Πάμε θέατρο; - Οι παραστάσεις του μήνα

Πάμε θέατρο; - Οι παραστάσεις του μήνα

Πού να πάμε και τι να δούμε

Ο οδηγός θεάτρου της Avant-Garde προτείνει:

Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης - Θέατρο Διόνυσος

1

Το θέατρο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» ανακοινώνει την επόμενη παραγωγή του, την ελληνική σουρεαλιστική κωμωδία του Άκη Δήμου, «Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης», σε σκηνοθεσία Κώστα Σιλβέστρου. Η επίσημη πρεμιέρα του έργου αναμένεται να δοθεί στις 11 Μαρτίου 2022, στις 8.30 μ.μ.

Ο διακεκριμένος Έλληνας συγγραφέας αναπροσαρμόζει το έργο, που γνώρισε την απόλυτη επιτυχία οπουδήποτε κι αν έχει παιχτεί, φρεσκάροντάς το και παράλληλα ψάχνοντας τη θέση του Έλληνα στον σύγχρονο χάρτη του κόσμου.

Περίληψη: Μέσα στον κόσμο των ραγδαίων αλλαγών, η Ιοκάστη Παπαδάμου εγκλωβισμένη μέσα στο αστικό της διαμέρισμα κινείται ανάμεσα στην τρέλα και την αφέλεια, προσπαθώντας να αγνοήσει επιδεικτικά οτιδήποτε θα μπορούσε να ταράξει την προσωπική της, υποτιθέμενη, ηρεμία. Η οικογενειακή συνάθροιση που οργανώνει στο σπίτι της θα μετατραπεί σε μια βραδιά εξομολογήσεων, καθώς η Ιοκάστη και οι συνδαιτυμόνες της θα προβούν σε μια σειρά προσωπικών αποκαλύψεων. Από το δείπνο παρελαύνουν μια πάπια με πετροκέρασα, ένας σύζυγος που ζωντανεύει, μια ζωντανή που όλοι νομίζουν ότι είναι πεθαμένη, ένας από μηχανής αλλοδαπός «μπάτλερ», ένας εραστής με πολιτικές φιλοδοξίες, μια μαγείρισσα που θέλει να γίνει μάνα και ένας οργανοπαίκτης που βρίσκει παρηγοριά στα πλήκτρα του πιάνου του και όχι μόνο.

Μέσα από τους ξεκαρδιστικούς διαλόγους και τον καταιγιστικό ρυθμό της παράστασης, αποκαλύπτονται άνθρωποι που δεν έχουν καμία πραγματική επικοινωνία μεταξύ τους, που δεν νοιάζονται στ’ αλήθεια ο ένας για τον άλλο· μια αποσαθρωμένη ζωή, χωρίς κανένα βάθος, που επικεντρώνεται στην κοσμικότητα, στους τύπους, στα ανούσια και τα ανώδυνα. Ένα δείπνο, στο οποίο, εν τέλει, δεν βλέπουμε κανένα να τρώει, γιατί πολύ απλά ο καθένας αλλού πατάει κι αλλού βρίσκεται. Τι είναι η οικογένεια μας; Τι είναι η δουλειά μας και ποια η σχέση με τους γύρω μας; Ποιοι είμαστε και ποια είναι η θέση μας τελικά στον σύγχρονο χάρτη του κόσμου; 

Το έργο τιμήθηκε από το κοινό με το βραβείο Αθηνοράματος 2009 ως το καλύτερο νεοελληνικό έργο.

Συντελεστές:

Κείμενο: Άκης Δήμου

Σκηνοθεσία: Κώστας Σιλβέστρος

Σκηνικά/Κοστούμια: Θέλμα Κασουλίδου

Σχεδιασμός Φωτισμών: Γιώργος Λάζογλου

Μουσική σύνθεση: Άντρια Μαρία Κουννά

Πρωταγωνιστούν με σειρά εμφάνισης οι ηθοποιοί: Μανώλης Μιχαηλίδης, Έρικα Μπεγέτη, Ανδρέας Κουτσόφτας, Πολυξένη Σάββα, Χρήστος Γιάγκου, Άγγελος Χ΄Μιχαήλ, Μαριάννα Σάντη

Καλλιτεχνική Διεύθυνση Θεάτρου «ΔΙΟΝΥΣΟΣ»: Χρήστος Γιάγκου

Τακτικές παραστάσεις στη Λευκωσία: Τετάρτη, Παρασκευή & Σάββατο στις 8:30μμ, Κυριακή στις 6:30μμ μέχρι τις 20 Απριλίου 2022.

Λεμεσός Θέατρο Ριάλτο: 20 & 28 Απριλίου στις 8.30 μ.μ. Πληροφορίες: 22818999 & 99621845

Εισιτήρια: soldouttickets.com

Τα κορίτσια της Λίμνης - Θέατρο Μασκαρίνι

3

Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος «επιστρέφει» για άλλη μια φορά στο θεατρικό σανίδι του θεάτρου Αντίλογος με το επίκαιρο έργο του «Τα κορίτσια της λίμνης» σε σκηνοθεσία Νεοκλή Νεοκλέους.

Με αφορμή τις γυναικοκτονίες που γίνονται πρωτοσέλιδο τόσο συχνά τον τελευταίο καιρό, ο Παπαδόπουλος σκιαγραφεί, βασισμένος σε συνεντεύξεις με ψυχολόγους, ψυχίατρους  αλλά και σε μαρτυρίες αστυνομικών, χωρίς περιστροφές, ένα θέμα βαρύ, δύσκολο και κρυμμένο στις σιωπές όλων όσων βιώνουν τη βία με όποιο τρόπο και όποιο τίμημα. Επιχειρεί να καυτηριάσει τη σημερινή πραγματικότητα, «δίνει φωνή» στην ανάγκη για συμμετοχή και αντίδραση στην έμφυλη βία, μέσα από έντονα συναισθήματα που κορυφώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου. Στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα που θα πάρει ο θεατής μαζί του, χωρίς πλέον να μπορεί να το αγνοήσει.

Σταματήστε τη βία, τις γυναικοκτονίες… 

Το  θεατρικό αυτό μονόπρακτο, διαδραματίζεται σ’ ένα ανακριτικό δωμάτιο, με κεντρικούς άξονες τον δολοφόνο Ά, τη γυναίκα ανακρίτρια και τα φαντάσματα δύο θυμάτων. Το έργο φέρνει τους θεατές αντιμέτωπους, μέσω της ανακριτικής διαδικασίας (δολοφόνου-ανακρίτριας- παρεμβάσεις θυμάτων) με σκοτεινά στερεότυπα που συγκρούονται με την  έννοια της ελευθερίας, που αντιπαραβάλλουν τον έρωτα με την απαξίωση, τον ρατσισμό με την ανθρωπιά και την αλήθεια με τον σκοταδισμό. Το έργο «μιλά» για τη γυναίκα και τη θέση της στην κοινωνία, για τα φαινόμενα ρατσισμού και κακοποίησης των γυναικών (ειδικά των «ΞΕΝΩΝ»), με αποκορύφωμα τις δολοφονίες γυναικών. 

