18 σταρ που δεν ξέρατε ότι ξεκίνησαν από ταινίες τρόμου

18 σταρ που δεν ξέρατε ότι ξεκίνησαν από ταινίες τρόμου

Με το Halloween στη γωνία αφορμή γυρεύουμε να ασχοληθούμε λίγο με το αγαπημένο μας είδος

Επειδή το σηκώνει ο Οκτώβριος ψάξτε online γι’ αυτές τις ταινίες τρόμου όπου έκαναν το ντεμπούτο τους 18 μετέπειτα μεγάλοι σταρ - πολλοί απ’ αυτούς φτύνοντας αίμα. Στην κυριολεξία

O Clint Eastwood στο Revenge of the Creature (1955) 

hshshs

Ο μετέπειτα “άνθρωπος χωρίς όνομα”, Dirty Harry και οσκαρικός ηθοποιός και σκηνοθέτης δεν ασχολήθηκε ποτέ με την ταινία τρόμου, πιθανότατα γιατί το ντεμπούτο του ήταν μία και μάλιστα όχι ιδιαίτερα καλή (βασικά δύο καθώς την ίδια χρονιά είχε μικρό ρόλο σε ακόμα ένα creature feature, το Tarantula επίσης του Jack Arnold). Το Revenge είναι το πρώτο sequel της καλτιάς Creature from the Black Lagoon (1954) όπου το ανθρωπόμορφο αμφίβιο πλάσμα που σκόρπιζε τον τρόμο στη λίμνη του τίτλου αιχμαλωτίζεται και κλείνεται σε ενυδρείο όπου μία φοιτήτρια προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί του. Αν η πλοκή (και το πλάσμα) σας θυμίζουν το οσκαρικό The Shape of Water είναι γιατί ο Guillermo del Toro εμπνεύστηκε όντως από τα φιλμ του Jack Arnold. Ο Eastwood εμφανίζεται στο μικρό ρόλο ενός τεχνικού εργαστηρίου και μαζί με το Tarantula αποτελούν τις μοναδικές ενασχολήσεις του βραβευμένου δημιουργού με το είδος. 

hshshs

O Steve McQueen στο The Blob (1958)

Ένα από τα θρυλικά creature features των 50s, όπου μία εξωγήινη άμορφη μάζα σαν ζελέ σκορπίζει τον θάνατο και την καταστροφή σε μια μικρή πόλη, σηματοδότησε το ντεμπούτο του μετέπειτα σταρ του The Great Escape και Bullitt ο οποίος στους τίτλους αναγράφεται ως Steven McQueen. 

O Tom Hanks στο He Knows You're Alone (1980)

gsgsgs

Ένα από τα πάμπολλα κακέκτυπα των Halloween και Friday the 13th που βγήκαν τη χρυσή εποχή των slashers στα early 80s, το He Knows You're Alone περιγράφει τα έργα ενός μανιακού δολοφόνου που στοχεύει μέλλουσες νύφες. Ψιλοχάλια ακόμα και τα χαμηλά στάνταρ του είδους, το φιλμ του Armand Mastroianni θα περνούσε για πάντα στη λήθη αν δεν αποτελούσε το ντεμπούτο του Tom Hanks που υποδύεται -σωστά μαντέψατε- έναν καλοσυνάτο, ευγενικό φοιτητή. Αν και μικρός ρόλος η χαρισματική περσόνα του Hanks εντυπωσίασε τους παραγωγούς κι ενώ αρχικά ο χαρακτήρας του ήταν να πέσει θύμα του μανιακού, αποφάσισαν να μη γυρίσουν τελικά τη σκηνή του φόνου του. 

Ο Kevin Bacon στο Friday the 13th (1980)

Η διαβόητη ημερομηνία δεν αποδείχθηκε καθόλου γρουσούζικη για τον αγαπημένο ηθοποιό καθώς είναι το μοναδικό μέλος του καστ που έχει ακόμα καριέρα παρά το ότι ο χαρακτήρας του δεν έμεινε ζωντανός για πολύ - σφαγιάσθηκε κι αυτός μαζί με τους υπόλοιπους ομαδάρχες που έκαναν τη μαλακία να επαναλειτουργήσουν την καταραμένη κατασκήνωση της Κρίσταλ Λέικ. Πάντως από τότε ξεχώριζε ο μελλοντικός σταρ του Footloose και του Apollo 13 καθώς ο φόνος του είναι από τους πιο σοκαριστικούς της ταινίας (θα σας κάνει να κοιτάτε πάντα κάτω απ’ το κρεβάτι πριν ξαπλώσετε).

