Πάμε θέατρο;

Πάμε θέατρο;

Οι παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Ο οδηγός θεάτρου της Avant-Garde προτείνει:

Θάβοντας τον αδερφό μου στο πεζοδρόμιο του Τζακ Θορν - Θέατρο Αποθήκες 

2

 

«Ή μπορεί και να μην είμαι τίποτα. 

Απλώς ένα μπερδεμένο παιδί. 

Που κάθεται σε έναν κρύο τοίχο. 

Και κοιτάζει – ένα λεκέ στο πεζοδρόμιο».

Οι Δράσεις 2021-2022: «Νέ@ σε έρημο νησί» παρουσιάζουν στο Θέατρο Αποθήκες τη δεύτερη προγραμματισμένη παραγωγή τους για αυτή τη θεατρική περίοδο. Πρόκειται για το δυνατό έργο Θάβοντας τον αδερφό μου στο πεζοδρόμιο του Τζακ Θορν, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καραούλη και μετάφραση-δραματουργία Ελένης Μολέσκη, το οποίο μας αφηγείται την ιστορία ενός αγοριού στην πρώιμη εφηβεία του, του Τομ, που πενθεί το χαμό του Λουκ, του μεγάλου του αδερφού, με έναν τρόπο διαφορετικό απ’ ό,τι συνηθίζεται: αποφασίζει να κατασκηνώσει σε μια κακόφημη γειτονιά και επιμένει να τον θάψει στο σημείο όπου έχασε τη ζωή του. Η πόλη παίρνει σουρεαλιστικές διαστάσεις στο μυαλό του Τομ, ενώ ο ίδιος κάνει, σχεδόν ακίνητος, ένα ταξίδι αυτογνωσίας. Τι θα ανακαλύψει για τον εαυτό του, τους άλλους και τη ζωή όσο βρίσκεται εκεί;

Γραμμένο το 2008 στο πλαίσιο του φεστιβάλ National Theatre Connections το Θάβοντας τον αδερφό μου στο πεζοδρόμιο μιλά για δύσκολα θέματα με τα πιο ζωντανά χρώματα. Ο συγγραφέας ιχνηλατεί μέσα από τη γραφή του τα δύσβατα μονοπάτια της ζωής ενός νέου και ρίχνει φως σε θέματα όπως η σεξουαλικότητα, η αποδοχή του διαφορετικού, η συγχώρεση, η αυτοχειρία, ο ρόλος της οικογένειας. 

Ο Γιάννης Καραούλης έχει αναλάβει να παρουσιάσει μια πολύχρωμη, ηλεκτρισμένη παράσταση, μια ιστορία για τις περιπέτειες, τις απογοητεύσεις αλλά και τις άγριες χαρές που κρύβει ο κόσμος των εφήβων, με πολλή μουσική, ζωντάνια και φρεσκάδα.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση-Δραματουργία: Ελένη Μολέσκη

Σκηνοθεσία: Γιάννης Καραούλης

Σκηνικά-Κοστούμια: Ελένη Ιωάννου

Μουσική: Αντώνης Χατζηαντώνης

Κίνηση-Χορογραφία: Παναγιώτης Τοφή

Σχεδιασμός φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς

Βοηθός σκηνοθέτις: Ειρήνη Ανδρέου

 

Παίζουν: Στέλιος Καλλιστράτης, Γιάννης Μουστάκας, Άντονι Παπαμιχαήλ, Αντρέας Πατσιάς, Αλέξανδρος Παυλίδης, Μαρία Χατζηχριστοδούλου

* Η παράσταση συνοδεύεται από εκπαιδευτικό υλικό και έκθεση.

Συστήνεται για άτομα άνω των 14 ετών. 

Παραστάσεις

Λευκωσία: Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ

Από 4 Φεβρουαρίου 2022 

και κάθε Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 20:30 και Κυριακή στις 18:00 

 

Παραστάσεις με υπέρτιτλους

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου (ελληνικά)

Παρασκευή 18 Μαρτίου (αγγλικά και τουρκικά)

Πληροφορίες / Εισιτήρια: Ηλεκτρονικά στη σελίδα www.thoc.org.cy

Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717 (Τρίτη-Κυριακή 10:00-13:30 & 16:00-18:00)

Τιμές Εισιτηρίων: €12 / €6 (άνεργοι, συνταξιούχοι, πολύτεκνοι με την επίδειξη του αντίστοιχου αποδεικτικού εγγράφου και άτομα κάτω των 25 ετών με την επίδειξη πολιτικής ταυτότητας)

Φωτογραφία: Γιώργος Χαραλάμπους 

Εγώ, η Ελένη Παπαδάκη - Θέατρο Ανεμώνα

4

Το θέατρο Ανεμώνα εγκαινιάζει την καινούργια χρονιά 2022 με το βιογραφικό έργο της Ιρένε Μαραντέι για τη ζωή και το έργο της εμβληματικής ηθοποιού Ελένης Παπαδάκη “Εγώ, η Ελένη Παπαδάκη”. 