Επί σκηνής: Παναγιώτης Κυριάκου, Χριστίνα Χριστόφια, Χριστιάνα Λάρκου, Βαλάντω Χαραλάμπους 

Σκηνοθεσία: Νεοκλής Νεοκλέους

Σχεδιασμός Φωτισμού: Σταύρος Τάρταρης

Σκηνικά - Κοστούμια: Μαρίζα Παρτζίλη

Μουσική επιμέλεια: Τάσος Ζαχαρίου 

ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 16 ΕΤΩΝ

Πρεμιέρα Κυριακή 20 Μαρτίου στις 8 το βράδυ

Μάρτιος - Απρίλιος 

Παραστάσεις κάθε Σάββατο στις 8 και Κυριακή στις 7  Θέατρο Μασκαρίνι (Αθαλάσσης 4, Λατσιά)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ

99 25 1331 / 70007721

Εισιτήρια: soldouttickets.com

 

«Λήθη» -  Βιβλιοπωλείο – Καφεαναγνωστήριο «Το Έρμα»

1

Η θεατρική ομάδα «Λουμπάγκο» επιστρέφει και παρουσιάζει στην Κύπρο το εμβληματικό έργο του θεατρικού συγγραφέα Δημήτρη Δημητριάδη «Λήθη»,εκδόσεις «Σαιξπηρικόν» 2011. Η Λήθη αποτελεί ουσιαστικά πέντε θεατρικούς μονολόγους: Ήττα, Μνήμη, Μετάνοια, Τέχνη, Λήθη. Το έργο εμπνέεται από όλα όσα βιώνουν οι άνθρωποι στην εποχή της κρίσης, της διαφθοράς, της παρακμής, της μετριότητας, μα είναι ένα έργο από το πουθενά στο πουθενά: «Τώρα αρχίζω. Ακούστε με. Έρχομαι από πουθενά».

Ο χώρος της παράστασης δεν είναι τυχαίος, καθώς το Έρμα  συνδέεται άμεσα με το βιβλίο στην εντός των τειχών Λευκωσία, μια περιοχή που συμπυκνώνει τους πέντε μονολόγους του Δημητριάδη. Δεν είναι χώρος θεατρικός, μα ξυπνά αναμνήσεις ιστοριών και έντονες μνήμες από συγκεκριμένα γεγονότα, που τονίζουν την ύπαρξη της λήθης στην κοινωνία στην οποία απευθύνεται η παράσταση. Το γεγονός, ο χώρος, οι χαρακτήρες, η μουσική, ο χορός, το θέατρο, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το ίδιο το κείμενο.

Διάβασε Επίσης: Τον Μάρτιο πάμε στο 17ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Γαλλοφωνίας

Κατά τον ίδιο τον Δημητριάδη, η «Λήθη», είναι το στάδιο όπου φτάνει ένας άνθρωπος όταν έχει υπερβεί όλα όσα έχει ζήσει, όταν έχει εποπτεία της ζωής του: «Η Εξαφάνιση. Αυτή είναι η δόξα μου. Και η δική σας. Κοιτάξτε την. Η δόξα του σώματος». Η παράσταση απαιτεί την ενεργό συμμετοχή του κοινού μα και του χώρου στον οποίο πρόκειται να παρουσιαστεί.  

«Λήθη», του Δημήτρη Δημητριάδη 

Επί σκηνής: Γιόλα Κλείτου, Τζούλη Γρηγορίου, Μικαέλλα Θεοδουλίδου, Εύα Καλομοίρη, Θέκλα Φλουρή 

Σκηνοθεσία: Ομάδα Λουμπάγκο 

Κίνηση: Εύα Καλομοίρη 

Μουσική: Ερμής Μιχαήλ 

Κοστούμια: Στέλλα Μακρίδου 

Παραστάσεις: 19, 20 και 21 Μαρτίου 2022 

Ώρα έναρξης: 20:30 

Είσοδος: 8 ευρώ 

Χώρος: Βιβλιοπωλείο – Καφεαναγνωστήριο «Το Έρμα» 

*Απαραίτητη η προσκόμιση Safe Pass 

 

Πληροφορίες και Κρατήσεις: 22 346770, [email protected] 

www.facebook.com/to_erma 

www.instagram.com/toerma 

www.toerma.com 

Φωτογραφίες: Μάμας Σουρουπής, Κυριάκος Κακουλλής

Λεύτερο Ζευγάρι - Θέατρο Δέντρο (Λευκωσία), Παλιό Ξυδάδικο (Λεμεσός) 

1

Το “Λεύτερο Ζευγάρι” είναι βασισμένο στο θεατρικό έργο των Ντάριο Φο και Φράνκα Ράμε σε σκηνοθεσία του Ονησίφορου Ονησιφόρου.

Ένας άντρας, μια γυναίκα, ένα παιδί και ένας εραστής είναι τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην τελική λήψη αποφάσεων. Η ανάγκη του ανθρώπου για να βρει το νόημα της ζωής άκοπα και στην επιφάνεια οδηγεί πολλές φορές στον πυρήνα της ύπαρξης και στην σύγκρουση με τον ισχυρότερο κριτή για τον καθένα, που δεν είναι άλλος από τον ίδιο μας τον εαυτό. Έτσι και ο ήρωας που προτείνει μια ανοιχτή «ελεύθερη» σχέση, ένα ανοιχτό ζευγάρι, έρχεται αντιμέτωπος με την ίδια του την ύπαρξη θέτοντας ένα διαχρονικό υπαρξιακό ερώτημα:”Γιατί ο άνθρωπος αισθάνεται σκλαβωμένος εκεί που επέλεξε από μόνος του να βρίσκεται και  πως στην αναζήτηση του για  την χαμένη του ελευθερία αιχμαλωτίζεται σε μια άγνωστη εκδοχή του εαυτού του;”

Σκηνοθεσία: Ονησίφορος Ονησιφόρου

Δραματουργία: Κατερίνα Χριστοδουλίδου

Εικαστική επιμέλεια: Ευαγόρια Δαπόλα

Σχεδιασμός φωτισμού: Χρήστος Γωγάκης

Ηθοποιοί επί σκηνής: Κατερίνα Λούρα, Ονησίφορος Ονησιφόρου, Ανδρέας Καρούμπας

Παραστάσεις

Λευκωσία - Θέατρο Δέντρο: πρεμιέρα: 12 Μαρτίου , 8.30 μ.μ. 13 & 27 Μαρτίου & 3 Απριλίου 6.00 μ.μ

19,23,25,26 Μαρτίου, 8.30 μ.μ. Λεμεσός - Το Παλιό Ξυδάδικο: 9 Απριλίου, 6.00 & 8.30 μ.μ.

