Θέατρο για θεραπεία στη Λευκωσία

Θέατρο για θεραπεία στη Λευκωσία

Μετά από ένα χρόνο απουσίας, το ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ βρίσκεται και πάλι κοντά μας!

Σε αυτή τη σειρά αυτοτελών εργαστηρίων, χρησιμοποιείται το θέατρο ως εργαλείο για προσωπική ανάπτυξη, ενδυνάμωση και θεραπεία. Βάση των εργαστηρίων αποτελεί το «Θέατρο των Καταπιεσμένων» του Βραζιλιάνου ακτιβιστή Augusto Boal (1931-2009) και συγκεκριμένα οι τεχνικές που ανέπτυξε για ψυχοθεραπεία με τον γενικό τίτλο “The rainbow of desire”. Τα εργαστήρια θεμελιώνονται στη φιλοσοφία και πρακτική της Συστημικής Ψυχοθεραπείας.

Τα εργαστήρια είναι αυτοτελή, ακολουθείται όμως συγκεκριμένη ροή από συνάντηση σε συνάντηση.Το κάθε εργαστήρι ξεκινά με θεατρικά παιγνίδια κατά τη διάρκεια των οποίων τα άτομα εξασκούνται στην ψυχοσωματική έκφραση και ταυτόχρονα μέσω των παιγνιδιών αυτών ρίχνεται φως στην κοινωνική διάσταση των προσώπων. Έπειτα, διεξάγονται οι κύριες ασκήσεις κατά τη διάρκεια των οποίων με χρήση θεατρικών εικόνων, δράματος και αυτοσχεδιασμών, οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες διαπραγματεύονται τις προσωπικές ιστορίες και δυσκολίες τους. Το κάθε άτομο επιλέγει να μοιραστεί (ή όχι) στο βαθμό που επιθυμεί και δημιουργείται μια κοινότητα δράματος που υποστηρίζει το άτομο στην προσπάθειά του/της να κάνει πρόβα την αλλαγή ή να αγγίξει ένα δύσκολο θέμα. Το εργαστήρι ολοκληρώνεται με συζήτηση.

Τα εργαστήρια διεξάγονται μια φορά το μήνα και διαρκούν 3 ώρες. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Ι (19/9/20): Η εικόνα του Ανταγωνιστή

ΙI (17/10/20): Τελετουργίες και Μάσκες

ΙΙΙ (14/11/20): Καθρέφτες, καθρεφτάκια μου

IV (12/12/20): Πολλαπλοί αφηγητές

V (16/1/21): Οι τρεις Ευχές

VI (13/2/21): Η πτώση του Τείχους ανάμεσά μας

VII (13/3/21): Το ουράνιο τόξο της Επιθυμίας

VIII (10/4/21): Οι Μπάτσοι στο Κεφάλι

IX (15/5/21): Πριν να πέσει η αυλαία

Δηλώστε συμμετοχή ΕΔΩ

Τιμή: 20 ευρώ το εργαστήρι

Μπορείτε να διαβάσετε μια συνέντευξη του θεραπευτή για το «Θέατρο για Θεραπεία» ΕΔΩ

 

Πιο κάτω παρατίθενται σχόλια από συμμετέχοντες ή συμμετέχουσες του πρώτου κύκλου του προγράμματος (Σεπτέμβριος 2018-Μάιος 2019).

· Ζωντανό θέατρο γιατί αφηγείται τις ιστορίες της ζωής με σκοπό να τις επαναδιατυπώσει. · Σε βοηθά να «βγεις» από τον εαυτό σου, να τον παρατηρήσεις, να κατανοήσεις και να θεραπευτείς!

· Λυτρωτική διαδικασία εξερεύνησης εαυτού. · Ένα πολύ ενδιαφέρον εργαστήρι που μπορεί για κάποιον να είναι και ψυχοθεραπεία. · Θεατρικό εργαστήρι πολλών οπτικών σε συγκρουσιακές καταστάσεις. · Ένα θεατρικό παιχνίδι για μια θεραπευτική αλλαγή του ανθρώπου. · Απελευθερώνεσαι, αναγνωρίζεις, επαναπροσδιορίζεις, ενδυναμώνεσαι. · Στιγμές έκφρασης, προβληματισμού, απελευθέρωσης βιωμάτων και διαχείρισης εσωτερικών κρίσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Κωνσταντίνο Παπαγεωργίου στο τηλέφωνο 95723757.

Ο συντονιστής της ομάδας

Ο Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου έχει σπουδές κι εμπειρία στη Δημοτική, Ειδική και Μη-τυπική Εκπαίδευση κι είναι Συστημικός Ψυχοθεραπευτής κι εκπαιδευτής ενηλίκων. Έχει εξειδικευτεί στη μεθοδολογία του Θεάτρου των Καταπιεσμένων στο Σικάγο, Βερολίνο και Βαρσοβία. Ασχολείται με την αντι-ρατσιστική εκπαίδευση, με την εκπαίδευση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και με την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών στη διαχείριση προβλημάτων συμπεριφοράς, σχολικών συγκρούσεων και σχολικού εκφοβισμού. ΄Εχει εργαστεί ως εκπαιδευτής θεάτρου για την πρόληψη της παραβατικότητας και της πρόωρης σχολικής εγκατάλειψης σε Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας, έχει διοργανώσει παραστάσεις Θεάτρου της Αγοράς και Αόρατου Θεάτρου στην Κύπρο, Ελλάδα και Πορτογαλία. Έχει υλοποιήσει θεατρικά εργαστήρια για ενήλικες στους πιο κάτω φορείς: Πανεπιστήμιο Κύπρου, Πανεπιστήμιο Frederick, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, Θεατρικό Μουσείο Κύπρου, Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου, Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, Παιδαγωγική Εταιρεία Κύπρου, Παιδικό Μουσείο ΡΟΤΑ, Κέντρο Προσωπικής Ανάπτυξης και Ψυχοθεραπείας, Κέντρο Στήριξης Μη-κυβερνητικών οργανώσεων, Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού, Νεολαία για Ανταλλαγή και Κατανόηση Κύπρου, Accept-ΛΟΑΤ Κύπρου, Ασπίδα κατά της Ομοφοβίας στην Εκπαίδευση, United Societies of Balkans, Youth for Exchange and Understanding International κ.α. 

Loader