεπτεμβρίου στις 20:00 στο Evergreen

fafafaf

Το αφιέρωμα στις ξεχωριστές κυπριακές ταινίες που συμμετέχουν στο πρώτο φεστιβάλ ΛΟΑΤΚΙ+ κινηματογράφου της Κύπρου ολοκληρώνεται με την προβολή της επτάλεπτης και avant-garde μικρού μήκους ταινίας με την ονομασία Globus Sensation το Σάββατο στο υπέροχο Evergreen εντός του Δημοτικού Κήπου Λευκωσίας.

H ταινία με δημιουργό τον Δημήτρη Χειμώνα αποτελεί μέρος της τριλογίας CRUISING IN THE PARK: Film as Visual Poetry.

"A sensational pot-pourri of films whose lyrical, avant-garde approach excites the imagination" αναφέρεται ενδεικτικά στην περιγραφή της τριλογίας.

Της προβολής θα ακολουθήσει Q&A με τον δημιουργό.

Loader