 

Την παράσταση υπογράφει ο Αντρέας Τηλεμάχου και ανεβαίνει στη Λευκωσία από τις 28 Ιανουαρίου. Είναι ένα έργο που παρά τη θεατρική του μορφή, βασίζεται εξ’ ολοκλήρου σε ενδελεχή έρευνα της συγγραφέως κάθε διαθέσιμου στοιχείου για τη ζωή και το έργο της μεγαλύτερης Ελληνίδας ηθοποιού του μεσοπολέμου. 

 

Όλα τα υπάρχοντα στοιχεία κάτω από το μικροσκόπιο της Μαραντέι, μαζί με όλη της την εμπειρία στη συγγραφή βιογραφιών για το θέατρο, οδήγησαν σε αυτό το σημαντικό έργο με προοπτική να φωτίσει όσο το δυνατόν περισσότερες πλευρές της και να βγάλει από τη σχετική λήθη αυτήν που, αν είχε ζήσει, θα είχε δικαιωματικά τη θέση της μεγαλύτερης Ελληνίδας ηθοποιού του 20ου αιώνα αφού κατά τη διάρκεια της καριέρας της – καθηλωμένοι – απλοί θεατές, ειδήμονες και αντίζηλοι, θαύμαζαν την τέχνη της στον υπέρτατο βαθμό. Με φόντο οδυνηρές για την Ελλάδα περιόδους- Κατοχή και Δεκεμβριανά-το έργο παρακολουθεί και ταυτίζεται με τον συνεχή αγώνα της Ελένης Παπαδάκη να παραμείνει συνεπής στις αρχές της στωικότητας της παρά την αποθάρρυνση, τον φθόνο και όλο τον ανηλεή πόλεμο που δέχθηκε. 

 

Σκοπός, να ζωντανέψει στους θεατές εκείνη η ιδιαίτερη γυναίκα και χαρισματική καλλιτέχνις που κυριάρχησε στην ελληνική σκηνή τα δίσεκτα χρόνια του πολέμου και της κατοχής, μια πληθωρική και αντισυμβατική προσωπικότητα με τις αρετές και τα ελαττώματα της, που-γι’ αυτό δεν χωράει αμφιβολία-αξίζει να της αφιερωθεί ένα θεατρικό έργο! 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

Σκηνοθεσία-Αντρέας Τηλεμάχου, Σκηνικά-Κοστούμια-Σόσε Εσκιτζιάν, Φωτιστικός σχεδιασμός-Βασίλης Πετεινάρης, Visual designer Video art- Άννα Φωτιάδου, Μουσική επιμέλεια-Αντρέας Τηλεμάχου, Εικαστική διεύθυνση-Αντρέας Τηλεμάχου. 

 

Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαρία Μιχαήλ, Αστέρω Κυπριανού, Γιάννα Λευκάτη, Μαρία Φιακά, Νικόλας Πέτρου, Σταύρος Πατσιάς, Ηλίας Ανδρέου, Τώνης Ιακωβίδης και ο Μαρίνος Ξενοφώντος. Συμμετέχουν: Χρύσα Συμεού, Χρυστάλλα Γεωργίου, Μιχάλης Άσπρος. 

Ευχαριστίες στον κο Βαρνάβα Κυριαζή για την οπτικογραφημένη συμμετοχή. 

Χειρισμός οπτικοακουστικού υλικού: Αχιλλέας Μουσκής, 

Βοηθοί Σκηνογράφου-Ενδυματολόγου: Μόνικα Χατζηβασιλείου & Άννη Βασιλείου, 

Βοηθός videoartist: Χρυσάνθη Δημητρίου, 

Ζωγραφική Εκτέλεση Σκηνικού: Martin Mason, 

Μακιγιάζ: Γιώτα Τσιολάκκη, 

Γραφικά: Θεοδώρα Πέτρου. 

Φωτογραφίες: Παντελής Χατζημηνάς. 

 

Τακτικές παραστάσεις στην έδρα του θεάτρου στα Λατσιά: Παρασκευή και Σάββατο στις 20:00 και την Κυριακή στις 19:00. 

ΓΙΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: ΤΗΛ. 70007721 

«All the wrong men» - Θέατρο Ένα 

1

Ένα ημερολόγιο χρόνων ανοίγει και περνά από το χειρόγραφο στον υπολογιστή και οι μνήμες γίνονται ιστορίες. Οι ιστορίες αποκτούν δική τους φωνή. Μια φωνή μου μετατρέπεται σε μονόλογο και αυτός σε εσωτερικός διάλογος.

''All the wrong men''. Ένας μονόλογος που καταπιάνεται με τις ερωτικές σχέσεις των ανθρώπων του 21ου αιώνα και τις αναλύει από μια γυναικεία σκοπιά. Η θεατρική σκηνή μετατρέπεται σε ένα group therapy για άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις σχέσεις, με την ηρωίδα μας να παίρνει τον λόγο και με την βοήθεια του κοινού το οποίο θα καλείτε κάποιες φορές να διαβάσει κάτι ή να μπει σε κάποιο ρόλο, θα μας ξεδιπλώσει τις πιο σημαντικές ερωτικές της εμπειρίες.