Εισιτήρια: www.soldouttickets.com.cy, καταστήματα STEPHANIS και στο 99520835

ΕΙΣΟΔΟΣ: €15 | €12 

“Ένα Πορτρέτο της Μόνα Λίζα” - Λεβέντειος Πινακοθήκη 

3

Σκηνοθετημένο αναλόγιο των φανταστικών διαλόγων μεταξύ του Λεονάρντο ντα Βίντσι και της Λέιντι Τζοκόντα.

Η Alpha Square και η Λεβέντειος Πινακοθήκη συνεργάζονται για άλλη μια φορά, με αφορμή τα όγδοα γενέθλια της Πινακοθήκης. Το θεατρικό έργο του Jules Tasca «Ζωντανή Ζωγραφιά: Ένα Πορτρέτο της Μόνα Λίζα» θα παρουσιαστεί ως σκηνοθετημένο αναλόγιο στην Αγγλική γλώσσα, σε σκηνοθεσία του Ανδρέα Αραούζου. 

Είναι παιδαριώδης. Είναι ώριμη για την ηλικία της. Είναι ζωηρή αλλά και υπάκουη. Είναι έξυπνη. Είναι αφελής. Είναι δεκάδες άλλες αντιθέσεις. Είναι η διάσημη Μόνα Λίζα. Και στο ζωγράφο της, Λεονάρντο, έχει ανατεθεί να συλλάβει όλες τις όψεις της νεαρής κοπέλας. Ένα δράμα «θεώρησης» των τριών χρόνων που πήρε στον κορυφαίο ντα Βίντσι να ζωγραφίσει το παγκόσμιο αριστούργημά του. Εκείνη θέλει να την απαθανατίσει ο πιο διάσημος ζωγράφος της Ευρώπης. Εκείνος έχει προσωπικούς λόγους για να κρατήσει το πορτρέτο αντί να το παραχωρήσει στον Φραντσέσκο Τζοκόντα, ο οποίος του είχε αναθέσει το πορτρέτο της γυναίκας του. Ο Λεονάρντο και η Λίζα συζητούν και διαπληκτίζονται αλλά ταυτόχρονα φανερώνουν τις ψυχές τους ο ένας στον άλλον. Καλλιτέχνης και μοντέλο αποκτούν μια αίσθηση ανώτερης συντροφικότητας. 

Η Χριστίνα Μαρούχου και ο Ανδρέας Αραούζος θα διαβάσουν τους δύο ρόλους για περιορισμένο αριθμό σκηνοθετημένων αναλογίων στην Λεβέντειο Πινακοθήκη. Το αναλόγιο θα παρουσιαστεί και στην Λεμεσό, στο πλαίσιο του FlashArt@Rialto τον Απρίλιο.  

Μόνο 8 σκηνοθετημένα αναλόγια στην Λεβέντειο Πινακοθήκη, Λευκωσία

Παρ/Σάβ/Κυρ: 11, 12, 13 και 18, 19 & 20 Μαρτίου 2022 στις 8.30 μμ  

Επιπρόσθετες παραστάσεις Κυριακή απόγευμα στις 6.30 μμ 

Δευτέρα, 4 Απριλίου 2020, στις 8.30 μμ στο FlashArt@Rialto (www.rialto.com.cy) 

Εισιτήρια €10 

Προπώληση: tickethour.com.cy / 7777 7040 / ACS Courier 

Διάρκεια: 85 λεπτά. Στην Αγγλική. 

Τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας, όπως καθορίζονται από το Υπουργείο Υγείας. 

Μαρία Κάλλας - Πριν το τέλος 

3

Το Θέατρο "ΡΟΗ" παρουσιάζει "Μαρία Κάλλας - Πριν το τέλος" του Ανδρέα Νικoλαίδη με παραστάσεις σε όλες τις πόλεις!

Το έργο γράφτηκε από τον Αντρέα Νικολαίδη και είναι ένας ύμνος στήν ζωή κ στό έργο της πιό μεγάλης ντίβας της όπερας. Οι δύσκολες στιγμές της κατοχής στήν Ελλάδα, η επιστροφή στην Αμερική , οι εμφανίσεις στήν Ιταλία που την αποδέχτηκε και την αποθέωσε , οι έρωτες και τα πάθοι μιάς μεγάλης ντίβας που δεν είχαν τέλος και ο αινιγματικός Ωνάσης που την σημάδεψε . Όλα σε μια παράσταση σταθμό για τα κυπριακά θεατρικά δρώμενα.

Παίζουν : Ναυσικά Απόστρατου, Παναγιώτης Χαραλάμπους 

Στον ρόλο της Μαρίας η Βαλεντίνα Σοφοκλέους 

Σοπράνο - Τσβέτα Χριστοφόρου 

Κοστούμια - Σκηνικά  Ανδρέας Παρασκευά 

Σχεδιασμός Φωτισμού Δημήτρης Γιαννακού 

Σκηνοθεσία Ανδρέας Νικολαίδης 

Εισητήρια: soldoutticketbox.com

Η Πόρνη από πάνω - Δημοτικό θέατρο Λευκωσίας/ Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού 

3

Μετά από 10 χρόνια συνεχούς παρουσίας στο Ελληνικό θέατρο, που έχει αποσπάσει τις καλύτερες κριτικές, έρχεται στην Κύπρο για 2 μοναδικές παραστάσεις σε Λευκωσία και Λεμεσό.

Παρασκευή 18 Μαρτίου στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας

Σάββατο 19 Μαρτίου στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο

Δέκα χρόνια τώρα, ο αριστουργηματικός μονόλογος του Αντώνη Τσιπιανίτη “Η πόρνη από πάνω”, με την εξαιρετική Κατερίνα Διδασκάλου, ενθουσιάζει και συγκινεί το κοινό που αγαπά το καλό θέατρο. Δέκα χρόνια τώρα, τα σημαντικά μηνύματα του έργου περνούν στους θεατές μέσα από το χιούμορ,  την συγκίνηση, ένα καταπληκτικό, βαθιά ανθρώπινο κείμενο και μια συγκλονιστική ερμηνεία. Η προδοσία, η απόρριψη, η βαναυσότητα εναντίον των γυναικών και ταυτόχρονα ο έρωτας, η δύναμη που βρίσκει κανείς μέσα του ακόμη και στις δυσκολίες και η επιδίωξη για την χαρά της ζωής ξετυλίγονται συναρπαστικά μέσα από την αφήγηση μιας γυναίκας που μέσα από τον δύσκολο γάμο της έχασε πολλά, κέρδισε όμως τον εαυτό της.

