Υπάρχουν πολλοί λόγοι να επισκεφτείς την ελεύθερη Αμμόχωστο φέτος

Υπάρχουν πολλοί λόγοι να επισκεφτείς την ελεύθερη Αμμόχωστο φέτος

Κι αυτοί δεν αφορούν μόνο τις υπέροχες παραλίες της

Για τις παραλίες της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου μην τα ξαναλέμε γιατί κάποτε πρέπει να καταλήξουμε στο ότι πρόκειται για τις ομορφότερες στο νησί! 

Πέραν απ’ όλα όσα ξέρεις ή οφείλεις να μάθεις (βλέπε εδώ σχετικό άρθρο όλο θάλασσες και ομορφιές) καλό είναι να ξέρεις πως την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου αξίζει -με τα χίλια- να την επισκεφτείς και για την υπέροχη ενδοχώρα της. 

Που να πας, τι να κάνεις: 

 

Κάνε μια βόλτα απ’ το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης στη Δερύνεια  2455

Θα το βρεις στον υπέροχο παλιό παραδοσιακό οικισμό και εκεί παρουσιάζεται μια συλλογή από γεωργικά εργαλεία και εξοπλισμό που χρησιμοποιούσαν οι αγροτικές οικογένειες κατά τα παλαιότερα χρόνια.

Κάνε την βόλτα σου στην περιοχή όπου βρίσκεται το Υπαίθριο Παραδοσιακό Λαογραφικό Μουσείο και απόλαυσε, μεταξύ άλλων, εκθέματα που αφορούν στα παραδοσιακά επαγγέλματα, όπως αυτά των κατασκευαστών επίπλων και υποδημάτων, των ξυλουργών, των ραφτών, των σιδεράδων, των οικοδόμων, των κουρέων, των γλυπτών, των ψαράδων και των αγροτών.

Στο χώρο πραγματοποιούνται επίσης εκθέσεις και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ τελούνται και πολιτικοί γάμοι.


ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: «Μουσείο ή αμφιθέατρο»; Κάπως έτσι κλείνει μια καθημερινή συζήτηση στη Δερύνεια


Επισκέψου το Φρέναρος και την Εκκλησία Αρχαγγέλου Μιχαήλ 3456

Ένα εκκλησάκι του 12ου αιώνα, μονόκλιτο, συνεπτυγμένου σταυροειδούς με τρούλο που φιλοξενεί την μόνη σωζόμενη τοιχογραφία του Αρχαγγέλου Γαβριήλ και κάποια μορφολογικά στοιχεία όπως τα ημικυκλικά τόξα και καμάρες.

Η παλαιά εκκλησία του Αρχαγγέλου, βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, δίπλα από την καινούργια και πρόσφατα το Τμήμα Αρχαιοτήτων έκανε προσπάθειες για την διατήρηση της στέγης του ναού, καθώς επίσης και για μερικές εικόνες.

Η παλιά αφιερωμένη εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, 19ου αιώνα, κυπριακής τέχνης, στάληκε για συντήρηση στο Τμήμα Αρχαιοτήτων. Το εικονοστάσι δεν είναι ολοκληρωμένο αφού μέρος αυτού απουσιάζει.


Οπωσδήποτε αξίζει μία βόλτα από τον Ποταμό Λιοπετρίου 34

 

Πολύχρωμες βάρκες, ένα βραχώδες τοπίο με άγρια βλάστηση, μια μικρή αμμουδιά με λεπτόκοκκο άμμο συνθέτουν το σκηνικό του ποταμού του Λιοπετρίου, ένα σκηνικό απαράμιλλης ομορφιάς.

Ο ποταμός βρίσκεται στην νοτιανατολική ακτή της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, 4 περίπου χιλιόμετρα νότια της κοινότητας του Λιοπετρίου. Από πολλούς αποκαλείται το «φιόρδ της Κύπρου» , καθώς αποτελεί μια μακρόστενη λωρίδα, ελικοειδούς σχήματος που δημιουργήθηκε από την συρροή νερών της βροχής των γύρω χωριών που χύνονταν στη θάλασσα


Κάνε στάση απ' την Σωτήρα  και το Μελέτιο Ιστορικό Μουσείο 234

 

Από το 2008, που άνοιξε και τις πόρτες του, το Μελέτιον Ιστορικό Μουσείο στεγάζεται σε ένα πολύ παλιό παραδοσιακής κυπριακής αρχιτεκτονικής σπίτι του 1835. Το όνομά του το έχει πάρει από την οικογένεια Μελέτη και φέρει πλούσιο πολιτιστικό και ιστορικό διάκοσμο.

Το Μελέτιον Ιστορικό Μουσείο αποτελείται από τέσσερα δωμάτια με διαφορετικά είδη εκθεμάτων με ποικίλη θεματολογία από τη μελισσοκομία, τα λουλούδια, και την πανίδα της Κύπρου, μέχρι νομίσματα, και γραμματόσημα με σφραγίδες του 1879. Επιπροσθέτως, υπάρχει το πωλητήριο και ένα μικρό καφενείο.


Εμπειρία αλησμόνητη η βόλτα στον Βοτανικό Κήπο Αυγόρου 34

Το Βοτανικό Πάρκο Cyherbia αποτελείται από εννέα υπέροχους βοτανικούς κήπους, ένα δάσος μέσα στο οποίο εκατοντάδες κυπαρίσσια σχηματίζουν το νησί της Κύπρου και επίσης το πρώτο και μοναδικό λαβύρινθο στην Κύπρο.

Ο λαβύρινθος προσφέρει 2000 τ.μ. 'πράσινη διασκέδαση' για όλη την οικογένεια, μέσα σε άλλη διάσταση. Σας προκαλεί να βρείτε τα 7 κρυμμένα πουλιά, καθώς και την έξοδο. Μια ματιά από το παρατηρητήριο μπορεί ίσως να σας βοηθήσει στην προσπάθεια σας;

Ο βοτανόκηπος χωρίζεται σε 9 τμήματα, το καθένα με διαφορετικό θέμα. Καθώς απολαμβάνετε τον περίπατο σας θα δείτε τα φυτά που σχετίζονται με αυτά τα θέματα. Τα βότανα έχουν πολλαπλές δράσεις και χρήσεις και θα δείτε μερικά από αυτά σε διάφορα τμήματα, π.χ. το θυμάρι είναι χρήσιμο στο μπάνιο αλλά και σαν αρωματικό, και σαν μπαχαρικό.


Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την ελεύθερη Αμμόχωστο θα τα βρεις στο σχετικό σάιτ Visit Famagusta

 

 

Loader