Η ηρωίδα του έργου αυτού θα μπορούσε να ήταν η οποιαδήποτε γυναίκα που στο χάος της σημερινής κοινωνίας και στην αβεβαιότητα παλεύει να βρει τον εαυτό της και έναν σύντροφο. Όχι απαραίτητα με αυτή την σειρά. Γραμμένο στην Κυπριακή διάλεκτο, επιτρέπει την άμεση προσέγγιση των πιο πολυσυζητημένων θεμάτων όπως είναι οι σχέσεις και το σεξ και θέτει το γνωστό ερώτημα που από την αρχή των αιώνων ταλαιπωρεί το γυναικείο φύλο.

ΓΙΑΤΙ ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΛΑΘΟΣ ΑΝΤΡΕΣ;

Η σχέση μας με τους άλλους, οι σχέση μας με τον εαυτό μας και το σεξ μπαίνουν στο προσκήνιο σε ένα θεατρικό μονόλογο που όλοι έχουμε κάνει με τον εαυτό μας.

Γιατί δεν φταις εσύ. Εγώ φταίω, θέλω να μείνω λίγο μόνος μου, να σκεφτώ.

Συντελεστές:

Κείμενο/ Σκηνοθετική επιμέλεια / Ηθοποιός επι σκηνής: Ειρήνη Σαλάτα

Παραστάσεις: 22/2/22, 23/2/22, 1/3/22

Ώρα έναρξης: 20:30

Φουαγιέ Θεάτρου Ένα Λεωφόρος Αθηνάς 4,1016 Λευκωσία,Κύπρος.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 99435403

Γενική είσοδος: 10 ευρώ

Εισιτήρια: Tickethour

Περιμένοντας τον Γκοντό - Θέατρο Μασκαρίνι 

4

Μετά από μια άκρως επιτυχημένη χρονιά, με σερί sold out παραστάσεις σε όλη την Κύπρο και μετά την ιστορική βράβευση της στο Φεστιβάλ Θεάτρου Μάλτεπε στην Κωνσταντινούπολη, όπου για πρώτη φορά κυπριακό θέατρο βραβεύτηκε στην Τουρκία σε Φεστιβάλ Θεάτρου, λαμβάνοντας το Βραβείο Σκηνοθέτη (Κώστας Σιλβέστρος) και το Βραβείο Α’ ανδρικού Ρόλου (εξ ημισείας στους Izel Seylani και Γιώργος Κυριάκου) , η παραγωγή του έργου «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Σάμιουελ Μπέκετ από το Θέατρο ΑντίΛογος, θα παρουσιαστεί λίγες παραστάσεις στο Θέατρο Μασκαρίνι στα Λατσιά.

Το θέατρο ΑντίΛογος, σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη Κώστα Σιλβέστρο επιχείρησαν για πρώτη φορά στα κυπριακά θεατρικά δρώμενα, να παρουσιάσουν το εμβληματικό έργο του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό» στην κυπριακή διάλεκτο, ελληνική και τουρκική, με πρωταγωνιστές τους Γιώργο Κυριάκου και Izel Seylani. Μέσα από αυτό το έργο-σταθμό για την παγκόσμια δραματουργία, οι δύο διάλεκτοι σμίγουν και γίνονται μια. Η έντονη ανάγκη για επικοινωνία των δύο ηρώων, εξοστρακίζει κάθε εμπόδιο στην επικοινωνία τους, ακόμη και αυτό της γλώσσας.

Ο Κώστας Σιλβέστρος πήρε ένα κλασικό έργο και του έδωσε μια άλλη διάσταση. Τοποθέτησε τους δύο ήρωες του έργου στην πράσινη γραμμή στη Λευκωσία και είχε την ευφυή ιδέα να τους ενσαρκώσουν ένας Ελληνοκύπριος και ένας Τουρκοκύπριος, ο ένας να μιλά στα ελληνικά και ο άλλος στα τουρκικά, ο καθένας στη δική του διάλεκτο. Το μόνο που κάνουν είναι να περιμένουν τον Γκοντό, περνούν οι μέρες και οι νύχτες κι εκείνοι περιμένουν. Μπροστά στον θεατή ξεδιπλώνεται το θέατρο του παραλόγου όπως ακριβώς το ζούμε και στην Κύπρο τόσα χρόνια. Δεν υπάρχει τίποτα πολιτικό στο έργο, κανένας πολιτικός διάλογος, ωστόσο το έργο από μόνο του είναι ένα τεράστιο πολιτικό μήνυμα.

