Τον Μάρτιο πάμε στο 17ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Γαλλοφωνίας

Τον Μάρτιο πάμε στο 17ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Γαλλοφωνίας

Ταινίες για όλα τα γούστα σε Λευκωσία και Λεμεσό

Το Γαλλικό Ινστιτούτο της Κύπρου και ο Όμιλος Φίλων Κινηματογράφου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις Πρεσβείες της Ελβετίας παρουσιάζουν το 17ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Γαλλοφωνίας στο πλαίσιο των εορτασμών της Γαλλοφωνίας τον μήνα Μάρτιο.

Το 17ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου θα διαρκέσει από τις 2 έως 31 Μαρτίου 2022 σε Λευκωσία και Λεμεσό. 

Λευκωσία: Όλες οι προβολές των ταινιών θα είναι στις 9:00μμ εκτός της Κυριακής που είναι στις 8:30μμ, στο Pantheon cinema (Διαγόρου 29, Λευκωσία 1097). Ο Όμιλος Φίλων Κινηματογράφου λειτουργεί ως Κινηματογραφική Λέσχη και σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας του ΔΕΝ επιτρέπεται η είσοδος σε άτομα κάτω των 18 ετών.

3

Πολίτης τρίτης ηλικiας 

Περίληψη : Ο Θεοχάρης, ένας ηλικιωμένος και μοναχικός άντρας, καταφεύγει κάθε βράδυ στο νοσοκομείο για να περάσει τη νύχτα πάνω στους πάγκους και τις καρέκλες των εξωτερικών ιατρείων. Κάθε πρωί επιστρέφει στο σπίτι του, όπου μοναδική του συντροφιά είναι η γάτα του και οι αναμνήσεις του. Ένα βράδυ τον ανακαλύπτει μια νεαρή νοσοκόμα, η Ευγενία, και προσπαθεί να μάθει περισσότερα γι΄αυτόν. Ο Θεοχάρης είναι αρχικά επιφυλακτικός και αρνείται να της δώσει οποιαδήποτε πληροφορία. Σταδιακά όμως αρχίζει να χτίζεται μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο.

Μια ταινία που διαπραγματεύεται τη μοναξιά, τα γηρατειά και την περιθωριοποίηση, πολλές φορές, των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας.

Λευκωσία: Παρασκευή 4 Μαρτίου. Έναρξη του Φεστιβάλ με την κυπριακή ταινία Senior Citizen, παρουσιάζεται από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είσοδος ελεύθερη. 

Λεμεσός: Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022 - 8:15 μμ. - Σινεμά Ρίο (Ελλάνδος 125). Αυτή η ταινία παρουσιάζεται απο τη Alliance Française Λεμεσού, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και την κινηματογραφική λέσχη Λεμεσού.

Σκηνοθεσία : Αντώνης Κατσαρής (Κύπρος, 2020, 84’, Διάλογοι: Ελληνικοί, Υπότιτλοι: αγγλικά) 

Με τους : Αντώνης Κατσαρής, Μαρίνα Αργυρίδου, Λένια Σορόκου

Η Νονά της Νύχτας (la daronne)

Περίληψη : Η Patience Portefeux δουλεύει ως μεταφράστρια της γαλλικής Δίωξης Ναρκωτικών, ειδικευμένη σε τηλεφωνικές παρακολουθήσεις υπόπτων

Λευκωσία: Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

Σκηνοθεσία : Jean-Paul Salomé (Γαλλία, 2020, 104’, Διάλογοι: Γαλλικοί, Υπότιτλοι: Ελληνικοί)  

Με τους : Isabelle Huppert,Yann Sundberg, Michaël Louchart

Olga

Περίληψη : 2013: Εξόριστη στην Ελβετία, η 15χρονη Όλγα, μια ταλαντούχα Ουκρανή γυμνάστρια, προσπαθεί να κερδίσει τη θέση της στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο. Όπως όλοι οι κορυφαίοι αθλητές, ονειρεύεται το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο. Προσπαθεί να κάνει ότι μπορεί για να συνδεθεί με τη νέα της Εθνική ομάδα αλλά, καθώς πλησιάζει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, η επανάσταση στο Κίεβο κλονίζει τον κόσμο της και τότε η θέλησή της δοκιμάζεται.

Η Ελβετία έλαβε μέρος με το ντεμπούτο μεγάλου μήκους του Elie Grappe, στην κατηγορία Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους 2022 και η ταινία είναι υποψήφια για τα Ελβετικά κινηματογραφικά βραβεία 2022.

Λευκωσία: Παρασκευή 11 Μαρτίου. Αυτή η ταινία παρουσιάζεται από την Πρεσβεία της Ελβετίας. Είσοδος ελεύθερη. Λεμεσός: Τετάρτη 9 Μαρτίου - 8:00 μμ. - Θέατρο Ριάλτο (Andrea Drousioti 19, Limassol 3040). Αυτή η ταινία παρουσιάζεται από την Πρεσβεία της Ελβετίας, σε συνεργασία με τη Alliance Française de Limassol. Είσοδος ελεύθερη.

