Το πρόγραμμα του 17oυ Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού μόλις ανακοινώθηκε

Το πρόγραμμα του 17oυ Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού μόλις ανακοινώθηκε

Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί από την 1η μέχρι και τις 8 Αυγούστου 2022, στον Χαρουπόμυλο Λανίτη (Ceronia Hall)

Στη 17η χρονιά διεξαγωγής του, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού ανοίγει ξανά
τους κινηματογραφικούς του ορίζοντες προβάλλοντας σε παγκύπρια πρεμιέρα
βραβευμένα δημιουργικά ντοκιμαντέρ που ξεχώρισαν κατά τη διάρκεια της φεστιβαλικής χρονιάς, από την παγκόσμια κινηματογραφική παραγωγή. Το 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού θα διεξαχθεί από την 1η μέχρι και τις 8 Αυγούστου 2022, στον Χαρουπόμυλο Λανίτη (Ceronia Hall).

Στον πυρήνα της αγαπημένης καλοκαιρινής διοργάνωσης βρίσκονται και φέτος συγκλονιστικά ντοκιμαντέρ από νέες πρωτοποριακές φωνές αλλά και καθιερωμένους δημιουργούς της τέχνης του ντοκιμαντέρ, που αφυπνίζουν τον θεατή και τις αισθήσεις του, επεκτείνοντας τα όρια της κινηματογραφικής γλώσσας. Καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεματικών και κινηματογραφικών προσεγγίσεων, αυτές είναι οι ταινίες που θα δούμε φέτος στο 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού:

(Πραγματικοί) ρόλοι γυναικών

1

Στις Μέρες και Νύχτες της Δήμητρας Κ. η καθιερωμένη ντοκιμαντερίστρια και εικαστικός Εύα Στεφανή ακολουθεί τη θρυλική ιερόδουλη Δήμητρα Κανελλοπούλου, από το σπίτι της στον ιστορικό οίκο ανοχής στην Αχαρνών και πίσω, σε ένα ντοκιμαντέρ που διήρκεσε 12 χρόνια. Γνωρίζοντας τη Δήμητρα, ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα στερεότυπά μας για το σεξ, τη γυναικεία επιθυμία, την ατομική ελευθερία, αλλά και τον τρόπο που μας αλλάζουν οι δοκιμασίες σε κρίσιμες ιστορικές στιγμές. H Eύα Στεφανή θα παρευρεθεί στο Φεστιβάλ.

6

Το ντοκιμαντέρ Midwives της Snow Hnin Ei Hlaing, που απέσπασε το ειδικό βραβείο επιτροπής για διεθνές ντοκιμαντέρ στο φετινό Sundance, ακολουθεί την ιστορία δύο μαιών σε διάστημα 5 ετών. Η μία Βουδίστρια και η άλλη Μουσουλμάνα, θα αψηφήσουν τις εθνοτικές τους διαφορές για να εργαστούν πλάι πλάι, σε μια αυτοσχέδια κλινική στη δυτική Myanmar.

9

Μέσα από το βραβευμένο με το Ειδικό Βραβείο Επιτροπής στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Letter to Nikola, της Χαράς Καμιναρά, που παίρνει την μορφή ενός οπτικοακουστικού γράμματος, γεννιέται η μαρτυρία μιας φωτογράφου που αφηγείται στο αγέννητο ακόμα παιδί της την εμπειρία της στο διασωστικό καράβι Aquarius, στην κεντρική Μεσόγειο. Η Χαρά Καμιναρά θα παρευρεθεί στο Φεστιβάλ.

9

To Fashion Reimagined, σε σκηνοθεσία Becky Hutner, ακολουθεί την ιστορία της Amy Powney, κόρης περιβαλλοντιστών ακτιβιστών, και την πορεία της από αουτσάιντερ σε μεγαλοεπιχειρηματία της μόδας, με τις δημιουργίες της να προωθούν την ηθική και βιώσιμη μόδα.

Τα διερευνητικά 

7

Το ντοκιμαντέρ Nothing Lasts Forever αναδεικνύει το "ωραίοτερο ψέμα που πωλήθηκε ποτέ". Ο λόγος για τα διαμάντια, το απόλυτο σύμβολο του ρομαντισμού και της ερωτικής αφοσίωσης. Η θαρραλέα αυτή διείσδυση του σκηνοθέτη Jason Kohn στη μαύρη αγορά διαμαντιού και τη βιομηχανία αγοραπωλησίας του, σκάει τη φούσκα του ρομαντισμού, ακριβώς εκεί όπου το πραγματικό μπλέκεται με το κάλπικο, το αυθεντικό με το συνθετικό.

