Το American Murder: The Family Next Door είναι το ΑΠΟΛΥΤΟ true crime ντοκιμαντέρ της εποχής μας

Το American Murder: The Family Next Door είναι το ΑΠΟΛΥΤΟ true crime ντοκιμαντέρ της εποχής μας

Η σταδιακή αποδόμηση και τελική εξολόθρευση μιας τυπικής και φαινομενικά τέλειας αμερικανικής οικογένειας μέσα από κάμερες, κινητά, βίντεο, Facebook posts, μηνύματα και τηλεοπτικό υλικό.

Στις 13 Αυγούστου του 2018 η Nickole Atkinson ειδοποιεί τις Αρχές της μικρής πόλης Frederick του Κολοράντο για να αναφέρει πως η φίλη της Shanann Watts με την οποία είχαν επιστρέψει αργά την προηγούμενη νύχτα από επαγγελματικό ταξίδι δεν έδινε σημεία ζωής. Από την πρώτη επιτόπια έρευνα της Αστυνομίας διαφαίνεται πως η 34χρονη μητέρα (έγκυος στο τρίτο της παιδί) έχει εξαφανιστεί μαζί με τις κορούλες της, την 4χρονη Bella και την 3χρονη Celeste ενώ ο 33χρονος σύζυγός της και πατέρας των παιδιών Chris Watts, φανερά ανήσυχος, δηλώνει πως δεν έχει την παραμικρή ιδέα γιατί η γυναίκα του έφυγε ξαφνικά μαζί με τα κορίτσια και που μπορεί να βρίσκονται.

Ο ίδιος δίνει συνεντεύξεις σε τοπικά κανάλια όπου απευθύνει εκκλήσεις στη Shanann να επιστρέψει με τα παιδιά σπίτι ή εάν κάποιοι τις κρατούν να τις αφήσουν να φύγουν. Δύο μέρες αργότερα ο Watts συλλαμβάνεται ως βασικός ύποπτος όταν αποτυγχάνει στο τεστ αλήθειας και τις επόμενες εβδομάδες βγαίνει στο φως η φρικτή αλήθεια: Ο Watts στραγγάλισε την έγκυο γυναίκα του στο σπίτι τους, μετέφερε το πτώμα της μαζί με τα κορίτσια στις εγκαταστάσεις της πετρελαϊκής εταιρείας όπου δούλευε. Εκεί έπνιξε και τις δύο κόρες του και τις έριξε σε μια δεξαμενή πετρελαίου. Το πτώμα της γυναίκας του το έθαψε στην έρημο εκεί κοντά. 

Αυτό που κάνει το ντοκιμαντέρ American Murder: The Family Next Door του Netflix τόσο ανατριχιαστικό και σοκαριστικό που εγγυημένα θα σας κάνει να χάσετε την εκτίμησή σας για το ανθρώπινο είδος, εκτός φυσικά από το ίδιο το ειδεχθές έγκλημα (κάθε περίπτωση “εξολοθρευτή οικογένειας” όπως ονομάζονται σοκάρει μέχρι το μεδούλι) είναι η δομή του. Η Βρετανίδα σκηνοθέτης Jenny Popplewell ξεφεύγει από την πεπατημένη του true crime doc με την υποβλητική αφήγηση, τις δακρύβρεχτες συνεντεύξεις εμπλεκομένων και συγγενών σε συνδυασμό με αρχειακό υλικό καθώς ολόκληρη η ιστορία της μοιραίας οικογένειας Watts ξετυλίγεται... από τους ίδιους. Η Popplewell σε συνεννόηση με την οικογένεια της Shanann είχε πρόσβαση σε τόνους υλικού: από home movies και ποστ στο Facebook μέχρι προσωπικά μηνύματα, βίντεο από την αστυνομική έρευνα, την ανάκριση του δράστη και φυσικά άφθονα τηλεοπτικά ρεπορτάζ. Κι αυτό είναι το πιο εκπληκτικό και συνάμα ανησυχητικό: Υπάρχουν βίντεο για τα ΠΑΝΤΑ. 