Σύλληψη- Σκηνοθεσία- Διασκευή: Κώστας Σιλβέστρος 

Σκηνογράφος- Ενδυματολόγος: Θέλμα Κασουλίδου 

Ηχητικό τοπίο : Αντώνης Αντωνίου 

Σχεδιασμός Φωτισμού: Κούλης Σιαμπτάνης

Ερμηνεύουν: Izel Seylani, Γιώργος Κυριάκου

Θέατρο ΑντίΛογος

Η λάμψη μιας ασήμαντης νύκτας - Θέατρο Διόνυσος 

4

Το Θέατρο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» ανακοινώνει την επόμενη παραγωγή του, το βραβευμένο έργο του Ιρλανδού συγγραφέα Κόνορ Μακφέρσον, «Η λάμψη μιας ασήμαντης νύκτας» (The Night Alive, 2013), που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Βαρνάβα Κυριαζή. 

Περίληψη: O Τόμμυ έχει εγκαταλείψει εδώ και καιρό την οικογένεια του και ζει μόνος του στο ισόγειο  του διώροφου σπιτιού του θείου του Μώρις, που μένει στον πάνω όροφο, σε μια συνοικία του Δουβλίνου. Δεν έχει καλές σχέσεις με τη γυναίκα και τα δύο παιδιά του και επιβιώνει κάνοντας δουλειές του ποδαριού με τον κολλητό φίλο του Ντοκ, έχοντας καταστήσει τον προσωπικό του χώρο σε αχούρι από τα κάθε λογής μικροπράγματα που βρίσκει και αποθηκεύει στα ράφια αλλά και σε ολόκληρο τον χώρο του δωματίου του. Οι γκρίνιες του θείου Μώρις και οι τηλεφωνικοί καυγάδες με την πρώην  γυναίκα του είναι η καθημερινότητα  του αποτυχημένου και μοναχικού Τόμμυ.

Ξαφνικά όλα αλλάζουν όταν στη ζωή του μπαίνει η Έιμυ, μια νεαρή πόρνη την οποία έσωσε από την άγρια επίθεση που δέχτηκε από τον φίλο της Κένεθ, τον άνθρωπο που την έχει σπρώξει στην πορνεία. Μια απρόσμενη σχέση αρχίζει που θα διαταράξει την εύθραυστη ισορροπία της ζωής των πέντε χαρακτήρων, και που ενδεχομένως να εξελιχθεί σε ερωτική.

Το έργο πραγματεύεται το δράμα των περιθωριακών και κοινωνικά αποκλεισμένων ανθρώπων που ταλανίζονται από σοβαρά προβλήματα, όπως η φτώχεια, ο αλκοολισμός, η ανεργία  και οι προσωπικές αποτυχίες. Έργο σύγχρονο, όπου τα ακραία γεγονότα μιας νύκτας μπορεί να λειτουργήσουν καταλυτικά και να γίνουν η αφετηρία για ένα καλύτερο αύριο.

Το έργο υπήρξε υποψήφιο για το Βραβείο Ολίβιε στην κατηγορία καλύτερου έργου. Χαρακτηρίστηκε από την Independed on Sunday και το περιοδικό Time Out ως «ένας ακόμη θρίαμβος» και ως «ένα έργο μεγάλης δεξιοτεχνίας» αντίστοιχα, ενώ οι Financial Times έγραψαν ότι το έργο «δείχνει τον Ιρλανδό συγγραφέα πιο συμπονετικό από ποτέ». Την περίοδο που παίχτηκε στο Atlantic Theatre της Νέας Υόρκης απέσπασε το βραβείο Καλύτερου Έργου 2014, ενώ ταυτόχρονα είχε υποψηφιότητα για τα βραβεία Drama Desk και Lortell.

Συντελεστές:

Κείμενο: Κόνορ Μακφέρσον

Μετάφραση: Γιώργος Χατζηνικολάου

Σκηνοθεσία: Βαρνάβας Κυριαζής

Σκηνικά/Κοστούμια: Θέλμα Κασουλίδου

Σχεδιασμός Φωτισμών: Σταύρος Τάρταρης

Μουσική επιμέλεια: Σεμέλη Κυριαζή

Πρωταγωνιστούν με σειρά εμφάνισης οι ηθοποιοί: Μανώλης Μιχαηλίδης, Ανδρέας Κουτσόφτας, Ευφροσύνη Κουτσουβέρη, Μάριος Μεττής,  Κωνσταντίνος Τσίτσιος

Καλλιτεχνική Διεύθυνση Θεάτρου «ΔΙΟΝΥΣΟΣ»: Χρήστος Γιάγκου

Τακτικές παραστάσεις στη Λευκωσία, Παρασκευή & Σάββατο στις 8:30μμ, Κυριακή στις 6:30μμ μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου 2022. Εισιτήρια: 15 ευρώ (κανονικό), 12 ευρώ (συνταξιούχοι, φοιτητές)

Αγορά εισιτηρίων: www.soldoutticketbox.com,

Πληροφορίες: 22818999 & 99621845

Πρώτο κουδούνι για τη Μήδεια - Θέατρο Versus 

4

Το Θέατρο Versus ανεβάζει το έργο του Μιχάλη Παπαδόπουλου, «Πρώτο κουδούνι για τη Μήδεια», σε σκηνοθεσία Λουκά Ζήκου. 