2

Στο The Killing of a Journalist σε σκηνοθεσία Matt Sarnecki η δολοφονία ενός νεαρού δημοσιογράφου και της αρραβωνιαστικιάς του στο σπίτι τους στη Σλοβακία, πυροδοτεί τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στη χώρα από τον καιρό του κομμουνισμού. Η ιστορία παίρνει απρόβλεπτη πλοκή όταν μια πηγή αφήνει να διαρρεύσει ο μυστικός φάκελος της δολοφονίας, που περιλαμβάνει υπολογιστές, και την κωδικοποιημένη επικοινωνία του φερόμενου ως εγκεφάλου της δολοφονίας: ενός επιχειρηματία στενά συνδεδεμένου με το κυβερνόν κόμμα της χώρας.

Συνδυάζοντας υλικό του σήμερα με 3D animation που αντλεί την έμπνευσή του από την τέχνη του Daxiong, το ντοκιμαντέρ Eternal Spring του Jason Loftus, ανασυνθέτει την κατάληψη ενός κρατικού τηλεοπτικού καναλιού της Κίνας είκοσι χρόνια αργότερα, ζωντανεύοντας μια ανεπανάληπτη ιστορία αντίστασης, ανατριχιαστικές μαρτυρίες καταδίωξης και ένα αναζωογονητικό αφήγημα για την αποφασιστικότητα της διεκδίκησης της πολιτικής και θρησκευτικής ελευθερίας, με οποιοδήποτε τίμημα.

Ζωές παιδιών

Από τη Δανία μας έρχεται το ντοκιμαντέρ A House Made of Splinters του Simon Lereng Wilmont. Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να επιβαρύνει τις άπορες οικογένειες που ζουν κοντά στην πρώτη γραμμή του πυρός, μια ομάδα κοινωνικών λειτουργών εργάζεται ακατάπαυστα και με αποφασιστικότητα σε ένα ειδικό ορφανοτροφείο για  τη δημιουργία ενός σχεδόν μαγικού περιβάλλοντος, στο οποίο τα παιδιά θα ζουν με ασφάλεια όσο οι κρατικές και δικαστικές αρχές αποφασίζουν για το μέλλον τους και αυτό των οικογενειών τους.  

Τέλος Χρόνου τιτλοφορείται το ντοκιμαντέρ του Λουκά Παλαιοκρασά που ακολουθεί τέσσερεις μαθητές λυκείου οι οποίοι αντιμετωπίζουν την πίεση των πανελληνίων. Η ζωή τους μπαίνει σε αναμονή όταν μια μαθητική κατάληψη επιβάλλει το κλείσιμο του σχολείου.

Περιβάλλον και κλιματική αλλαγή

9

Στo πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ The Territory, ο Alex Pritz ασχολείται με την καταστροφή των τροπικών δασών του Αμαζονίου και τη μάχη των αυτόχθονων πληθυσμών για να προστατεύσουν τον πολιτισμό και το περιβάλλον τους από τις παράνομες εξορύξεις, την υλοτομία και μια διεφθαρμένη κυβέρνηση. Η ταινία απέσπασε ανάμεσα σε άλλα to Bραβείο Κοινού και το ειδικό βραβείο επιτροπής "Documentary Craft" στο Sundance, Διεθνές Βραβείο Αμνηστίας στο DocsBarcelona, το βραβείο Golden Space Needle στο Διεθνές Φεστιβάλ του Seattle κ.α.

9

Σε μια από τις πιο πολυπληθείς πόλεις του κόσμου, το Δελχί, δύο αδέρφια λειτουργούν ένα νοσοκομείο πουλιών στο μικροσκοπικό τους υπόγειο, φροντίζοντας χιλιάδες μελανόχρωμους ικτίνους κάθε μήνα, αφού αυτά τα συναρπαστικά πουλιά απορρίπτονται από τα νοσοκομεία πουλιών μιας και το κρέας τους θεωρείται μη χορτοφαγικό και ακατάλληλο για τροφή. Με φόντο την περιβαλλοντική τοξικότητα και την κοινωνική ταραχή, το All That Breathes του Shaunak Sen σκιαγραφεί ένα ποιητικό χρονικό της καταρρέουσας οικολογίας της πόλης και των ολοένα αυξανόμενων κοινωνικών εντάσεων. Το ντοκιμαντέρ απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο Επιτροπής για διεθνές ντοκιμαντέρ στο φετινό Sundance καθώς και το Βραβείο Golden Eye στο φετινό φεστιβάλ Καννών.