Μέσα από ενθουσιώδη βιντεάκια στο Facebook η Shanann περιγράφει με τα πιο ζωηρά χρώματα την (επιφανειακή) οικογενειακή ευτυχία που ζει με τον Chris και τα δύο μωρά στη μικρή πόλη του Κολοράντο όπου μετακόμισαν για το νέο τους ξεκίνημα ύστερα από κάποιες δυσκολίες. Στην πορεία το παραμύθι σκοτεινιάζει με τα προσωπικά μηνύματα της ίδιας να αποκαλύπτουν τη σταδιακή αποδόμηση του “τέλειου” γάμου με τον άντρα της απόμακρο, τους καυγάδες καθημερινούς και την ίδια να φλερτάρει με την απελπισία και την κατάθλιψη, ενώ επιπρόσθετα το αρχειακό υλικό της αστυνομικής έρευνας προκαλεί ανατριχίλα. Η σκηνή με την πρώτη επιτόπια έρευνα στο σπίτι των Watts που είναι εξ ολοκλήρου καταγεγραμμένη από την body cam του αστυνομικού που ανταποκρίθηκε στην κλήση μοιάζει βγαλμένη από κάποιο κακοπαιγμένο scripted ριάλιτι με τον ψυλλιασμένο γείτονα να δίνει την πρώτη ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά με τον “ανήσυχο” σύζυγο, όμως γνωρίζοντας ότι αυτό που βλέπεις είναι 100% αληθινό (όπως επίσης το τι ακριβώς έχει συμβεί) σου παγώνει το αίμα.

fsgsgsgs

Το American Murder δεν πετυχαίνει να αποκαλύψει τα κίνητρα του στυγερού αυτού εγκλήματος αν και εδώ που τα λέμε ποσώς μας ενδιαφέρει τι συνέβαινε στο αρρωστημένο μυαλό του δράστη. Όπως μαθαίνουμε (και η αστυνομία φυσικά) ο τύπος είχε ερωμένη (ναι, υπάρχουν βίντεο και φωτο ΚΑΙ από αυτή τη σχέση) και κατά πάσα πιθανότητα σκέφτηκε πως ο καλύτερος τρόπος να φτιάξει μια νέα οικογένεια είναι να ξεφορτωθεί πρώτα την παλιά. Τόσο απλά, τόσο κυνικά. Αυτό δεν επιβεβαιώνεται (τα κίνητρα δεν έγιναν ποτέ γνωστά, ο Watts ομολόγησε τους φόνους απλά για να γλιτώσει τη θανατική ποινή) αλλά δεν χρειάζεται να είσαι ο Σέρλοκ για να ενώσεις τις τελείες, άλλωστε αυτό είναι το πιο συνηθισμένο κίνητρο των εξολοθρευτών οικογένειας (που είναι στη συντριπτική πλειοψηφία άντρες). 

Μία πτυχή που εξερευνά όμως, και δεν θα μπορούσε να αγνοήσει λόγω της δομής του ντοκιμαντέρ, είναι ο αντίκτυπος της υπόθεσης στα social media. Με το που έσκασε η είδηση της σύλληψης του Chris ως βασικού υπόπτου ξεκίνησε ένας οχετός ύβρεων σε βάρος της Shanann. Το ερώτημα “τι της έκανε άραγε” μετατράπηκε πολύ γρήγορα σε “ποιος ξέρει τι του έκανε του καημένου η σκύλα”. Κάθε αρρωστημένος, σκατόψυχος αργόσχολος κουτσομπόλης του Facebook έγραφε το μακρύ του και το κοντό του για την υπόθεση αναπτύσσοντας γελοίες θεωρίες και ξερνώντας χολή για το θύμα (σας θυμίζει κάτι; Βλέπετε το είδος ευδοκιμεί σε όλο τον πλανήτη). Ακόμα και ο ίδιος ο Watts μπήκε στο χορό βλέποντας το κύμα συμπάθειας προς το πρόσωπό του ομολογώντας ότι έπνιξε τη Shanann τυφλωμένος από οργή μόλις ανακάλυψε ότι εκείνη είχε σκοτώσει τις κόρες τους. Χαρακτηριστικό του entitled τοξικού αρσενικού που πιστεύει ότι μπορεί να τη γλιτώσει ρίχνοντας το φταίξιμο στη γυναίκα θύμα. Φυσικά κανείς δεν έχαψε το παραμύθι και στις 6 Νοεμβρίου ομολόγησε τους προμελετημένους όπως αποδείχθηκε φόνους της εγκύου γυναίκας του και των δύο κοριτσιών τους. 

Το American Murder: The Family Next Door δεν είναι το τυπικό true crime ντοκιμαντέρ που θα βρείτε με τις ντάνες στο Netflix. Παίζει σαν ένα τρομακτικό desktop θρίλερ τύπου Searching και Unfriended όπου η υπόθεση ξετυλίγεται μέσα από οθόνες και κάμερες αλλά και ως μία αρκετά διεισδυτική διατριβή πάνω στην παραπλανητική πραγματικότητα (και ματαιότητα) των social media αλλά και τον ύπουλο και μεθοδικό σχεδιασμό και εκτέλεση της ενδοοικογενειακής βίας. Και το γεγονός ότι υπάρχει οπτικοακουστικό υλικό για κάθε πτυχή της υπόθεσης, ανεξάρτητα πόσο ιδιωτική ή προσωπική, σε κάνει να αναρωτιέσαι εάν θα είναι έτσι τα true crime docs από δω και πέρα. 

 

Loader