Ο συγγραφέας εμπνεόμενος από τα σκάνδαλα που ταρακούνησαν την προηγούμενη χρονιά τον κόσμο του θεάτρου, αποπειράται να ρίξει φως στη σκοτεινή πλευρά του λαμπερού αυτού κόσμου και να περιγράψει, καταστάσεις και χαρακτήρες που περπάτησαν το σανίδι και που ακόμα κυριαρχούν στη σκηνή.

Το έργο διαδραματίζεται στο σήμερα, στο Λονδίνο, η Μπέτυ μια μεγάλη πρωταγωνίστριά, βρίσκεται στο καμαρίνι της απ’ όπου μαζεύει τα πράγματά της. Έχει αποφασίσει να εγκαταλείψει το θέατρο. Το θέατρο παρόλα’ αυτά έχει προγραμματίσει την επόμενή του παραγωγή. Τη Μήδεια του Ευριπίδη. Το ρόλο της Μήδειας έχει αναλάβει μία ηθοποιός, η Μαίρη, άσπονδη φίλη της Μπέτυ ενώ τον ρόλο του Ιάσονα τον παίζει ένας νέος, φιλόδοξος ηθοποιός ο Άλαν. Ο θίασος συμπληρώνεται με τον Τζώρτζ. Τον μόνιμο συνεργάτη και σκηνοθέτη της Μπέτυ. Οι δύο γυναίκες από την πρώτη στιγμή της μοιραίας συνάντησης, ακονίζουν τα μαχαίρια τους. Προετοιμάζονται για μια μάχη εξουσίας, επιβίωσης. Η ένταση συνεχώς ανεβαίνει αποκαλύπτοντας το πραγματικό πρόσωπό τους και το τι κρύβεται κάτω από την ανάγκη τους να ερμηνεύσουν έναν μεγάλο ρόλο. Μέσα από ανατροπές, η μάχη μεταξύ τους θα κορυφωθεί, εκπλήσσοντας τον θεατή με ένα απροσδόκητο τέλος.

Οι συντελεστές της παράστασης είναι:

Κείμενο: Μιχάλης Παπαδόπουλος

Σκηνοθεσία: Λουκάς Ζήκος

Σκηνικά / Κοστούμια: Μιχάλης Παπαδόπουλος

Σχεδιασμός Φωτισμών: Αλεξάντερ Γιότοβιτς

Μουσική Επιμέλεια : Λουκάς Ζήκος

Παίζουν: Ελεάνα Παπαδοπούλου, Δανάη Χρίστου, Σάββας Μενοίκου και Λουκάς Ζήκος

Πληροφορίες και εισιτήρια: www.tickethour.com

Ο άγγελος του θανάτου του Τέννεσση Ουίλλιαμς - Θέατρο «ΣΚΑΛΑ»

1

Το Θέατρο «ΣΚΑΛΑ» θα εγκαινιάσει την νέα θεατρική χρονιά παρουσιάζοντας σε Παγκύπρια Πρεμιέρα το αριστούργημα του κορυφαίου θεατρικού συγγραφέα Τέννεσση Ουίλλιαμς «Ο άγγελος του θανάτου».

Το Έργο

Το έργο πραγματεύεται το τέλος μιας πλούσιας, πορωμένης, σεξουαλικά ασύδοτης γυναίκας που ζει απομονωμένη στην ιταλική Ριβιέρα. Προσκολλημένη σε υλικές αξίες και σαρκικά πάθη η κυρία Φλώρα Γκόφορθ αρνείται να δεχθεί τον επικείμενο θάνατο. Η ανίατη ασθένεια από την οποία πάσχει βρίσκεται σε τερματικό στάδιο αλλά εκείνη εξακολουθεί να κάνει σχέδια και να μεριμνά για τις επενδύσεις της. Περιβάλλεται από μια στρατιά υπηρετών, τους οποίους κακοποιεί με τον αυταρχισμό και την αλαζονεία της. Οι υπηρέτες από την πλευρά τους καραδοκούν για να την εκμεταλλευθούν. Μοναδική εξαίρεση η γραμματέας της, η αξιοπρεπής και γεμάτη συμπόνια Μπλάκι την οποία όμως η κυρία Γκόφορθ αντιπαθεί. Σε αυτό το δύσβατο μέρος θα φθάσει ένας νεαρός επισκέπτης, ο ποιητής Κρίστοφερ Φλάντερς. Η αδυσώπητη κυρία Γκόφορθ αρνείται να του προσφέρει πραγματική φιλοξενία πριν μάθει τις πληροφορίες που θέλει από την άσπονδη φίλη της Κόννυ, γνωστή ως Μάγισσα του Κάπρι. Πάνω στον ανεμοδαρμένο λόφο τα στοιχεία του παρελθόντος και οι πληγές που δεν έκλεισαν ποτέ θα δημιουργήσουν μια εφιαλτική ατμόσφαιρα στην ψυχή της υπεροπτικής αλλά ευάλωτης γυναίκας. Ποιος θα μπορέσει να ανακόψει το προελαύνων σκοτάδι μιας ψυχής που αντί να απελευθερωθεί από την σάρκα και να πετάξει προς το φως μοιάζει να βουλιάζει στη σήψη μαζί με το φθαρτό σώμα;