Η Holly Hunter στο The Burning (1981)

lhlhlhl

Στα early 80s το slasher είχε χτυπήσει κόκκινο (του αίματος φυσικά) καθώς όλοι προσπαθούσαν να πετύχουν το επόμενο Halloween ή Friday the 13th - σχεδόν κάθε εβδομάδα θα έβγαινε κι ένα -συνήθως ελεεινό- b movie όπου κάποιος ψυχάκιας θα σφάζει ορμονόπληκτους, διαρκώς καυλωμένους εφήβους που έχουν το μυαλό τους μόνο στο χόρτο και το σεξ. Το The Burning είναι ένα απ’ αυτά, με έναν μανιακό που το σκάει απ’ το ψυχιατρείο, επιστρέφει στην κατασκήνωση όπου δούλευε ως επιστάτης (και κάηκε μετά από μια βάναυση φάρσα σε βάρος του) κι αρχίζει να ξεπαστρεύει τους κατασκηνωτές με ένα κλαδευτήρι. Η οσκαρική  Hunter, για την ερμηνεία της στο The Piano (1993), εμφανίζεται σε καναδυό σκηνές ως κατασκηνώτρια χωρίς -ευτυχώς- να σφαγιάζεται. 

Ο Johnny Depp στο A Nightmare on Elm Street (1984) 

Κι αν νομίζετε πως η εξόντωση του Kevin Bacon στο πρώτο Friday the 13th ήταν messy που να δείτε τι παθαίνει ο Johnny Depp στο ντεμπούτο του στο εμβληματικό φιλμ τρόμου του συγχωρεμένου Wes Craven που μας σύστησε τον διαβόητο Freddy Krueger, ίσως το πιο τρομακτικό σύμβολο των 80s μετά τις βάτες. Έφηβοι καταδιώκονται στον ύπνο τους και στον ξύπνιο τους από έναν πεθαμένο serial killer με καμένη φάτσα και γάντι με λεπίδια που τους σφαγιάζει έναν-έναν και ομολογουμένως άφησε τον καλύτερο για το τέλος: ο Depp υποδύεται τον φίλο της πρωταγωνίστριας Heather Langenkamp και ο θάνατός του δίνει ένα ολοκαίνουργιο νόημα στον όρο “λουτρό αίματος”. Πως να ΜΗΝ εξελιχθείς σε εκκεντρικό σταρ μετά από αυτό!

Ο Brad Pitt στο Cutting Class (1989)

Ο πρώτος μεγάλος ρόλος του διάσημου σταρ και καρδιοκατακτητή ήταν σ’ αυτό το κάκιστο και ανιαρό slasher που βγήκε όταν το υποείδος έπνεε πλέον τα λοίσθια, κορεσμένο από αμέτρητα sequels των Halloween, Friday the 13th και Nightmare on Elm Street. Τίποτα που να μην το έχουμε ξαναδεί, μανιακός ξεπαστρεύει φοιτητές και καθηγητές ενός κολεγίου, με τον Pitt να είναι ο αθλητής σταρ και κάποια στιγμή βασικός ύποπτος. Πάντως ξεχωρίζει σαν τη μύγα μες στο γάλα, όχι τόσο για το παίξιμο (είναι κακό όπως όλων) όσο για το εξωφρενικά όμορφο πρόσωπο και το αψεγάδιαστα κουλ στιλ που θα συνεισφέρουν τα μέγιστα στην εκτόξευση της καριέρας του. 

