Πολιτικοί και επιδημιολόγοι στήριξαν χθες την πρεμιέρα του ΘΟΚ

Πολιτικοί και επιδημιολόγοι στήριξαν χθες την πρεμιέρα του ΘΟΚ

Με το επίδομα των καλλιτεχνών τι να συμβαίνει άραγε;

Aκολουθεί αυτούσιο το κείμενο που μας στάληκε από τον ΘΟΚ

Το σύνθημα για την επανεκκίνηση της θεατρικής ζωής του τόπου δόθηκε χτες (9/6) στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο: η πρεμιέρα της παράστασης Η μικρή μας πόλη του Θόρντον Ουάιλντερ, που παρουσίασε ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από το κοινό, που βρέθηκε ξανά, μαζί με τους ηθοποιούς και τους συντελεστές, στη θέση του.

Σε κλίμα ιδιαίτερης χαράς, κοινό και συντελεστές μοιράστηκαν τη συγκίνησή τους, σε μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μετά από ένα δύσκολο διάστημα σχεδόν τριών μηνών απουσίας. Στην ορχήστρα του Αμφιθεάτρου Μακαρίου Γ’, οι ηθοποιοί μετουσίωσαν όχι μόνον το περιεχόμενο του έργου, αλλά και το νόημα της ίδιας της θεατρικής πράξης: τη συνάντηση των θεατών με τους καλλιτέχνες. Στις κερκίδες του θεάτρου, το κοινό, με προσήλωση, σεβασμό και θετική ενέργεια ανταποκρίθηκε σε αυτό το κάλεσμα. Το υγειονομικό πρωτόκολλο τηρήθηκε αυστηρά χάρη στην πρόθυμη και συγκινητική συνεργασία των θεατών, οι οποίοι στο τέλος της παράστασης χειροκρότησαν θερμότατα ηθοποιούς και συντελεστές για την όμορφη εμπειρία που τους χάρισαν.   

ΓΔΣΓΑΣΓΗΑΗΑΣΗΑΗ

Την παράσταση τίμησαν με την παρουσία τους εκλεκτοί καλεσμένοι, πολιτικοί, καλλιτέχνες, άνθρωποι των γραμμάτων, των τεχνών και του Τύπου και πλήθος φίλων του ΘΟΚ, μεταξύ των οποίων: ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, οι βουλευτές Νίκος Τορναρίτης, Δημήτρης Δημητρίου, Στέφανος Στεφάνου, Γιώργος Λουκαΐδης, ο Δήμαρχος Γερίου Νεόφυτος Παπαλαζάρου, τα Μέλη της Επιδημιολογικής Ομάδας καθηγητές Λεόντιος Κωστρίκης, Πέτρος Καραγιάννης, Μαρία Κολιού, η Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΘΟΚ Αντιγόνη Αθηαινίτη, η Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΘΟΚ Σούλα Ζαβού και το Μέλος του Δ.Σ. του ΘΟΚ Φλωρεντία Σάββα.

Το διαχρονικό και εξαιρετικά επίκαιρο έργο του Αμερικανού συγγραφέα Θόρντον Ουάιλντερ «Η μικρή μας πόλη»,  βραβευμένο με Πούλιτζερ το 1938, επανέρχεται μετά την περιπέτεια της πανδημίας στα ανοιχτά κυπριακά θέατρα. Η φωτεινή, τρυφερή σκηνοθετική ματιά της Αλεξίας Παπαλαζάρου αναδεικνύει την ουσία του έργου, τα πολλά και διαφορετικά του επίπεδα, και με τη συμβολή μιας εξαιρετικής ομάδας ηθοποιών και συντελεστών φιλοδοξεί να μοιραστεί με το κοινό βαθιές συγκινήσεις και δυνατά συναισθήματα.

Η αριστουργηματική πένα του συγγραφέα μεταμορφώνει τις μικρές στιγμές της καθημερινότητας των ηρώων μιας τυπικής επαρχιακής πόλης, στιγμές που συνήθως περνούν απαρατήρητες, καλυμμένες απ’ τη σκόνη της ρουτίνας και της Ιστορίας, στιγμές είτε μελαγχολικές είτε ρόδινες, είτε ταπεινές είτε ποτισμένες με μεγαλείο. 

