«Πείτε πως δεν πήγατε θέατρο»

«Πείτε πως δεν πήγατε θέατρο»

Οι σκηνοθέτες του HIV, Έλενα Σωκράτους και Οδυσσέας Κωνσταντίνου, απαντούν σε τρεις ερωτήσεις μας

Το HIV του Θανάση Τριαρίδη κάνει απόψε πρεμιέρα στη Λευκωσία

Τι θα δούμε;

Πρόκειται για ένα γυναικείο μονόλογο. Ή μάλλον καλύτερα «πείτε πως δεν πήγατε στο θέατρο. Πείτε πως ήρθατε σε μία διάλεξη. Και μην παραξενεύεστε που μια λευκή θα σας μιλήσει για μια μαύρη. Εξάλλου δεν υπάρχει και μεγάλη διαφορά. Όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίσοι, έχουμε την ίδια καρδιά...»

Πού θα το δούμε;

Στη Λευκωσία στο Θέατρο Wherehaus612 και στη Λεμεσό στον Πολυχώρο Συνεργείο. Χώροι σχετικά καινούργιοι αλλά εναλλακτικοί. «Τώρα πια αυτά τα θέατρα είναι στη μόδα. Αυτά που είναι λίγο ερείπια κάτι αποθήκες με μουχλιασμένους τοίχους. Και σε αυτά παίζονται και τα νέα είδη του θεάτρου. Ας πούμε το θέατρο που εμπλέκεται με το κοινό – που σηκώνονται οι θεατές, στήνονται αράδα σε ένα μικρόφωνο και λέει ο καθένας τον πόνο του. Ή το άλλο “In yer face theatre”. Κι αυτό έχει μεγάλη πέραση».

Γιατί θα το δούμε;

Για να αρχίσουμε να διανοούμαστε όλα αυτά τα αδιανόητα που συμβαίνουν ανα τον κόσμο.«Τώρα πια μπορούμε να μαθαίνουμε όσα δεν μπορούμε να διανοηθούμε. Πλέον όλοι έχουμε κινητά. Ό,τι και να μας πούνε, το ψάχνουμε στο Google. Δεν δικαιούμαστε να λέμε “αδιανόητη δυστυχία”. Οφείλουμε να την διανοηθούμε. Πατάμε, λοιπόν, “Υποσαχάρια Αφρική” και ψάχνουμε τα κατά κεφαλήν εισοδήματα των χωρών εκεί πέρα. Και ψάχνουμε και τους πληθυσμούς των χωρών αυτών – πόσα εκατομμύρια ζουνε σε κάθε χώρα. Και κάνουμε και τις διαιρέσεις – όλοι μάθαμε διαίρεση στο σχολείο. Και βλέπουμε και βίντεο στο YouTube».

Σε πλάγια γράμματα, απόσπάσματα από το κείμενο της παράστασης.

hdhdhsd

ΗIV

του Θανάση Τριαρίδη

Πληροφορίες και κρατήσεις:

99141407 / 96116763 / [email protected]

ΛΕΥΚΩΣΙΑ, Θέατρο Wherehaus 612

Κάθε ΔΕΥΤΕΡΑ και ΤΡΙΤΗ στις 8.30μ.μ. από 1η Οκτωβρίου 2019 μέχρι και 15 Οκτωβρίου.

ΛΕΜΕΣΟΣ, Πολυχώρος Συνεργείο

Παραστάσεις στις 8.30μ.μ. 18 -19 -20 Οκτωβρίου

Μετά τη μεγάλη ανταπόκριση και τις εξαιρετικές κριτικές που απέσπασε η παράσταση στη Γερμανία, στο Expedition Metropolis (Βερολίνο), στην Ελλάδα στο Faust (Αθήνα) και στο Θέατρο Act (Πάτρα), έρχεται στη Λευκωσία στο Wherehaus 612 για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Η πρεμιέρα θα γίνει την Τρίτη 1η Οκτωβρίου και θα ακολουθήσουν παραστάσεις στις 7, 8, 14 και 15 Οκτωβρίου η ώρα 8.30μ.μ.

