Τα 8 πιο συχνά λάθη σε βιογραφικά

Τα 8 πιο συχνά λάθη σε βιογραφικά

Διάβασέ τα και φρόντισε να μην τα επαναλάβεις

To βιογραφικό είναι η πρώτη εικόνα που σχηματίζει για σένα ένας εργοδότης ή το τμήμα HR, χωρίς καν να σε έχουν συναντήσει και από αυτό εξαρτάται αν θα σε καλέσουν αργότερα για μια προσωπική συνέντευξη. Δυστυχώς, παρόλο που είναι τόσο σημαντικό, παρατηρούνται κάποια κοινά λάθη που εσύ πρέπει να διασφαλίσεις ότι θα αποφύγεις. Μόλις μάθεις ποια είναι, τότε αμέσως μετά είσαι έτοιμος να λάβεις μέρος και στο 4ο Ετήσιο Cyprus Career Expo, που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Μαϊου και σε αυτό θα συμμετάσχουν οι μεγαλύτεροι εργοδότες στην Κύπρο.

Ορθογραφικά

Όσο καλό και αν είναι το βιογραφικό σου, αν σε αυτό υπάρχουν ορθογραφικά και συντακτικά λάθη, το έχασες το παιχνίδι. Και μη βιαστείς να απαντήσεις πως δεν κάνεις αίτηση να εργοδοτηθείς ως φιλόλογος γιατί το να στείλεις ένα τέτοιο βιογραφικό δίνει για σένα μια λανθασμένη εντύπωση, πως είσαι αμελής και ότι δεν χρησιμoποιείς σωστά γραπτώς τη μητρική σου γλώσσα. Οπότε, καλό είναι να δείξεις πρώτα το βιογραφικό σου σε κάποιο δικό σου άτομο ώστε να βεβαιωθείς ότι δεν σου έχει ξεφύγει κάποια απροσεξία. Επίσης, δοκίμασε να διαβάσεις το βιογραφικό σου δυνατά. Αν κάτι δεν ακούγεται σωστά, το πιθανότερο είναι να μην είναι και σωστό. 

Εστίαση σε καθήκοντα αντί κατορθώματα

Μην παραθέσεις απλώς ένα σωρό καθήκοντα που είχες σε προηγούμενες θέσεις που κατείχες. Αναλογίσου πρώτα ενέργειες που έκανες και είχαν κάποιο ουσιαστικό αντίκτυπο σε εταιρείες που εργοδοτήθηκες στο παρελθόν και εστίασε σε αυτές. Προτίμησε να καταγράψεις τα οφέλη που επέφεραν κάποιες προσωπικές σου επιτυχίες ώστε να δείξεις την αποτελεσματικότητά σου, τον τρόπο σκέψης σου και τις πρωτοβουλίες που παίρνεις ως εργοδοτούμενος. Στοιχεία που οι πλείστοι εργοδότες αναζητούν και εκτιμούν. 

Clichés

Μέσα από το βιογραφικό σου επιζητείς να εντυπωσιάσεις, χωρίς ωστόσο να γράφεις πράγματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Γι΄αυτό, δώσε έμφαση στις ικανότητές σου, αποφεύγοντας λέξεις-κλισέ. Αν για παράδειγμα λειτουργείς ομαδικά, μην γράψεις απλώς ότι είσαι team player, καθώς οι περισσότεροι επειδή ξέρουν πως καλούνται να συνυπάρξουν σε μια ομάδα, επικαλούνται αυτό το προσόν, ακόμη και αν δεν τους εκφράζει. Οι εργοδότες ή τα τμήματα ανθρώπινου δυναμικού, ενδεχομένως να μη δώσουν ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό, καθώς έχουν συνηθίσει να διαβάζουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά από τους πλείστους υποψήφιους. Για να τονίσεις ένα χαρακτηριστικό σου, ανάδειξε αυτό το στοιχείο σου μέσα από ένα σύντομο παράδειγμα, υποδηλώνοντας το, παρά επισημαίνοντας το.  

Ασυνεπείς πληροφορίες

Φρόντισε τα στοιχεία που αναφέρεις στο βιογραφικό σου να είναι ξεκάθαρα. Όσο πιο πολλές ανακρίβειες υπάρχουν και ημερομηνίες που δεν ταιριάζουν μεταξύ τους, τόσο σε πιο δύσκολη θέση θα έρθεις στην προσωπική συνέντευξη όταν κληθείς να δώσεις διευκρινίσεις. 