Τέχνες και μουσική στο σινεμά του πραγματικού

2

Το Sirens της Rita Baghdadi τοποθετείται στα προάστια της Βυρητού, όπου η Lilas και η Shery, συνιδρύτριες και κιθαρίστριες του πρώτου μέταλ συγκροτήματος της Μέσης Ανατολής που αποτελείται μόνο από γυναίκες, παλεύουν με τη φιλία, τη σεξουαλικότητα και την καταστροφή, στην προσπάθειά τους να γίνουν αστέρες της μέταλ.  

9

Λίγες μορφές στην ιστορία της φωτογραφίας και της κινούμενης εικόνας έχουν παίξει τόσο μεγάλο και καθοριστικό ρόλο, όσο εκείνη του Eadweard Muybridge, ενός πολύπλοκου καλλιτέχνη του οποίου η προσωπική ιστορία χρωματίστηκε από τη φιλοδοξία, την επιτυχία, τον χαμό, ακόμα και ένα φόνο εν ψυχρώ. Στο ντοκιμαντέρ Exposing Muybridge, που σκηνοθέτησε ο Marc Shaffer, πρωταγωνιστεί ο δημοφιλής Βρετανός ηθοποιός Gary Oldman.

To Constantly Flying είναι ένα μουσικό ντοκιμαντέρ για τους Baba Zula, ένα από τα σημαντικότερα ψυχεδελικά ροκ συγκροτήματα της Τουρκίας. Το ντοκιμαντέρ αυτό, που ξεχειλίζει από μουσική και ψυχεδέλεια, σκηνοθέτησε η Adriana Cordeiro.

Κοινωνία σε κρίση

1

To ντοκιμαντέρ The Divinity of Oneness καταγράφει ιστορίες θυμάτων θρησκευτικού μίσους σε Γερμανία, Ελλάδα, Πορτογαλία και Κύπρο, δίνοντας απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα γύρω από την έξαρση της λεηλασίας ιερών μημείων και χώρων λατρείας, την άνοδο του μίσους για «τον άλλον», αλλά και σε ερωτήματα που αφορούν τη δημιουργία μιας κοινωνίας που διακατέχεται από διαθρησκευτικό σεβασμό και ανοχή. Μέσα από μία πολυγωνική προσέγγιση, από θεολογικές, πνευματικές, διανοητικές και πολιτικές οπτικές γωνίες, το ντοκιμαντέρ The Divinity of Oneness πυροδοτεί ένα ταξίδι αυτοστοχασμού, κριτικής σκέψης και μεγαλοψυχίας. Ένα ντοκιμαντέρ από το Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας και το RESET, σε παραγωγή του Filmhouse Pictures, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος PROSECUW, του οποίου ηγείται το Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας.

Το I Didn’t See You There σε σκηνοθεσία του Αμερικανού Reid Davenport, ενός δημιουργού που πάσχει από εγκεφαλική παράλυση, είναι ένα ταξίδι στον κόσμο μέσα από τα μάτια και την κάμερα ενός ανάπηρου κινηματογραφιστή, που εκθέτει πότε με χιούμορ και πότε με οργή τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στο αφιλόξενο περιβάλλον της πόλης, ως ένας άνθρωπος που μπορεί να τον βλέπουν αλλά σπάνια τον ακούν. Το ντοκιμαντέρ απέσπασε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο φετινό φεστιβάλ Sundance καθώς και το Βραβείο Golden Gate στο φεστιβάλ του Σαν Φρανσίσκο.

2

Με χιούμορ και ένα οπτικά εντυπωσιακό ύφος, το A Marble Travelogue του Sean Wang καταγράφει το οδοιπορικό των μαρμάρων από την Ελλάδα έως την Κίνα, όπου γλύπτες τα μετατρέπουν σε αγάλματα και κολώνες ελληνιστικού τύπου, μαγνητάκια ψυγείου και άλλα τουριστικά σουβενίρ, τα οποία επιστρέφουν στην αγορά της Ευρώπης και πωλούνται στους Κινέζους τουρίστες. 

H Δημοκρατία των λεσβιών & των φίλων τους: Συζητήσεις πάνελ, εργαστήρια και εκδηλώσεις με θέμα την εκπροσώπηση των λεσβιών, συζητήσεις και κινήματα στην Κύπρο

H Δημοκρατία των λεσβιών & των φίλων τους παρουσιάζει ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων που θίγει το ζήτημα της απουσίας λεσβιακής εκπροσώπησης, λόγου και κινημάτων στην Κύπρο. Δημιουργώντας χώρο για τις πολυκοινοτικές εμπειρίες και εκφράσεις των κουήρ γυναικών του νησιού, το πρόγραμμα αναδεικνύει τοπικά παραδείγματα αυτοδιάθεσης και ανθεκτικότητας, αντλεί έμπνευση από λεσβιακές κοινότητες και ριζοσπαστικές ιστορίες, και παρουσιάζει διεθνείς σύγχρονες καλλιτέχνιδες.