Αντί Σκηνοθετικού Σημειώματος:

«Απόψε, λοιπόν, θα σας μιλήσω για την υπόθεση της Επίφανι Γκούντμαν. Είναι η Νιγηριανή πόρνη που αυτοκτόνησε το 2012 στην Αθήνα. Δέκα μέρες πριν βγάλανε τη φωτογραφία της στην δημοσιότητα για να μας ενημερώσουν πως έχει τον ιό του AIDS... Για λόγους Δημόσιας Υγείας... Δέκα μέρες μετά αυτοκτόνησε στο Κατάστημα Προσωρινής Κράτησης. Φυλακή είναι – αλλά έτσι το λένε επίσημα: Κατάστημα.

Είχε γίνει μεγάλος σαματάς τότε. Το θυμάστε, σωστά; Το Υπουργείο είχε δώσει στη δημοσιότητα ονόματα και φωτογραφίες με τις πόρνες που είχαν τον ιό του AIDS. Για να τις δούνε οι πελάτες τους και να πάνε να κάνουν εξέταση. Οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα ξεσηκώθηκαν. Είπαν για διαπόμπευση. Είπαν πολλά. Πολύς κόσμος πήρε το μέρος τους. Ανθρωπιστικές οργανώσεις, φορείς για τα δικαιώματα των γυναικών και τέτοια. Μετά το πράγμα έκατσε...

Όμως, το είπαμε και πριν, τώρα πια μπορούμε να μαθαίνουμε όσα δεν μπορούμε να διανοηθούμε. Πλέον όλοι έχουμε κινητά. Ό,τι και να μας πούνε, το ψάχνουμε στο Google. Δεν δικαιούμαστε να λέμε “αδιανόητη δυστυχία”. Οφείλουμε να τη διανοηθούμε.»

Συντελεστές:

Κείμενο: Θανάσης Τριαρίδης

Σκηνοθεσία: Έλενα Σωκράτους

Επί σκηνής: Βασιλική Κυπραίου

Συνεργάτης Σκηνοθέτης, Φωτογραφίες, Βίντεο: Οδυσσέας Ι. Κωνσταντίνου

Δραματουργία: Η ομάδα

Γραφιστικά: Πέτρος Ζάβρακας

Κορίτσι Αφίσας: Άνθια Μαρά

**Οι παραστάσεις θα πλαισιωθούν από συζητήσεις:

Mετά την πρεμιέρα της παράστασης, την Τρίτη 1η Οκτωβρίου, θα ακολουθήσει συζήτηση στην οποία θα συμμετέχουν οι συντελεστές της παράστασης: Θανάσης Τριαρίδης (Συγγραφέας), 'Ελενα Σωκράτους (Σκηνοθέτις), Βασιλική Κυπραίου (Ηθοποιός) και Οδυσσέας Ι. Κωνσταντίνου (Δραματουργός, Σκηνοθέτης), όπως επίσης και οι Ρίτα Σούπερμαν (Υπεύθυνη Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων της Κυπριακής Αστυνομίας), Ζέλια Γρηγορίου (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Θεωρίας της Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Κύπρου), Αργεντούλα Ιωάννου (Δικηγόρος, Πρόεδρος Συνδέσμου Μονογονιών), Μαρίνος Νομικός (Δημοσιογράφος). Συντονίζει η Ανθή Ερμογένους (Αρθρογράφος, Υποψήφια Διδάκτωρ στο Πολιτικό Μάρκετινγκ).

Κάθε Δευτέρα, μετά την παράσταση, θα ακολουθεί συζήτηση με διαφορετικούς ομιλητές και αντίστοιχες θεματικές (HIV, Trafficking, Δικαιώματα Γυναικών κτλ).

Η παράσταση είναι ακατάλληλη για άτομα κάτω των 15 ετών, καθώς και για άτομα με καρδιακές παθήσεις ή κρίσεις πανικού.

Γενική Είσοδος: 10 €

Μειωμένο: 8 €

Loader