Κακός σχεδιασμός

Δε χρειάζεται να το παρακάνεις για να εντυπωσιάσεις. Σημασία έχει το βιογραφικό σου να είναι ευκολοδιάβαστο, χωρίς ορθογραφικά όπως αναφέραμε πιο πάνω και να είναι αποθηκευμένο σε μια μορφή που μπορεί να ανοιχτεί εύκολα όταν αποσταλεί ως email attachment, όπως Word doc ή PDF. Επίσης, προτίμησε ένα font όπως Arial ή Times New Roman σε ένα καθαρό document. 

Διάβασε ακόμη: 3 tips για ένα ξεχωριστό βιογραφικό 

cv

https://unsplash.com/photos/PeUJyoylfe4

Διάβασε ακόμη: 4+1 τρόποι για να κάνεις το βιογραφικό σου πιο ελκυστικό 

Αποτυχία τροποποίησης

Αν θεωρείς ότι έχεις τα προσόντα για τη θέση την οποία υποβάλεις αίτηση, το ίδιο πρέπει να υποδηλώνει και το βιογραφικό σου. Αν χρειαστεί λοιπόν να κάνεις κάποιες απαραίτητες τροποιήσεις ώστε να το προσαρμόσεις ανάλογα, μη διστάσεις να το πράξεις. Το βιογραφικό σου πρέπει να σχετίζεται άμεσα με τη θέση εργασίας, γι΄αυτό χρησιμοποίησε τις ανάλογες ικανότητες και επιτεύγματά σου. Το να βασιστείς σε λέξεις κλειδιά που περιέχονται στην αγγελία, θα σε βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. 

Κενά στις ημερομηνίες

Αυτό το σημείο, έρχεται σε συνάρτηση με τις ασυνάφειες πιο πάνω. Δεν είναι μεπτό να μην έχεις συνεχόμενη περίοδο εργασίας, αλλά καλύτερα τα όποια κενά παρουσιάζει το βιογραφικό σου, να τα καλύψεις με πράγματα που έκανες εκείνο το διάστημα, όπως για παράδειγμα με σεμινάρια, freelance εργασία ή ακόμη με κάποια ταξίδια στο εξωτερικό. Είναι προτιμότερο να δικαιολογήσεις τα κενά παρά να τα αφήσεις στη φαντασία του εργοδότη. 

Υπερβολικά μεγάλο σε έκταση

Είναι λογικό να θες να συμπεριλάβεις στο βιογραφικό σου όσα περισσότερα μπορείς για να εντυπωσιάσεις, αλλά αν το παρακάνεις, θα έχεις τα αντίθετα αποτελέσματα. Γιατί πολύ απλά ο παραλήπτης θα κουραστεί και πιθανότατα θα το αφήσει στη μέση. Άλλωστε το στοίχημα είναι να προκαλέσεις το ενδιαφέρον, χωρίς να χρειαστεί να γράψεις την ιστορία της ζωής σου. Δυο σελίδες, μάξιμουμ, είναι υπεραρκετές. Φτάνει βέβαια να αιτιολογούνται και από την πορεία σου. 

Τώρα λοιπόν που έμαθες τι πρέπει να αποφύγεις και πώς να συντάξεις σωστά ένα βιογραφικό, μη χάσεις το 4ο Ετήσιο Cyprus Career Expo στις 4 Μαΐου, με δωρεάν συμμετοχή, από τις 10:00 μέχρι τις 16:00. Εκεί θα βρίσκονται οι μεγαλύτεροι εργοδότες στην Κύπρο, με ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα και προσωπικό, με πληροφορίες για τις επιχειρήσεις τους και ευκαιρίες απασχόλησης.Το Cyprus Career Expo θα περιλαμβάνει παράλληλα σεμινάρια με διευθυντές ανθρώπινου δυναμικού και σημαντικά στελέχη εταιρειών.Μέσω της πλατφόρμας εύρεσης εργασίας Ergodotisi.com, οι υποψήφιοι μπορούν να ενημερωθούν σχετικά με τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας των εταιρειών που συμμετέχουν στο Cyprus Career Expo και να παραστούν στη διαδικτυακή εκδήλωση για online συνεντεύξεις.

Οι συνεντεύξεις θα διεξάγονται online μέσω video chat στα περίπτερα των εργοδοτών. Το Networking Area θα είναι επίσης διαθέσιμο στους εργοδότες και συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια της έκθεσης, για συναντήσεις, συζητήσεις και συνεντεύξεις.

Το CCE συνδιοργανώνεται και πάλι από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, τη διαδικτυακή πλατφόρμα ergodotisi.com και την Boussias Cyprus, και θα διεξαχθεί για δεύτερη χρονιά διαδικτυακά.   

Διαδικτυακός Χορηγός Επικοινωνίας: Digital Tree   

 

 

Κεντρική Φωτό: https://unsplash.com/@craftedbygc 

Loader