Το έργο

Η Ερατώ -η νοικοκυρά από κάτω- μιλάει για τον έρωτα, την απόρριψη, την προδοσία, τη βαναυσότητα σε βάρος των γυναικών, τους διεφθαρμένους δημόσιους λειτουργούς, την έλλειψη αυτοεκτίμησης. Με υπομονή και στωικότητα ζει στο περιθώριο, μέχρι την ημέρα που στο από πάνω διαμέρισμα μετακομίζει μια πόρνη. Και τότε…..

Η Κατερίνα Διδασκάλου, αναπολώντας τη ζωή της Ερατούς, πλημμυρίζει κυριολεκτικά τη σκηνή παίζοντας ταυτόχρονα με απίστευτη ευκολία όλους τους χαρακτήρες που έπαιξαν ρόλο στη ζωή της ηρωίδας. Ένα μοναδικό ρεσιτάλ ηθοποιίας που μας ταξιδεύει για 90 λεπτά από το γέλιο στη συγκίνηση, παραμένοντας κάθε στιγμή στην πραγματικότητα για να οδηγήσει σε ένα τέλος έκπληξη.

Συντελεστές

Κείμενο: Αντώνης Τσιπιανίτης

Σκηνοθεσία: Σταμάτης Πατρώνης

Φωτισμοί: Ελένη Αναγνωστοπούλου

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Μηνάς Μινατσής

Κοστούμια: Δημήτρης Ανδριανός

Μουσική επιμέλεια: Μιχάλης Ρουμπής, Ιωάννης-Ιόλαος Μανιάτης

Βοηθός σκηνοθέτη: Μιχάλης Ρουμπής

Δημόσιες Σχέσεις & Επικοινωνία: Αγλαΐα Παγώνα

Οργάνωση Περιοδείας: Αλέξανδρος Πιτόσογλου 

Παραγωγή: Erofili Productions

Προπώληση εισιτηρίων www.SoldoutTicketbox.com 

Στο ταμείο του Παττιχείου Θεάτρου και σε όλα τα καταστήματα Stephanis παγκύπρια.

Ο Φιλάργυρος του Μολιέρου - Σατιρικό Θέατρο

1

Μια σπαρταριστή διασκευή της γνωστής κωμωδίας του Μολιέρου.

Την πασίγνωστη κωμωδία του Μολιέρου «Ο Φιλάργυρος» ανεβάζει η Κεντρική Σκηνή του Σατιρικού Θεάτρου, σε διασκευή και σκηνοθεσία Μαριάννας Καυκαρίδου. 

Βασικός ήρωας του έργου,  είναι  ο τσιγκούνης Αρπαγκόν, ο οποίος ζει μονίμως με το φόβο ότι θα του κλέψουν την περιουσία. Μόνη του χαρά η καταμέτρηση  των κρυμμένων λιρών του, ο δανεισμός χρημάτων με εξωφρενικό τόκο και οι κερδοφόροι γάμοι που  σχεδιάζει για τα παιδιά του, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις δικές τους επιθυμίες. Τα πράγματα περιπλέκονται και παίρνουν απρόβλεπτη τροπή, όταν ο αυταρχικός πατέρας αποφασίζει να παντρευτεί την όμορφη Μαριάννα, με την οποία είναι ερωτευμένος ο γιος του Κλεάνθης. Και επειδή στον έρωτα και στον πόλεμο τα πάντα επιτρέπονται,  οι ερωτευμένοι νέοι θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο για να υπερασπιστούν αυτό που προστάζει η καρδιά τους.

Φέτος κλείνουν 400 χρόνια από τη γέννηση του Μολιέρου, ενός από τους σημαντικότερους συγγραφείς στον κόσμο. Ο ιδιοφυής Γάλλος συγγραφέας, έγραψε πάνω από 30 έργα, δίνοντας νέα πνοή στο θέατρο μέσα από την κωμωδία και είναι από τους πιο πολυπαιγμένους διεθνώς. 

Με την πεποίθηση ότι μια κωμωδία πρέπει να διασκεδάζει, αλλά και να βελτιώνει τον άνθρωπο, ο Μολιέρος έχει ως στόχο στα έργα του την σκιαγράφηση της ανθρώπινης φύσης, πλάθοντας  τύπους σύνθετους, ικανούς να ξεπεράσουν την εποχή τους. Εστιάζοντας σε ένα χαρακτηριστικό έμμονο τους πάθος, το οποίο συγκρούεται με άλλα στοιχεία του χαρακτήρα τους, δημιουργεί ήρωες με εμβέλεια οικουμενική. Τέτοιος είναι και ο Αρπαγκόν στο «Φιλάργυρο», όνομα που προέρχεται από το λατινικό harpago, που σημαίνει γάντζος. Ο Αρπαγκόν  είναι τσιγκούνης αλλά και ερωτευμένος και το υπερβολικό του πάθος για το χρήμα συγκρούεται με την πολύ ανθρώπινη ανάγκη για αναγνώριση, σεβασμό και στοργή.

Η παράσταση του Σατιρικού θεάτρου είναι τοποθετημένη στην εποχή που γράφτηκε το έργο αλλά με  πολύπλευρους παραλληλισμούς και αναγωγές στο σήμερα, σε διαχρονικά θέματα όπως η ηθική, η εξουσία, η πίστη κι ο έρωτας. Μέσα από ένα παιγνιώδες δρώμενο, διανθισμένο με μουσική και τραγούδια, γεμάτο αντροπές, εκπλήξεις και επίκαιρο χιούμορ, σατιρίζονται οι αιώνιες κακίες της ανεξάντλητης ανθρώπινης φύσης: η εξουσία του πλούτου και η απληστία, οι κοινωνικές διακρίσεις, η αλαζονεία, η διαφθορά και η υποκρισία.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: 