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ Rebel Dykes, που τοποθετείται στη δεκαετία του 1980, στο μετα-πανκ Λονδίνο. Μια άγνωστη ιστορία μιας κοινότητας λεσβιών που γνωρίστηκαν κάνοντας τέχνη, μουσική, πολιτική και σεξ, και πώς προχώρησαν μαζί για να αλλάξουν τον κόσμο τους. Στην παρουσία των σκηνοθετών Harri Shanahan και Siân A. Williams. Σε συζήτηση πάνελ με τίτλο Η Λεσβιακή εμπειρία στην Κύπρο, πέντε γυναίκες από διαφορετικό επαγγελματικό και κοινωνικό υπόβαθρο και από διαφορετικές γενιές, θα αναλύσουν την πολυπλοκότητα της ταυτότητας των λεσβιών στη σημερινή Κύπρο. 

Το πρόγραμμα διοργανώνεται από: Νταϊάνα Γεωργίου, Ναταλία Δαμίγου-Παπώτη και Μιχάλη Ιντζιέγιαννη σε συμπαραγωγή με το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού.  

Το πρόγραμμα διοργανώνεται από: Νταϊάνα Γεωργίου, Ναταλία Δαμίγου-Παπώτη και Μιχάλη Ιντζιέγιαννη σε συμπαραγωγή με το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού.

Συνεργασία με το The Island Club

Το The Island Club, σε συνεργασία με το Διεθνές Φέστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού, παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ Los Angeles Plays Itself  (2003) του Thom Andersen. Χρησιμοποιώντας υλικό από δεκάδες ταινίες που γυρίστηκαν στο Λος Άντζελες, ο Αndersen εξετάζει το πώς το Χόλιγουντ απεικόνισε ή παραποίησε την εικόνα της πόλης όπου γεννήθηκε.

1

Σχεδιασμός Αφίσας: Την αφίσα για τη 17η έκδοση του Φεστιβάλ έχουν σχεδιάσει οι Χρύσω Κοσμά και Δέσποινα Ράγκου (POPsnacks).  

Σκεπτικό αφίσας με τίτλο Ανιχνεύοντας το Αθέατο:

Σαν διαδικασία, η δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ αναζητεί μια αντικειμενική αλήθεια που δεν έχει ακόμη θεαθεί. Κατά ένα παρόμοιο τρόπο, τα σχήματα της αφίσας που αναδύονται μέσα από τον κενό χώρο ανάμεσα στα γράμματα του τίτλου, λειτουργούν ως συνθέσεις για να δημιουργήσουν νέες οπτικές αφηγήσεις.

Μένουμε ασφαλείς

Για την ασφάλεια και υγεία όλων, το Φεστιβάλ θα τηρεί όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας και ασφάλειας για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού που θα ισχύουν κατά τη διεξαγωγή του. Προς διευκόλυνση του κοινού αλλά και προς αποφυγή συνωστισμού, τα εισιτήρια για το Φεστιβάλ διατίθενται μέσω ηλεκτρονικής πώλησης.

Εισιτήρια: http://www.soldoutticketbox.com/

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα http://www.filmfestival.com.cy και στο Facebook.

 

Υπότιτλοι: Ελληνικά, Αγγλικά

 Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού διοργανώνεται από την Brave New Culture και στηρίζεται και χρηματοδοτείται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υφυπουργείου Πολιτισμού. Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού στηρίζει το Ίδρυμα Ευαγόρα και Κάθλην Λανίτη. 

Χορηγός Επικοινωνίας: Avant-Garde

Χορηγοί: Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας (Center for Social Innovation - CSI) & RESET- Research and Education in Social Empowerment and Transformation

Στηρίζουν: CARDET, UNHCR Κύπρου, Πρεσβεία Ολλανδίας στην Κύπρο, Ένωση Συντακτών Κύπρου, Κέντρο Φωτογραφίας 6x6, The Island Club, Φίλοι της Γης

Τεχνική υποστήριξη: EventPro, SMP Techno Services

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: 

Tηλέφωνο: 99517910

E-mail: [email protected] 

Ιστοσελίδα: www.filmfestival.com.cy 

Instagram | Facebook 

Loader