Το ‘Scratch’ είναι μια ταινία για την καταστροφή που μας περιβάλλει

Το ‘Scratch’ είναι μια ταινία για την καταστροφή που μας περιβάλλει

Πρώτη προβολή την Πέμπτη στο μικρού μήκους στο Ριάλτο

Κεντρική φωτογραφία Γιάννης Ζούρης

Ένα ηλικιωμένο ζευγάρι ετοιμάζεται για το κυριακάτικό του γεύμα την ημέρα των εορτασμών μιας ‘εθνικής επετείου’. Ένας απεγνωσμένος νέος μετρά τα τελευταία κέρματα που διαθέτει. Μια ξένη λαχειοπώλης διανύει μια σχεδόν εγκαταλελειμένη πόλη πουλώντας ‘τύχη’, σε ένα κράτος το οποίo αρνείται να παραδεχτεί την κατάρρευση του αλλά και την καταστροφή που περιτριγυρίζει τους λιγοστούς του κατοίκους.

gsgsgs

Η ταινία αφορά την οικονομική και κατ’επέκταση ψυχολογική σύνθλιψη μιας νεότερης γενιάς από μια παλαιότερη, η οποία φαίνεται να ζει ακόμα σε ένα προ πολλού ξεχασμένο, ‘ένδοξο’ παρελθόν. Πρόκειται για μια αλληγορική ταινία, η οποία διαδραματίζεται σ’ ένα αστικό τοπίο το οποίο έχει εγκαταλειφθεί από τους περισσότερους κατοίκους και το οποίο κατοικείται πλέον από ανθρώπους-απομεινάρια μιας μακρινής, ακμάζουσας εποχής οι οποίοι αρνούνται πεισματικά να αφήσουν τα ηνία. Ακόμα και στα πρόθυρα της κατάρρευσης το σύστημα επιμένει να προτάσσει μια κανονικότητα αρνούμενο να δει την καταστροφή γύρω του.

Εαν δεν μπορεί κάποιος να αποτελέσει ένα παράδειγμα προς μίμηση τότε θα πρέπει να γίνει απλά μια φρικτή προειδοποίηση, ειδικά για τις επόμενες γενιές. Το ‘Scratch’ είναι μια ταινία που πραγματεύεται την καταστροφή που μας περιβάλλει και που πολλές φορές αρνούμαστε να δούμε. Μια φρικτή προειδοποίηση, όταν η τελευταία μας ελπίδα αφήνεται στην ‘τύχη’. Ένα σχόλιο για τις τραγικές επιπτώσεις μιας κατ’επίφαση κανονικότητας και τον εξοργιστικό, καταστροφικό ελιτισμό μιας μικρής ομάδας ανθρώπων.

gdhdhdhd

Loader