Συντελεστές:

Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές

Διασκευή-σκηνοθεσία: Ανθούλλης Δημοσθένους

Σκηνικά-Κοστούμια: Γιώργος Γιάννου

Μουσική σύνθεση: Νίκη Μενελάου

Σχεδιασμός φωτισμού: Miroslav Zdravkov

Ερμηνεύουν: Γιόλα Κλείτου, Κωνσταντίνος Γαβριήλ, Αντρούλα Ηρακλέους, Μόνικα Μελέκη, Σοφοκλής Κασκαούνιας, Νικόλας Αρκαδίου

Παραστάσεις:

Επίσημη πρεμιέρα: Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022 – Ώρα 8.00 μ.μ. Τακτικές Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο-8.00 μ.μ. και κάθε Κυριακή-6.30 μ.μ.(μέχρι 13 Μαρτίου ) στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο ΣΚΑΛΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Πέμπτη 10 και Παρασκευή 11 Μαρτίου – ώρα 8.00μ.μ. στο Θέατρο Δέντρο . Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 24652800 και 99490102

Προπώληση εισιτηρίων: tickethour.com.cy / ACS Courier

Το πάπλωμα - Ξυλάδικο Λεμεσός/Artos Foundation Λευκωσία 

2

ΤΟ ΠΑΠΛΩΜΑ, μετά την επιτυχημένη του πορεία, επιστρέφει σε Λεμεσό και Λευκωσία για λίγες μόνο παραστάσεις. Η αληθινή ιστορία της Μαρίας Νεοφύτου από την Ανώγυρα ζωντανεύει ξανά στο νησί μας μετά από 100 χρόνια.

Η νεαρή κοπέλα με ταλέντο στο κέντημα, δέχεται παραγγελία για ένα πάπλωμα, με μεγάλη αμοιβή. Η ζωή της δε θα είναι ποτέ ξανά η ίδια. 

Συντελεστες:

Σκηνοθεσία: Μαρία Κυριάκου

Κείμενο / Επι Σκηνής: Βαρβάρα Χριστοφή

Πρωτότυπη Μουσική: Δημήτρης Σπύρου

Σχεδιασμός Φωτισμού: Βασίλης Πετεινάρης 

Κοστούμι: Αριάνα Μαρκουλίδου

Παραστάσεις:

Λεμεσός, Ξυδάδικο 

Σάββατο 5/2 στις 20:30

Κυριακή 6/2 στις 18:00

Λευκωσία, Artos Foundation

Σάββατο 12/2 στις 20:30

Κυριακή 13/2 στις 18:00

Διάρκεια Παράστασης 50'

Γενική Είσοδος €10

Πληροφορίες και Κρατήσεις 96 250745

Δράσεις στο Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ με έδρα το Ξυδάδικο

To Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ με έδρα το Ξυδάδικο στη Λεμεσό μετράει φέτος 15 χρόνια συνεχούς παρουσίας, τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου και παρουσιάζει τις επερχόμενες δράσεις του για το 2022, κάτω από τη γενική θεματική “Μαρτυρίες από τα χρόνια των Μεγάλων Ονείρων”, που αποτελεί μια παραλλαγή φράσης από το κείμενο “Πεθαίνω σα Χώρα” του Δ. Δημητριάδη. Η φετινή θεματική εμφανίζεται ως αναγκαιότητα, να αναγνωρίσουμε το παρελθόν και όσα κληρονομήσαμε, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα μια ενεργητική στάση ως δημιουργοί και πολίτες, για νέες πιο δημοκρατικές και πιο συμπεριληπτικές αναγνώσεις και αφηγήματα.

Για 12η συνεχόμενη χρονιά θα πραγματοποιηθεί το καλλιτεχνικό πρόγραμμα φιλοξενίας theYard.Residency.22 στο Ξυδάδικο. Το φετινό πρόγραμμα του theYard.Residency.22 περιλαμβάνει πέντε νέες παραγωγές, παράλληλες δράσεις και lab παραστατικών τεχνών με εργαστήρια, συζητήσεις και προβολές.

Ένα νέο ψηφιακό project σε μορφή τριπλής προβολής/ installation είναι ο Κοινός Τόπος, που βασίζεται στο τρίπτυχο «Ρημαγμένη Όχθη, Μήδειας Υλικό, Τοπίο με Αργοναύτες» του Γερμανού συγγραφέα Heiner Muller. Οι πρώτες προβολές έχουν προγραμματιστεί για τις 12 και 13 Φεβρουαρίου στο Ξυδάδικο.