Διασκευή/Σκηνοθεσία: Μαριάννα Καυκαρίδου, Σκηνικά/Κοστούμια: Λάκης Γενεθλής

Μουσική: Γιώργος Κολιάς, Χορογραφίες: Εύα Παπαγεωργοπούλου, Κίνηση/Σκηνική Μάχη: Αντρέι Κρουπά, Σχεδιασμός Φωτισμού: Βικέντιος Χριστιανίδης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαριαλένα Παπαδοπούλου, Βοηθός Σκηνογράφου: Μικαέλλα Κάσινου, Μake up: Στέφανη Παναγή

Φωτογραφίες: Χρίστος Αβρααμίδης, Σχεδιασμός αφίσας: Νεόφυτος Αβραάμ, 

Τrailer: Χάρης Αριστείδου, Υπέυθυνος Επικοινωνίας/Σχεδιασμός προγράμματος: Λέανδρος Ταλιώτης,

Ζωγραφική εκτέλεση σκηνικού: Martin Meason, Κατασκευή Σκηνικού: Γιώργος Χριστιανόπουλος

ΔΙΑΝΟΜΗ:  Βασίλης Μιχαήλ (Αρπαγκόν), Χριστιάνα Αρτεμίου (Φροσύνη), Σπύρος Γεωργίου (Ανσέλμ), Ηρόδοτος Μιλτιάδους (Ιάκωβος) Ανδρέας Ρόζου (Κλεάνθης), Χάρης Αριστείδου (Βαλέριος), Άντρη Αγγελίδου (Μαριάννα), Γεωργία Νικολάου (Λίζα), Νικόλας Κουρουζίδης (Σαΐτας - Αστυνόμος), Γιώργος Αχιλλέως (Σίμος - Λιανός)

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:

● ΛΕΥΚΩΣΙΑ, Κεντρική Σκηνή 

Κάθε Σάββατο στις 8.00μ.μ. και Κυριακή στις 6.30μ.μ. 

● ΛΕΜΕΣΟΣ, Θέατρο Ριάλτο

Τετάρτη 16 Μαρτίου στις 8.30μ.μ.

ΕΙΣΟΔΟΣ:  €15 | €12 (μαθητές, φοιτητές, συνταξιούχοι)

Εισιτήρια: www.soldoutticketbox.com / SoldOut Tickets

Πληροφορίες/Κρατήσεις:  ΣΑΤΙΡΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ 22312940 – 22421609 

Email: [email protected]

Λόγω του περιορισμένου αριθμού διαθέσιμων θέσεων είναι απαραίτητη η προκράτηση και η προαγορά εισιτηρίου.

Φιλουμένα Μαρτουράνο - Κεντρική Σκηνή ΘΟΚ

3

Η Κεντρική Σκηνή του ΘΟΚ παρουσιάζει από τις 18 Φεβρουαρίου 2022 τη Φιλουμένα Μαρτουράνο του Εντουάρντο Ντε Φιλίππο, σε σκηνοθεσία Μαγδαλένας Ζήρα, ένα έργο-κόσμημα του σύγχρονου παγκόσμιου ρεπερτορίου. Μια γλυκόπικρη κωμωδία που εξακολουθεί να γράφει, δεκαετίες τώρα, τη δική της λαμπρή ιστορία στις θεατρικές σκηνές ολόκληρου του κόσμου και δεν έχει πάψει να προσφέρει μοναδικές συγκινήσεις στους θεατές, όπου κι αν παίζεται.

Γραμμένη στα 1946, η Φιλουμένα Μαρτουράνο κατέχει προεξάρχουσα θέση στη δραματουργία του Ιταλού κωμωδιογράφου, ως ένα ιδιαίτερο δείγμα νεορεαλισμού στο οποίο συμπυκνώνεται μια ολόκληρη εποχή.

Το έργο μάς μεταφέρει στη Νάπολη, όπου η Φιλουμένα, μια πρώην πόρνη, διεκδικεί τη θέση που της αξίζει μέσα στο σπίτι και στη ζωή του Ντομένικο, ενός πλούσιου εμπόρου, έπειτα από αρκετά χρόνια κοινού βίου. Οι ταπεινώσεις που υφίσταται και η συσσωρευμένη της πίκρα την αναγκάζουν να ακολουθήσει μια παλιά, δοκιμασμένη συνταγή και να παίξει το τελευταίο της χαρτί. Η Φιλουμένα βγαίνει πρόσκαιρα κερδισμένη, καθώς, όταν η αλήθεια αποκαλυφθεί, ο Ντομένικο προσπαθεί να απαλλαγεί από αυτήν. Στο τέλος, όμως, ένα μυστικό ανατρέπει τις ισορροπίες και αλλάζει άρδην τα δεδομένα.

Μια σύγκρουση ανάμεσα σε δύο κόσμους, ένα ταξίδι προς την αναζήτηση της ευτυχίας με όχημα τη σπαρταριστή και συνάμα τρυφερή, ρομαντική γλώσσα του συγγραφέα.

Έχοντας στο πλάι της ένα σύνολο καταξιωμένων ηθοποιών της νέας και της παλαιότερης γενιάς, η Μαγδαλένα Ζήρα συλλαμβάνει τη λαϊκή σπιρτάδα του έργου, αναψηλαφώντας τη ναπολιτάνικη ατμόσφαιρά του, ενώ δεν λείπουν και οι σύγχρονες αναφορές. Την πληθωρική ηρωίδα ερμηνεύει η ηθοποιός Αννίτα Σαντοριναίου, που επιστρέφει στον ΘΟΚ μετά από έξι χρόνια.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές  

Σκηνοθεσία: Μαγδαλένα Ζήρα 

Σκηνικά-Κοστούμια: Έλενα Κατσούρη 

Μουσική: Αντώνης Αντωνίου 

Κίνηση: Φώτης Νικολάου 

Σχεδιασμός φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς

Βοηθός σκηνοθέτιδας: Βάρσια Αδάμου

Παίζουν: Έλενα Δημητρίου, Θανάσης Δρακόπουλος, Κώστας Καζάκας, Βαλεντίνος Κόκκινος, Ανδρέας Κούτσουμπας, Διομήδης Κουφτερός, Αντρέας Παπαμιχαλόπουλος, Ιωάννα Παπαμιχαλοπούλου, Γιώργος Μουαΐμης, Αννίτα Σαντοριναίου, Ιωάννα Σιαφκάλη, Αυγουστίνα Στυλιανού

Παραστάσεις

Λευκωσία - Θέατρο ΘΟΚ, Κεντρική Σκηνή Αίθουσα Εύης Γαβριηλίδης από 18 Φεβρουαρίου 2022 και κάθε Παρασκευή, Σάββατο στις 20:30 και Κυριακή στις 18:00

Υπερτιτλισμένες παραστάσεις Λευκωσίας

Σάββατο 26 Μαρτίου 2022 (αγγλικά και τουρκικά)

Παρασκευή 8 Απριλίου 2022 (ελληνικά)

Η παραγωγή θα περιοδεύσει και στις άλλες πόλεις κατά τους μήνες Μάρτιο και  Απρίλιο 2022.

