Συνέδριο από το Κυπριακό Δίκτυο Ενάντια στη Φτώχεια

Συνέδριο από το Κυπριακό Δίκτυο Ενάντια στη Φτώχεια

Συνέδριο με τίτλο «Η ενεργός συμμετοχή των ατόμων που βιώνουν φτώχεια στα κέντρα λήψης αποφάσεων και στην οργανωμένη Κοινωνία των Πολιτών» διοργανώνει το Κυπριακό Δίκτυο Ενάντια στη Φτώχεια, το οποίο συμπληρώνει 15 χρόνια δράσης.

Σε ανακοίνωσή του, το Κυπριακό Δίκτυο Ενάντια στη Φτώχεια αναφέρει ότι θέλοντας να ενισχύσει τον διάλογο γύρω από το σοβαρό ζήτημα της αξιοπρεπούς διαβίωσης και τις ισότιμες ευκαιρίες πρόσβασης πραγματοποιεί το Συνέδριο, το Σάββατο 17 Οκτωβρίου, στις 09:30 στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, σηματοδοτώντας την Παγκόσμια Ημέρα για Εξάλειψη της Φτώχειας και τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ενάντια στη Φτώχεια.

 

Όπως αναφέρει «σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία για την Κύπρο, την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, παρακολουθούμε μια σειρά από ανθρωπιστικές κρίσεις, να μας οδηγούν σε διαδοχικές και συσσωρευμένες επιπτώσεις», σημειώνοντας ότι στην Κύπρο ειδικά η οικονομική κρίση της περιόδου 2012 – 2014 οδήγησε στη φτωχοποίηση και την περιθωριοποίηση μεγάλου αριθμού ανθρώπων.

 

«Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας», συμπληρώνει, «αλλά και υποαπασχόλησης, η καταστρατήγηση συλλογικών συμβάσεων και κατώτατου μισθού, έχουν οδηγήσει ακόμη περισσότερους συμπολίτες μας στο φάσμα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Με τα νέα δεδομένα που επέβαλε η πανδημία, βλέπουμε ένα νέο κύμα οικονομικής επιδείνωσης με απρόβλεπτο και ανυπολόγιστο μέχρι στιγμής αντίκτυπο στην αγορά εργασίας και τα εισοδήματα».  

Προσθέτει ακόμα ότι οι συσχετισμοί δυνάμεων κεφαλαίου εργασίας έχουν αλλάξει με γεωμετρική πρόοδο εις βάρος των εργαζομένων, ενώ παράλληλα ένα πολύ σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού,  που αγγίζει το 24% βρίσκεται στα όρια κινδύνου φτώχειας.  

Το Κυπριακό Δίκτυο Ενάντια στη Φτώχεια αναφέρει, επίσης, ότι «είναι τραγικό το γεγονός πως 200 περίπου χιλιάδες συμπολίτες μας έχουν περάσει το κατώφλι της φτώχειας».  

ΚΥΠΕ

Loader