«Γιατί άραγε οι άνθρωποι δεν νιώθουμε το μεγαλείο της ζωής όσο είμαστε ζωντανοί; Κάθε στιγμή, κάθε λεπτό;» αναρωτιέται η Έμιλι Γουέμπ, η νεαρή ηρωίδα του έργου. Για τον ίδιο λόγο που λησμονούμε όχι μόνο τα ασήμαντα, μα και τα σημαντικά. Στη δημοκρατία της μνήμης όλα είναι ίσα: η γεύση του φαγητού απ’ τα χέρια της μητέρας μας, ένα χάδι, η βαναυσότητα του πολέμου, οι χειρονομίες των εραστών, η φευγαλέα ευτυχία, οι πίκρες, τα θαύματα, γεγονότα που ορίζουν ακαριαία ένα «πριν» και ένα «μετά».

φσφσφσγσ
Η σκηνοθέτιδα της παράστασης, Αλεξία Παπαλαζάρου

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση-Δραματουργική προσαρμογή-Σκηνοθεσία: Αλεξία Παπαλαζάρου

Σκηνικά-Κοστούμια: Ηλέκτρα Κυθραιώτου

Μουσική: Κώστας Κακογιάννης

Στίχοι τραγουδιών: Πάμπος Κουζάλης

Κίνηση-Χορογραφία: Παναγιώτης Τοφή

Σχεδιασμός φωτισμών: Σταύρος Τάρταρης

 

Παίζουν: Δημήτρης Γκουτζαμάνης, Μαργαρίτα Ζαχαρίου, Νεκτάριος Θεοδώρου,

Ηλιάνα Κάκκουρα, Πάνος Μακρής, Μαρίνα Μανδρή, Γιάννης Μίνως, Μαρία Φιλίππου

 

Παραστάσεις

Λευκωσία: Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄

10, 11 και 12 Ιουνίου 2020

 

Λεμεσός: Δημοτικό Κηποθέατρο Λεμεσού 

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020

           

Ελ. Αμμόχωστος: Κηποθέατρο Δήμου Σωτήρας 

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

                

Έναρξη παραστάσεων: 21.00

 

Πληροφορίες / Εισιτήρια / Δελτία Εισόδου

Το κοινό παρακαλείται να εξασφαλίσει προηγουμένως εισιτήριο ή δελτίο εισόδου από τα ακόλουθα σημεία προπώλησης / διάθεσης:

Λευκωσία 

Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ (Γρηγόρη Αυξεντίου 9), τηλ. 77772717 

(Τρίτη-Σάββατο 10.00-13.30 και 16.00-18.00)

Λεμεσός: Ταμείο Κηποθεάτρου, τηλ. 22 58 22 68

(Δευτέρα-Παρασκευή 16.00-19.00)

Ελ. Αμμόχωστος: Δήμος Σωτήρας, τηλ. 23 82 44 44 | 23 82 14 16

(Δευτέρα-Παρασκευή 7.30-15.00)

Τιμές Εισιτηρίων: €12 / €6 (άνεργοι, συνταξιούχοι, πολύτεκνοι με την επίδειξη του αντίστοιχου αποδεικτικού εγγράφου και άτομα κάτω των 25 ετών με την επίδειξη πολιτικής ταυτότητας)

Οι κάρτες συνδρομητών ισχύουν κανονικά. 

 

Παραστάσεις σε Δήμους και Κοινότητες στο πλαίσιο συνεργασίας του ΘΟΚ με το Γραφείο του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων και με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπ. Π.Π.Α.Ν.

Δωρός: Κοινοτικό Πάρκο Δωρού, Λεμεσός

17 Ιουνίου 2020, 20.30

Καλό Χωριό: Χώρος Εκδηλώσεων Νηπιαγωγείου Καλού Χωριού, Λεμεσός

20 Ιουνίου 2020, 20.30

Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου: Γήπεδο Δημοτικού Σχολείου Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου, Λευκωσία

23 Ιουνίου 2020, 20.45

Πεδουλάς: Προαύλιο Γυμνασίου Πεδουλά, Λευκωσία

26 Ιουνίου 2020, 20.45

Είσοδος: Ελεύθερη

Loader