Πληροφορίες / Εισιτήρια

Ηλεκτρονικά στη σελίδα www.thoc.org.cy

Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717 (Τρίτη-Κυριακή 10:00-13:30 & 16:00-18:00)

Τιμές Εισιτηρίων: €12 / €6 (άνεργοι, συνταξιούχοι, πολύτεκνοι με την επίδειξη του αντίστοιχου αποδεικτικού εγγράφου και άτομα κάτω των 25 ετών με την επίδειξη πολιτικής ταυτότητας)

Φωτογραφίες: Δημήτρης Βαττής

Μια τεράστια έκρηξη - ΕΘΑΛ / Θέατρο Δέντρο

1

Ο μικρός Γιώργος είναι ο εκλεκτός, ο ήρωας που θα σώσει το σύμπαν ή έτσι ονειρεύεται τουλάχιστον, παρακολουθώντας τον «Πόλεμο των Άστρων» στη τηλεόραση του πατρικού του σπιτιού, διαβάζοντας κόμικς και παίζοντας με action figures. Προστατευμένος από γονείς που αρνούνται να παίξουν το ρόλο του κακού αγγελιαφόρου και να τον ενημερώσουν σε τι κόσμο ήρθε, φαντάζεται το μέλλον του γεμάτο αστρικά ταξίδια, ηρωικές πράξεις, πνευματικούς δασκάλους και μαχητικές πριγκίπισσες.  

Στην πραγματικότητα, ο Γιώργος, καθώς ενηλικιώνεται και διαβαίνει το κατώφλι του σπιτιού του προς τον πραγματικό κόσμο, έχει να αντιμετωπίσει άλλου είδους κινδύνους: προδοσίες από φίλους και κορίτσια, μια μίζερη μικροαστική ζωή, την πίεση από τους καθηγητές στη Σχολή μα πάνω από όλα τη μοναξιά της ύπαρξης. Τα “χαστούκια” διαδέχονται το ένα το άλλο και ο ήρωας μας βουλιάζει στην κατάθλιψη…

Το έργο:

Μια σύγχρονη ελληνική κωμωδία, ένα κείμενο που διακωμωδεί τα ήθη, καυτηριάζει κι αναπαριστά το βαθύ σοκ… την «τεράστια έκρηξη» του περάσματος από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση.

Η ΕΘΑΛ επιλέγει αυτό το έργο σε μια περίοδο που τα περισσότερα έργα αφορούν στις διάφορες επιπτώσεις του εγκλεισμού λόγω της συνθήκης της πανδημίας, ένα έργο που διαπραγματεύεται το αιώνιο τραύμα της ενηλικίωσης, μέσα από την κωμωδία. Ο κόσμος έχει ανάγκη το γέλιο. Το έργο αφορά ειδικά τους νέους, που ψάχνουν τι θα απογίνουν και αν μεγαλώνουν σωστά και όπως τους επιβάλλει η κοινωνία. Πολλά νέα παιδιά προσπαθώντας να εκπληρώσουν επιθυμίες των γονιών τους και της κοινωνίας, καταλήγουν σε λάθος επιλογές και σε μια βιαστική ενηλικίωση με αποτέλεσμα να ζουν τις ζωές που ονειρεύτηκαν κάποιοι άλλοι και να καταλήγουν δυστυχείς. Απευθύνεται όμως και σε άτομα που έχουν ήδη ζήσει την «τεράστια έκρηξη», θυμίζοντας τις μικρές και μεγάλες «μάχες» της διαδρομής. Με βασικό εργαλείο το χιούμορ, το έργο είναι ένα εγχειρίδιο για το πώς να βρεις το δρόμο.

Η παράσταση Το «Μια τεράστια έκρηξη» σκηνοθετεί η Μαρίνα Βρόντη, σκηνικά/κοστούμια υπογράφει ο Γιώργος Γιάννου, την μουσική σύνθεση / επιμέλεια η Στέλλα Βοσκαρίδου, την κίνηση η Χλόη Μελίδου και τον σχεδιασμό φωτισμού ο Βασίλης Πετεινάρης. Βοηθός σκηνοθέτη η Θεοδώρα Βήχα. Φωτογραφίες: Γιώργος Γιάννου. Graphic Design: ARTemis Graphics & Visual Communication. Τους ρόλους αναλαμβάνουν οι Σοφία Καλλή, Μυρτώ Κουγιάλη και Βασίλης Χαραλάμπους.

Παραστάσεις:

Θέατρο Δέντρο (Λευκωσία): 2, 3, 4 & 5 Μαρτίου 2022 │ 20:30

Πληροφορίες: 25877827

Προπώληση εισιτηρίων: www.soldoutticketbox.com και σε όλα τα καταστήματα Στεφανής

Ευτράπελες Viral Ιστορίες - Θέατρο Μασκαρίνι/ Μαρκίδειο θέατρο Πάφος 

1

Η θεατρική παράσταση “Ευτράπελες Viral Ιστορίες”, μετά την επιτυχία που σημείωσε το Μάρτιο του 2021, επιστρέφει για νέο κύκλο παραστάσεων.

Η παράσταση βασίζεται σε αστείες διηγήσεις, κάτι σαν τα σημερινά ανέκδοτα, που πέρασαν από γενιά σε γενιά μέσα από την προφορική τους διάδοση και έχουν καταγραφεί από τον λαογράφο μας Νέαρχο Κληρίδη. Τρεις ηθοποιοί και ένας μουσικός μεταμορφώνονται σε πολλούς και διαφορετικούς ήρωες με μοναδικό μέσο το σώμα και τη φωνή. Η Κοτζιακαρού με το Παστέλλιν, Ο Καλόηρος ο Γριστός τζι' ο Δκιάλος, Η Βασίλισσα που το Πορτίν, ο κάττος, ο σιήλος και πολλοί άλλοι χαρακτήρες υπόσχονται να χαρίσουν στο κοινό αυθόρμητο και ασυγκράτητο γέλιο.

Η παράσταση παρουσιάστηκε στα πλαίσια του The.Yard.Residency.21 σε συμπαραγωγή με το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙTΟΣ.