2

Η θεατρική παράσταση 5 Lesbians Εating a Quiche των Αμερικανών συγγραφέων Evan Linder και Andrew Hobgood, σε σκηνοθεσία Εβίτας Ιωάννου, θα συνεχίσει με νέο κύκλο παραστάσεων στο WhereHaus 612 στη Λευκωσία. Πρόκειται για μια συμπαραγωγή που έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος theYard.Residency.21 και έχει στο ενεργητικό της 17 sold out παραστάσεις σε Λεμεσό και Λευκωσία.

1

Παρουσίαση του project Τουρκομαχαλάς, διασχίζοντας την Ισμέτ Πασά, μια ψηφιακή εφαρμογή/App και έκδοση καταλόγου που αφορούν στον περίπατο σε δρόμο της τουρκοκυπριακής γειτονιάς στη Λεμεσό. Μια διαδρομή που δημιουργήθηκε το 2021, μέσα από αφηγήσεις του τόπου και της κοινότητας των ανθρώπων που τον χρησιμοποιούν σήμερα. Ενώ παράλληλα λήφθηκαν υπόψη δύο σημαντικά δεδομένα, η πρόσφατη ανάπλαση της περιοχής και η πανδημία του κορονοϊού.

3

Νέος κύκλος παραστάσεων για το Σάββατο του Λαζάρου, σε σκηνοθεσία Έλενας Αγαθοκλέους στη Λευκωσία. Το έργο παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο/Οκτώβριο 2021 σε συνεργασία με το Θέατρο Ριάλτο και το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας και έχει δεχτεί θερμή υποδοχή για την πρωτοτυπία τoυ. Η παράσταση ενώ βασίζεται στην Ιστορία του Λαζάρου, δύο μουσικοί και  μία performer παίζουν για ένα σημερινό Λάζαρο και τις σκέψεις γύρω από το κάλεσμα να βγει έξω.

Νέα δράση αποτελεί το 500m που θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λεμεσού-Αποθήκες Παπαδάκη. Πρόκειται για διαδραστική έκθεση που αφορά στη χαρτογράφηση της περιοχής κοντά στην Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη, δίδοντας χώρο για νέες φωνές και αφηγήσεις.

Νέες προβολές για το digital theater performance Πεθαίνω σα χώρα σε κείμενο του Θεσσαλονικιού συγγραφέα Δημήτρη Δημητριάδη και σκηνοθεσία Έλενας Αγαθοκλέους. Ως μια νέα μορφή εμφανίζονται οι παραστατικές τέχνες στην οθόνη ιδιαίτερα κατά την περίοδο της πανδημίας. Έχουν ήδη υλοποιηθεί προβολές σε συνεργασία με το Θέατρο Ριάλτο, το Open House Festival (Στέγη Χορού Λεμεσού), το Κimonos Art Centre (Πάφος), το Θεατρικό Μουσείο Κύπρου, το EVOHK artist space (Λάρνακα) και το POP UP FESTIVAL/Δήμος Λευκωσίας.

3

Πληροφορίες: [email protected] , +357  99985232 , www.mitos.org.cy

Ο Φιλάργυρος του Μολιέρου - Σατιρικό Θέατρο

1

Μια σπαρταριστή διασκευή της γνωστής κωμωδίας του Μολιέρου.

Πρεμιέρα: Σάββατο, 12 Φεβρουαρίου 2022, 8.00μ.μ.

Την πασίγνωστη κωμωδία του Μολιέρου «Ο Φιλάργυρος» ανεβάζει η Κεντρική Σκηνή του Σατιρικού Θεάτρου, σε διασκευή και σκηνοθεσία Μαριάννας Καυκαρίδου. 

Βασικός ήρωας του έργου,  είναι  ο τσιγκούνης Αρπαγκόν, ο οποίος ζει μονίμως με το φόβο ότι θα του κλέψουν την περιουσία. Μόνη του χαρά η καταμέτρηση  των κρυμμένων λιρών του, ο δανεισμός χρημάτων με εξωφρενικό τόκο και οι κερδοφόροι γάμοι που  σχεδιάζει για τα παιδιά του, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις δικές τους επιθυμίες. Τα πράγματα περιπλέκονται και παίρνουν απρόβλεπτη τροπή, όταν ο αυταρχικός πατέρας αποφασίζει να παντρευτεί την όμορφη Μαριάννα, με την οποία είναι ερωτευμένος ο γιος του Κλεάνθης. Και επειδή στον έρωτα και στον πόλεμο τα πάντα επιτρέπονται,  οι ερωτευμένοι νέοι θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο για να υπερασπιστούν αυτό που προστάζει η καρδιά τους.