Σκηνοθεσία : Elie Grappe (Ελβετία, 2021, 85’, Διάλογοι: Γαλλικά, ρωσικά, ουκρανικά - Υπότιτλοι: αγγλικά) 

Με τους : Anastasiia Budiashkina,Sabrina Rubtsova, Caterina Barloggio

Διάβασε Επίσης: Πάμε θέατρο;

Αντίο, Ηλίθιοι (Adieu Les Cons)

Περίληψη : Μια κομμώτρια η οποία μαθαίνει πως έχει λίγους μήνες ζωής επιστρατεύει κάθε θεμιτό κι αθέμιτο τρόπο για να βρει το παιδί της, που είχε αναγκαστεί να δώσει για υιοθεσία όταν είχε μείνει έγκυος στην εφηβεία της …

Λευκωσία: Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022. 

Λεμεσός: Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022 - 8:15 μμ. - Σινεμά Ρίο (Ελλάνδος 125). Αυτή η ταινία παρουσιάζεται απο τη Alliance Française Λεμεσού και την κινηματογραφική λέσχη Λεμεσού. Σκηνοθεσία : Albert Dupontel (Γαλλία, 2020, 87’, Διάλογοι: Γαλλικοί - Υπότιτλοι: Ελληνικοί)  

Με τους : Virginie Efira, Albert Dupontel, Nicolas Marié

Gagarine

Περίληψη : Ο έφηβος Yuri αγωνίζεται να εμποδίσει την κατεδάφιση του οικιστικού συγκροτήματος  Gagarin στα παρισινά προάστια. Ένα σύμπλεγμα πολυκατοικιών της δεκαετίας του ’60, το οποίο εγκαινίασε ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Yuri Gagarin.

Λευκωσία: Πέμπτη 17 Μαρτίου. 

Σκηνοθεσία: Fanny Liatard, Jérémy Trouilh  (Γαλλία, 2020, 98’, Διάλογοι: Γαλλικοί - Υπότιτλοι: Ελληνικοί)  

Με τους: Alseni Bathily, Lyna Khoudri,Jamil McCraven

Παιχνίδια Ζευγαριών (Doubles Vies)

 

Περίληψη : Ένας Γάλλος συγγραφέας, ο εκδότης του και οι σύζυγοί τους βρίσκονται μπλεγμένοι σε ένα γαϊτανάκι φιλοδοξιών, απιστιών, συμβιβασμών, κρίσιμων αποφάσεων και συμπτώσεων…

Λευκωσία: Τρίτη 22 Μαρτίου

Λεμεσός: Δευτέρα 21 Μαρτίου - 8:15 μμ. - Σινεμά Ρίο (Ελλάνδος 125). Αυτή η ταινία παρουσιάζεται απο τη Alliance Française Λεμεσού και την κινηματογραφική λέσχη Λεμεσού.

Σκηνοθεσία : Olivier Assayas (Γαλλία, 2018, 108’, Διάλογοι: Γαλλικοί - Υπότιτλοι: Ελληνικοί)  

Με τους : Guillaume Canet, Juliette Binoche, Vincent Macaigne

Διάβασε Επίσης: Τα Stand-Up Comedy που έρχονται τον Μάρτιο στην Κύπρο

Μητρικό Ένστικτο (Duelles)

Περίληψη : Στις Βρυξέλλες της δεκαετίας του ’60 η Alice και η Céline είναι δύο καλές φιλές και γειτόνισσες. Όταν όμως η δεύτερη χάσει τον γιο της σε δυστύχημα, η σχέση τους παίρνει αναπάντεχη και άκρως επικίνδυνη τροπή.

Λευκωσία: Δευτέρα 28 Μαρτίου

Σκηνοθεσία: Olivier Masset-Depasse (Γαλλία / Βέλγιο, 2018, 97’, Διάλογοι: Γαλλικοί - Υπότιτλοι: Ελληνικοί)  

Με τους: Veerle Baetens, Anne Coesens, Mehdi Nebbou

Ποιά Νομίζεις Ότι Είμαι (Celle que Vous Croyez) 

Περίληψη : Η Claire είναι μια χωρισμένη καθηγήτρια πανεπιστημίου στα 50 της, η οποία κατασκευάζει στο Facebook το ψεύτικο προφίλ μιας 24χρονης για να πλησιάσει τον πρώην εραστή της μέσω του συγκατοίκου του. Το σχέδιό της, όμως, παίρνει μια απρόβλεπτη τροπή.

Λευκωσία: Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022. 

Σκηνοθεσία : Safy Nebbou (Γαλλία, 2019, 101’, Διάλογοι: Γαλλικοί - Υπότιτλοι: Ελληνικοί) 

Με τους : Juliette Binoche, Nicole Garcia, François Civil

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας

Loader