Συντελεστές:

Διασκευή κειμένων: Γιολάντα Χριστοδούλου, Βαρβάρα Χριστοφή, Χρίστος Κυριάκου

Σκηνοθεσία: Γιολάντα Χριστοδούλου

Μουσική: Γιώργος Μπίζιος

Φωτογραφία: Ανδρέας Ιερίδης  

Βίντεο: Παντελής Βαλταδώρος

Επί Σκηνής: Γιολάντα Χριστοδούλου, Βαρβάρα Χριστοφή, Χρίστος Κυριάκου, Γιώργος Μπίζιος

Γραφικά: Μάριος Θεοδοσίου

Διοργάνωση / Επιμέλεια περιοδείας: P.P. Petrides Events LTD

Γενική Είσοδος €10

Προπώληση εισιτηρίωνwww.soldoutticketbox.com

Θάβοντας τον αδερφό μου στο πεζοδρόμιο του Τζακ Θορν - Θέατρο Αποθήκες

1

«Ή μπορεί και να μην είμαι τίποτα. 

Απλώς ένα μπερδεμένο παιδί. 

Που κάθεται σε έναν κρύο τοίχο. 

Και κοιτάζει – ένα λεκέ στο πεζοδρόμιο».

Οι Δράσεις 2021-2022: «Νέ@ σε έρημο νησί» παρουσιάζουν στο Θέατρο Αποθήκες τη δεύτερη προγραμματισμένη παραγωγή τους για αυτή τη θεατρική περίοδο. Πρόκειται για το δυνατό έργο Θάβοντας τον αδερφό μου στο πεζοδρόμιο του Τζακ Θορν, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καραούλη και μετάφραση-δραματουργία Ελένης Μολέσκη, το οποίο μας αφηγείται την ιστορία ενός αγοριού στην πρώιμη εφηβεία του, του Τομ, που πενθεί το χαμό του Λουκ, του μεγάλου του αδερφού, με έναν τρόπο διαφορετικό απ’ ό,τι συνηθίζεται: αποφασίζει να κατασκηνώσει σε μια κακόφημη γειτονιά και επιμένει να τον θάψει στο σημείο όπου έχασε τη ζωή του. Η πόλη παίρνει σουρεαλιστικές διαστάσεις στο μυαλό του Τομ, ενώ ο ίδιος κάνει, σχεδόν ακίνητος, ένα ταξίδι αυτογνωσίας. Τι θα ανακαλύψει για τον εαυτό του, τους άλλους και τη ζωή όσο βρίσκεται εκεί;

Γραμμένο το 2008 στο πλαίσιο του φεστιβάλ National Theatre Connections το Θάβοντας τον αδερφό μου στο πεζοδρόμιο μιλά για δύσκολα θέματα με τα πιο ζωντανά χρώματα. Ο συγγραφέας ιχνηλατεί μέσα από τη γραφή του τα δύσβατα μονοπάτια της ζωής ενός νέου και ρίχνει φως σε θέματα όπως η σεξουαλικότητα, η αποδοχή του διαφορετικού, η συγχώρεση, η αυτοχειρία, ο ρόλος της οικογένειας. 

Ο Γιάννης Καραούλης έχει αναλάβει να παρουσιάσει μια πολύχρωμη, ηλεκτρισμένη παράσταση, μια ιστορία για τις περιπέτειες, τις απογοητεύσεις αλλά και τις άγριες χαρές που κρύβει ο κόσμος των εφήβων, με πολλή μουσική, ζωντάνια και φρεσκάδα.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση-Δραματουργία: Ελένη Μολέσκη

Σκηνοθεσία: Γιάννης Καραούλης

Σκηνικά-Κοστούμια: Ελένη Ιωάννου

Μουσική: Αντώνης Χατζηαντώνης

Κίνηση-Χορογραφία: Παναγιώτης Τοφή

Σχεδιασμός φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς

Βοηθός σκηνοθέτις: Ειρήνη Ανδρέου

 

Παίζουν: Στέλιος Καλλιστράτης, Γιάννης Μουστάκας, Άντονι Παπαμιχαήλ, Αντρέας Πατσιάς, Αλέξανδρος Παυλίδης, Μαρία Χατζηχριστοδούλου

* Η παράσταση συνοδεύεται από εκπαιδευτικό υλικό και έκθεση.

Συστήνεται για άτομα άνω των 14 ετών. 

Παραστάσεις

Λευκωσία: Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ

Από 4 Φεβρουαρίου 2022 

και κάθε Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 20:30 και Κυριακή στις 18:00 

 

Παραστάσεις με υπέρτιτλους

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου (ελληνικά)

Παρασκευή 18 Μαρτίου (αγγλικά και τουρκικά)

Πληροφορίες / Εισιτήρια: Ηλεκτρονικά στη σελίδα www.thoc.org.cy

Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717 (Τρίτη-Κυριακή 10:00-13:30 & 16:00-18:00)

Τιμές Εισιτηρίων: €12 / €6 (άνεργοι, συνταξιούχοι, πολύτεκνοι με την επίδειξη του αντίστοιχου αποδεικτικού εγγράφου και άτομα κάτω των 25 ετών με την επίδειξη πολιτικής ταυτότητας)

Φωτογραφία: Γιώργος Χαραλάμπους 

Εγώ, η Ελένη Παπαδάκη - Θέατρο Ανεμώνα

3

Το θέατρο Ανεμώνα εγκαινιάζει την καινούργια χρονιά 2022 με το βιογραφικό έργο της Ιρένε Μαραντέι για τη ζωή και το έργο της εμβληματικής ηθοποιού Ελένης Παπαδάκη “Εγώ, η Ελένη Παπαδάκη”. 

 

Την παράσταση υπογράφει ο Αντρέας Τηλεμάχου και ανεβαίνει στη Λευκωσία από τις 28 Ιανουαρίου. Είναι ένα έργο που παρά τη θεατρική του μορφή, βασίζεται εξ’ ολοκλήρου σε ενδελεχή έρευνα της συγγραφέως κάθε διαθέσιμου στοιχείου για τη ζωή και το έργο της μεγαλύτερης Ελληνίδας ηθοποιού του μεσοπολέμου. 

 

Όλα τα υπάρχοντα στοιχεία κάτω από το μικροσκόπιο της Μαραντέι, μαζί με όλη της την εμπειρία στη συγγραφή βιογραφιών για το θέατρο, οδήγησαν σε αυτό το σημαντικό έργο με προοπτική να φωτίσει όσο το δυνατόν περισσότερες πλευρές της και να βγάλει από τη σχετική λήθη αυτήν που, αν είχε ζήσει, θα είχε δικαιωματικά τη θέση της μεγαλύτερης Ελληνίδας ηθοποιού του 20ου αιώνα αφού κατά τη διάρκεια της καριέρας της – καθηλωμένοι – απλοί θεατές, ειδήμονες και αντίζηλοι, θαύμαζαν την τέχνη της στον υπέρτατο βαθμό. Με φόντο οδυνηρές για την Ελλάδα περιόδους- Κατοχή και Δεκεμβριανά-το έργο παρακολουθεί και ταυτίζεται με τον συνεχή αγώνα της Ελένης Παπαδάκη να παραμείνει συνεπής στις αρχές της στωικότητας της παρά την αποθάρρυνση, τον φθόνο και όλο τον ανηλεή πόλεμο που δέχθηκε. 