Φέτος κλείνουν 400 χρόνια από τη γέννηση του Μολιέρου, ενός από τους σημαντικότερους συγγραφείς στον κόσμο. Ο ιδιοφυής Γάλλος συγγραφέας, έγραψε πάνω από 30 έργα, δίνοντας νέα πνοή στο θέατρο μέσα από την κωμωδία και είναι από τους πιο πολυπαιγμένους διεθνώς. 

Με την πεποίθηση ότι μια κωμωδία πρέπει να διασκεδάζει, αλλά και να βελτιώνει τον άνθρωπο, ο Μολιέρος έχει ως στόχο στα έργα του την σκιαγράφηση της ανθρώπινης φύσης, πλάθοντας  τύπους σύνθετους, ικανούς να ξεπεράσουν την εποχή τους. Εστιάζοντας σε ένα χαρακτηριστικό έμμονο τους πάθος, το οποίο συγκρούεται με άλλα στοιχεία του χαρακτήρα τους, δημιουργεί ήρωες με εμβέλεια οικουμενική. Τέτοιος είναι και ο Αρπαγκόν στο «Φιλάργυρο», όνομα που προέρχεται από το λατινικό harpago, που σημαίνει γάντζος. Ο Αρπαγκόν  είναι τσιγκούνης αλλά και ερωτευμένος και το υπερβολικό του πάθος για το χρήμα συγκρούεται με την πολύ ανθρώπινη ανάγκη για αναγνώριση, σεβασμό και στοργή.

Η παράσταση του Σατιρικού θεάτρου είναι τοποθετημένη στην εποχή που γράφτηκε το έργο αλλά με  πολύπλευρους παραλληλισμούς και αναγωγές στο σήμερα, σε διαχρονικά θέματα όπως η ηθική, η εξουσία, η πίστη κι ο έρωτας. Μέσα από ένα παιγνιώδες δρώμενο, διανθισμένο με μουσική και τραγούδια, γεμάτο αντροπές, εκπλήξεις και επίκαιρο χιούμορ, σατιρίζονται οι αιώνιες κακίες της ανεξάντλητης ανθρώπινης φύσης: η εξουσία του πλούτου και η απληστία, οι κοινωνικές διακρίσεις, η αλαζονεία, η διαφθορά και η υποκρισία.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: 

Διασκευή/Σκηνοθεσία: Μαριάννα Καυκαρίδου, Σκηνικά/Κοστούμια: Λάκης Γενεθλής

Μουσική: Γιώργος Κολιάς, Χορογραφίες: Εύα Παπαγεωργοπούλου, Κίνηση/Σκηνική Μάχη: Αντρέι Κρουπά, Σχεδιασμός Φωτισμού: Βικέντιος Χριστιανίδης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαριαλένα Παπαδοπούλου, Βοηθός Σκηνογράφου: Μικαέλλα Κάσινου, Μake up: Στέφανη Παναγή

Φωτογραφίες: Χρίστος Αβρααμίδης, Σχεδιασμός αφίσας: Νεόφυτος Αβραάμ, 

Τrailer: Χάρης Αριστείδου, Υπέυθυνος Επικοινωνίας/Σχεδιασμός προγράμματος: Λέανδρος Ταλιώτης,

Ζωγραφική εκτέλεση σκηνικού: Martin Meason, Κατασκευή Σκηνικού: Γιώργος Χριστιανόπουλος

ΔΙΑΝΟΜΗ:  Βασίλης Μιχαήλ (Αρπαγκόν), Χριστιάνα Αρτεμίου (Φροσύνη), Σπύρος Γεωργίου (Ανσέλμ), Ηρόδοτος Μιλτιάδους (Ιάκωβος) Ανδρέας Ρόζου (Κλεάνθης), Χάρης Αριστείδου (Βαλέριος), Άντρη Αγγελίδου (Μαριάννα), Γεωργία Νικολάου (Λίζα), Νικόλας Κουρουζίδης (Σαΐτας - Αστυνόμος), Γιώργος Αχιλλέως (Σίμος - Λιανός)

ΠΡΕΜΙΕΡΑ - ΣΑΤΙΡΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ - Σάββατο, 12 Φεβρουαρίου 2022 στις 8.00μ.μ.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:

● ΛΕΥΚΩΣΙΑ, Κεντρική Σκηνή 

Κάθε Σάββατο στις 8.00μ.μ. και Κυριακή στις 6.30μ.μ. 

● ΛΕΜΕΣΟΣ, Θέατρο Ριάλτο

Τετάρτη 16 Μαρτίου στις 8.30μ.μ.

ΕΙΣΟΔΟΣ:  €15 | €12 (μαθητές, φοιτητές, συνταξιούχοι)

Εισιτήρια: www.soldoutticketbox.com / SoldOut Tickets

Πληροφορίες/Κρατήσεις:  ΣΑΤΙΡΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ 22312940 – 22421609 

Email: [email protected]

Λόγω του περιορισμένου αριθμού διαθέσιμων θέσεων είναι απαραίτητη η προκράτηση και η προαγορά εισιτηρίου.  

Loader