O Leonardo DiCaprio στο Critters 3 (1991)

vxbsgsg

Τα Critters είναι εξωγήινες χνουδωτές μπάλες με τεράστια δόντια και ακόρεστη όρεξη, επίσης ένα από τα franchises με τα οποία έβγαζε το ψωμάκι της η New Line πίσω στα 80s. Το τρίτο φιλμ κυκλοφόρησε κατευθείαν στο βίντεο και λόγω χαμηλού budget η “εισβολή” περιορίζεται σε μια πολυκατοικία όπου τα τερατάκια επιτίθενται στους ενοίκους, ανάμεσά τους και ένας πιτσιρικάς Leo στο ντεμπούτο του. 

Η Jennifer Aniston στο Leprechaun (1993)

Λίγο πριν εκτοξευτεί η δημοτικότητά της με τους Friends, η Aniston έτρεχε να γλιτώσει από ένα κωλοπαίδι ξωτικό που σκοτώνει όποιον μπαίνει εμπόδιο ανάμεσα στο ίδιο και τον χρυσό του σ’ ένα φτηνιάρικο και παντελώς ηλίθιο b-movie που αποδείχθηκε αρκετά πετυχημένο ώστε να γεννήσει επτά(!) συνέχειες. Αν και με ένα τόσο άθλιο κιν/φικό ντεμπούτο ήταν η Aniston που βρήκε τελικά το κιούπι με το χρυσάφι καθώς λίγο αργότερα έπιασε την καλή με μια σειρά γύρω από έξι φίλους κάπου στο Μανχάταν που ίσως να έχετε ακουστά. 

Η Renée Zellweger και ο Matthew McConaughey στο Texas Chainsaw Massacre: The Next Generation (1995)

gsgsgsgsgs

Το τέταρτο φιλμ της σειράς που γεννήθηκε από το cult αριστούργημα του 1974 αποδείχθηκε πως έκρυβε όχι έναν αλλά δύο μετέπειτα μεγάλους σταρ στο καστ του, απλά ακόμα οι δημιουργοί δεν το ήξεραν. Το sequel (βασικά ένα κακοφτιαγμένο αναμάσημα του original) είχε προβληθεί ελάχιστα το 1995 ως The Return of the Texas Chainsaw Massacre όμως η Columbia σε μία πρώτης τάξεως κωλοπαιδίστικη κίνηση την απέσυρε και την επανέφερε δύο χρόνια αργότερα με νέο τίτλο και τα ονόματα των Renée Zellweger και Matthew McConaughey τεράστια στην αφίσα μιας και οι δυο τους είχαν καταφέρει στο ενδιάμεσο να προαχθούν σε σταρ μεγάλου μεγέθους. Μάταια ο ατζέντης του McConaughey προσπαθούσε να πείσει το στούντιο να μην τη διανέμει, εκείνο προχώρησε αλλά ευτυχώς για όλους και πάλι δεν το είδε ψυχή. Για την ιστορία ο McConaughey είναι μέλος της οικογένειας/σέκτας ψυχωτικών κανίβαλων που που τρομοκρατεί μια παρέα νεαρών, ανάμεσά τους και η Zellweger. 

vsgsgsgsgs

Ο Henry Cavill στο Hellraiser: Hellworld (2005)

kgkgkgkg

Μία από τις πρώτες ταινίες του μετέπειτα Superman ήταν το όγδοο(!) φιλμ του Hellraiser, ενός franchise που ήδη είχε πάρει τον κατήφορο απ’ το τέταρτο μέρος και πλέον κυκλοφορούσε κατευθείαν στο home video. To Hellworld είναι από τα χειρότερα, με πλοκή που βγάζει ελάχιστο νόημα και τον Cavill να υποδύεται έναν από τους νεαρούς που συμμετέχουν σε ένα βιντεοπαιχνίδι με θέμα το Hellraiser και παγιδεύονται στο σύμπαν του όπου παραφυλάνε πραγματικοί δαίμονες.