 

Σκοπός, να ζωντανέψει στους θεατές εκείνη η ιδιαίτερη γυναίκα και χαρισματική καλλιτέχνις που κυριάρχησε στην ελληνική σκηνή τα δίσεκτα χρόνια του πολέμου και της κατοχής, μια πληθωρική και αντισυμβατική προσωπικότητα με τις αρετές και τα ελαττώματα της, που-γι’ αυτό δεν χωράει αμφιβολία-αξίζει να της αφιερωθεί ένα θεατρικό έργο! 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

Σκηνοθεσία-Αντρέας Τηλεμάχου, Σκηνικά-Κοστούμια-Σόσε Εσκιτζιάν, Φωτιστικός σχεδιασμός-Βασίλης Πετεινάρης, Visual designer Video art- Άννα Φωτιάδου, Μουσική επιμέλεια-Αντρέας Τηλεμάχου, Εικαστική διεύθυνση-Αντρέας Τηλεμάχου. 

 

Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαρία Μιχαήλ, Αστέρω Κυπριανού, Γιάννα Λευκάτη, Μαρία Φιακά, Νικόλας Πέτρου, Σταύρος Πατσιάς, Ηλίας Ανδρέου, Τώνης Ιακωβίδης και ο Μαρίνος Ξενοφώντος. Συμμετέχουν: Χρύσα Συμεού, Χρυστάλλα Γεωργίου, Μιχάλης Άσπρος. 

Ευχαριστίες στον κο Βαρνάβα Κυριαζή για την οπτικογραφημένη συμμετοχή. 

Χειρισμός οπτικοακουστικού υλικού: Αχιλλέας Μουσκής, 

Βοηθοί Σκηνογράφου-Ενδυματολόγου: Μόνικα Χατζηβασιλείου & Άννη Βασιλείου, 

Βοηθός videoartist: Χρυσάνθη Δημητρίου, 

Ζωγραφική Εκτέλεση Σκηνικού: Martin Mason, 

Μακιγιάζ: Γιώτα Τσιολάκκη, 

Γραφικά: Θεοδώρα Πέτρου. 

Φωτογραφίες: Παντελής Χατζημηνάς. 

 

Τακτικές παραστάσεις στην έδρα του θεάτρου στα Λατσιά: Παρασκευή και Σάββατο στις 20:00 και την Κυριακή στις 19:00. 

ΓΙΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: ΤΗΛ. 70007721 

Ο άγγελος του θανάτου του Τέννεσση Ουίλλιαμς - Θέατρο «ΣΚΑΛΑ»

3

Το Θέατρο «ΣΚΑΛΑ» θα εγκαινιάσει την νέα θεατρική χρονιά παρουσιάζοντας σε Παγκύπρια Πρεμιέρα το αριστούργημα του κορυφαίου θεατρικού συγγραφέα Τέννεσση Ουίλλιαμς «Ο άγγελος του θανάτου».

Το Έργο

Το έργο πραγματεύεται το τέλος μιας πλούσιας, πορωμένης, σεξουαλικά ασύδοτης γυναίκας που ζει απομονωμένη στην ιταλική Ριβιέρα. Προσκολλημένη σε υλικές αξίες και σαρκικά πάθη η κυρία Φλώρα Γκόφορθ αρνείται να δεχθεί τον επικείμενο θάνατο. Η ανίατη ασθένεια από την οποία πάσχει βρίσκεται σε τερματικό στάδιο αλλά εκείνη εξακολουθεί να κάνει σχέδια και να μεριμνά για τις επενδύσεις της. Περιβάλλεται από μια στρατιά υπηρετών, τους οποίους κακοποιεί με τον αυταρχισμό και την αλαζονεία της. Οι υπηρέτες από την πλευρά τους καραδοκούν για να την εκμεταλλευθούν. Μοναδική εξαίρεση η γραμματέας της, η αξιοπρεπής και γεμάτη συμπόνια Μπλάκι την οποία όμως η κυρία Γκόφορθ αντιπαθεί. Σε αυτό το δύσβατο μέρος θα φθάσει ένας νεαρός επισκέπτης, ο ποιητής Κρίστοφερ Φλάντερς. Η αδυσώπητη κυρία Γκόφορθ αρνείται να του προσφέρει πραγματική φιλοξενία πριν μάθει τις πληροφορίες που θέλει από την άσπονδη φίλη της Κόννυ, γνωστή ως Μάγισσα του Κάπρι. Πάνω στον ανεμοδαρμένο λόφο τα στοιχεία του παρελθόντος και οι πληγές που δεν έκλεισαν ποτέ θα δημιουργήσουν μια εφιαλτική ατμόσφαιρα στην ψυχή της υπεροπτικής αλλά ευάλωτης γυναίκας. Ποιος θα μπορέσει να ανακόψει το προελαύνων σκοτάδι μιας ψυχής που αντί να απελευθερωθεί από την σάρκα και να πετάξει προς το φως μοιάζει να βουλιάζει στη σήψη μαζί με το φθαρτό σώμα;

Συντελεστές:

Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές

Διασκευή-σκηνοθεσία: Ανθούλλης Δημοσθένους

Σκηνικά-Κοστούμια: Γιώργος Γιάννου

Μουσική σύνθεση: Νίκη Μενελάου

Σχεδιασμός φωτισμού: Miroslav Zdravkov

Ερμηνεύουν: Γιόλα Κλείτου, Κωνσταντίνος Γαβριήλ, Αντρούλα Ηρακλέους, Μόνικα Μελέκη, Σοφοκλής Κασκαούνιας, Νικόλας Αρκαδίου

Παραστάσεις:

Τακτικές Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο-8.00 μ.μ. και κάθε Κυριακή-6.30 μ.μ.(μέχρι 13 Μαρτίου ) στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο ΣΚΑΛΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Πέμπτη 10 και Παρασκευή 11 Μαρτίου – ώρα 8.00μ.μ. στο Θέατρο Δέντρο . Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 24652800 και 99490102

Προπώληση εισιτηρίων: tickethour.com.cy / ACS Courier

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας

Loader