Η Charlize Theron, η Naomi Watts και η Eva Mendes σε sequels του Children of the Corn (1995 - 1998)

Όχι μία, ούτε δύο αλλά τρεις μετέπειτα σταρ ξεπήδησαν από το αχρείαστο και ξεχειλωμένο franchise που γέννησε το ομώνυμο διήγημα του Stephen King και η κινηματογραφική του μεταφορά του 1984. Η 20χρονη τότε Charlize Theron εμφανίζεται σε ένα μικρό ρόλο στο Children of the Corn III: Urban Harvest (1995), η πρώτη κατευθείαν στο βίντεο προσθήκη στη σειρά, ως ακόλουθος της σέκτας δολοφονικών ανηλίκων που ξεπαστρεύουν ενήλικες με τον χαρακτήρα της να βρίσκει φρικτό θάνατο απ’ τα πλοκάμια του τέρατος που λατρεύουν. Η Naomi Watts σκάει μύτη στον πρώτο της πρωταγωνιστικό ρόλο στο Children of the Corn IV: The Gathering (1996) ως φοιτήτρια που επιστρέφει στο χωριό της στη Νεμπράσκα όπου τα ντόπια παιδιά αρρωσταίνουν από μια μυστηριώδη νόσο που συνδέεται με το τρομακτικό παρελθόν της περιοχής. Τέλος η πρώτη εμφάνιση της Eva Mendes στην οθόνη ήταν ως μέλος μιας παρέας φοιτητών που φτάνει στο γνωστό χωριό της Νεμπράσκα που κατοικείται αποκλειστικά από δολοφονικά κωλόπαιδα, στο Children of the Corn V: Fields of Terror (1998).

Ο George Clooney στο Return to Horror High (1987)

Πολύ πριν κάψει εκατομμύρια γυναικείες καρδιές ως o απελπιστικά γοητευτικός παιδίατρος της σειράς “ER” ο George Clooney πάσχιζε να λανσάρει την καριέρα του στη showbiz συμμετέχοντας σε μια χούφτα από φτηνιάρικες και κακοφτιαγμένες ταινίες τρόμου. Η πρώτη ήταν αυτή η slasher κωμωδία όπου τα μέλη ενός συνεργείου, που γυρίζει σε ένα εγκαταλελειμμένο σχολείο μια ταινία με θέμα τους φόνους που διαπράχθηκαν εκεί στο παρελθόν, πέφτουν με τη σειρά τους θύματα ενός μανιακού δολοφόνου. Ο Clooney υποδύεται τον πρωταγωνιστή της ταινίας-μέσα-στην-ταινία που δολοφονείται πρώτος, με τον φόνο του να είναι off-screen προφανώς γιατί δεν υπήρχαν λεφτά για εφέ. Την ίδια χρονιά ο μελλοντικός κύριος Alamuddin θα εμφανιστεί στο sequel Grizzly II: The Predator (ξεπατίκωμα του Jaws με αρκούδα στη θέση του καρχαρία) ,που ευτυχώς δεν είδε ποτέ το φως το προτζέκτορα και την επόμενη στην κωμωδία τρόμου Return of the Killer Tomatoes. 

Ο Joseph Gordon-Levitt και η Michelle Williams στο Halloween H20: 20 Years Later (1998)

Τόσο ο Levitt όσο και η βραβευμένη με Όσκαρ Williams ήταν παιδιά ηθοποιοί πριν κάνουν το (σχεδόν) ενήλικο ντεμπούτο τους στο έβδομο φιλμ του δημοφιλούς franchise που σκηνοθέτησε ο Steve Miner και αποτελεί απευθείας sequel του Halloween ΙΙ (1981) αγνοώντας όλα τα ενδιάμεσα. Η Jamie Lee Curtis επανέλαβε τον εμβληματικό ρόλο της Laurie Strode η οποία σε μια προσπάθεια να αφήσει τον εφιάλτη του Michael Myers πίσω της σκηνοθέτησε τον θάνατό της και τώρα ζει ήσυχα σε μικρή πόλη όπου εργάζεται ως διευθύντρια ενός ιδιωτικού σχολείου. Εννοείται πως ο Myers καταφέρνει να την εντοπίσει κι ένας νέος κύκλος αίματος ξεκινά. Η Williams υποδύεται τη φίλη του γιου της Curtis (Josh Hartnett) ενώ ο Levitt έχει ένα μικρό ρόλο στην αρχή (όπου φοράει μάσκα του χόκεϊ όπως ο Jason του Friday the 13th, το 2ο και 3ο μέρος σκηνοθέτησε ο Miner) και τρώει τη λεπίδα ενός παγοπέδιλου στη μούρη για τους κόπους του. 

Loader